Last news in Fakti

9 Януари, 2023 13:54 14 330 144

Какво се случи в Хърватия след въвеждането на еврото

  • хърватия-
  • евро-
  • еврозона-
  • пари-
  • валута-
  • проблеми-
  • въвеждане на еврото-
  • потребители-
  • стоки

В първата седмица от въвеждането на еврото в Хърватия се наблюдава поскъпване на стоки и услуги

Какво се случи в Хърватия след въвеждането на еврото - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Еврото вече повече от седмица е официалната валута на Хърватия, но въвеждането му е белязано от поскъпване на основни стоки и услуги, което доведе до недоволство сред хърватите и обещания на правителството за взимане на мерки срещу неоснователното вдигате на цените, пише БТА.

От първи до 15 януари в Хърватия разплащанията се извършват и в куни, и в евро. Рестото се връща в евро, за да може постепенно куната да бъде изтеглена. Още от 5 септември цените са обявени и в двете валути и така ще бъде до края на годината. Обменният курс беше фиксиран на 7,53450 хърватски куни за евро. Хърватите ще могат безплатно да заменят куните си във Финансовата агенция и пощенските служби до 30 юни 2023 г. В търговските банки обмяната ще може да се прави до 31 декември 2023 г. Тя е безплатна при обменни операции, извършени преди 1 юли 2023 г. с лимит до 100 банкноти и 100 монети. За обмяна след 1 юли 2023 г. търговските банки могат да начисляват такса. Хърватската централна банка ще обменя безплатно банкноти куни без времево ограничение, а монети до 31 декември 2025 г.

Освен това, за да се защитят потребителите и да се отговори на притесненията им от необосновано поскъпване, е въведен "Бизнес етичен кодекс". Стремежът е с негова помощ да се гарантира стабилност на цените на стоките и услугите. За спазването на етичния кодекс следи Държавният инспекторат, който прави и проверки на цените в преходния период.

В първата седмица от въвеждането на еврото в Хърватия обаче се наблюдава поскъпване на стоки и услуги, като потребителите обвиняват търговците, че използват преминаването към единната европейска валута, за да вдигнат цените и че закръглят при изчислението на валутния курс в ущърб на клиентите.

Хърватският сайт „Данас“ дава за пример поскъпването на обикновения хляб, който преди е струвал седем куни, а вече е едно евро. “Вечерни лист“ онагледява поскъпването с цената на кафето в адриатическия град Сплит, където то е струвало средно 10 куни или 1,33 евро, а от Новата година е скочило на 11,30 куни или 1,50 евро.

„Нищо не е поскъпнало кой знае колко, но всичко е се е вдигнало по малко, коментира пред изданието жена от Сплит.

На пазарите цените също са скочили, коментират хърватските медии. Килограм портокали, който е струвал 13 куни (1,75 евро), сега вече е две евро. Картофите, които са били на цена между три и пет куни за килограм досега, вече са около 6,78 куни за килограм.

Средната заплата в Хърватия е около 1000 евро, а по последни данни на Евростат през ноември инфлацията на годишна база е достигнала равнище от 13 процента.

Ведрана Филипович-Грчич, помощник на главния държавен инспектор, каза пред националната телевизия ХРТ, че има увеличение на сигналите на потребителите и през първите два дни от въвеждането на еврото са получили над 60 потребителски сигнала. Оплакванията са както от ресторантьорите, така и от търговците на дребно. Свързани са с двойното указване на цените, неправилно закръгляне, неприемане на куни при плащания или пък с това, че рестото не е в евро.

Миналата седмица премиерът Андрей Пленкович заяви, че въвеждането на еврото не може да бъде причина за повишаване на цените на стоките и услугите, а министърът на икономиката Давор Филипович, който се срещна с представители на търговските вериги, ги обвини, че неоснователно вдигат цените и се опитват да измамят гражданите.

В своя защита хората от бизнеса коментираха, че причините за повишаването на цените са поскъпването на суровините, на електроенергията, на това, че отдавна не са вдигали цените и сега компенсират. Мнозина заявяват, че на практика маржът на печалбата им не се е вдигнал.

Йосип Захер от Хърватската стопанска камара каза пред хърватските медии, че роля за повишаването на цените играе и инфлационният натиск от над 13 процента, а при храните и напитките от над 19-20 процента.

Мартин Евачич, председател на Търговската асоциация към Хърватското сдружение на работодателите, коментира, че закръглянето на цените в търговските вериги става според правилата. По думите му доставчиците и производителите са основната причина за повишаването на цените и това се е случило още преди въвеждането на еврото.

Икономически анализатори коментират, че повишаването на цените на свободния пазар не е забранено.

Специалистът по цените на дребно Слободан Школник каза пред националната телевизия ХРТ, че поскъпването има малка връзка с въвеждането на еврото и че е малшанс, че хърватите въвеждат еврото във време на висока инфлация. Според него търговците не трябва да се страхуват, защото цените се вдигат според закона и “единственото ограничение е свободният пазар“.

Премиерът Пленкович свика още в първия работен ден след празниците заседание с компетентните министри и инспекционни власти, за да обсъдят по-нататъшни действия, с които да бъдат защитени потребителите от необоснованото повишаване на цените, а министърът на икономиката Давор Филипович се срещна с представители на търговските вериги.

Двамата предупредиха, че цените трябва да се върнат на равнището от края на миналата година и че ако това не се стане, държавата ще се намеси в случаите, при които има нарушения в процеса на замяната на куната с евро.

Филипович подчерта, че държавата разполага с инструменти, които ще използва срещу неправомерното вдигане на цените, като например таван на цените на около 100 продукта, целодневни проверки, отмяна на помощите за ток, дори нови данъци, както и изготвяне на „черни списъци“ на нарушители на разпоредбите за прехода от куна към евро.

Дуня Малетич, правен съветник в асоциацията за защита на потребителите, каза за “Болкан инсайт”, че макар потребителите да са забелязали, че цените са по-високи, не винаги е лесно да се докаже защо е така, тъй като всяко повишение на цена трябва да се разгледа поотделно.

„Член 8 от Закона за въвеждане на еврото ясно посочва, че цената не трябва да се увеличава поради въвеждането на еврото. Необходима е критична маса от потребители, за да бъде поставен търговецът в „черен списък“, но повече от това не може да се направи“, каза Малетич.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел Николаев

    230 24 Отговор
    Ако може после българските псевдоексперти да не ни пишат тука глупости как щяло всичко да бъде цветя и рози ...

    Коментиран от #10, #59

  • 2 При нас това не може да

    17 86 Отговор
    стане!!!!

    Коментиран от #5, #6, #17, #133

  • 3 Последния Софиянец

    101 10 Отговор
    Цените на храните и услугите се вдигнаха от 50 до 300 процента.Правителството ще замразява основни хранителни стоки.

    Коментиран от #51

  • 4 статията е спонсорирана от Кремъл!

    43 159 Отговор
    Да на Еврото,не на рублата!!!!!

    Коментиран от #8, #137, #138

  • 5 Ние сме етичен

    56 3 Отговор

    До коментар #2 от "При нас това не може да":

    народ нали?
  • 6 Делю Хайдутин

    68 2 Отговор

    До коментар #2 от "При нас това не може да":

    Дянков,ти ли си бе?
  • 7 Ами

    95 11 Отговор
    На хърватите им се Е. М.
  • 8 Делю Хайдутин

    137 19 Отговор

    До коментар #4 от "статията е спонсорирана от Кремъл!":

    В Русия хляб левче, мляко левче, литър бензин левче, ток по 6 стотинки.

    Коментиран от #11, #106, #123

  • 9 Пеканов

    102 11 Отговор
    Трябва спешно да влезем в еврозоната докато не са се усетили българите.
  • 10 Алчните търговци

    86 5 Отговор

    До коментар #1 от "Павел Николаев":

    трябва да има съд за такива гадове...

    Коментиран от #26

  • 11 Ходи тогава какво правиш тука

    18 44 Отговор

    До коментар #8 от "Делю Хайдутин":

    Хаахахс

    Коментиран от #19, #86

  • 12 Последния Софиянец

    128 22 Отговор
    От 11 януари започваме да събираме подписи против приемането на еврото в защита на българският лев.

    Коментиран от #34

  • 13 червена коприна

    119 7 Отговор
    И в България ще е така. Масово поскъпване на стоки,храни,горива,лекарства,ток,вода,парно,ниски пенсии и заплати и беднотия пак до шия. Няма измъкване от калта в блатото.

    Коментиран от #50

  • 14 генчо

    33 80 Отговор
    еврото ли е виновно че търговцита са алчни и се опитват да мамят клиентите си!!!!
    как може да обвинявате нежив предмет за действията на хората които съзнателно спекулрат с него

    Коментиран от #20

  • 15 Българка

    126 10 Отговор
    В Хърватия след приемането на еврото се случи това, което се случи навсякъде- спекула, голяма инфлация и по-лош живот

    Коментиран от #54

  • 16 Последния Софиянец

    92 13 Отговор
    Ако въведем еврото, еспресото в заведението ми от 2 лева, скача автоматично на 2 евро с ДДС. Правете си сметката от сега

    Коментиран от #111, #113, #132

  • 17 Кое не може...

    44 4 Отговор

    До коментар #2 от "При нас това не може да":

    ...да ти...,,стане"...?!
    Онова ли...?!Ах,да...!Ами тогава-оправяй се!А нас ни остави да си живеем с добрият стар ,,Лев"...!!!
  • 18 Таки Брашнаров

    24 65 Отговор
    По- интересно е какво ще се случи в България след въвеждане на рублата!?

    Коментиран от #22

  • 19 А ти откъде знаеш...

    34 5 Отговор

    До коментар #11 от "Ходи тогава какво правиш тука":

    ...,че не съм в Русия...?!?!

    Коментиран от #23

  • 20 Българка

    75 2 Отговор

    До коментар #14 от "генчо":

    А бре Генчо, нали у нас ако приеме еврото и си унищожим лева, то тая политика ще се прилага от съвсем живи и още по-алчни търгаши и политици?!

    Коментиран от #42

  • 21 Леле

    80 3 Отговор
    А нашите "експерти" по всичко ни убеждават как нямало да поскъпне нищо, а всичко щяло да си продължи както си е. Да, ама НЕ. Ако си взимал 1000 лева залата, то след замяната ще взимаш 500 евро. А ако едно прясно мляко е било 3 лева, то нищо чудно после да стане 3 евро.

    Коментиран от #27, #68

  • 22 Делю Хайдутин

    28 10 Отговор

    До коментар #18 от "Таки Брашнаров":

    Хляб 40 рубли, мляко 40 рубли,водка 100 рубли, бензин 40 рубли.

    Коментиран от #97

  • 23 Стой си

    5 19 Отговор

    До коментар #19 от "А ти откъде знаеш...":

    Там тогава

    Коментиран от #41

  • 24 Всичко е наред

    8 61 Отговор
    Нищо ново, очакваното закръгляне на цените! При инфлация от над 15 процента, това е неначително поскъпване. Важни са дългосрочните ползи, и контролът над банковата система. Не е страшно да ти поскъпне хляба с 20 стотинки от закръгляне на цената, щом лихвите по кредити намаляват.

    Коментиран от #29

  • 25 Човек

    23 37 Отговор
    А в България не сме приели еврото и цените растат много повече от тези в Хърватия. Изводът - трябва да приемем еврото за да забавим инфлацията.
  • 26 ПазарЖик

    4 27 Отговор

    До коментар #10 от "Алчните търговци":

    Никой не те кара насила а купуваш.
  • 27 Последния Софиянец

    59 6 Отговор

    До коментар #21 от "Леле":

    Те и хърватите искат да линчуват техните експерти дето са ги излъгали като нашите платени соросоиди.
  • 28 иди ми дойди ми

    67 4 Отговор
    Цветята-розите са за жените. Високите цени не са рози. Розовото свършва с влизането на еврото в българските икономически отношения. Еврото ще направи богатите депутати още по-богати,а работещите бедни ще станат още по-бедни от сега. Бъркащите хора в контейнерите за отпадъци и бездомниците рязко ще се увеличат. Англичаните защо излязоха от ЕС и защо си държат паунда? Задавате ли си този въпрос? Швейцария защо няма евро? Швейцарците по-тъпи ли са от българите?
  • 29 Последния Софиянец

    36 3 Отговор

    До коментар #24 от "Всичко е наред":

    Хлябът е по-скъп с 50 процента, баничките и кроасаните с 300 процента нагоре.
  • 30 Щсдд

    8 28 Отговор
    А в България с българския лев всичко ни е песен.
  • 31 умен

    5 2 Отговор
    Замръзнаха на купони са.
  • 32 нннн

    43 1 Отговор
    ,,И няма връщане". Билетът за еврозоната е еднопосочен. Като в приказката, дето лъвът поканил всички животни на гости. Само лисицата видяла, че всички следи водят към бърлогата и се спасила.
  • 33 В. Борисов

    74 3 Отговор
    Еврото е капан за глупаци!!!

    Тодор Ангелов
    💲🔔 Много съм писал по темата за еврото и в канала и в сайта на Афера.
    Няма да се повтарям защо НИКОГА при никакви обстоятелства не трябва да приемаме еврото, само ще обобщя:
    1. Че живота щял да поскъпне е най най малкия ни мизерен проблем. Това да беше само, банкет щях да вдигна.
    2. Приемайки еврото ние ПРИЕМАМЕ общия дълг на еврозоната. Дълга на Гърци, Италианци, Испанци и прочие паразити става НАШ.
    Добре го осмислете това.
    Пра пра пра вннуците ни ще бъдат задлъжнели.
    ⚡️Защото каквито и глупости да ви говорят че дълга бил на суверена че всеки си го плащал сам това просто НЕ Е ВЯРНО.
    Фактите: Имаш една валутна зона (1) една валута (2) един централен емитент на валутата ( 3)
    Следователно, дълга деноминиран в тази валута е един. Точка.
    ( това се учи 2ри курс в института, викат му "Макроикономика")
    3. Единната валута е последната пречка пред федерализацията.
    Тоест ставаме една държава, тоест всичко се подчинява на Брюксел.
    🇧🇬То и сега нямаме държава...но тук става въпрос че ще наложат и техни ФИСКАЛНИ и БЮДЖЕТНИ правила.
    Тоест пари за Сливен няма да има но за Орлеан ще има...данъците в 🇧🇬БГ вече няма да са 10% а 60% и т.н и т.д...
    Та така за еврото.
    ❗️С думи прости: губим си държавата, данъчната и валутна свобода и обричаме внуците си да плащат чужди борчове.
    Това е истината, другото е лирика.

    Коментиран от #36, #78, #128, #141

  • 34 Подписи за теб....

    7 20 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Трябва да се събират, да те въдворят на 4ти километър...к.Р..-е.т.е+Н...
  • 35 7777777

    52 3 Отговор
    УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЦЕНИТЕ Е НАЙ-МАЛКИЯТ ПРОБЛЕМ, ТОВА Е НЕИЗБЕЖНО, ПО-ЛОШОТО Е ЧЕ,ХЪРВАТСКА СТАВА СОЛИДАРЕН ДЛЪЖНИК С ДЪЛГОВЕТЕ НА СЛАБИТЕ СТРАНИ В ЕС КАТО ПОРТУГАЛИЯ, ИСПАНИЯ, ИТАЛИЯ И ГЪРЦИЯ. КАКВОТО КАЖЕ ЕЦБ ТОВА ЩЕ Е! ВЕЧЕ НЯМАТ ПРАВО НА ГЛАС И НЕЗАВИСИМА ФИНАНСОВА ПОЛИТИКА!
  • 36 Мдааа...

    11 51 Отговор

    До коментар #33 от "В. Борисов":

    Добре си усвоил уроците от руското посолство.

    Коментиран от #44

  • 37 Чичак

    57 6 Отговор
    Какво се случи в Хърватия след въвеждането на еврото......Пълна трагедия се случва ! И това е само началото.

    Коментиран от #40

  • 38 Щсдд

    15 5 Отговор
    В евро зоната информацията 10% в България 25% всичко друго е празни приказки.
  • 39 Чичак

    27 0 Отговор
    """"""цените се вдигат според закона и “единственото ограничение е свободният пазар“......""""""...... Глупости пълни и отново се лансира вредният неолиберален модел, доказано неработещ на 100% поне от последните 5-10 години
  • 40 Жссттт

    22 9 Отговор

    До коментар #37 от "Чичак":

    Искам и в България да такава трагедията. 1000 евро минимална заплата.

    Коментиран от #49

  • 41 Ежко Бежко

    45 5 Отговор

    До коментар #23 от "Стой си":

    Много плоски мисли бе момче. Вместо да се замислиш защо цените в Вусия са такива, ти давай да ни гониш натам. Ако климата беше по-топъл отдавна да съм заминал. Ама от това цената на тока ти в България няма да стане по-евтин. Бях в Ирландия каот въведоха еврото, същите приказки за държавен регулатор бла бла бла, същия резултат като в Хърватия. Там се познавах с естонци и латвийци, които също потвърдиха че цените в родината им са скочили. Тук у нас ако има дебелоглави които продълцават да не вярват, много лошо ни чака. В Русия климата няма да се стопли скоро, та се налага да живея между вас малоумници. Абе що вие не се преместите в европа, че да одъхмнем тука.

    Коментиран от #64, #66

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Много глупави тез държави

    45 4 Отговор
    Швейцария, Чехия и др. че не приеха еврото.Те за това са бедни😁 Не са в клуба на богатите!😁😁😁😁😁
  • 44 Мнеее

    34 1 Отговор

    До коментар #36 от "Мдааа...":

    Тук става въпрос за българския лев, не за рубли и посолства
  • 45 Източна ромелия

    31 2 Отговор
    Как какво се случи еврото даде крила на скока на цените , така като в една реклама ред бул даваше крила
  • 46 генчо

    7 39 Отговор
    искам да попитам кой има интерес еврото да не влезе в българия? тука е пулно с копейкаджий които цавкат против еврото ем ясно е кой
  • 47 Пеньо читанката

    23 1 Отговор
    Да стане левът наш, балкански,
    пара велика по света!
    Дори в Америката - дважди,
    да смачка долара в калта!
  • 48 Реалиста

    45 9 Отговор
    При цялата тази информация, съм готов да убия всеки който иска въвеждане на еврото в България.Много голям гад трябва да е.

    Коментиран от #60, #82

  • 49 Чичак

    15 1 Отговор

    До коментар #40 от "Жссттт":

    И аз искам колега , но да се случи трябва да забравим като начало за неолибералният американски модел в България и да се насочим към модела на Северна Европа.......Даааа !
  • 50 в харватия

    8 25 Отговор

    До коментар #13 от "червена коприна":

    от 1.33 евро поскъпнало на 1.50 евро хората умират от глад!!! спряха им копейките

    Коментиран от #52

  • 51 шерп

    3 16 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Специалистът по цените на дребно Слободан Школник каза пред националната телевизия ХРТ, че поскъпването има малка връзка с въвеждането на еврото и че е малшанс, че хърватите въвеждат еврото във време на висока инфлация. Според него търговците не трябва да се страхуват, защото цените се вдигат според закона и “единственото ограничение е свободният пазар“.
  • 52 Чичак

    1 2 Отговор

    До коментар #50 от "в харватия":

    Що се правиш на интересен?

    Коментиран от #56

  • 53 Смех

    7 24 Отговор
    Сорка, ама имате поскъпване от някакви си стотинки на всичко. Това нали се сещате, че се компенсира чрез вдигане на заплатите заради външните инвестиции, които ще дойдат като имате сигурна валута като еврото, а не лев, който никой не признава извън България ?

    Коментиран от #67

  • 54 аааа

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    хахаха показвала ли си си червения нос извън БГ?
  • 55 Чичак

    34 3 Отговор
    Навсякъде където еврото се въведе се потвърждава на 100% че цените в родината им са скочили. На 100%! А ползата е имагинерна и несъществена.

    Коментиран от #57

  • 56 харват

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "Чичак":

    не ми казвай на къв се правя
  • 57 хеа

    1 11 Отговор

    До коментар #55 от "Чичак":

    що лъжеш ве червенков, на тия маргази кой те научи господяря ти в маскве само той

    Коментиран от #63

  • 58 Хърватите

    9 3 Отговор
    Са сериозни хора. За 6 години в ЕС ни настигнаха и задминаха. А ние сме едни тъмни балкански субекти, които не знаем на кой свят светуваме...
  • 59 Бацо Гацов

    29 0 Отговор

    До коментар #1 от "Павел Николаев":

    Ами да. Ще бъде. Знаеш ли защо? Защото тук жабетата вече ги свариха. При фиксиран курс на лев/евро, в момента цените на стоките и услугите в БГ са яко завишени, като изпреварват най-високите цени в Европа. И това се правеше целенасочено в последните 10 години.Иди в Гърция и сравни цените тук и там ..и ще останеш много изненадан...Жабетата тук ги свариха - на бавен огън , че да не се усетят какво става.
  • 60 Че какво

    4 16 Отговор

    До коментар #48 от "Реалиста":

    толкова се случило бе, ушанко? Та ще трепаш хора. На батя си Путя ли искаш да приличаш?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Чичак

    19 4 Отговор
    С придобиване на акции под 1% от ЕЦБ ние ставаме и гарант на всички лоши кредити, траншове и евентуални загуби на банката ! до размера на 1% което въобще не е малко като фискал. Рязко влизаме в клуба на "богатите" донори ! В "клуба на богатите" както ви казват но не ви го обясняват какво значи ....

    Коментиран от #65

  • 63 Чичак

    17 3 Отговор

    До коментар #57 от "хеа":

    !!!! ..... Навсякъде където еврото се въведе се потвърждава на 100% че цените в родината им са скочили. Лъжа ли верно а?

    Коментиран от #73

  • 64 Бацо Гацов

    4 9 Отговор

    До коментар #41 от "Ежко Бежко":

    Е ка така бе..ми нали ф Рашията си имат газ, нефт..злато и диаманти, от пиуе--муеко..ко та бръка. Дигай дисагите и беж за Мацква,там да прокопсаш..сега па куимата ти бил виновен
  • 65 Чичак

    15 5 Отговор

    До коментар #62 от "Чичак":

    При бъдещо увеличение на капитала на ЕЦБ, България ще дължи и парични вноски! Нали се сещате от къде ще са? От бюджета! От здраве и образование ще е ......Дааа....

    Коментиран от #71

  • 66 Ал Бунди

    6 8 Отговор

    До коментар #41 от "Ежко Бежко":

    Ами не, не са такива..нема нужда да се правиш на луд и да доказваш мутрофанови опорки...то ако бе всичко така,половината свят щеше да се трепе там да живее. А тия, които все пак успяха- Депардийо Сегал, избегаха със скоростта на диви шопари. Останаха отрепки като Сноудън и нему подобни..

    Коментиран от #76

  • 67 Ха хо

    6 8 Отговор

    До коментар #53 от "Смех":

    Я ми разкажи пак за инвестициите, които щели да дойдат в България заради еврото? Само един пример, който не се връзва на твоята "логика"-"позовавайки се на данни на националната Банка на Албания, според които преките чуждестранни инвестиции в периода юли – септември 2022 г. са на стойност от 344 милиона евро, с 32% повече отколкото през същия период на миналата година.
    За деветте месеца на 2022 г. обемът на преките чуждестранни инвестиции достигна 984 млн. евро, което е с 35% повече спрямо същия период на миналата година." Ти си прави изводите!

    Коментиран от #74

  • 68 Алекс

    16 1 Отговор

    До коментар #21 от "Леле":

    Ако можеш да ни обясниш коя е тая монетарна политика, която ще намали доходите два пъти, а цените ще увеличи двойно в резултат на смяна на валутата? Ако си обърна спестяванията в евро, значи ли че вече мога да си купя два пъти по-малко неща?
    Това, което се случва в Хърватия, използвайки твоята аналогия е следното. 1000лв заплата стават 511,26 евро, киселото мляко обаче вместо да стане 1,53евро, търговците шмекеруват на дребно и закръглят цената на 1.60евро, което са си едни близо 5% оскъпяване. С нашия ганьовски манталитет неминуемо ще има покачване на цените, основно в резултат на спекулации на дребните търговци, които ще се възползват по абсолютно същия начин. И нещо ме кара да си мисля, че именно тези, които реват най-много срещу еврото са тези, които най-много ще спекулират с цените на пазара - малки квартални магазинчета, пазарчетата, малките будки, точно там, където регулацията почти я няма.

    Коментиран от #79

  • 69 нищо ново

    10 1 Отговор
    Лапнаха онова която търсиха!Ще им мине....
  • 70 Представете си какво ще стане

    10 3 Отговор
    в територията! Цените Х 2
  • 71 Бацо Гацов

    11 5 Отговор

    До коментар #65 от "Чичак":

    А ти какво искаш ..само да цоцаш ли? То и без това от стотиците милиарди които наля тук ЕС и като предприсъединителни фондове, че и после, само наши хора заблажиха, а бедните , както винаги, свириха на флейта. Та за обикновенния човек нищо няма да се промени..нито с еврото, нито без него. Както казах- в БГ жабетата ги свариха отдавна..

    Коментиран от #87

  • 72 Милетич

    7 1 Отговор
    Ще им резна кунките на тези, които махнаха куните!
  • 73 хаха

    2 9 Отговор

    До коментар #63 от "Чичак":

    със 100% ли са скочили ве червен, само комунистите можете да лъжете и после да кажете че не лъжете , по ниско стоящи от вас на свето нема
  • 74 Смех

    6 13 Отговор

    До коментар #67 от "Ха хо":

    Мда и кое е лошото ? Имат увеличение на инвестициите. Албания с България не можеш да я сравняваш. 2.8 милиона на 6 милиона население. Нали се сещаш, че при нас всичко е в пъти повече ? Много по-голяма страна с много повече външни инвеститори и стокообмен.

    Вземете млъкнете вече с това евро. Ние ВЕЧЕ сме с евро на практика от 1999-та насам. Всеки, с който търгуваме си ги обръща в евро, а от това губят бизнесите и банките, които познай откъде си взимат за тия загуби. Свикнете с факта, че лева си заминава и от хартията и това е. И без това тая хартия извън България само за едно нещо става.

    Коментиран от #77, #80, #84

  • 75 ...

    3 10 Отговор
    Винаги е имало в началото далавери. До 3 месеца взичко се връща обратно.

    Коментиран от #95

  • 76 Парцалив цирк

    11 7 Отговор

    До коментар #66 от "Ал Бунди":

    Сноудън е направил много повече за човечеството отколкото Ти ще направиш през целия си живот само за себе си ...

    Коментиран от #81, #83

  • 77 Ха хо

    12 2 Отговор

    До коментар #74 от "Смех":

    "Нали се сещаш, че при нас всичко е в пъти повече ?" Ами всъщност не, Албания ни изпревари по чуждестранни инвестиции!

    Коментиран от #121

  • 78 Учуден

    3 14 Отговор

    До коментар #33 от "В. Борисов":

    И защо трябваше да копираш глупостите на някакъв перач на пари, на руZки откраднати пари ?
  • 79 Бацо Гацов

    14 4 Отговор

    До коментар #68 от "Алекс":

    Като гледам какви са цените у нас и в Европа, май че ще сме единствените, които с приемането на еврото ще отбележат спад на цените..гледам и сравнявам цените у нас и в гръчко и стигам до тоя извод. Защото това бе целта на инфлационните процеси в последните 2-3 години. Както казах многократно, тук жабетата ги свариха без дас еусетят ..
  • 80 Ха хо

    12 2 Отговор

    До коментар #74 от "Смех":

    "И Сърбия изпревари България по привлечени преки чуждестранни инвестиции.
    Сърбия създаде регулаторна рамка за благоприятен бизнесклимат, като така се превръща в привлекателна държава за правене на бизнес на Балканите."
  • 81 Ал Бунди

    4 6 Отговор

    До коментар #76 от "Парцалив цирк":

    То за това се крие като крастав плъх..точно като господаря си, Валодя Первий и пАследний
  • 82 Простя Копейкин

    3 10 Отговор

    До коментар #48 от "Реалиста":

    Дааа, такива като теб пребиват жените си, че са закъснели с ракията и салатата ... патриотизъм от северноазиатките блата .
    А най вероятно си безподобна (безаналогова) шматка .

    Коментиран от #88, #90, #92

  • 83 некой си

    2 6 Отговор

    До коментар #76 от "Парцалив цирк":

    Амибе..да не верваш...аман от лапнишарани. Само ми е интересно, ти какво още тука, а? Чемодан-вокзал- и пашьолнамйнатаси..ОК?

    Коментиран от #98

  • 84 8986

    11 3 Отговор

    До коментар #74 от "Смех":

    Аре не се смей! Били сме вързани към еврото ама един друг път! Те нашите търгаши ако не облажат както и сега помпат инфлацията. Те откъде да знаят, че сме вързани. Пък като гледам цените в западните хранителни магазини и нашите, май сме развързани яко. Само търгашите и банкерите напъват за еврото. Пък и едни правителства и комисии имаме дето нищо не вършат и не контролират защото и те блажат от далаверата. Тук ще стане пустиня, само сенки ще бродят. Гладни!!!

    Коментиран от #122

  • 85 Кирчо Канадски от Харвард

    9 3 Отговор
    Пълни глупости! Нищо няма да поскъпне, което е струвало 2 лева ще струва 2 евро.
  • 86 В. Минчев педала от бяла рада

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Ходи тогава какво правиш тука":

    Там в Русия просяци като ганчовите не желаят. Хахаха

    Коментиран от #89

  • 87 Чичак

    3 2 Отговор

    До коментар #71 от "Бацо Гацов":

    """цоцаш ли? ..... """" Кво цоцаш бре младеж ?
  • 88 Кака Лена с мустаци натъкмена

    11 3 Отговор

    До коментар #82 от "Простя Копейкин":

    Ти като теб ли искаш да сме - да пребиваме децата си защото не искат да си сменят пола?
  • 89 Бацо Гацов

    5 2 Отговор

    До коментар #86 от "В. Минчев педала от бяла рада":

    Верно е ..то щото от бойните баби няма да може да се дореди до контейнерите с боклук..там бабите с боксове на ръцете ходят.. А какви боеве се водят когато пристигне пресен боклук..Световното по бокс репа да гризе..
  • 90 Цирк с парцалени кукли

    6 4 Отговор

    До коментар #82 от "Простя Копейкин":

    Всичко е вярно което сте написал, но то живее само във вашата глава. Радва ме настървението и ненависта към въображаеми противници. Ако можехте да превърнете ненавистта си в електричество, то щяхте да осветите целия свят...
  • 91 стоян георгиев

    4 7 Отговор
    Промени се това че Хърватска ни задмина с 200 .

    Коментиран от #99

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 стоян георгиев

    1 6 Отговор

    До коментар #92 от "тц тц":

    А ти що не си рубльов.центов поне звучи надеждно.рубли нещат даже Путин и компанията му?
  • 94 Чичак

    6 2 Отговор
    В Хърватия плосък данък има ли, плахо да попитам ?

    Коментиран от #100

  • 95 Сериозно ли

    7 2 Отговор

    До коментар #75 от "...":

    Затова ли вече три десетилетия чакаме тока и бензина пак да станат стотинки:)

    Коментиран от #103

  • 96 Реалист

    17 1 Отговор
    Наблюдавало се леко повишение !? Не , налице е крещящо повишение на цените в Хърватия. Това е реалността. Има разбираемо медийно мълчание. Не лъжете българите.
  • 97 Таки Брашнаров

    2 7 Отговор

    До коментар #22 от "Делю Хайдутин":

    Заплата 120 рубли, 1 долар 40 рубли :)
  • 98 Ръжда по златото

    8 1 Отговор

    До коментар #83 от "некой си":

    Вие предполагам сте представител/ка на бог или бесмъртен/а, защото с размах раздавате вашата справедливост и решавате кой къде да живее? Допускам, че е възможно да сте и от друга планета и оттам да са Ви издали нотариален акт за цялата планета земя или лиценз за универсална справедливост по ваша преценка. Не ви се сърдя в България имаме много добри специалисти и Ви уверявам, че някой от тях работят и с здравната каса! Поздрави...
  • 99 Чичак

    4 3 Отговор

    До коментар #91 от "стоян георгиев":

    В Хърватия плосък данък има ли, плахо да попитам ? А?

    Коментиран от #108, #130

  • 100 6699

    2 4 Отговор

    До коментар #94 от "Чичак":

    Няма, плахо отговарям! Но не е и от толкова до толкова, толкова процента плюс някаква сума. Всичко е точно посочено и не се ощетява никой в някаква граница. Имат и необлагаем минимум.

    Коментиран от #102

  • 101 Чичак

    12 6 Отговор
    Малко история да ви разкажа младежи, с един продукт умишлено избран за да го разберете !!! : Гъркът, който купуваше кафе за сто драхми през 2000 г., го намери на половин евро на 1.01.2001 г., тъй като продавачът реши, че е глупаво да определи цената на кафето му на 0,32 евро съответстващи на 100 драхми. Това обаче беше така за всички продукти, което доведе до ценови взрив в ежедневните продукти, нещо което значително намали разполагаемия доход на хората, тъй като заплатите останаха непроменени. Мнозина продаваха кафето срещу едно евро, което означаваше 250% увеличение.

    Коментиран от #116

  • 102 Чичак

    1 3 Отговор

    До коментар #100 от "6699":

    +++++++ !!!!
  • 103 ...

    4 1 Отговор

    До коментар #95 от "Сериозно ли":

    щото ни въведоха еврото преди 3 десетилетия ли?
  • 104 Чичак

    15 2 Отговор
    Hитo eдин миниcтъp дoceгa нe e дaл ĸoнĸpeтиĸa ĸaĸвo ce oчaĸвa дa ce cлyчи в бългapcĸaтa иĸoнoмиĸa cлeд пpиeмaнe нa eвpoтo y нac. !!!!! Сещате се защо нали?

    Коментиран от #117

  • 105 КАТАЛИЗАТОР

    5 4 Отговор
    Тази статия се явява по-вече от референдум.След края на коментарите, много лесно ще може да се види какъв е процентът на тези, които са за еврото и тези против него. Много добре се очертават и траловете.
  • 106 8732

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Делю Хайдутин":

    Мляко левче ама някой друг път.Млякото в Русия е минимум 2 лева,както и всички стоки въобще не са евтини.На запад може някои стоки да са с една идея по-скъпи от тези в Русия,но в края на крайщата в западна Европа взимат 5 пъти по-големи заплати от колкото в бедна и мизерстваща Русия и е важно с една заплата колко бройки от даден артикул можеш да си купиш,а с руската заплата въобще не ти е от полза да я правиш тая сметка.
  • 107 До коментар # 4

    2 1 Отговор
    По- интересно е кой тебе те спонсорира.
  • 108 стоян георгиев

    5 6 Отговор

    До коментар #99 от "Чичак":

    В Хърватия няма путлераси чиче .данъци закони...са врата в полето в страна дето половината народ е още болен от комунизъм и смята труда за вреден а пиенето и кражбите за истинския смисъл на живота.плосък данък ...плосък ти е мозъка тва е трагедията.
  • 109 aнтифен

    6 2 Отговор
    А какво друго да очакваме, то и децата знаят какво влече след себе си смяна на валутна единица или деноминация.
    Но, нашите като са ревнали , евро та евро. Добре де , те не ни приемат в шенген, ние сме тръгнали за еврозоната

    Коментиран от #119

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 БАЙ ДАНЬО

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Да ама няма да идваме да пием цяло кафе, а полувинка...шегувам се, наистина или не знаят какво ни очаква / Хърватска, например/ или не искат да знаят. Ама харно е хорото

    Коментиран от #131

  • 114 Ицо

    4 2 Отговор
    Yep ,но заплатата не ..
    кафето как и да е , глей с бемзина и нафтата какво ще стане .
  • 115 Ицо

    7 3 Отговор
    Ша видите ние къф к@чан ша ядем с това евро , короната не ни умори , но еврото ще компенсира в пъти
  • 116 Ел Греко

    8 5 Отговор

    До коментар #101 от "Чичак":

    Ти добре ги даваш тия примери, ама са само една най-обикновенна еквилибристика с числата. А сега аз да ти дам един пример от днес- 1 кг пилешко в момента в гръчко е - 3,20 евра..в Бг ако го намериш под 7 лева, обади ми се по телефона( за качеството нагръчкото пиле от Епир и българското разградско врабче сега няма да говорим) та..обръщай ги по каквито искаш курсове и ми кажи къде е по-скъпо и какво би станало ако в БГ има евро? А мога да ти дам подобни примери с почти всички продукти( с много малки изключения) а там,където има по-голяма разлика, качеството на стоките е просто несравнимо. Но ... в гръчко хората бачкат и не са имали едни стотина години отклонения встрани и назад..И да ти кажа..не е виновно еврото, нито драхмата или швейцарския франк, а кухите кратуни на родните бизнесмени и най-вече на българския потребител..я направи бойкот на една верига супермаркети и да видиш как още на другия ден цените са надалу. Да, ама не, щот Барба Гканьос вече е нарицателно...

    Коментиран от #135

  • 117 Да питам

    8 2 Отговор

    До коментар #104 от "Чичак":

    Хахахахаха..ти па къде виде българска икономика бе, чичак? То земледелие нема ти на икономика са стръвиш..
  • 118 Бях в

    12 3 Отговор
    Италия когато смениха лирата за евро. Същото стана и там. Италианците мрънкаха две години и после свикнаха.
  • 119 Да ти кажа...

    6 0 Отговор

    До коментар #109 от "aнтифен":

    Искаш Шенген ли..ми с тия крадци повърховете нема Шенген И с право. Един умен е казал,, Народ,който мълчи и гледа безучастно когато го крадат не е жертва. Той е съучастник!!! Ха познай кой го е казал..от три опита.
  • 120 Тома

    9 2 Отговор
    При нас това не може да се случи понеже нашите политици въобще не лъжат и ни обещават само мокри сънища с еврото
  • 121 Смех

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "Ха хо":

    Първо са 634 милиона, а не 900+. Тая цифра откъде я извади, не знам. Второ, виж в България колко е бил - 4.5 милиарда. Има разлика между близо милиард за Албанците и 5 пъти отгоре за нас, а ?
  • 122 Смеееееех

    3 0 Отговор

    До коментар #84 от "8986":

    Ще се смея, щото сте за смях. Ясно поне ми стана, че всички тук са загуба на време без грам финансова грамотност. Няма смисъл да се спори с такива
  • 123 1312

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Делю Хайдутин":

    Отивай там, тогава!
  • 124 Заблуда

    3 5 Отговор
    Инфлацията расте та се не трае, но има жестоко информационно затъмнение. Това ни чака и нас
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Гошо мексиканеца

    6 3 Отговор

    До коментар #33 от "В. Борисов":

    Изглежда всичките хартиени пари са капани за глупаци, а еврото е един от най-големите. Въпросът е .- какво можем да направиме ние, обикновените хора?! Уж ни питат за това-онова, ама уж!!
  • 129 ЕВРО И В БГ

    2 3 Отговор
    Пак се ослушваме, снишаваме, скатаваме, траем си....като при бай Тошо...страхливци сме и такива ше си останем....
  • 130 Няма плоски мозъци

    2 2 Отговор

    До коментар #99 от "Чичак":

    Като твоя, путлерски чичак...
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    И ше си го пиеш само ти :D
  • 133 А ЩО

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "При нас това не може да":

    МОЖЕ БИ ЗАЩОТО И СТОКИ ЛИПСВАТ, КАКТО И ПАРИ. ТУК СЕ ПРОДАВА САМО ОТПА", ДЪКЪТ НА ЕСЕС ОВЦЕТЕ.
  • 134 Копейкин

    2 0 Отговор
    Референдум за Еврото Как така не искали Рублата
  • 135 А ма

    0 1 Отговор

    До коментар #116 от "Ел Греко":

    НАЛИ ПОМНИМ ВЪВ ТВОИТО ГРЪЧКО КОЛКО ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ЕВРО НАЛЯХА ЕСЕС ОВЦЕТЕ ЗА ДА Я СПАСЯВАТ.
  • 136 Евро ли

    0 1 Отговор
    ДАЛЕЧ ОТ ДЯВОЛА. ЕВРОТО Е КАЗАНА ВЪВ КОЙТО ЩЕ НИ ВАРЯТ ЗАНАПРЕД АКО СЕ ПРИЕМЕ. АМИ КАРТОФКИТЕ КОИТО ТОЛКОВА ОБИЧАМЕ ВЪВ ХЪРВАТИЯ ПРЕДИ ЕВРОТО ЦЕНА ОТ 3 ДО 5 КУНИ, СЛЕД ЕВРОТО БЛИЗО 7 КУНИ.
  • 137 Лично Путин даде парите. Видях го. Така

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "статията е спонсорирана от Кремъл!":

    Лично Путин даде парите.
  • 138 Ваньо Путиниста

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "статията е спонсорирана от Кремъл!":

    Да лично от Путин. Видях го.
  • 139 Ваньо Путиниста

    2 1 Отговор
    Да лично от Путин. Видях го.
  • 140 Дамян

    2 1 Отговор
    Тъпи статии платени от тъпи руснаци и хитри българи дето им прибират парите.Хърватия въведе еврото преди 2 години и инфлацията там е по-ниска отколкото в България.

    Коментиран от #142

  • 141 Ратсо Σαββασ

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "В. Борисов":

    Навсякаде става скапано и скъпо в европа заради войната хвърлят пари за въоражаването а хората ще гладуваг това е
  • 142 хехехе

    0 0 Отговор

    До коментар #140 от "Дамян":

    ти колко време си живял там
  • 143 Бай араб

    0 0 Отговор
    На Копейкин и Нинова Кремъл плаща в евро . Допитване до народа дали да се въведе единната европейска валута -кой народ, този който е останал в България. Останали са хора, които не могат да се реализират никъде в Европа ,те нямат евро пари и ненавиждат тези които се прибират с пачки евро в джобовете си.Другата група хора са комунистическите чорбаджии които останаха без работна ръка ,те желаят всички които работят в чужбина да се върнат и да им се молят за работа с мизерно заплащане , излизане от ЕС да не могат българите никъде да ходят и да работят без пари
  • 144 Бай араб

    0 0 Отговор
    Щели да се вдигнат много цените , сега като не сме в Евро защо се вдигнат цените? Другата реалност за която никой не говори е цената на еврото в България, а тя е над 5 български лева , тези които внасят евро пари от Европа в България именно те държат икономиката що годе на крака , а именно тези хора са ощетените от валутния борд.Дефакто работещите в Европа издържат финансово некадърниците които лаят срещу Европейската парична единица
Новини по държави: