Last news in Fakti

9 Януари, 2023 15:27 1 704 4

Срещу аятоласите! Най-масовите протести в ирански градове от седмици

  • иран-
  • махса амини-
  • аятолах али хаменей

Миналата събота Иран екзекутира двама млади мъже, обвинени в убийството на служител по сигурността по време на протестите през ноември, допълва ДПА

Срещу аятоласите! Най-масовите протести в ирански градове от седмици - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Многолюдни протести се състояха днес в много ирански градове по повод третата годишнина от свалянето на украински пътнически самолет от иранските сили за сигурност, както и срещу предстоящата екзекуция на двама младежи, участвали в демонстрациите, обхванали в последните месеци страната, предаде ДПА.

Хора от цялата страна се отзоваха на новите призиви за протести през уикенда, когато се навършиха три години от свалянето от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция на самолета "Боинг 737" малко след излитането му от Техеран за Киев на 8 януари 2020 г.

Всички 176 пътници на борда загинаха. В крайна сметка Иран призна, че е объркал пътническия самолет с вражеска мишена на фона на нарастващо напрежение между Иран и САЩ, уточнява агенцията.

Протестите, организирани през уикенда в най-малко 17 града, са били най-големите в страната през последните месеци според базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изучаване на войната".

Рано тази сутрин близки на осъдените на смърт Мохамед Г. и Мохамед Б., се събраха пред затвора "Гохардащ" в Карачи, за да протестират срещу планираната им екзекуция, написаха в социалните мрежи активисти. Онлайн медии съобщиха, че предстои тази екзекуция да бъде изпълнена скоро.

Двамата младежи, на 19 и на 22 години, бяха осъдени на смърт за предполагаем палеж на правителствена сграда, за раняване на служител по сигурността и за прегазване на полицай по време на протести в Иран, започнали през септември. Те получиха смъртни присъди във връзка със залялата страната вълна от протести, предизвикана от смъртта на иранската кюрдка Махса Амини на 16 септември 2022, припомня агенцията.

Миналата събота Иран екзекутира двама млади мъже, обвинени в убийството на служител по сигурността по време на протестите през ноември, допълва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    13 15 Отговор
    Браво на иранците. Не им се живее и на тях в средновековието, за разлика от руските мишки.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 бай Село

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    така е..не им се живее като руснаците..и те искат като нашата демокрация..друго си е да караш нова кола ама друго си е да караш европейска малко ползвана от една баба и държана 25 години в гараж на 150000 клм след пренавиване от 750000 км..друго си е да си вземеш демократична жена с потрошени 20 25 х..я и няколко деца...демокрацията е хубаво нещо как да не се радваш че синът ти Иван си е довел у вас гаджето Стоян..а щерките вместо да си губят времето да учат врътват на учителите по някоя свирка и са отличнички...абе да живее АМЕРИКАНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ..