Last news in Fakti

19 Декември, 2022 20:42 2 129 10

Спешно! Мексико търси споразумение със САЩ относно генно модифицираната царевица до края на януари

  • царевица-
  • мексико-
  • сащ

Мексиканският здравен регулатор COFEPRIS не е разрешил внос на нови щамове устойчиви на глифозат ГМО царевични семена от 2018 година

Спешно! Мексико търси споразумение със САЩ относно генно модифицираната царевица до края на януари - 1
Снимка: БГНЕС

Мексико и Съединените щати се стремят да постигнат споразумение през януари относно предстоящата мексиканска забрана за внос на генетично модифицирана царевица, след като официални лица от двете страни проведоха преговори във Вашингтон в края на миналата седмица, съобщи Ройтерс, позовавайки се на мексиканското външно министерство.

В изявление министерството каза, че междувременно разговорите ще продължат, докато двете страни работят за постигане на "взаимно разбирателство", което дава "правна сигурност на всички страни".

В Мексико действа противоречив президентски указ, който предвижда забрана на генетично модифицираната царевица и хербицида глифозат през 2024 година.

Американски длъжностни лица заплашиха да предприемат действия съгласно Споразумението между Съединените щати, Мексико и Канада (USMCA) с аргумента, че указът ще навреди на американските фермери.

"Мексиканската делегация представи някои потенциални изменения на указа в опит да отговори на нашите опасения", коментираха министърът на земеделието на САЩ Том Вилсак и търговският представител на Съединените щати Катрин Тай в съвместно изявление. В него пише още, че са се съгласили да разгледат внимателно мексиканското предложение и да отговорят на въпроси или притеснения в кратки срокове.

Мексиканският външен министър Марсело Ебрард заяви пред репортери, че двете страни се стремят да постигнат споразумение до края на януари.

Мексико, което внася около 17 милиона тона американска царевица годишно, заяви, че указът се фокусира върху царевицата за човешка консумация и че генетично модифицираната жълта царевица за храна на животни ще бъде разрешена.

Мексиканските власти обаче все още не са обявили официално промени в указа.

Мексиканският здравен регулатор COFEPRIS не е разрешил внос на нови щамове устойчиви на глифозат ГМО царевични семена от 2018 г.

Организацията за биотехнологични иновации (BIO), браншова група, представляваща биотехнологични компании, включително "Байер" (Bayer), заяви, че ще настоява правителството на САЩ да започне да предприема принудителни действия срещу отношението на Мексико към земеделските биотехнологии, ако страната не изпълни "ангажиментите си по споразумението САЩ-Мексико-Канада".


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хихихи..

    24 0 Отговор
    Куцата Крава Куца Катастрофално Към Кланица..Класика..
  • 3 оня с магарето

    46 0 Отговор
    "САЩ да започне да предприема принудителни действия срещу отношението на Мексико" където пипнат Сащ трева не никне
  • 4 Д-р У. Гейтс 3 - фармацевт и филнатроп

    34 0 Отговор
    Нагъвайте тоя ГМО кукуруз - здравословен е!
  • 5 вифгр

    44 0 Отговор
    Няма не искам. Ще ядете генномодифицирана царевица и няма не искам. Това е демокрацията на фашистите кравари. Няма не искам. Длъжен си да им ядеш боклуците. Ако не искаш може да ти пратят и демокрация. Сега има ли още някои да не е разбрал с кого си има работа. А че след време може да ти порасне и още една глава това не се брой. Важното е да им купуваш боклуците и те да печелят.
  • 6 А бее

    34 0 Отговор
    Тия ГМО-та ми напомнят нещо за едни ваксини от последните няколко години.
    Има стотици закони за защита на животните ама за защита на хората май не са толкова много.
  • 7 ТОЧКАТА

    26 1 Отговор
    В Мексико има над 400 вида царевица!!!!!!!!!!!!ТЕ са глобалната банка за оригинални семена на десетки видове царевица!!!!!Атаката срещу тях започна ,,МОНСАНТО,, като предизвика и бунтове сред населението!!!!!Сега ,,баер,, ПОГЪЛНА ,,МОНСАНТО,, И ТАКА ЕСъто си стана поле за ГМО!!!!!!Няма и думичка за това,щото го няма ,,конкурента,,.....Но явно,,БАЕР,, вече има солидни глобални апетити ,и се мести в другия континент/явно вижда и загубата на земите в украйна/.
  • 8 Наблюдател

    34 0 Отговор
    А като внесат милионте тонове за животните, голяма част от тез животни после няма ли да свършат земния си път пак в чинията на хората? Има снимки в интернет на стомах на прасе хранено с ГМО и на прасе, хранено с традиционните култури. Това с ГМО има безвъзвратно увреден и възпален стомах. ГМОто унищожава вътрешностите на насекомите и така ги унищожава. Същото прави и на всички останали организми, които консумират ГМО, но по-бавно. Второ поколение не се ражда при ГМО хранените плъховете, които обикновено са рекордьори по репродукция. Четете и се просвещавайте. САЩ заливат света с храна-отрова, която нито става за животни, нито за хора.
  • 9 Долу сащ

    22 1 Отговор
    почна се! Никой няма да цепи басма на краварите и колективния запад! фоклендските острови! тайван.. ще има възмездие срещу щатската сган!
  • 10 Дааа

    2 0 Отговор
    Менкат си наркотици срещу лана, на кой му пука!
Новини по държави: