Last news in Fakti

18 Януари, 2023 16:55 1 736 27

Лавров: Западните държави се опитват да създадат блокове срещу Русия и Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион

  • сергей лавров-
  • русия-
  • китай-
  • тихи океан

Отношенията ни с Китайската народна република, разбира се, преживяват абсолютно своите най-добри времена за цялата си история, отбеляза руският външен министър

Лавров: Западните държави се опитват да създадат блокове срещу Русия и Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западните държави се опитват да създадат блокове срещу Русия и Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"На път е да се създаде блокова архитектура в Индийско-Тихоокеанския регион, както го наричат западняците, която е насочена срещу Русия и Китай", каза Лавров на пресконференция за равносметката на руската дипломация миналата година.

"На американците не им стигат силите, за да провеждат своя курс на доминация, преди всичко в интерес на сдържането на Русия и Китай. Именно поради това те са принудени да предприемат настоящите си действия – не частична, а пълна мобилизация на западния лагер. Това е поредно доказателство, че САЩ разбират, че силите им се изчерпват при противодействието на обективната историческа тенденция за формиране на многополюсен свят", каза руският външен министър.

Лавров посочи, че в момента последователно се разрушават механизмите и форматите на сътрудничество, "които се създаваха в продължение на десетилетия около АСЕАН и бяха основани на принципите на равнопоставеност, търсене на консенсус и на баланс на интересите".

"Вместо това се създават военни блокове. Най-яркият пример за това е АУКУС - англосаксонският блок в Азия, който включва САЩ, Великобритания и Австралия. Япония е активно привличана в този блок и неотдавнашното посещение на японския премиер Фумио Кишида във Вашингтон потвърди този курс", каза Лавров.

Руският външен министър заяви още, че Западът се опитва да създаде противоречия между Русия и Китай. "Попитахте дали разполагаме с данни, че Западът се опитва по някакъв начин да създаде раздор между нас. Дори не е нужно да търсите подобни данни – те са общодостъпни. Приетите от САЩ стратегии, доктрините в сферата на сигурността и декларациите на НАТО и ЕС, включват както Русия, така и Китай. И един малък нюанс – нас ни считат за непосредствена заплаха, от която трябва да се отърват възможно най-скоро, а Китай – за дългосрочно, основно, сериозно, системно предизвикателство. С него трябва да се занимават по-дълго", обясни Лавров.

"Отношенията ни с Китайската народна република, разбира се, преживяват абсолютно своите най-добри времена за цялата си история", отбеляза руският външен министър.

По думите му Западът постоянно се опитва "да дразни" Китай по всевъзможни начини. "Западните страни вече изложиха абсолютно неприемливите си за Китай и за международното право позиции. Те търсят нови и нови конкретни възможности "да дразнят" Китай и по въпросите, свързани с Тибет, Синцзян и Хонконг. Поради това Китай разбира, че неговото оставане в западната система и пълната му зависимост от Запада крият много сериозни рискове", отбеляза Лавров.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Калмук

    10 19 Отговор
    Значи блок Русия-Китай може ... а против тях - не мооооже. Прекалил е човекът - я с пушенето, я с пиенето.
  • 3 Петьо Петров

    6 3 Отговор
    Може и да успеят, но лично мен ме гризе едно съмнение, че Франция няма да участва там, а по-скоро ще бъде към евразийските блокове. Въпреки, че при Макрон винаги има едно наум.
  • 4 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    19 7 Отговор
    Западът все повече затъва в собствената си мръсна игра, разпада му е неизбежен!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Да запазим българския Лев !":

    Подписахме се преди три дена, нека всеки който може да се подпише за референдума и да не допускаме пети по ред грабеж!

    Коментиран от #22

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ха ха

    2 8 Отговор
    А, не, бе Лавров, искат конски поляни да строят за ордите ви... Объркал си се!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Майна

    10 3 Отговор
    Само 6 банки в света не са притежание на ротшилдовите дългоноси, познайте кои са..
    Не знам дали сте наясно ,но всички останали само се водят формално,,държавни,,...
    И несъгласни с подкрепа на санкциите срещу Русия са над 70% от държавите в света..
    Европа и САЩ не са..СВЕТА.., нали?
    Идва нова Епоха , империализма на САЩ е утопия, вече..
    Циониския план за ликвидирането на Европа и бялата раса може да успее , а може и да не...
    Човечеството се ,,освестява,,
    Индекс не ми се сърди моя професор, че в България има само 20% ,,будни,,...,установих ,че в цял свят е така, но...
    Будните са достатъчни, дори и да са ,,камъче,,..
    Православието с Путин, хуманизмът ще спаси човеците...

    Коментиран от #15, #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Запознат

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Да запазим българския Лев !":

    Още през 2007 г. е експертно разяснено! България трябва да достигне 3/4 от стандарта на ЕС ,за да бъде приета в Еврозоната, който и досега не е достигнат!! Защо, неграмотни копейковци ,хвърляте само прах в очите на хората ,за да може невежия ви вожд да трупа актив?!? И докога разни самонадеяни самодейци ще повдигат този въпрос, след като решението е ЕКСПЕРТНО!! Има доста по наболели проблеми за решаване!!!! На хората им писна да слушат празните ви популистки празнословия!!
  • 14 Антиболшевик

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Санкт Петербург Z 🇷🇺":

    Мечтай си! Имало ни е преди вас, ще останем и след вас!
  • 15 Любознателен

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Майна":

    Русия и останалите трудно развиващи се страни, само те ли са в света?!?
  • 16 Да запазим българския Лев !

    7 3 Отговор
    В цялата страна тепе подписка за референдум в защита на лева. Българи , търсете и се подписвайте, трябват ни 500 000 подписа, ще ги съберем бързо. От това което видях всички хора масово се подписват ! Действайте докато още не е късно !

    Коментиран от #19, #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Онзи

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Майна":

    И защо толкова много бързаш да се представиш, като много "научен" бре майничка??
  • 19 Запознат

    2 7 Отговор

    До коментар #16 от "Да запазим българския Лев !":

    Още през 2007 г. е експертно разяснено! България трябва да достигне 3/4 от стандарта на ЕС ,за да бъде приета в Еврозоната, който и досега не е достигнат!! Защо, неграмотни копейковци ,хвърляте само прах в очите на хората ,за да може невежия ви вожд да трупа актив?!? И докога разни самонадеяни самодейци ще повдигат този въпрос, след като решението е ЕКСПЕРТНО!! Има доста по наболели проблеми за решаване!!!! На хората им писна да слушат празните ви популистки празнословия!!

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Токсик

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "Запознат":

    бързат само фашизоидните евроатлантици, които искат да ни набутат в еврозоната, за да подчинят, обезличат и разграбят държавата ни докрай и да я превърнат в територия.

    Коментиран от #23

  • 22 Ааа не

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Човечеството не помни такъв разпад ,като този на СССР!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Фентанил уличен

    1 2 Отговор
    Ние сме зависими от САЩ и от търговските връзки с тях. Но пък аз си мечтая за живот на изток...
  • 25 007

    0 1 Отговор
    Мн ясно че ще се създават. Явно всеки момент можете да нападнете някой к0нь0 Русинант!!!🇧🇬🇺🇸🇪🇺🇺🇦🇧🇬
  • 26 Вие сте бунаци

    4 2 Отговор
    Китайците са тарикати.Те не робуват на идиотски идеологии като руснаците. Имат интерес към търговия със запада и Америка и се възползва.Русия ще им предложи само лозунги който държава не хранят
  • 27 БУШ

    1 0 Отговор
    Най големите подпалвачи на войни са Исраел и Фащ кулите близнаци бяха взривени от ЦРУ да нападнат ИРАК Афганистан Сирия Йемен...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания