Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Януари, 2023 08:23 7 408 55

"Той умира пред очите ми, а аз нищо не мога да направя": ужасът в Бахмут

  • бахмут-
  • ужас-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • соледар-
  • хуманитарна криза

Руснаците отчаяно се нуждаят от победа

"Той умира пред очите ми, а аз нищо не мога да направя": ужасът в Бахмут - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Там в момента се водят едни от най-тежките сражения в момента в Украйна - в Бахмут, където преди началото на войната живееха 70 хиляди души, сега са останали по-малко от 8 хиляди, сред които и няколкостотин деца. Градът е разрушен на 60 процента, а улиците му са пусти.

В двора на един жилищен блок Наталия Вербитская събира съчки. Възрастната жена се надява по този начин да си запали малката отоплителна печка, дарена ѝ от доброволци. Ток в сградата с изпочупени прозорци, в която тя живее, няма. Въпреки това Наталия продължава да живее тук.

"От пет месеца нямаме ток, газ и вода"

Всички съседи са избягали, а самата тя се е подслонила в обущарската си работилница. "Положението не е добро. От пет месеца нямаме ток, газ и вода. Преди да стане толкова студено, събирахме дъждовна вода, която използвахме за най-належащите нужди. Храна ни доставят доброволците. Не сме изоставени съвсем, не умираме от глад", казва Вербитская.

Постоянните експлозии на артилерията се носят като гръм над града. Но Вербитская остава спокойна. "Свикнали сме с това", казва тя. Жената изобщо не разглежда варианта да напусне Бахмут. Казва, че няма да зареже всичко и да остане без покрив над главата си. Точно това се е случило с много от съседите ѝ, които сега се скитат като бездомници - без пари, без нищо.

Само няколко жилищни блока по-нататък се водят ожесточени сражения. Непрекъснато отекват взривове от артилерията на украинците и руснаците. "По наша информация украинската армия засега удържа всички позиции", казва Патрик Мюнц от хуманитарните организации Leave No One Behind и Base UA. Той и преди е бил в Бахмут. Оборудван е с каска и бронежилетка.

Той и неговият екип от Leave No One Behind идват всеки ден, за да помагат на хората - доставят лекарства и откарват ранените. Разходите си за гориво покриват с дарения, събирани в Германия. В Бахмут е останала една работеща поликлиника, но лекари почти няма.

Руснаците отчаяно се нуждаят от победа

Битката за Бахмут продължава вече няколко месеца. През града минава реката Бахмутовка, която го разделя на две части. Западната, където работят Мюнц и лекари доброволци, се контролира от украинската страна. Руските части не успяват да превземат Бахмут, макар че го атакуват от няколко месеца.

Трудно е да се разбере защо точно Бахмут е толкова оспорван. Русия се нуждае спешно от някаква победа, от нещо конкретно, от някакъв трофей. В този смисъл Бахмут се превърна в символ - на победа или поражение.

В едно от мазетата на жилищен блок доброволците са организирали свой център. Той служи и като бункер за обитателите на квартала, към него води стръмно стълбище, помещението има два изхода. В него откриваме предимно възрастни и немощни хора. Един от тях - с дълга сива брада - казва, че е със силни болки и не желае да говори.

"Мъжът ми умира пред очите ми, а аз нищо не мога да направя"

Нина Грегориевна е на 75 години и е дошла, за да помоли някой лекар да види нейния съпруг, който е болен и на легло. "Умира пред очите ми, а аз нищо не мога да направя. Заедно сме от 55 години, имаме две деца, двама внуци и трима правнуци. Отчаяна съм. Никога не съм си представяла, че на стари години ще живеем така."

След това се обръща, защото очите ѝ се пълнят със сълзи. Тя възвръща самообладанието си и разказва за внуците си, които сега търсят закрила в Германия. Не иска да им бъде в тежест. Но какво да направи? Под непрекъснат обстрел, без електричество, без вода, без отопление и с прикован към леглото съпруг - отчаянието е изписано върху лицето на възрастната жена. Постоянно е до мъжа си. А сега се нуждае от помощ. "Ако мъжът ми оздравее, ще се евакуираме", казва тя.

"От един месец децата ни са в Германия. Те са млади и трябва да живеят. Нашият живот е минал", добавя Грегориевна. От думите ѝ става ясно още, че нямат контакт с тях.

Извън бункера продължават да се чуват взривове. Навън в двора Наталия Вербитская все така събира дърва за печката. Маха ни за довиждане. Никой от хората тук не знае дали ще преживее войната.

Автор: Изабел Шаяни


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    98 38 Отговор
    Вече за всички е ясно–мачът просто се доиграва!Русия печели по всички показатели!Без работеща енергетика,без работеща промишленост,без ж,п,транспорт,без работещи военни заводи Украйна няма никакъв шанс да спечели!Разбирам,че на шумчата ще му избие пяна на устата,но съжалявам малкия–съдба!А между другото,един от многото читателски никнеймове ти беше-Джок Съдбата
  • 2 Умират преди

    84 15 Отговор
    всичко фашистите в Артемовск, колко десетки хиляди никога няма да се разбере.

    Коментиран от #36

  • 3 Българин

    39 98 Отговор
    Русия загуби тази война

    Коментиран от #4, #12

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    77 35 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    украйна ще загуби тая война
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    86 20 Отговор
    Зеленски-достоен ученик на великия фюрер!Само да върна лентата и да припомня;руснаците настъпват в Германия!Но радио Берлин в ежедневните си сводки гласи-никой не се съмнява в победата на Велика Германия!Руските пълчища ще бъдат разбити!Разликата е,че сега не слушаме радио Берлин,а четем дойч велл на български език
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    85 19 Отговор
    Някои хора тук наистина мразим това, което щатите отново сътвориха, но тоя път на руска земя. Съответно се кефим, че не им се получи и тоя път наистина ще си получат това, което си пожелаха.
    Война!
    Поискаха и я получиха. Сега да си сърбат попарата.
    Това, че са сложили на ясла (почти) всички европейски "лидери", явно не даде резултат и това ги побърква.
  • 7 слава на русия

    83 29 Отговор
    НЕма да се оплаквате ! Сами направихте хората русофили . Гледат престъпници и измамници с мезонети , къщи-имения , луксозни коли , а те не могат на едно море да отидат лятото, сега даже и за море не мислят , а за сметките за ток , парно и храна . Русианите, на такива лишения , не са подлагали обикновенните работещи хора. За това , подкрепата ни е за Раша ...Слава на нашата Освободителка !
  • 8 Раданч Татлъту

    67 14 Отговор
    В Бахмут трамвайни трели не звънят ,и реклами неонови няма.Тук със Зеленски започва денят ........,после следва пълна програма.😁😁😁🚀🚀🚀🥳🤡👍

    Коментиран от #47

  • 9 Някой

    73 15 Отговор
    Ми, да не ходят там украинските войници. Чува се за бунтове в тяхната армия по повода.
    Назначението да отидеш в Бахмут (Артемовск) е равносилно на смъртна присъда за укрите.

    Коментиран от #14

  • 10 Фикус

    34 9 Отговор
    Там в момента се водят едни от най-тежките сражения в момента....в Бахмаамут. ВЪЪЪЪЪЪЪЪЪЙИИИИИ!
  • 11 козяшки лакеи

    52 11 Отговор
    сещам за индианския вожд дето казал, там където стъпи ингилизки крак започват и рибите да се бият ама то на тоя хахо какво да му обясняваш
  • 12 Някой

    69 17 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Как точно я загуби? Като напредва към Киев? Като смила украинската армия? Като стопява военните ресурси на НАТО? Като изтощава икономически ЕС?

    Коментиран от #24, #32

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Раданч Татлъту

    62 16 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Укрите вече имат 200 хиляди подземна армия.Скоро те самите ще обесят Зеленото,ако САЩ не си го прибере.😁😁😁🥳🤡👍

    Коментиран от #20

  • 15 от записките на един руснак

    49 17 Отговор
    гледам един пълзи към мен, рекох нападат ни, те укранците идват да се предават
  • 16 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    22 56 Отговор
    Рашистите унизително вече губят войната

    Коментиран от #19

  • 17 свидетел

    32 7 Отговор
    бахмут - ключ към победата.
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    47 16 Отговор
    Русия има работа в Украйна. Да я деcатанизира и да освободи земите и хората си от силите на злото, инcталирани от дяволcкия запад.
  • 19 ГОЛЯМ СМЯХ

    54 15 Отговор

    До коментар #16 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    така е руснаците напредват унизително и срамно ,а урките бягат посока полша победоностно
  • 20 ГОЛЯМ СМЯХ

    37 10 Отговор

    До коментар #14 от "Раданч Татлъту":

    зеленски може и той да падне с някой самлет или въртолет докато ходи по разните му там визити и ще ги изпишат много лесно ще обвинят москва че са го гръмнали и точка, лесно и бързо

    Коментиран от #54

  • 21 Българин

    21 48 Отговор
    Нова мобилизация се очаква до дни в Русия-след успешното превземане на едно село руската армия се стопи още
  • 22 Българин

    18 44 Отговор
    руския войник е с най-ниското КПД в света -1 към 20 -доказано!!!!

    Коментиран от #40

  • 23 Анти-маймуна

    19 41 Отговор
    Мизврният Путин търси разбирателство със запада, за да може пак да прати дъщерите си в Холандия, а Лавров нвговите пбратно в Сан Франциско. Много патриотично хаха
  • 24 Никой

    8 7 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    Как съм се изтощил от гупости
  • 25 Българин

    36 14 Отговор
    УКРАЙНА загуби тази война
  • 26 мучо

    6 5 Отговор
    и това ще стане,.....рано или късно....
  • 27 ДжафДжаф

    42 8 Отговор
    Да превръщаш градовете в бойно поле, да изграждаш огневи точки в жилищни сгради, да разстрелваш хора, които са излезли от мазетата в търсене на някаква храна и вода, това си е военно престъпление от където и да се погледне. Видях ме го във Волноваха, Мариопол, Северодонецк, Артьомовск и прочие.... В началото се смяташе, че това се прави само в Донбас, защото, според укрите местните са сепаратисти, при което заслужават да бъдат избивани. Виждаме, обаче, че същата тактика се прилага и в други части на Украйна. Създават се временни складове за оръжие в жилищни и въобще цивилни комплекси, Подарените и принципно негодни за нищо западни ПВО системи също се разполагат в градовете между жилищните блокове. Преблема е, че противорадиолокационните ракети не се интересуват особено дали системата е базирана в жилищен комплекс или на голо поле. Интересува ги единствено източника на мощно ел.магнитно излъчване. А най-интересното в цялата история е, че от 7млн украински граждани напуснали Украйна след началото на руската операция, 3млн са се оказали в Русия и то при положение, граничните пунктове с Русия, фактически не функционират. Така, че това си е типична гражданска война. И от двете страни на фронта пият водка и говорят на Руски. Алцхаймер Бай Дън спретна поредния Виетнам за Америка, с тази разлика, че този път може да станем свидетели на гнева на Посейдон по източните и западните брегове на САЩ. Онези 50хил жертви дадени във Виетнам, ще се окажат тъжен, но не чак т
  • 28 Урюрвкос

    27 3 Отговор
    същата авторка Изабел Шаяни пише в статия на 21авг2013г. за българските гета в Германия. Как белите роби от източна Европа работят по 15 часа на ден в месокомбинат и спят по трима на дюшек. Изводът е че българския социален модел бил провален от нашите политици.
  • 29 Порочен кръг

    8 23 Отговор
    Първо мобилизация, после бахмутизация и пак сначале. Да се готвят следващите могилизанти.
  • 30 урко

    39 7 Отговор
    Явно имате някакъв дневен норматив за статии за вайната в Украйна, лошите руснаци и добрите украинци, които страдат?! Колко е норматива, който трябва да ипълните 50? 100 статии?Така ли е уважаеми мисирки? Като гледам сте почнали ощ от 07.00 да пускате подобни глупости, препечатани от европейския зомбиран печат.. А нещо за ставащото у нас няма ли или то не ви интересува?

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА

    30 5 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    И милиардни печалби за натовските военни концерни....
  • 33 ПУТИН Е АГРЕСОР

    8 29 Отговор

    До коментар #30 от "урко":

    Избива мирни жители и деца в Украйна.....това е важно....кво става у нас....ние си го знаем
  • 34 Иван

    10 3 Отговор
    Ужасът в Одеса.
  • 35 отан

    26 8 Отговор
    Тъжно, да. И е време Европа да спре да слуша Байдън, и да сложи край на това безумие чрез преговори с Путин.
  • 36 нпо агент

    22 5 Отговор

    До коментар #2 от "Умират преди":

    има ли кретени които вярват на дойче-зеле гьобелс пропаганден.след като западните мекокитковци признали че с минските съглашения само са протаквали време за да укропия набере доп.сили за да реши окончателно въпроса с Донбас и Крим..ОБАЧЕ сега ядат един голям ,мазен..Преговори и мир ,нж точно товане искат западните либерали..До предпоследния укробандеровец..послезния седи в бункера..палячо позеленски..
  • 37 нпо агент

    22 3 Отговор
    защо искат бахмут? а преди питаха защо искат Саледар..след като го загубиха смятат го за незначителен град..тогава защо го защитавате..и няколко хиляди войници бяха убити за едно незначително населено място..

    Коментиран от #49

  • 38 До всички

    10 24 Отговор
    Мерзки, безочливи, долни подобия на човеци - русофляшко-комуноидни тролове които е време да изчезнат от България. Русия няма да спечели тази война. Украинците са свободолюбив народ. Как точно си го представяте? Путин влиза в Киев , сваля Зеленски. Анексира още територии , назначава руснаци и украинците си продължават да си живуркат както преди. Нищо подобно, ще съботират до откат наглите КГБ-ейско-болшевишки узурпатори. А между другото напоследък на снимките Путинската свиня изглежда като свинкс. Точно така изглеждаше Цар Киро като рухна престъпната му империя в последните години от живота си.

    Коментиран от #53

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 А я разкажи

    10 5 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    А я разкажи кой по-често се мие и се къпе? На цивилизованите европ(г)ейци им разрешават по веднъж в седмицата. Руските войници - 7 пъти по-често. При това с топла вода, не с хладка.

    Коментиран от #42

  • 41 Големи герои

    14 4 Отговор
    ги изкараха покраинците. Събират вода от дъжда и молят за пощада. На колене. А разправят, че Русия губела…
  • 42 Хахаха

    7 4 Отговор

    До коментар #40 от "А я разкажи":

    Може и така да е, ако смяташ за къпане подмиването на задните им части от кадировците преди да ги.......😂😂😂
  • 43 Войник

    11 5 Отговор
    Съвет за Украинските войници : Можеш да се предадеш, вместо на умираш за банкерите от Давос.

    Газ, ток, и вода няма да има още много месеци.
  • 44 Дойче зеле

    15 4 Отговор
    Каква трогателна история.

    Що не пишеш че Украинските националисти които използват мирни украинци за жив щит?

    Защо Украина престъпно слага ПВО-то си в жилищни райони?
    Отговор: за да умрат повече мирни Украинци, че да може режима в Киев на квичи за още пари.
  • 45 гост

    8 3 Отговор
    "Отчаяните руснаци се нуждаят от победа".Лошо Седларов ,много лошо па и тъпо!Абе ,там с конкурс ли сте всичките?
  • 46 Дойче Зеле

    16 3 Отговор
    Всичко което прави Украина е по нареждане на Нато.
    Парите са на Нато.
    Техниката е на Нато.
    Боеприпасите са на Нато.
    Сателитите са на Нато.
    Интернета е на Нато.

    Нато води прокси война с Русия, лъже своето население за причините.
  • 47 Питерский

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Раданч Татлъту":

    И попер из народа Креатив...
  • 48 ДДРОнег

    8 1 Отговор
    Има ли по-голямо зло от войната ?!
    Жалко за милионите жертви
  • 49 Интересно

    5 3 Отговор

    До коментар #37 от "нпо агент":

    След като е толкова незначителен, защо и путлерастите с Вагнер наливат там?

    Коментиран от #50

  • 50 Перо,

    7 2 Отговор

    До коментар #49 от "Интересно":

    Да де. За руснаците е значим, за бундерите бил незначим. Що? Щото паднаха. Ако бяха го превзели и за тях щеше да е значим, умнико.
  • 51 Гюро Михайлов

    12 2 Отговор
    А къде беше DW когато Порошенко бомбардираше Донецк и казваше,че украинските деца ще ходят на училище,а децата в Донецк ще се крият в подземията от постоянните осемгодишни бомбордировки.
  • 52 Украинка от Донбас

    5 2 Отговор
    Изабел Шаяни я замини за Донбас или Донецк да видиш как там украинска Киевска хунта обстрелва мирни жители, всеки ден има жертви. Чакам да напишеш статия за тях.

    Коментиран от #55

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Украинка

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Амин дай боже
  • 55 Даа

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Украинка от Донбас":

    Познай как ще напише статия за другата страна. Има министерство на истината, и то казва каква е официалната истина. Друга не се приема.
Новини по държави: