Last news in Fakti

21 Март, 2021 14:50 4 672 7

Как изглежда една почивка в условията на пандемия? Репортаж от Майорка:

  • майорка-
  • репортаж-
  • германия-
  • испания-
  • почивка-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • туризъм-
  • остров

От началото на седмицата Германия вече не разглежда остров Майорка като рисков район

Как изглежда една почивка в условията на пандемия? Репортаж от Майорка: - 1
Снимка: Shutterstock

На испанския остров Майорка постепенно започват да се връщат германските туристи. От началото на тази седмица той не е в списъка с рисковите райони за Германия и вече приема гости. Те обаче са длъжни на влизане да показват негативен резултат от PCR-тест за коронавирус.

Майорка отваря за туристи, но много "предпазливо и контролирано"

След отпадането на ограниченията за Майорка, туроператорите регистрираха бум на резервациите за почивки. Но все още островът не се е отворил напълно а туристи: от около хиляда хотела на Майорка в момента работят между 50 и 60, но за Великден броят им се очаква да достигне 100. Както съобщава кореспондентът на ARD Щефан Шаф, "властите подхождат към отварянето много предпазливо и контролирано".

Туристите все пак не могат да очакват нормална почивка - поне не такава, на каквато обикновено са свикнали на Майорка. Те са длъжни да спазват строги хигиенни правила: в града трябва да носят предпазни маски, които могат да свалят само на плажа, а за вечерята трябва сами да се грижат - или да си купуват храна от магазина, или да резервират и вечеря с нощувките. Това се налага, защото ресторантите и кафенетата затварят в 17 часа, а от 22 часа до 7 сутринта никой не може да излиза навън, заради наложения вечерен час. Властите се опитват с всички средства да не допуснат да се стига до частни партита или сцени на пиянстващи туристи. Те разбират, че ако след Великден броят на новите инфекции отново тръгне да се покачва, това ще застраши предстоящия летен сезон.

Икономиката на острова е напълно зависима от туризма

Въпреки това отпускарското настроение не липсва, допълва кореспондентът. Хората се щастливи, че отново могат да пътуват до любимия си ваканционен остров. С тях обаче е трудно да се разговаря: "Повечето не искат да се показват пред камерата, защото са наясно с дебата, който се води в Германия за това, че поведението на много от туристите е безотговорно". Местните хора на острова не се дразнят от факта, че испанците от континента не могат да пътуват до Майорка, за разлика от германците. За тях първите германски туристи са надежда за това, че туризмът отново е възможен и че ресторантите, баровете и поне една част от хотелите отново работят. За Майорка това е от жизнено важно значение, защото ваканционният остров разчита изцяло на туризма, на който пандемията нанесе тежък удар. Бедността и безработицата са нараснали значително, и от тази гледна точка първите туристи от много време насам са повече от добре дошли, се казва още в репортажа на ARD.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Испания

    16 3 Отговор
    от Септември училищата са отворени барове ресторанти, търговски центрове не са спотали работа. Имат по 4000 хиляди заразени на ден при 50млн население, Мадрид в петък има 254 заразени при население 6.5млн.Всякъв коментар е излишен!!!
  • 2 Майна

    13 2 Отговор
    РАЗБИРАМ , ЧЕ СЕ ГОТВЯТ ЗА ПРОВАЛЯНЕ НА ЛЕТНИЯ СЕЗОН НАВСЯКЪДЕ В ЕВРОПА..ПРОСТО СА РЕШИЛИ ДА ПРЕМАХНАТ ТАЗИ ,,ЕКСТРА,, ЗА НОРМАЛНИТЕ ХОРА....АКО СТЕ СЪГЛАСНИ, ...ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СПАЗВАТЕ...,,ПРЕДАЗВАЩИТЕ ЗДРАВЕТО ВИ МЕРКИ,,
  • 3 Аз40🏴‍☠️

    13 2 Отговор
    Хич няма да ме учуди DW в миналото да са били част от Щази/SS или нещо от рода. Пребоядисаната пропаганда на Гьобелс!
  • 4 цербер

    3 0 Отговор
    островът не се е отворил напълно ЗА туристи. От около хиляда хотела на Майорка в момента работят между 50 ИЛИ 60.
  • 5 кабел

    0 1 Отговор
    Адолф в миналото е давал интервюта на DW. На Махорка.
  • 6 Кириги

    7 1 Отговор
    Баш ще ида на почивка където има вечерен час ....мерси

    Коментиран от #7

  • 7 Неграмотник

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кириги":

    в Испания няма вечерен час за разлика от Холандия и Франция!