Last news in Fakti

21 Януари, 2023 17:35 2 065 12

И в Мексико забраниха пушенето

  • мексико-
  • цигари-
  • тютюнопушене

Новият закон за борба с тютюнопушенето в страната, който влезе в сила в средата на януари, забранява рекламирането на тютюневи изделия под каквато и да е форма

И в Мексико забраниха пушенето - 1
Снимка: Shutterstock

От средата на януари Мексико забрани пушенето на открито. Рекламата на тютюневи изделия също вече не е разрешена, а тютюневите изделия в магазините не могат да бъдат излагани.

Големият пластмасов рафт, на който преди са били излагани кутиите с цигари, сега стои празен зад касата на малкия магазин, намиращ в Мексико Сити. Средно около 25 процента от оборота на тези будки, наричани tienditas, се формират от продажбите на цигари. Те все още имат правото да ги продават, но под щанда. Видима може да бъде единствено бележката с названията на тютюневите продукти и техните цени.

Новият закон за борба с тютюнопушенето в Мексико, който влезе в сила в средата на януари, забранява рекламирането на тютюневи изделия под каквато и да е форма. Това включва както плакатите, така и киното, интернет и дори магазините, които продават цигари. А местата, където пушенето все още е разрешено, бяха драстично редуцирани.

"Това със сигурност е положително за непушачите, но ние, пушачите, сме все по-изключени от обществото. Дори вече не ни е позволено да пушим в откритите пространства на университета. Това е проблем, особено по време на напрегнати сесии", казва 26-годишният студент по биотехнологии Кристиан Вале.

Заради здравето на младите

"Нашият интерес като правителство е да защитим здравето на мексиканците, особено на младите хора", казват управляващите. Забраната важи за училищата, търговските центрове, стадионите, на работното място. Пушачи като Кристиан са съгласни, че е правилно децата и младите да бъдат защитавани. Законът обаче предизвиква и проблеми. Един пример е тоталната забрана за тютюнопушене в заведенията, дори ако те имат открити пространства.

Бирарията на Хорхе Еското се пълни най-вече през уикендите, когато в нея има и музика на живо. Еското е недоволен от новите мерки. "Нашето заведение е изцяло на открито, преди тук можеше да се пуши. А сега трябва да наемем допълнителен персонал, който да следи за спазването на правилата", оплаква се той.

Пушенето в Мексико вече почти никъде не е позволено - то е забранено на плажовете, в парковете, по оживените улици. Нарушителите са заплашени или от сериозни глоби, или от 36 часа затвор. На полицията в Мексико, която е известна по света с корумпираността си, е оставено да реши коя точно улица е оживена.

Тютюнопроизводителите ще се обърнат към съда

Междувременно в общността на пушачите се разменят съвети как могат да бъдат заобиколени правилата. "Когато пушите на улицата, е най-добре да се движите", гласи една от препоръките. И ако тютюневата индустрия иска да се обърне към Конституционния съд, за да попита дали забраната отговаря на основния закон на страната, Световната здравна организация приветства Мексико за въвеждането на строгите мерки.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    25 2 Отговор
    Мексико редовно разстрели, та забранили пушенето! Пушенето на кво, щот там на Менделеев му е бедна таблицата.
  • 2 У МЕКСИКО

    28 2 Отговор
    ЗАТОВА ПЪК .....ДРУСАНЕТО Е НА ВОЛЯ....!
  • 3 Русофилски порядки

    14 28 Отговор
    Колко трябва да е прост човек, че да пуши ?

    Коментиран от #12

  • 4 уникални са

    31 1 Отговор
    Е там ще те убият за 2 долара на улицата , продават наркотици на всеки ъгъл но забранили цигарите ..., хахаххахаха тоя континент там направо плаче за гъба и рестарт .
  • 5 Хвала на новите ценности

    20 5 Отговор
    Честити новожендърски "ценности". Чичкото с цигарата седнал в кръчмата стана по-опасен и преследван от чичкото с ръка в гащите дебнещ пред някое училище. Или пък от трафиканта продаващ линии на подрастващите. Или от Хорхе, облечен като жена пред някоя детска градина и учещ децата, че той не е Хорхе, а Хуанита. И той не е той, а те/тези/тях... абе и аз се обърках, ама да мачкаме пушачите!

    Коментиран от #7

  • 6 А НЕ БЕ...

    5 0 Отговор
    ...ама за пу.РУ.фили не....грийн грийн трева
  • 7 ШЕФЕ,

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хвала на новите ценности":

    ....ти латински ЛИ си,А........(......)
  • 8 Механик

    12 0 Отговор
    Това вече го писахте на 3 пъти за две седмици. И всеки път ви обяснявам, че Мексико е превзето от наркокартелите и държавата е абдикирала и е само параван. В Мексико всеки момент умират хора. В престрелки или нмушкани с нож. Там се води война и едва ли много им пука за забраната за тютюнопушене. Просто няма кой да спазва тоя закон.

    Коментиран от #10

  • 9 Ушанков

    2 4 Отговор
    Пушенето е

    Трябва да е забранено за всички Ушанковци, че още помним какво стана с крайцера Масква.
    Хаха
  • 10 Шлосер

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    То ,нали в България се спазва забраната,та коментираме Мексико.
  • 11 Мамул

    4 0 Отговор
    Безспорно цигарите са вредни, но всички тези мерки са само повод за да са скъпи. Ако някой иска да се пребори тютюнопушенето, ще забрани да се отглежда растението тютюн.
  • 12 Моряка

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофилски порядки":

    Много,много прост.Ако не е прост,значи в училище е бил комлексар.Голям комплексар.Мини по улиците покрай училищата и ще видиш нашето бъдеще- цигара до цигара,простак до простакиня.Простакините определено са повече.Бъдъщите майки.Училището отдавна е изоставило този проблем.Защо?
Новини по държави: