Last news in Fakti

18 Януари, 2023 21:40 1 141 13

ЕС вписва Корпуса на гвардейците на Ислямската революция в черния си списък на терористични организации

  • иран-
  • аятолах али хаменей-
  • корпусът на гвардейците на ислямската революция

Европейски дипломати потвърдиха пред ДПА, че ЕС иска да наложи още санкции на Иран заради продължаващите нарушения на човешките права, включително и неотдавнашните екзекуции на протестиращи

ЕС вписва Корпуса на гвардейците на Ислямската революция в черния си списък на терористични организации  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският парламент поиска ЕС да впише Корпуса на гвардейците на Ислямската революция - идеологическата армия на Техеран в черния си списък на терористични организации, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Призивът бе отправен от евродепутатите, събрали се на пленарна сесия. Той се съдържа в поправка към годишен доклад за общата външна политика. Поправката бе гласувана с мнозинство от членовете на парламента.

Иран е обхват от вълна от протести срещу властта след смъртта на 16 септември на Махса Амини. Няколко души бяха осъдени и екзекутирани във връзка с демонстрациите.

В понеделник около 12 000 души, дошли от цяла Европа, протестираха пред сградата на ЕП в Страсбург, за да поискат вписването на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция в този черен списък, както вече го направиха САЩ. С демонстрантите се срещна председателката на ЕП Роберта Мецола, която каза, че подкрепя тяхното искане.

Същевременно европейски дипломати потвърдиха пред ДПА, че ЕС иска да наложи още санкции на Иран заради продължаващите нарушения на човешките права, включително и неотдавнашните екзекуции на протестиращи. Според дипломатите новите санкции ще засегнат около 30 физически лица и организации, замесени в бруталното потушаване на протестите. Сред планираните наказателни мерки са замразяване на авоари в ЕС и налагане на забрана за влизане на територията на съюза.

Предходният кръг от санкции бе обявен през декември и взимаше на прицел 20 физически лица и държавната медия ИРИБ.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мишо

    13 1 Отговор
    А на укробандерите кога?
  • 3 Рузвелт

    1 11 Отговор
    САЩ го направиха много години преди това, ЕС къде бяхте тогава и спяхте, събудете се БРИКС ШОС ОДКС ЕВразия Ориента и други подобни организации представляват отдавна опасност над Запада над ЕС над демокрациите и над планетата , а сега вече са и ядрена заплаха
  • 4 йхнкхйких

    14 2 Отговор
    жалката западна европка си играе с огъня

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Рузвелт

    1 11 Отговор

    До коментар #4 от "йхнкхйких":

    А жалката Русия си играе с запалки в Източна Украйна 9месеца е все още бълнуват че заедно с БРИКС и ШОС вече са превзели Запада, хаха ,колко ли пъти трябва да се разпаднат че да се научат че не са империя дори и с ядрено оръжие

    Коментиран от #7

  • 7 Ку-ку..Ку-ку

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Рузвелт":

    Кукуригууу...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гоуст

    4 2 Отговор
    Интересно как можеш да обявиш ДЪРЖАВНА организация за терористична организация.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ДОСТ

    1 0 Отговор
    ТЕА ОТ НАТО ДА ПИЯТ ЧАЙ ОТ ХУБАВИ БИЛКИ. И ДА ЯДАТ ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА.
Новини по държави: