Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Януари, 2023 15:36 3 762 42

В Бахмут: По-добре да живея в мазето, отколкото да напусна града

  • бахмут-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • соледар-
  • евакуация-
  • цивилни жертви

Там всеки ден падат бомби. Улиците са пусти. Разрушения има навсякъде. Няма ток, вода, газ.

В Бахмут: По-добре да живея в мазето, отколкото да напусна града - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На всеки няколко минути над къщите в Бахмут прелитат снаряди, които се взривяват наблизо. По улиците няма жива душа. Западната част на града е почти неразпознаваема - всичко е в руини. Къщите на хората са разрушени, край тях са разхвърляни тухли и остатъци от покриви. В дворовете и по пътищата се виждат горящи преобърнати и смачкани коли. Витрините на магазините са изпотрошени, а разбитите им врати се люлеят от поривите на вятъра.

Във високите жилищни блокове са зейнали огромни дупки - някои жилища са напълно разрушени от атаките. Почти всички прозорци са без стъкла и са покрити с целофан или с шперплат.

Хуманитарна помощ за жителите

"Разбира се, че е рисковано. Но какво да направим? Хората се нуждаят от помощ. Тук магазините не работят, а и не всички имат пари", казва Евгений Ткачев, докато слиза от колата си. Той е доброволец от неправителствената организация "Пролиска", която доставя храна и хигиенни продукти за жителите на един от районите в града.

Чува се взрив. Мъж, поставящ целофан на един от прозорците в близкия блок, се скрива в апартамента си за малко. Само след секунди отново излиза и продължава работата си.

"Хуманитарна, хуманитарна!", провиква се доброволецът Евгений. Хората почват да излизат от входовете и се приближават до колата му. Всички носят своите документи. Те са длъжни да попълнят формуляр с лични данни и да се подпишат при получаването на помощта. Дори и не се замислят, когато чуват нов взрив и продължават да пишат върху документите. "Свикнали сме с всякакви експлозии", обяснява местната жителка Нина.

Без светлина, без вода и без газ

Фронтовата линия непрекъснато се приближава към града. От няколко месеца в Бахмут няма ток, вода и газ. Хората използват предимно свещи, батерии за фенерчета и акумулаторни батери. Нина разказва, че са получили генератори от украинските военни и от доброволци. Включват ги, когато се съберат много телефони за зареждане или дрехи за пране в пералнята. За да пестят бензин, те все по-често перат на ръце, "както някога са го правили бабите и дядовците ни", казва Нина.

Друга жена я допълва: "Генераторът се нуждае от гориво, а то се взима от бензиностанция. Тук няма бензиностанция, има в Константиновка или в Часов Яр. Отиваме дотам с кола, която също се нуждае от бензин. Така пестим пари."

И водата тук се доставя от военни или доброволци. Местните разказват, че търсят кладенци в дворове на частни къщи. Хората приготвят храната си навън върху самоделни печки или на такива на дърва. Мъжете секат от близките дървета до входовете на блоковете. 35-годишният Дмитрий разказва: "Монтирахме такава печка в апартамента и я загряваме с дърва. Можете да сложите тенджера или тиган на нея и да готвите", казва той. От двора на блока се виждат стърчащите през прозорците тръби, свързани за печките.

Цели семейства остават в Бахмут, заради свои болни или стари роднини, които не могат или не желаят да се евакуират. Мъж се приближава до колата на Евгений, заедно със своята 14-годишна дъщеря. Тийнейджърката покрива лицето си пред журналистите. Баща ѝ обяснява, че "не могат да оставят болната си баба в Бахмут". Това момиче е и единственото дете, което срещнахме в тези блокове. Миналото лято и през септември е имало масова евакуация на деца.

Животът под земята

Жителите на този район на Бахмут старателно са изчистили своите мазета още през пролетта. Там те са поставили направени от самите тях мебели в помещения с минимални удобства. Нина показва едно подобно "скривалище". Жената говори с ирония, тъй като "мазето и без това няма да ни спаси от сериозна ракета". Нейните дъщери вече са избягали в Европа, но тя и съпругът ѝ искат да останат в Украйна и по-точно тук в Бахмут.

Тя върви по тъмните коридори, заедно със съкварталците си Ирина и Николай. Те включват фенерчетата си само тогава, когато вече се намират в своите "стаи". Стените са от бетон, на тях са монтирани рафтове, върху които има чай и зърнени храни. Виждат се шест грижливо постлани легла. Вътре е много топло - в ъгъла е поставена работеща печка.

Жителите споделят, че остават в мазетата предимно през нощта, когато обстрелът над града не секва. През деня те се качват в апартаментите си или онова, което е останало от тях. Под земята липсва добра вентилация. Затова и когато слязат в мазето, те често трябва да ходят до входната врата и да поемат малко свеж въздух. Хората осъзнават много добре, че това са много рисковани условия на живот, но уверяват, че "все още не са готови за капитулация или евакуация".

Автор: Александра Индюхова


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    30 13 Отговор
    Е колко време може да изкараш в мазето бе?

    Коментиран от #4, #30

  • 2 Бурхныбэлэг чадалтай

    41 12 Отговор
    Бахмут е в изцяло руски контрол от преди една седмица!

    Коментиран от #11, #31

  • 3 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    43 13 Отговор
    СЛЕД БАХНУТ ДА СЕ СТЯГА КИЕВ ,БУКОРЕШ И СОФИЯ С МАЗЕТАТА

    Коментиран от #10, #12, #18

  • 4 честен ционист

    25 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Зависи, колко буркани имаш.
  • 5 Бай ти Ганьо

    35 9 Отговор
    На зеления наркоман в бункера е лукс той може да си живее там! Ама обикновените хора не могат да живеят мазето за дълго!
  • 6 Фактоеб

    34 5 Отговор
    Споко,скоро ще контраатакуваме и войната още 10ина години ще продължи.До последния украинец
  • 7 СССРБарета

    43 7 Отговор
    Фа.шаги.те осем години тормозиха жителите на донбас и ги накараха да живеят в мазетата! Айде сега и ф.ашаги.те да поживеят в мазетата!
  • 8 Сменям си ник-а

    46 6 Отговор
    А най богатите са в Слънчев бряг,Пампорово и Боровец.
    На всичкото отгоре за наша сметка.
  • 9 аналитик

    4 7 Отговор
    НАТО да прати умиротворители, за да могат малко и руснаците да отдъхнат

    Коментиран от #35

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 поручик Галицин

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бурхныбэлэг чадалтай":

    Бързаш. до 3-ти март ще се бият там
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Павел

    42 3 Отговор
    Бахмут постепенно и неумолимо се превръща в Артьомовск! Населението подобно на Соледар с цената на живота си очаква своите руски братя освободители и предпочита да остане в подземията отколкото да се пресели при нацистите от Украйна.
  • 14 надеждата крепи човека

    38 2 Отговор
    Като в Мариупол. Предпочитат да са в мазето и да дочакат рускоговорящи войници, вместо да се евакуират към Лвов, където може да им се наложи да учат полски.

    Коментиран от #19

  • 15 Исторически парк

    38 2 Отговор
    Сащ на нас ни промиват мозъците с джендъризъм, а на украинците с ултра национализъм.. всеки според предназначението ;)

    Коментиран от #17

  • 16 РЕТОРИЧНО🤔

    18 1 Отговор
    .....А по телевизията ГЛЕДАЙТЕ документален филм за българия да дишаш СТРАХ.....живот на село....и ....помислете..
  • 17 русофилска гняс

    2 28 Отговор

    До коментар #15 от "Исторически парк":

    Недей да обвиняваш САЩ,за това,че си с лабилна психика и някой те е накарал да станел гeй.

    Коментиран от #20, #25

  • 18 Последния Софиянец

    1 10 Отговор

    До коментар #3 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    След тях и Москва.
  • 19 стоян георгиев

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "надеждата крепи човека":

    Остават предимно възрастни хора и ексцентрици.нирмалния народ отдавна се е преместил.в мариопул беше различно щото града беше обкръжен и руснаците не пускаха да се бяга .в бахмут са останали около 10%от жителите му.всичко други е напуснало.в соледар руснаците завариха 500човека от 10000.

    Коментиран от #21

  • 20 Исторически парк

    18 2 Отговор

    До коментар #17 от "русофилска гняс":

    Я виж кво на учат децата ти в училище бе джендър.. опа то ти нямаш деца.. и слава Богу..
  • 21 Анал лизатор

    4 14 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Ама ти сигурен ли си,че са го превзели този Соледар?Чети повече Бесарабски фронт,щото аз се съмнявам.

    Коментиран от #23, #24, #29

  • 22 Ела да ти кажа

    2 10 Отговор
    Русофилите докато чакат Русия. Винаги тънат в мизерия и тиня. А когато я дочакат мрът от война.
  • 23 стоян георгиев

    1 16 Отговор

    До коментар #21 от "Анал лизатор":

    Сигурен съм че ги избиват в соледар щото гледам ежедневно репортажи от там.града е под пълен огневи контрол на украинската армия и изтеглянето от там бе умишлен капан устроен на вагнер.в това съм сигурен.

    Коментиран от #36

  • 24 Българин

    2 4 Отговор

    До коментар #21 от "Анал лизатор":

    Направо снн гледай.. телевизията на истината хахах
  • 25 Русофил

    14 3 Отговор

    До коментар #17 от "русофилска гняс":

    Русофобите масово са с обратна резба

    Коментиран от #26

  • 26 КГБ

    3 9 Отговор

    До коментар #25 от "Русофил":

    Руските агенти ги избираме с обратна резба. За да се интегрират сред джендърите. После джендъра вкарва антена си в руския агент. И Русия получава супер секретна информация.
  • 27 Айде сега

    18 1 Отговор
    Авторката да пише как беше живота в Донецк и Луганск или там страданията бяха безинтересни щом потърпевшите бяха руснаци

    Коментиран от #28

  • 28 Еми са какво да се лъжем

    1 7 Отговор

    До коментар #27 от "Айде сега":

    Там хората си живееха живота. После по руската телевизия им казаха че ги нападат нацисти. И от тогава са пленени от нацисти.
  • 29 Анал лизатор

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Анал лизатор":

    Майко мила.А затова руснаците ги оставиха да си го върнат,след контраофанзивата.За да могат да ги пуцат.Разбрах.
  • 30 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Колкото каже ДВ
  • 31 Верно?

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бурхныбэлэг чадалтай":

    Баба ти ли ти каза или го прочете във Фейсбук 😆
  • 32 Айде сега

    4 2 Отговор
    Авторката да пише как беше живота в Донецк и Луганск или там страданията бяха безинтересни щом потърпевшите бяха руснаци
  • 33 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Въх,така ли бе,бонаци смотани,ми ний от 30 г. сме така,първобитна мизерия,без война,дотам ни докараха сорослиите на костов ,симеончо и вся остальная.От много хубаво ли се изнесоха от тук 3 милиона човека,а тук се настани едната мутрафонщина.
  • 34 мучо

    1 0 Отговор
    вече са в месокомбината......
  • 35 нпо агент

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "аналитик":

    НАТу го видяхме в Афганистан..17 години и трилиони долари похарчени за едно голямо мазно НИЩО..сега тактиката малко по-друга..с чужди ръце да се борят с Русия,до последния зеления палячо..
  • 36 Защо

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Не идеш да видиш дали е така . Ще седиш от украинска страна , до някое оръдие да гърмиш по тези в кАпана .

    Коментиран от #37

  • 37 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Защо":

    Тва ква връзка има с писаното?
  • 38 ДВ или лъжите на краварите

    1 1 Отговор
    Днес нова стара тема за лъжи Русия
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 До нпо агент

    1 0 Отговор
    А Русия видяхте ли я !
  • 41 До Айде сега

    1 1 Отговор
    За страданията в Луганск и Донецк бяха виновни едни военизирани, подкрепяни и обучавани от Русия хора, които решиха да отцепят тия земи от Украйна, на която все още принадлежат по международните правила и норми !
  • 42 Иво

    1 0 Отговор
    Трябва да дадат на Украйна огромно количество ракети със среден и голям обсег, че и в Москва да си почиват в мазетата
Новини по държави: