Last news in Fakti

4 Януари, 2023 10:23 2 694 27

Хърватия е установила 1738 нарушения на закона за въвеждане на еврото

  • еврозона-
  • евро-
  • нарушения-
  • хърватия-
  • пари-
  • валута-
  • цени

Нарушенията се състоят в неясно изписване на цените

Хърватия е установила 1738 нарушения на закона за въвеждане на еврото - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Хърватският държавен инспекторат е установил 1738 нарушения на закона за въвеждане на еврото като официална валута в Хърватия и задължението за двойно изписване на цените, както и 51 случая на продажби на определени хранителни продукти над максимално допустимите цени на дребно, определени с решение на правителството, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.

Нарушенията се състоят в неясно изписване на цените и изписване само в евро (при изискване за двойно изписване на цена в хърватски куни и в евро), както и на липса на указване или неправилно указване на фиксирания курс на етикетите и на касовите бележки. Правилата за указване на цените в евро бяха разписани със закона за въвеждане на еврото като официална валута в Хърватия, който е в сила от 5 септември 2022 година. До този момент държавният инспекторат е извършил 8028 проверки с цел защита на потребителите и работниците, както и правилното информиране на потребителите за цените на продуктите и услугите в куни и в евро.

Установени са и 51 случая на продажба на определени хранителни продукти на дребно на цена, по-висока от максималната позволена, определена с решение на правителството. Решението за изравнителните мерки за контрол на цените на определени хранителни продукти влезе в сила на 10 септември 2022 година и с него се определя най-високото ниво на цените на определени хранителни продукти на дребно, с цел предотвратяване на негативни последици от промяната на отделни цени в Хърватия, предаде БТА.

Хърватия, член на ЕС от 2013 година, прие план за въвеждане на еврото през 2017 г. Заедно с България тя влезе в т. нар. чакалня на еврозоната – Европейския валутен механизъм (ERM II) през 2020 и прекара там минималните две години. На 1 януари 2023 година Хърватия стана 20-ият член на еврозоната.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 емм

    53 2 Отговор
    И тук ще е същото като дойде еврото
    Нали при нас има думата,ден година храни

    Коментиран от #6

  • 2 Бгг

    56 8 Отговор
    Плюя ви на еврото.

    Коментиран от #20

  • 3 Бели кахъри имат...

    62 2 Отговор
    При нас всичко ще бъде умножено по три...без заплатите...там ще се дели на три!
  • 4 гост

    58 1 Отговор
    Хе,нали Хърватия беше ,,отличник" във всяко едно отношение? А близо 2000 финансови нарушения за само ДВА ДНИ. Представете си сега ,,тройкаджията" България и какво ще се случи у нас,познавайки особеностите на българския капитал.
  • 5 аржентински Москвич

    30 2 Отговор
    Хаха да им е честито € 💶🥳
  • 6 В България

    40 3 Отговор

    До коментар #1 от "емм":

    Ще бъде сто пъти по-зле.
    Цените ще скочат в пъти.
  • 7 аржентински Москвич

    47 7 Отговор
    Чакам референдума на Възраждане за запазване на Българсият Лев! 🇧🇬

    Коментиран от #19

  • 8 Българин

    10 9 Отговор
    Родните шмекери са в паника.
    Като започнат да ни "слъгват" с курса, никой няма да купува от тях и ще останат без клиенти. Еврото ще ги докара до фалит.
  • 9 Да, бе

    32 2 Отговор
    У нас ще стане от най-бедни в Европа, най-бедни в галактиката, щото хич няма спекула, ама изобщо и без еврото.
  • 10 ще имте възможност

    14 3 Отговор
    д примените сценария за българия като се подпишете с валидно егн на референдума
  • 11 Евроцент

    19 2 Отговор
    Според прес-съобщението на БТА- информацията,която сте публикували тук, няма нищо общо с действителността в Хърватия. В тамошната преса изобщо не се говори за закръгляване, а за ПОВИШЕНИЕ с повече от 50% на хранителни и нехранителни стоки и услуги, цена на труд.
    Отворете Гласове или Афера и вижте за какво иде реч!
  • 12 Вирус

    12 0 Отговор
    Мисиркова всичко си е точно цени нагоре във всички държави е било така един вид обедняване то е ясно ама нашите продажници това го крият
  • 13 Вирус

    19 0 Отговор
    Ето какво става за два дни айде сега кирчовците и кокорчовците да се изходят по въпроса
  • 14 Минувач

    17 1 Отговор
    В България, вземайки впредвид нашенския манталитет, нарушенията биха били процентно в пъти повече. Но стига с тая Хърватия. Хърватия няма някаква особена индустрия, всичките пари влизащи в държавата са обвързани с еврото и идват отвън - туризъм и моряци. Второ - на хърватите не им пука, защото имат огромен държавен дълг, колкото е и средния за държавите от еврозоната - около 85% от БВП. Така че, не им пука, ако един ден трябва дълговете на държавите да се плащат солидарно от всички членки. Нека да видим Румъния - много, много по-силна индустрия и производство на стоки, дълг само от около 50% от техния БВП и адекватно отлагат чак до 2029 по тяхно желание, хем да видят, какво ще стане с пазарите след тая война. А ние сме по средата на тези примери. Имаме все някакво производство на стоки, но дори в някои отношения сме още по-добре и от ръмънците - имаме валутен борд, дет се казва сме стабилни, колкото е и еврото и имаме дълг от само към 25% от БВП. Ноооооо, имаме продажни политици, искат еврозоната, за да отпадне валутния борд и се почнат яките заеми, да имат достъп до дпълнителни фондове и пари, за да теглят безогледно. Кой ще намаже - банкерите и финансово министерство, а политиците, ще ни обясняват, колко е хубаво да теглим заем след заем, защото тези по-ниски лихви не са изпускане. А кой ще плаща после????? А че 16-те тона злато в Лондон ще останат запорирани, ако не сме послушни, че вече някой друг ще решава нашата финансова политика и разбира се ще си
  • 15 Минувач

    10 0 Отговор
    ... ще си гледа интереса, не нашия, че после няма излизане, дори да искаме да се откажем?
  • 16 Един

    14 1 Отговор
    Ако не стане нещо извънредно, че да се разминем с еврото, от 01.01.2024 - дупе да ни е яко...
  • 17 Аз съм аз

    1 0 Отговор
    След като чух на няколко пъти изказвания от политиците, че цените нямало как да се променят при преминаването ни в еврозоната, ми стана ясно, че ще е ужас този процес - мин 30% нагоре на всичко.

    Коментиран от #25

  • 18 Аз съм аз

    4 0 Отговор
    РЕФЕРЕНДУМ - да видим народа какво ще каже! Всички знаем резултата !
  • 19 Аз съм Аз

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "аржентински Москвич":

    Абсолютно !
  • 20 стоян

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бгг":

    До 2 ком - нормално е руските слуги да плюете по Еврото -нали ви плащат да плюете по ЕС ама не работите за рубли и купейки - А бе не мога да сметна колко стотинки струват една купейка - или колко купейки струват една стотинка - някой да отговори

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Минувач

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "стоян":

    Ти си знаеш само едно и във всяка статия включваш Русия и някакви копейки. По-горе писах за Румъния и причини, защо отлага еврото. Ами Полша? Особено Полша - и тя ли е рубладжийска и русофилска, дето точно те най-много мразят Русия. Ами Румъния и те не са далече от това. Какво общо има Русия за еврото? А и нали сме вързани за еврото, не сме за рублата, нали? Какъв ти е проблема?

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ники Василев

    0 2 Отговор
    Това е нормална инфлация. Покачването на цените не е свързано с минаването към ЕВРО! Пък и малко поскъпване... какво значение има, след като имат достъп до евтини кредити? Няма да превалутират постъпленията си от туризъм и т.н. и т.н. привилегии. А и вече са в "Клуба на богатите"!
  • 25 Перцентаж

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Аз съм аз":

    Ми то вече само миналата година всички стоки от първа необходимост, отопление, ток, храна, услуги и т.н. повишиха цените си от 40% до 120%, нищо че ни обясняват как инфлацият била 18%.
  • 26 преса

    0 0 Отговор
    а тук при нашите бандити можете ли да си представите какво ще стане
  • 27 Радан

    0 0 Отговор
    НАШИТЕ БАНДИТИ СА ГО РЕШИЛИ ВЕЧЕ КАКЪВ НАРОД РЕШАВА ТОЗИ В КОЙТО СА ПАРИТЕ НЕ ТИ А ПАРИТЕ СА ПРИ БАНДИТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Новини по държави: