Last news in Fakti

27 Януари, 2023 13:51 21 806 108

"Блумбърг": Защо България иска да влезе в еврозоната?

  • еврозона-
  • блумбърг-
  • евро-
  • българия-
  • ес-
  • пари-
  • доходи-
  • лев-
  • валутен борд-
  • валута

България работи в режим на валутен борд, който обвързва лева с еврото

"Блумбърг": Защо България иска да влезе в еврозоната? - 1
Снимка: Shutterstock

Агенция "Блумбърг" публикува анализ с осем въпроса "Защо България трудно ще въведе еврото от 2024 г." БГНЕС публикува пълният текст без съкращения.

България планира да приеме еврото през 2024 г., като се интегрира допълнително във финансовата система на Европейския съюз в опит да се повиши стандарта на живот в най-бедната страна-членка на блока. Заедно с Хърватия, България се присъедини към подготвяния валутен механизъм през 2020 г. Но тя изостана от Хърватия, която стана 20-ият член на еврозоната тази година. Но дори по-малко амбициозният график на България е в опасност, тъй като политическата нестабилност усложнява напредъка за преодоляване на оставащите препятствия.

1. Защо България иска да влезе в еврозоната?

България започна да работи за членство в еврозоната скоро след като се присъедини към ЕС през 2007 г. , както се изисква от нейния договор за присъединяване. Но го отложи три години по-късно на фона на кризата с европейския държавен дълг, която почти доведе до фалит съседна Гърция и някои други страни от еврозоната. В подновен натиск от 2016 г. насам правителството в София заяви, че приемането на единната валута ще помогне на балканската страна да избегне изоставянето в процеса на вземане на решения в блока и да интегрира допълнително своята експортно ориентирана икономика

2. Каква е икономическата логика?

След хиперинфлационната криза през 90-те години на миналия век България работи в режим на валутен борд, който обвързва лева с еврото. С малко място за независима парична политика, страната разчита на решенията на Европейската централна банка. Правителството и централната банка твърдят, че приемането на еврото ще намали транзакционните разходи, ще намали и лихвените проценти и ще подобри кредитния рейтинг на България, което ще я направи по-привлекателна за инвеститорите. Това също така ще помогне на туристическата индустрия, която допринася за над 12% от икономическата продукция на страната, отчасти чрез премахване на необходимостта много посетители да сменят валута.

3. Има ли противоположни мнения?

Идеята се сблъска със скептицизъм от някои политически партии, включително приятелските на Русия социалисти, които настояха за допълнителен анализ на разходите и ползите, преди да определят твърда дата. Националистическата партия „Възраждане“, която също е проруска, призова за референдум по темата, твърдейки, че България раздава твърде много суверенитет. Освен това някои анализатори, включително заместник-управител на централната банка, предупредиха за структурните проблеми на еврозоната и високите нива на дълга на някои от нейните членове и критикуваха някои от миналите политики на ЕЦБ.

4. Какво е общественото настроение?

Проучване през ноември показа, че едва една трета от българите одобряват приемането на единната валута. Повече от две трети казаха, че се страхуват от по-високи цени, до които ще доведе еврото. Няколкостотин души се събраха в началото на декември в София на протест срещу еврото, организиран от партия "Възраждане". Подобни съмнения не са необичайни за новите членки: в Латвия, например, половината население се противопостави на преминаването, когато страната се присъедини към еврото през 2014 година.

5. Какво е направила България?

Разглеждана като най-корумпираната държава в ЕС в класация на „Трансперънси интернешънъл“, България се сблъска с много скептицизъм от други страни от еврозоната - особено след като гръцката дългова криза и скандалите за пране на пари, включващи банки в балтийските страни, разкриха рисковете от допускането на нови членове в клуб. След вътрешна банкова криза през 2014 г. България засили финансовия си надзор, за да може да се присъедини към банковия съюз на ЕС заедно с валутния механизъм, известен като ERM-2. Законодателите актуализираха и нормативната уредба, управляваща българската централна банка, след като ЕЦБ посочи списък с недостатъци. Години наред България поддържа бюджетния дефицит и нивото на дълга си в рамките на изискванията на ЕС.

6. Какво още остава да се направи?

Държавата трябва да приеме три законопроекта за несъстоятелността, прането на пари и застраховането. Продължаващата политическа криза обаче възпрепятства процеса, тъй като България се насочва към своите пети общи избори за по-малко от две години. Освен това може да ѝ е трудно да изпълни критериите за инфлация, а финансовият министър Росица Велкова нарече изискването „единственото сериозно предизвикателство“ в интервю, публикувано в края на януари.

7. Какви са шансовете?

Малкото време и задълбочаващото се политическо разделение означават, че България е изправена пред трудна битка, въпреки преобладаващото парламентарно мнозинство в подкрепа на еврото. Президентът Румен Радев, който се кандидатира като независим, претърпя шест неуспешни опита за съставяне на правителство от юли 2022 г. насам и е насрочил нов предсрочен вот за 2 април. Управителят на централната банка Димитър Радев предупреди, че страната се нуждае от стабилно правителство, което да покаже ясна политическа ангажираност. За да изпълни целевата дата 1 януари 2024 г., България трябва да поиска от ЕЦБ доклад за готовността си „най-късно в началото на пролетта“, според Велкова, но ще го направи само ако е готова, каза тя. Властите ще се нуждаят от няколко месеца, за да се подготвят за реалното въвеждане на новата валута.

8. Кой друг иска да се присъедини към еврозоната?

Румъния изрази интерес, но няма официална целева дата. Докато всички държави-членки на ЕС са задължени да се присъединят към еврозоната, Полша, Чешката република и Унгария не са склонни да предприемат официални стъпки, заявявайки, че независимата парична политика е жизненоважна за тях, особено по време на икономически кризи като сегашния скок на инфлацията. Дания, която си осигури отказ преди зората на валутата, и Швеция също не мръдват.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 106 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България

    289 51 Отговор
    Не иска да влезне и не иска еврото. Искам левчето.
  • 2 пешо

    201 20 Отговор
    защото на тиквата милиардите са в евро
  • 3 Последния Софиянец

    252 40 Отговор
    Народа не иска.В заведението ми събрах вече 500 подписа против Еврото.Онзи ден ходих да взема още бланки.

    Коментиран от #28, #105

  • 4 Българин

    267 31 Отговор
    Не искаме в еврозоната защо лъжете
  • 5 Ей ги

    113 11 Отговор
    Боювите лилави пачки !
  • 6 КЦкгкгклглгллглг

    257 20 Отговор
    Народа никога не е бил питам дали иска. Само възраждане събират подписка против еврото. Нито искам да чувам за джон и клаус. Искам православно християнство и семейни ценности.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Не е вярно

    64 221 Отговор
    България НЕ иска да влезе в еврозоната, защото такива са нарежданията от Кремъл.

    Коментиран от #50, #51, #54, #91, #99

  • 9 Последния Софиянец

    170 21 Отговор

    До коментар #6 от "КЦкгкгклглгллглг":

    Има много граждански организации освен Възраждане които събират подписи за отлагането на еврото.

    Коментиран от #76, #90

  • 10 Джамбaза

    237 11 Отговор
    Излиза, че Великобритания, Швеция, Дания, Румъния, Чехия, Полша и Унгария са по-прости от нас.
    А ние още вярваме, че като се освободи цената на тока и той ще поевтинее.

    Коментиран от #92

  • 11 От страни

    182 22 Отговор
    България не иска. При влизане в зоната на евро почти във всяка държава стоките скочиха с едно 30 процента. Готови ли се за това?
  • 12 Ретроградния Копейкин

    49 191 Отговор
    Никога в човешката история новато и прогресивното не са идвали лесно.Винаги простолюдието се страхува от промени което доказва защо Слави и Копейкин имат подръжници

    Коментиран от #32, #46

  • 13 Незнаещ

    81 5 Отговор
    Тия евра от снимката,да не са за един познат,за да свърши или несвърши една работа??
  • 14 бл.134 в Zап. парк

    81 23 Отговор
    Защото левът , най-силната парична единица в света е кух като кратуната на който и да е български политик.В момента , в който не е вързан за нищо хлябът ще стане 2000 лева , а не 2 лева
    А сега може да пратите българската армия в Украйна да защити австрийско-холандския интерес
  • 15 БНБ на народа

    120 15 Отговор
    Дреме ми за ваще руски фобий и евро ценности. Чужди валути нещем и наща си не даваме, ЯСНО да не ви стане ТЯСНО
  • 16 Българин

    143 15 Отговор
    Питайте ни на референдум де дали го щем еврото или не, що бягате от демокрацията?
  • 17 БЪЛГАРИН

    170 15 Отговор
    "Блумбърг": Защо България иска да влезе в еврозоната?
    Не България, а продачжните ни политици искат в еврозоната.
  • 18 Моля

    88 6 Отговор
    Някой от форума,да ме насочи ,къде в центъра има пункт за събиране на подписка.

    Коментиран от #23, #26, #93

  • 19 ЗАЩО

    56 7 Отговор
    Ами България никой не я пита за нищо. Въпросът е ирелевантен и тъп. За България е най добре да стане офшорка или абсолютна монархия , тип султанат или нещо подобно, ама големите началници не дават. А защо не дават , те си знаят.
  • 20 HI ,,Блумбърг"...!

    133 10 Отговор
    Правилното е -
    Защо България НЕ иска да влезе в еврозоната?
    Защото по-големият процент от българите НЕ искаме да влезем в еврозоната...!За разлика от шепа продажни политици,обслужващи чужди интереси...!
  • 21 Верно ли

    117 8 Отговор
    Хахахах, значи България искала да влезе в Еврозоната, ама две трети от населението не било съгласно!!! Та коя е тая България, дето ѝ е зор да влиза в еврозоната, че не разбрах! Другото което разбрах е, че отново Президентът е виновен за яловите ни политици в НС!!! Бравос - все така да е - от болната на здравата глава! И третото - може да сме най-корумпираните (само укрите ни водят в тази класация, ама никой няма да го каже), ама парите ни са добре дошли в ЕК (която ще разполага безпроблемно с тях, като се намърдаме у тази златна еврозона)! Европейско лицемерие и мисирщина!
  • 22 коя България това

    78 6 Отговор
    Нещо не ми стана ясно кой иска да влезе в еврозоната .
  • 23 Би трябвало

    32 0 Отговор

    До коментар #18 от "Моля":

    в метростанциите.
  • 24 Лично мнение

    90 7 Отговор
    Българите не скат да влизат в Евро зоната.
  • 25 😆😆😆

    20 52 Отговор
    Обичаме си левчето ама сънуваме евра 🤣
  • 26 Ами аз в моят град...

    75 8 Отговор

    До коментар #18 от "Моля":

    ...,както си вървях по главната пешеходна улица и изведнъж гледам-Подписката...!Викам- веднага се подписвам...!Не съм ги броил,но страниците ,с подписката , срещу влизането ни в еврозоната бяха доста солидни ..
  • 27 бързата кучка слепи ги ражда

    65 3 Отговор
    Аз таман се подписах за референдум , а тия от Блумбърг не само вече го провели този референдум , а и резултатът от него знаят .
  • 28 оня с коня

    9 44 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Оставам с впечатлението че "Заведението" ти ОТДАВНА е без Готвач и Обслужващ персонал ,като функционира единствено 1 бр. Кафе-машина чийто "старши" си ти.Предполагам че за това е виновна Конкуренцията,а ти за да "вързваш двата края" на Практика предоставяш Помещението на определени Партии/който плати,без значение на Партийност/ под Формата на "Клуб по интереси".Вероятно предоставяш срещу Почасово зоплащане и Маси за игра на Шах,Табла,Карти и Домино на Пенсионерите,но това са подробности на "бизнеса" ти:)
  • 29 опаа

    77 4 Отговор
    Вкарат ли ни в евро зоната да знаете, че всичките тия министри и политици се пенсионират заедно с техните поколения и никой нама да ги види и чуе повече. Затова дигай се народе имаме затвори да пълним преди да е станало късно
  • 30 Eдин

    68 2 Отговор
    Bla,bla ... дрън,дрън! България иска да влезе в еврозоната, защото на някои от еврозоната им изнася това да стане и поскокоросват българските политици!
  • 31 нннн

    66 4 Отговор
    Защо България НЕ иска да влезе в Еврозоната? - това е точният въпрос.
  • 32 геноцид

    26 6 Отговор

    До коментар #12 от "Ретроградния Копейкин":

    Ти сигурно си от умнокрасивите ! :)))))
  • 33 ЕЛЕМЕНТАРНО УОТСАН

    51 4 Отговор
    ЗАЩОТО БОГАТИТЕ ,ЩЕ СТАНАТ ПО БОГАТИ.А БЕДНИТЕ ПО БЕДНИ.ТЕЗИ ,КОИТО ПРИТЕЖАВАТ МНОГО ИМОТИ И ИМАТ МАЛКО ЗАДЪЛЖЕНИЯ .ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ НАЙ МНОГО.БЕДНИЯ ЧОВЕЧЕЦ ,КОЙТО РАБОТИ ЗА НАЕМ И ПРЕХРАНА - ТОЙ ,ЩЕ ГО ОТНЕСЕ.ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ И ТЕЗИ ,КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ.НО НЕ МАЛКИЯ ЧОВЕЧЕЦ ,КОЙТО СЕ УБИВА НА СЕЛО ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР.ЦЕНИТЕ,ЩЕ СЕ ДОБЛИЖАТ ДО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ,НО НЕ И НА ХРАНАТА,КОЯТО НЕ Е ОСНОВЕН РАЗХОД В ЕВРОПА.
  • 34 1111

    9 42 Отговор
    Ако Бг се е запътила към евровазия й трябва български рубли, ако не и желая ЕС, то непременно ще трябва да мине на евро и Шенген зоната. Предпочитат второто, ако питат народа работещ, учеш на запад Шенген, Европа евро
  • 35 Хаха

    9 68 Отговор
    Под номер 1.като не искате евро, стойте си в България мизерни хора.
  • 36 Жорж

    71 4 Отговор
    Еднополова двойка вечеря обработени насекоми,гледайки се предано в очите,на фона на "Ода на радостта",а по телевизора -реч на фрау Урсула. Това е новата европейска идилия.
  • 37 Те са го писали

    52 6 Отговор
    В подновен натиск от 2016 г. насам правителството в София заяви, че приемането на единната валута ще помогне на балканската страна да избегне изоставянето в процеса на вземане на решения в блока и да интегрира допълнително своята експортно ориентирана икономика. - ВЪН ОТ ЕС
  • 38 Мухаа,хаа!

    64 6 Отговор
    Народа масово казва- Не,но наши и чужди интересчии Дебре,убре да влизаме.В същата Хърватия,,където ни е сочат за пресен пример,цените полудяха.А търговци,вериги намериха цаката...Свободен пазар,но и виждате ли цените на тока, горивата.Трвбва да компенсираме! А за другата тесла с която ги удариха ( и при нас ще стане,ако се огъне нсрода).Теслата при обмен- до 100 банкноти и сто монети без такса.До 31 Юли2023 г.След това бснките ще си начисляват такса- обмен.Абе хора,събудете се.Защо поляк,чех,унгарец,белгиец( те изобщо отказват, заложили са го в договора за членство) не се натискат,а ние" богаташите- с рогата напред?Не се ли усещате,в какво ценово блато ще ни натикат.Но по страшното е,че няма връщане.

    Коментиран от #39, #57

  • 39 стоян георгиев

    13 50 Отговор

    До коментар #38 от "Мухаа,хаа!":

    Народа масово е дезориентиран от русофилията си затоваа измира или имигрира неспособен да стегне държавата си.само ми кажете една страна дето е в евро и живее по зле от нас.да има страни които се справят чудесно без еврото ,но ние не сме.спомнете си КТБ и продаването на външния ни дълг .само при тези две операции народа загуби петнадесет милиарда от парите си .та ако не искаме подобни случки в бъдеще ни трябва спешно еврозоната.

    Коментиран от #55

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 европеец

    20 39 Отговор
    един и същ написал сто коментара и си мисли, че така ще излъже хората, че видиш ли болшинството е против. пич, от времето на хан Кубрат, властта не пита народа за важните и съдбоносни неща, защото народа се е доказал, че не разбира. Ако бяха питали, нямаше да се разселим и да пребъдем, а щяхме да сме претопени. Ако бяха питали, нямаше да сме с една религия, а всеки със свой Бог. Ако бяха питали, нямаше да имаме един език, а щяхме да говорим и пишем на гръцки, латински и какви ли още не. Да не продължавам да ти изреждам, защото примерите са много. В сегашната ситуация, не се пита народа, защото влизането в клуба на богатите, ще накара местният елит да играе играта според правилата. ще премахне корупцията. почти. това ще даде на инвеститорите сигурност за парите им. а колкото повече инвеститори има в страната, толкова по-висок става стандарта. така вместо да бягаме навън, ще започнем да се връщаме. това е целта на задачата. приемането на еврото е само част, защото света ще знае, че тука е част от Европа и с парите си ще могат да пазаруват така както в цяла Европа. Това е относно туризма. Да, има някакъв процент вероятност нещата да не се случат точно както ги искаме и толкова бързо, но ти знаеш манталите на българина. Да е тарикат, да гледа да мине другия, по тънката лайсна. Затова и много хора се страхуват. Но както всички виждаме, бавно и полека, ставаме бяла държава, въпреки нашите социалисти, въпреки мафиотите, нещата се случват. Което е добре за нас и н

    Коментиран от #44, #56, #100

  • 42 Наркомандо

    64 8 Отговор
    Защото България изобщо не иска да влиза в никакви европейски зони. Европа стана синоним на морален гнилоч и импотентност
  • 43 Матей преображенски

    37 6 Отговор
    Какви ги дрънкате,бе шан-та-ви бок-ллу-ци,всичко то ва са невъобразими про-сто тии.България,желаела,да влезе,в еврозоната,и ченген,и още хиляда и една глу-пос-ти.Стига сте се излагали,не ви е срам да дър-до-ри-те нелепости и украсени лъжи!
  • 44 Братята Кабабик

    18 9 Отговор

    До коментар #41 от "европеец":

    тоа па смешник, май не си разбрал смисъла на думата демокрация. Я иди си довърши трети клас пък тогава ела поучавай

    Коментиран от #64

  • 45 Българин

    47 5 Отговор
    Българите не искат! Искат продажниците, които извършват национално предателство!
  • 46 Ретроградният Меркурий

    38 4 Отговор

    До коментар #12 от "Ретроградния Копейкин":

    Кажи го на хърватите и се надявай да не те замерят с камъни! 😄😄😄
  • 47 Минувач

    52 7 Отговор
    Манипулациите за Възраждане не спират! Какво означава про-руска партия? Те са анти-американска партия, защото суверинитетът ни е предаден на американците посредством ЕС. Единственото про-руско във Възраждане е общия враг - САЩ, но всяка тяхна политика и предложение винаги са били про-български и анти-американски. Нито са искали да се изпраща оръжие за Русия, както и са се обявявали против руските фирми и прочие, но само ако се действа със същия аршин и против американските. Няма нито едно изказване на Възраждане в подкрепа на Русия, ама нито едно. Има само за неутралитет и за действане с еднакъв аршин за всеки отвън, бил той американец, европеец или руснак. И този аршин задължително да е спрямо нашата изгода. Много е лесно западняците да обявят някоя държава за черна и да използват всеки случай, ако не си с тях, да те обявят за поддържник на черната държава, пък дори и тя да няма касателство в случая.

    Коментиран от #61

  • 48 Анонимен

    29 7 Отговор
    Много добре да влезнем в еврозоната но каква е ползата за работниците никаква пак на минимална заплата има крадене на работника сега и ако влезнем в еврозоната точно това казват от вън корупция и далавери по върховете
  • 49 Краско

    42 9 Отговор
    Кой твърди, че България иска да влезе в еврозоната, не познавам такъв човек който иска еврото!
    При приемане на еврото това ще е последният пирон в ковчега на България!
    Европейци, каквито и да сте, по далеч от нас, Вие не ни искате а пък Ние хич, никак даже!
    Отровни сте..... 😡👹
  • 50 Краско

    31 8 Отговор

    До коментар #8 от "Не е вярно":

    Кой твърди, че България иска да влезе в еврозоната, не познавам такъв човек който иска еврото!
    При приемане на еврото това ще е последният пирон в ковчега на България!
    Европейци, каквито и да сте, по далеч от нас, Вие не ни искате а пък Ние хич, никак даже!
    Отровни сте..... 😡👹
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Защо ли???

    27 4 Отговор
    Много лесно се краде от европейските фондове
  • 53 Ха Ха ХА

    30 5 Отговор
    само тиквата и напръцкумян ......искат !
  • 54 Защо

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "Не е вярно":

    Явно си от крадците , Кремъл ти е виновен на теб , сексът ти кражбата .
  • 55 Защо

    33 4 Отговор

    До коментар #39 от "стоян георгиев":

    И като влезе борда пада , освобождават се резервите от 80 милиарда и на изборите ще изгинат кой да ги краде .
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Сократ

    42 4 Отговор

    До коментар #38 от "Мухаа,хаа!":

    И не само това, а почваме да плащаме солидарно заемите на всички в ЕС. Те са яли, а ние ще трябва да плащаме сметката.
  • 58 Красимир

    29 4 Отговор
    Аз също събирам подписи вече съм събрал 1000 никой не им иска общата валута
  • 59 Предлагам

    22 2 Отговор
    Да стане както в Хърватия, едновременно влизане в Еврозоната и Шенген-тоест никога.
  • 60 Бунтата

    42 4 Отговор
    Оставете Възраждане на мира и престанете да си бършете ръцете от нея!!!Кажете защо толкова европа и ецб напъват да ни вкарат в евро зоната и да ни вкарат еврото за парична единиц???
    ЗАЩОТО ИСКАТ ДА НИ ВЗЕМАТ ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ И ДА НИ ДОКАРАТ ДО СЪВСЕМ ПРОСЕШКА ТОЯГА!!!!
    НЕ НА ЕВРОТО
  • 61 Бунтата

    22 2 Отговор

    До коментар #47 от "Минувач":

    БРАВО!!!!!
    КАЗА ИМ ГО НА ПАЛЯЧОВЦИТЕ!!!
  • 62 Бунтата

    16 3 Отговор
    БРАВО!!!!!
    КАЗА ИМ ГО НА ПАЛЯЧОВЦИТЕ!!!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 18 Отговор
    България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на мафиотите-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.
    От статията с изненада разбирам, че Еврото е като кост заседнала в гърлото на мафиотите-олигарси.

    Коментиран от #66

  • 66 КУРти

    18 5 Отговор

    До коментар #65 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Мафиотите не ги мисли, те и сега са партия с тивнот Европа.Обаче ЕЗ ще е пагубна за бедния българин.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Иво.Бг

    4 1 Отговор
    лев/евро 50/50
  • 71 Михоооооо.Бг

    21 3 Отговор
    КАКВА ИЗМАМА НИ ОЧАКВА С
    ОЧАКВАНОТО ЗАКРЪГЛЕНИЕ НА Е--->ЛЕВ
    ------------
    Вижте какво се случва:
    -------------
    БНБ стандартен КУРС Е/Лв: 1Е=1.95583Лв
    -------------
    Закръглението при всички преводи и плащания е до 2-ия знак след запетаята , т.е. 1Е=1.95Лв
    --------------------------------------
    Разликата е : 1Е=0.00583Лв
    ---------------------------------------
    СЕГА ВНИМАВАЙИТЕ В ЦИФРИТЕ !!!!

    Да направим елементарни сметки отн.Е :

    1Е=0.00583лВ
    1000Е= 5.83лВ
    1mLn=106E= 5 830Лв
    100mLn=108E=583 000Лв
    1mLrd/1милиард/ 109E=5 830 000Лв= 5.83106Лв
    --------------
    Извод:
    Обмяната на 1 милион ЕВРО в БГ Лев:
    носи печалба /приблизително/ P=600 000Лв/ шестотин хиляди/
    Обмяната на 1 милиард ЕВРО в БГ Лев:
    носи печалба /приблизително/ P=6 000 000Лв/6 милиона/
    ---------------
    БНБ в монета /01.2023/ разполага със сл. спестявания на граждани:
    P= 68109Лв=68 000 000 000 /68 милиарда/
    Тогава Е=400106Лв /400 000 000/ 400 милиона Лв
    -------------
    Т.е. Печалбата на БНБ в случая е 400 мил.Лв
    -------------
    А ако е частна банка/фирма/фондация/други...формулата е същата
    ------------------
    Е,ПРИЯТЕЛИ,ПРАВЕТЕ СИ СМЕТКА КАКВО СТАВА
    И КОЙ ЩЕ ОТКРАДНЕ ТЕЗИ ПАРИ Е
    А ТЕ НЕ СА МАЛКО
    ИЗОБЩО ДАЖЕ
    А ТЕ СА НАШИ !!!!!

    Коментиран от #83

  • 72 По-скоро

    17 4 Отговор
    България НЕ иска да вземе еврото!
  • 73 По-скоро

    17 5 Отговор
    България НЕ иска да вземе еврото!
  • 74 Другият един

    24 4 Отговор
    Блумбърк : Другия път се изказвайте правилно и точно не със заобикалки, а именно Еврото в България го искат само платените евро- дюнмета които са малцинство от политически мошенници
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Мери

    16 3 Отговор
    Не трябва да се приема еврото защото еврозоната ще се разпадне и цените ще скочат петорно на основата на сегашните високи ще стане безбройно скъпо
  • 78 Мери

    11 3 Отговор
    Нетрябва да се приема защото цените ще скочат петорно на основата на тези високи и ще плащаме дълга до гроб на др.държави и еврозоната се разпада след 2025г.
  • 79 Неикономист

    10 1 Отговор
    Експортно ориентирана икономика?! В някой друг живот...
  • 80 1122

    20 4 Отговор
    АЗ СЪМ ПРОТИВ ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО !
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 препатил

    8 1 Отговор
    Не е вярно, че ние сме най-корумпираната държава в ЕС. Гърците са по-корумпирани и по-крадливи. Много българи си купиха имоти- къщи, апартаменти, вили- там и после установиха, че ги крадат. Например от локалното п арно, което е на нафта, гърците сипват по-малко нафта и другото си го прибират, или комшията краде от варелите на собственика, който обикновено е българин.Севарна Гърция са боклуци и крадливи като нас.Надмисват и в тока.
  • 83 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #71 от "Михоооооо.Бг":

    Не може да ти откраднат това, което го нямаш...Сметката щеше да е вярна, ако някой същевременно купува Левове срещу Евро по курс 1лв = 0,51129Е! Та това го знаят във всяка ченчаджийница !

    Коментиран от #84

  • 84 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 5 Отговор

    До коментар #83 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Освен това, при закръгление на курса на лева НАДОЛУ, както се разбира от писаниците Ви, гражданите печелят при обмяната...
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Михоооооо.Бг

    6 2 Отговор
    ПРЕДИ ДОСТА ГОДИНИ СЛУЖИТЕЛ ОТ БАНКА СИ БЕШЕ НАПРАВИЛ ПРОГРАМА ,КОЯТО МУ СКЛАДИРАШЕ АВТОМАТИЧНО В НЕГОВА СМЕТКА ТАЗИ РАЗЛИКА ОТ ЗАКРЪГЛЕНИЯТА НА ВАЛУТА ПО СЪЩАТА СХЕМА ,КОЯТО ВИ СПОДЕЛЯМ. РЕЗУЛТАТА БЕШЕ -НАТРУПАНИ МИЛИОНИ.
    Е,ХВАНАХА ГО,НО ИСТОРИЯТА ОСТАНА И Е ВИНАГИ АКТУАЛНА,ОСОБЕНО В БГ

    А ТОВА, ЧЕ ОТ ТАЗИ СХЕМА ПЕЧЕЛИ ПОТРЕБИТЕЛЯ,НЕ,НЕ Е ВЯРНО
    НАПРОТИВ,НЯМА ГЪБЕЩ ПРОДВАЧ НА ВАЛУТА
  • 87 Българка

    9 1 Отговор
    Правилното е -
    Защо България НЕ иска да влезе в еврозоната?
    Защото по-големият процент от българите НЕ искаме да влезем в еврозоната...!За разлика от шепа продажни политици,обслужващи чужди интереси...! Трябва да си държим на българско и да си запазим ценностите и културата,а не да ги погубваме! Стига вече съборете се горе нека не позволяваме отново да ни смачкат и погубят, трябва да си запазим достойнството и българското! Ще стане още по зле като минем в евро!!!!! Не на еврото!!!!!! Трябва да сме единни и да се обединим в едно цяло и да не позволяваме да продължат да ни мачкат стига вече сме спали този зимен сън а да се събудим и да се борим като истински Българи докрай!!!!!!
  • 88 Българка

    6 3 Отговор
    Правилното е -
    Защо България НЕ иска да влезе в еврозоната?
    Защото по-големият процент от българите НЕ искаме да влезем в еврозоната...!За разлика от шепа продажни политици,обслужващи чужди интереси...! Трябва да си държим на българско и да си запазим ценностите и културата,а не да ги погубваме! Стига вече събдете се хора нека не позволяваме отново да ни смачкат и погубят, трябва да си запазим достойнството и българското! Ще стане още по зле като минем в евро!!!!! Не на еврото!!!!!! Трябва да сме единни и да се обединим в едно цяло и да не позволяваме да продължат да ни мачкат стига вече сме спали този зимен сън а да се събудим и да се борим като истински Българи докрай!!!!!! Не трябва да позволим да затънем още на дълбоко в калта и на дъното!!!!! За това се обединяваме заедно държим на думата си и не се предаваме продължаваме битката напред да си запазазиме Българското!!!!!

    Коментиран от #89, #102

  • 89 И що не искаш😂😂😂

    1 5 Отговор

    До коментар #88 от "Българка":

    Сляпо верваш че некои ше те унищожи като братята ти руснаци ли😂😂😂😂
  • 90 Нда

    2 9 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    И всичките са руско -червени?Ей много скачате това самоварите!Явно Европа и еврото са истината!

    Коментиран от #95

  • 91 Валя

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Не е вярно":

    Аз съм против еврото но от Кремъл никой не ми е нареждал.
  • 92 Колио

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "Джамбaза":

    А Франция, Германия, Испания, Италия, Белгия, Холандия и още 14 държави са по-глупави от нас, така ли, клетнико?

    Коментиран от #94

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Ти си

    6 1 Отговор

    До коментар #92 от "Колио":

    Англия , Швеция , Дания , Полша , Чехия и Унгария не са по -глупави от останалите ! Сещаш ли се кой плаща сметките на Гърция през 2008 - страните от еврозоната .. ...
  • 95 000013

    0 1 Отговор

    До коментар #90 от "Нда":

    Аргументират се !
  • 96 Абе неща бре

    5 2 Отговор
    Не искам да влизам в нещо дето искат да ни вкарат без желание и да не можем да излезем и при желание.
    Никакво Евро докато не се променят правилата да сме равнопоставени членове а не донори.
    Боли ме К за банкерите. Те се оправят винаги а нарда го го Д

    Искам финансова независимост за мен, моите близки и познати и идни поколения. НЕ на еврото!
  • 97 Амбразурниците

    2 4 Отговор
    Пак са на първа линия. Щом прочетат Не на еврото и скачат. Почват да плюват: русофили, неграмотни, неинформирани.
    Спете спокойно, не съм нито едно от изброените. Просто моето решение си е мое - Не ви ща еврото!
  • 98 набийте си го в главите

    6 1 Отговор
    българия НЕ ИСКА ДА ВЛИЗА в скапаната ви зона !!! това че вие ни карате не означава че ние искаме !!!
  • 99 това са твоите нареждания от марс

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Не е вярно":

    ние българите можем да мислим и не ни трябва някой да ни казва кое е добре за нас нека сами да си изберем нали ужким това е демокрацията ??? ама забелязваме последните години че тази демокрация ту важи ту не важи че се пообъркаха някои хора нещо…
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Тарикат ченчаджия

    1 2 Отговор
    Никакво евро ,и да се махне валутния борд ,какви времена бяха .А и Румбата Гечев министре ,започват луди смени и луди пачки за нас
  • 102 Айшето

    2 0 Отговор

    До коментар #88 от "Българка":

    То едни ценности една култура ,малийййй
  • 103 Расия

    1 3 Отговор
    Какой такой евро ,рубли надо рубли
  • 104 Попитали 100 човека

    2 2 Отговор
    В расия или в Европа ще пазарите ,масквичи или мерцедеси искате
  • 105 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Да, някои са толкова ентусиазирани, че се подписват по 10 ина пъти
  • 106 Истината!!!

    2 4 Отговор
    Левът е кух като праазна тенджера и ако не беше вързан за Еврото, щеше да има Виденова зима!!! Никой по света не иска левове, искат евро!!!

    Коментиран от #108

  • 107 Мнение

    3 1 Отговор
    В Еврозоната НЕ искат тези с мръсни и незаконни доходи, които НЕ държат парите си в Банки, а в Черни каси и с тях вършат незаконни неща, и тези които крият пари с недоказан произход! Като приемем еврото ще трябва да си изкарат на светло мръсните пари, за да ги обменят в банките, но че има Закон за патите с недоказан произход и ще трябва да обясняват от къде са! Еврото НЕ иска и Корумпираните, защато ще трябва да минават през банките и те да доказват произхода на парите. Евро не искат и Русофилите, които дърпат България обратно в орбитете на Русия! А лъжата за повишаването на цените също издиша, защото сега още не сме влязли в Еврозоната, но пак има повишаване на цените и то двойно!!!
  • 108 А еврото

    2 0 Отговор

    До коментар #106 от "Истината!!!":

    Е долар,чети и се образовай кой,кога и как е създал еврото.
    И най-вече защо е създадено.