Last news in Fakti

22 Януари, 2023 15:10 1 122 10

Вучич: Още една седмица на борба за оцеляване и просперитет, за по-добро бъдеще на Сърбия

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • косово-
  • албин курти

Планът за споразумение между Сърбия и Косово е насочен към засилване на диалога и изясняване на проблемните въпроси между двете страни, като подробностите от него все още не са известни на обществеността

Вучич: Още една седмица на борба за оцеляване и просперитет, за по-добро бъдеще на Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Още една седмица на борба за оцеляване и просперитет, за по-добро бъдеще на Сърбия. Така обобщи събитията от изминалата седмица в Инстаграм профила си сръбският президент Александър Вучич, информира агенция Танюг, цитирана от БТА.

„Горд съм, че гласът на Сърбия беше чут ясно и рационално на световната арена, на Световния икономически форум в Давос. Важно е, че представихме нашата политика по точен и аргументиран начин и може би още по-важното е, че популяризирахме Сърбия като инвестиционна дестинация, което е изключително важно за нашата икономика и за доброто на всички граждани“, написа сръбският държавен глава.

Вучич подчерта, че е продължил „с международните представители трудната, но необходима и открита дискусия с цел решаване на наболелия за страната ни въпрос - живота и оцеляването на нашия народ в Косово и Метохия".

Международна делегация проведе по-рано тази седмица срещи с Вучич и с премиера на Косово Албин Курти. В делегацията влизаха специалният пратеник на Европейския съюз за за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак, специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, съветникът за външната политика и сигурност на Германия Йенс Плетнер, пратеникът на президента на Франция Еманюел Бон и съветникът за външната политика и сигурност на премиера на Италия Франческо Тало. На срещата със сръбския президент присъства и посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил.

Лайчак каза след срещата с Вучич, че германско-френският план, който беше представен през септември, е най-добрият вариант и за двете страни.

Планът за споразумение между Сърбия и Косово е насочен към засилване на диалога и изясняване на проблемните въпроси между двете страни, като подробностите от него все още не са известни на обществеността.

Някогашната сръбска област Косово, където живеят предимно етнически албанци, обяви независимост през 2008 г., която Белград и до днес не признава. Европейският съюз и САЩ опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    2 5 Отговор
    Борбата за оцеляване на руските слуги ще бъде дълга и мъчителна.

    Коментиран от #5

  • 2 Анал лизатор

    2 0 Отговор
    Кои две страни бе Анатоли
  • 3 Руския тренер с бузите

    2 0 Отговор
    Мдаа,тези не са като болгарские"професионалисти"..
  • 4 Фактоеб

    4 0 Отговор
    Германофренския план от минските споразумения
  • 5 Мдаа..

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    По-добре "вечен руски слуга",отколкото изтривалка ту на турци,ту на германци,ту на американци,а сега вече и на украинците..
  • 6 интересни времена

    2 1 Отговор
    Вучич,Европа и Америка. Се борят за спасяването на Сърбия. Това не вярвах,че ще го видя в моя живот. Но ето го.
  • 7 отшелника

    1 3 Отговор
    СЪРБИЯ ИСКАТ ДА Я РАЗКЪСАТ И ИЗЯДАТ ЧАКАЛИТЕ НА АНТИХРИСТА ! СЛАВА НА РУСИЯ ,САМО ТЯ СЕ ИЗПРАВИ СРЕЩУ АНТИХРИСТА !
  • 8 Перо

    1 1 Отговор
    И какъв “успех” се очаква при очевадната окупация на Косово?
  • 9 Да не забравяме

    1 2 Отговор
    Косово е България
  • 10 Некой си

    2 1 Отговор
    С тая Титова политика е за никаде тоя бастун с напомпаните джуки.Да върне на България изконните земи и да престане да облъчва македонците,че били сърби.
Новини по държави: