21 Януари, 2023 08:35 1 846 9

Раздор в Техеран: Регионален представител на иранския лидер аятолах Али Хаменей разкритикува правителството

  • иран-
  • аятолах али хаменей-
  • махса амини

Последната вълна от протести в Иран беше предизвикана от смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини в средата на септември

Раздор в Техеран: Регионален представител на иранския лидер аятолах Али Хаменей разкритикува правителството - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Регионален представител на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей разкритикува правителството, докато протестите в неговия регион продължават при засилени мерки за сигурност от местната власт, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Шиитският представител на Хаменей в югоизточната провинция Систан и Белуджистан, Мустафа Махами, разкритикува действията на правителството. “Странно е, инфлацията и цените растат с всеки изминал ден и никой няма разумно обяснение за това“, каза Махами във видео по канала “Джамаран“. Районът, чиято столица е Захедан, е крепост на иранската опозиция.

Вчера демонстрантите отново насочиха гнева си срещу Хаменей, като скандираха "Смърт за диктатора“. Чули са се и изстрели. Според очевидци обаче демонстрациите са били по-малобройни от предишните месеци, но мерките за сигурност са били по-строги.

Захедан се обособи като огнище на протести след силовото потушаване на демонстрациите в края на ноември, при което загинаха десетки. Оттогава жителите на икономически слабата провинция протестират всеки петък. Влиятелният сунитски духовник Маулви Абдулхамид се смята за местния лидер на Захедан. Сунитските мюсюлмани са мнозинство в провинцията, за разлика от останалата част от страната. Опитите за посредничество между Техеран и Захедан досега не са имали успех.

Последната вълна от протести в Иран беше предизвикана от смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини в средата на септември. Нравствената полиция я арестува за нарушаване на ислямския дрескод. Жената почина в ареста на 16 септември.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    10 2 Отговор
    От Козяк много им се иска и Иран да пламне, ама то само с пропаганда вече не става.

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Само питам

    4 1 Отговор
    Аятолаха не е ли болен от рак?Или това ,че са на смъртен одър беше за Кимчо и Лукашенко?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аятолах с Майбах

    2 1 Отговор
    КРИМ е украински!

    Коментиран от #8

  • 8 Анал лизатор

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Аятолах с Майбах":

    От кога?
  • 9 Откакто

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Аятолаха каза че Крим е Украински, както и Донецк и Луганск, заговорите против Иран идват от Кремъл! Логично е да е така! Нали?