Last news in Fakti

22 Януари, 2023 16:35 2 561 59

Тежък срив! Иранският риал достигна историческо дъно

  • иран-
  • риал-
  • махса амини-
  • аятолах али хаменей

За да се бори с девалвацията на валутата, иранската полиция периодично арестува десетки валутни спекуланти

Тежък срив! Иранският риал достигна историческо дъно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Валутата на Иран достигна историческо дъно на фона на нарастващото напрежение със Запада и безредиците, обхващащи страната, съобщава Ал-джазира.

В неделя щатският долар премина границата от 450 000 риала за първи път на свободния пазар.

Бившият управител на Централната банка на Иран, Али Салехабади, беше уволнен след предишно бързо обезценяване на риала в края на декември, което доведе до спада му до повече от 440 000 спрямо американския долар на свободния пазар.

Неговият заместник, Мохамад Реза Фарзин, обеща изкуствено да поддържа курса на валутата на 285 000 риала спрямо долара за внос на стоки от първа необходимост в опит да поддържа цените стабилни по време на инфлация от 40 процента. Днес централната банка не е изправена пред ограничения по отношение на валутните и златните резерви и основната причина за валутните колебания е медийният шум и психологическите операции в обществото, поясни той.

В неделя централната банка обяви, че скоро ще повиши максималното количество валута, която може да бъде продадена на физическо лице годишно от 2000 евро (2176 долара) на 5000 евро (5439 долара) в очевиден опит да покаже, че няма недостиг на валута. Таванът беше въведен, след като през 2018 г. САЩ едностранно се отказаха от ядрената сделка на Иран от 2015 г. със световните сили и наложиха сурови санкции, предизвиквайки нова валутна криза в Иран.

За да се бори с девалвацията на валутата, иранската полиция периодично арестува десетки валутни спекуланти.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И гаранция

    29 26 Отговор
    САЩ стоят зад девалвацията!

    Коментиран от #5, #10

  • 2 Нема страшно

    43 13 Отговор
    Путин ще помага. Рублата е малко по високо от дъното.
  • 3 Джо...

    12 18 Отговор
    Казвам ти дъще..сещай се снахо!!!!
  • 4 костя 1/100 от рублата

    32 8 Отговор
    язък!тъкмо щях да обръщам эвраците в риали
  • 5 а бе те

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "И гаранция":

    и зад тебе стоят😁

    Коментиран от #9

  • 6 Ами

    40 15 Отговор
    Военната помощ за Путлер си има последствия. Да видим ще имали още дронове?

    Коментиран от #14, #16, #21

  • 7 Мда

    27 9 Отговор
    Това заслужават!
  • 8 Стига ве соросня

    11 17 Отговор
    45 000 риала, не 450 000
  • 9 Стоят

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "а бе те":

    И ко паляк

    Коментиран от #38

  • 10 Как, като

    6 16 Отговор

    До коментар #1 от "И гаранция":

    печатат нови долари ли или някой друг печата риали?

    Коментиран от #19

  • 11 стар брокер

    17 25 Отговор
    А на съборетината Украйна , защо гривната не се срива ? Всичко е манипулации за англосаксите .
  • 12 Много важно ,

    13 20 Отговор
    след като бензина и тока са без пари на практика.!
  • 13 гаргамел

    16 23 Отговор
    Срива се спрямо кого ? Спряма зелените тапети ? Ама да не се наложи алцхаймера да ходи да се моли за петрол !

    Коментиран от #43

  • 14 Наско

    15 24 Отговор

    До коментар #6 от "Ами":

    Ще има още много. Тях не ги интересуват зелените тапети без покритие. Краварите си пишат ,защото им се иска, но вече изтока не ги зачита за нищо. Пропаднаха тотално. Китай да си поиска парите, които им дължат каубоите и 100% фалит.

    Коментиран от #34

  • 15 Колко българи

    10 15 Отговор
    си купуват 5000 € годишно?

    Коментиран от #30

  • 16 Амииии...

    7 20 Отговор

    До коментар #6 от "Ами":

    Още повече дронове . Докато им щръкнат ушите на западняците .
  • 17 Търновец

    9 21 Отговор
    За разлика от Израел Иран сам си плаща сметките и досега се справя, в Иран има много нефт и газ и нефтените монополи собственост на Ротшилд и Рокфелер искат да се върнат на нефтените полета
  • 18 Чорбара

    9 22 Отговор
    То па доларът е стабилен като съветския съюз.

    Коментиран от #27

  • 19 Като създаваш

    14 14 Отговор

    До коментар #10 от "Как, като":

    дефицити, правиш инфлация, продаваш риали на финансовите пазари, облигации, ценни книжа и всякакъв подобен натиск! Същото сътвориха с турската лира, когато Ердоган купи Ц 400.
  • 20 гост

    27 18 Отговор
    Сега да напомним някои факти на тукашните русолюбци , почитатели на "ресурси" !! Страните с най-големи доказани запаси от петрол са Венецуела , Саудитска Арабия , Иран и Русия , в този ред !! Говорим за конвенционални запаси , шистовия петрол си е отделно !! Та да караме подред , държавата с най-големи запаси Венецуела , която според тукашните разбирачи трябва да цъфти и връзва , щото видиш ли имала реални "ресурси" , а не хартийки , има ПО-МАЛКА икономика от България !!! Ама мноооого по-малка , 70 млд за България срещу 43,5 млд за Венецуела за 2021 г !!! Още по-зле е положението при бвп на глава от населението , близо 12 000 долара на глава за България срещу 1600 долара за Венецуела !! Близо 8 ПЪТИ по-малко !!! Следващата Саудитска Арабия въпреки че не е преживяла никакви сериозни кризи последните поне 40 години е ПО-МАЛКА икономика от Турция , да не говорим за други !! Третия Иран е по-малка икономика от омразния му Израел , въпреки че е десет пъти по-голям и като територия и като население !! Та въпроса ми е какво става с "ресурсите" бе , разбирачи , нали те са важните , а другото било хартийки , хахаххахаха !!

    Коментиран от #23, #24, #25, #26, #33

  • 21 Навярно Да

    4 15 Отговор

    До коментар #6 от "Ами":

    Когато местната валута пада, износа се увеличава...
  • 22 ха ха

    25 5 Отговор
    Гинеколозите от отдел "Израждане" да гледат внимателно. После да не се крием у Максуда като станат 5 лева за евро...
  • 23 ха ха

    14 13 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Ресурсите са проклятие за народите. Единици са държавите, които от богатствата на земите са се погрижили за просперитета народите си. Обикновено ресурсите водят до установяване за кървави режими и терор над населението. Малка и много богата върхушка яхнала цялата страна. Добре е да внимаваме какво си пожелаваме...

    Коментиран от #32

  • 24 гост

    27 12 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    И понеже сега всички путинолюбци в хор ще почнат да ми обясняват за "менделеевата таблица " и всички други кремълски опорки , сори заблудени кремълски матрософци , менделеевата ви таблица си е точно там , в кремъските опорки и там ще си остане !! Щото ЦЕЛИЯ друг износ на Раша . ама наистина целия НАКУП , там оръжия , храни , дървен материал , метали , атомни технологии , абе ВСИЧКО НАКУП е НАПОЛОВИНА от износа на петрол !!! Включително газа е ДЕСЕТ ПЪТИ ПО-МАЛКО като приходи от петрола !!! Ако петрола спадне само с 50% , независимо като количество или като цена , Раша е втора Венецуела !! И така ще бъде , НИКОЯ ДЪРЖАВА разчитаща на износ на суровини , ако ще суровината да е петрол НЕ Е БИЛА И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ВОДЕЩА икономика !! Дори няма да бъде в първите 10 , а скоро и 20 , с изоставянето на изкопаемите горива в света !!

    Коментиран от #37

  • 25 Отговорите са пред теб

    12 23 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Кой изолира Венецуела? САЩ! Кой върти интригите? САЩ! С Иран е същото! С Русия! Саудитска Арабия беше по добре, но и там почнаха интригите преди години! Сега Европа ще го отнесе с интригите на САЩ! От втора икономика, ще се сгромолясат, а може и да се разпадне, ако този конфликт, продължи по дълго!
  • 26 Търновец

    9 19 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Тук е Факти страница - въобще не можеш да сравняваш Израел с която и да е държава, защото Израел не е държава а синагога, аз съм гледал преди години в САЩ как Държавният Департамент и Израел подписаха договор според който всяка година САЩ подаряват на Израел 5 млр долара, отделно военни технологии, а напоследък подлогите в ЕС подаряват милиарди евра на Израел, отделно оръжие

    Коментиран от #28

  • 27 Долара

    7 17 Отговор

    До коментар #18 от "Чорбара":

    Е тапет на хартия. Китаи обмисля да спре разплащания с долари.

    Коментиран от #42, #47

  • 28 гост

    15 8 Отговор

    До коментар #26 от "Търновец":

    БВП на Израел е НАД 420 милиарда и то за 2021 г !!! Наистина ли ще ми обясняваш , че дори да е вярна опорката за "помощта" от САЩ , то някакви 5 милиарда дори се усещат , да не говорим да променят нещо в икономика почти СТО ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ??? Хахахахахаха !!

    Коментиран от #40

  • 29 див русофил

    14 3 Отговор
    Егати работата аз всички спестявания в риали и рубли обърнах, че уж най стабилни едните златно другото петролно покритие а тя каква стана
  • 30 Киркор

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "Колко българи":

    Познавам един,който купува неограничено,но от 500 еu банкнотата...
  • 31 007

    15 4 Отговор
    Няма страшно. Ще продадат няколко дрона убийци и ще приберат твърда валута рубли. С тях ще си купят руски кухи лейки и български путин лизци в промишлени количества!🇧🇬🇺🇦🇺🇸🇪🇺🇧🇬
  • 32 гост

    15 6 Отговор

    До коментар #23 от "ха ха":

    Не е само това , просто голяма икономика НЕ МОЖЕ да се базира на суровини , "ресурси" !!! Ето една Норвегия , една от сравнително най-социалните и сравнително богати държави , при това развита демокрация !! В момента най-големия вносител на петрол и газ в ЕС !! И въпреки това е по-малка икономика от Австрия и Нидерландия , да не говорим за Испания или Италия , които нямат грам "ресурси" !! Големите икономики се базират на технологии и производства и услуги с ВИСОКА ПРИНАДЕНА СТОЙНОСТ , щото може да си най-големия производител на пшеница като Раша , ама целия износ на пшеница от Раша е с печалба колкото 5 (ПЕТ) филма на Уолт Дисни годишно !!! Не на целия оборот на Дисни , той е ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ от целия износ на оръжие от Раша , а само на 5 филма годишно !!
  • 33 МАРКСИСТ

    2 11 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Тези страни с инфлация искат да имат инфлация, и са с ембарго. Венецуела има 16 000 долара на човек 2014 г. и 480 милиарда долара 2014 г., не знам защо няма за после данни но няма как да падне 10 пъти БВПто.

    Коментиран от #45, #51

  • 34 Незнаещ

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "Наско":

    Най вероятно работиш във федералния резерв на САЩ,сподели на каква позиция,ако не е федерална тайна!!
  • 35 Русофил

    5 8 Отговор
    Всички иранци са милионери. До това ги докараха чалмите. Сега руснаците като платят с рубли
    за дроновете ще се оправят.
  • 36 Гост

    13 5 Отговор
    Ами така е като се напъвате да направите атомна бомба....Защо ли САЩ не Ви подарят 100тина броя,да ги пуснат отгоре а пък вие си ги събирайте...
  • 37 Можеш да дадеш

    12 9 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    и обратния пример с Япония - 125млн. население(по-малко от на РФ), 3-ти по БВП в света след САЩ и Китай, без почти никакви суровини, намираща се на вечно клатушкащи се островчета с обща площ само 3 пъти по-голяма от България, още малко и да победи САЩ във ВСВ след като победи първо Китай.

    Коментиран от #44

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Е не може

    8 0 Отговор

    До коментар #38 от "кьопек":

    сите да прайм като теб! Нъл тъй паляк? 😃
  • 40 Търновец

    1 9 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    5 млр долара ама на година, с пък части от пре-скъпите ефки натрапени на България се правят в Израел от IAI
  • 41 извънземен

    1 8 Отговор
    Колко му е да махнат 6 нули, и да се напечатат само 8% от БВП в новите пари, а старите да са фиксирани в новите. Доларите и чужда валута да е забранена освен за вносители от 100 000 до милион долара, банките да спестяват само в родна валута и да дават заеми в родна валута, а търговията с валута обслужваща чуждите туристи да има от 15% до 30% ДДС. иНФЛАЦИЯТА Е ПО ЖЕЛАНИЕ НА ВЛАСТТА. Немците правят РЕНТНА МАРКА после райхс марката, и спират инфлацията. Може да се напечатат златни облигации изплащани след 20 години, в злато, който не вярва на собствената си валута и да спестява в тях, а самите облигации да се продават фиксирано в родна валута. Още по-добрее и държавата да спестява 6 месеца във долари, и да ги продава за една седмица за да срива пазарът на валута, така поскъпнала родната валута, постъпленията от данъци ще са повече. Имат ли данъци, ислямският закон няма данъци и лихви за правоверните????!! но защо нямат златно сребърна валута, също по шериатът. По шериатът е злато и сребро, и така нефтът поскъпва в долари когато САЩ спират златният стандарт, и доларът се обезценява спрямо златото, ислямът признава само злато и сребро и пак толкова е нефтът в тях. Грам злато плюс унция сребро, минимум, за барел.
  • 42 гост

    13 1 Отговор

    До коментар #27 от "Долара":

    Верно ли , ха-ха-ха !! И тва кой ти го каза , Копейкин или Мутрофанова ?? Едно въпросче , с какво ще се разплаща със самия САЩ ???? Който държи над една трета от износа и вноса на Чайна ?? Сигурно в юани или даже в рубли ?? Хахахаха
  • 43 Гроучи

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "гаргамел":

    САЩ е най-големият износител на суров петрол. В Канада, Мексико и Венецуела има още много.
  • 44 гост

    12 1 Отговор

    До коментар #37 от "Можеш да дадеш":

    Ами именно , това казах , ВСИЧКИ големи икономики , с изключение на САЩ , НЕ разполагат с любимите на ватниците ресурси !! А САЩ ги потребяват най-вече вътрешно и въобще не разчитат на приходите от техния износ , той както и вноса на такива в САЩ е просто за да се поддържа пазара с международни цени и да не става неконкурентен !! А печалбите и развитието на икономиката разчитат на съвсем други неща !! И още повече ще разчитат в бъдеще , когато изкопаемите боклуци ще бъдат изоставени !! Само че САЩ и другите големи икономики няма и да го усетят и даже сами се стремят към това , а такива като Раша и Иран си мислят ,че още 100 години ще лопата от земята и даже ще бъдат нещо повече от просяци , хахахх !!

    Коментиран от #56

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 извънземен

    2 6 Отговор
    Персийската война в началото на 1990те, кара персийците да повръщат злато, така нефтът е между 15 и 20 долара за повече от 10 години. А златото около 300 долара за унция.
  • 47 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #27 от "Долара":

    И още едно въпросче , а с какво ще се разплаща с ЕС ?? КОйто държи ДРУГА една трета от износа и вноса на Чайна ?? И там ли в юани и рубли ? Хахахаххахаха !! Другаря Си написал ли е "указ" или има поне толкова повече мозък от Путлер да не си причинява такава излагация !!
  • 48 уви ФАКТ

    9 0 Отговор
    Доларът е златен, за 10 години една и съща цена в злато
  • 49 уви ФАКТ

    3 4 Отговор
    0,5 цента в долари, е кв.ч ел. енергия в Иран, при минимална заплата 250 долара чисто. 25 пъти по евтин ток от на българите. 10 стотинки е бензинът там. 2 стотинки е дизелът. Газ 20 пътти по евтин от Турция, 100 пъти по-евтино от на българите..

    Коментиран от #52

  • 50 Киро

    1 0 Отговор
    Да знаете , краварите нямат нищо общо с това !
  • 51 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "МАРКСИСТ":

    Не знам що ми изтриха коментара , ама фактите са си факти !! Не само че може да падне 10 пъти , ами това въобще не е края !! Венецуела вече 7-8 години е във хиперинфлация , погледни колко падна бвп на България само за две години хиперинфлация през 96-97 !! Или си забравил как имаше заплати и пенсии по 1-2 долара и то изплащани със месеци закъснение ??? А във Венецуела инфлацията е много ПЪТИ по-зле от нашата тогава !! Там за месец два има толкова колкото и нас за две години и това продължава и не му се вижда края !! И може да ги спаси само омразните ви МВФ и Световната банка !! И другите международни организации !! Само че това значи Мадуро да си обира крушите !! Дали ще стане "доброволно" ??

    Коментиран от #53

  • 52 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "уви ФАКТ":

    Ама какво чакаш , бързо към обетования Иран !!! Ама немедленно , че ще вземат да те изпреварят милионите бежанци желаещи да се преселят там !!! Упссс , май обърках , то иранците май с милиони драпат за прогнилия запад !! Еййй не разбират от хубаво и това си е , ама ти поне що не си там ??? Да си живееш живота , а ?? Хахахахах !!

    Коментиран от #55

  • 53 МАРКСИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "гост":

    Лъжеш!! 1995 г. Българя:БВП е 19 милиарда долара, 1998 г. е БВП е 15 милиарда долара, 2002 г. е 16,4 милиарда долара. При това 19 милиарда долара от 1995 г. при инфлационният калкулатор са 22,4 милиарда долара от 2002 г. Пък 2003 г БВП ни е 21 милиарда долара. . БВП 1987 г. е 28 милиарда долара, 1994 г. е 9 милиарда долара. Но 28 милиарда долара от 1987г. са 36,5 милиарда долара по долари от 1994 г., пресметнато през инфлационният калкулатор. 28 милиарда долара от 1987 г. изчислено по долари от 2007 г. е 51 милиарда долара, а БВП тогава е 44 милиарда долара. 28 милиарда от 1987 г. сега струват 72 милиарда долара. .................................... .................... Индустрията печели през 1987г изчислено в долари 17,27 милиарда долари, 2021 г. е 18,49 милиарда долари, но тези от 1987г. през 2021 г. струват 41,194 милиарда долара - изчислено по инфлационният калкулатор. ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ ПРЕДИ 35 ГОДИНИ! Китай през 1986 г. има 8 пъти повече добавена стойност от индустрията спрямо България, сега е 400 пъти разликата. Китай има петилетки, ако една петилетка покаже лошо качество в нещо, те се събират - комунистите и мозъчните им тръстове, и анализират къде се крие проблемът, и го решават следващата петилетка. Нямаха добри пластмаси и метали, преди 15 години, но отдавна не е така. Сглобки, материали, цени, е перфектно, търговия пласмент, кредитиране, наука.. Толкова милиарда колкото да решат проблемът. ...... ... МВФ натискаше за такава приватизация,

    Коментиран от #54

  • 54 МАРКСИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "МАРКСИСТ":

    Китай през 1986 г. има 8 пъти повече добавена стойност от индустрията спрямо България, сега е 400 пъти разликата. Китай има петилетки, ако една петилетка покаже лошо качество в нещо, те се събират - комунистите и мозъчните им тръстове, и анализират къде се крие проблемът, и го решават следващата петилетка. Нямаха добри пластмаси и метали, преди 15 години, но отдавна не е така. Сглобки, материали, цени, е перфектно, търговия пласмент, кредитиране, наука.. Толкова милиарда колкото да решат проблемът. ...... ... МВФ натискаше за такава приватизация, каквато стана, Виденов не искаше, Костов го направи, набери в търсачката на в.капитал ВИДЕНОВ АН МАКГЪРК 1996 ГОДИНА. Китай не са правили приватизация никога. МВФ дава заеми срещу приватизация и ликвидация. 1985 г. България беше развита колкото Китай 2005 г., но Горбачов стопира плановете, после откраднаха държавата. Но в краят 1970те в СССР решават да развият автомобилите до 100% от нивото на най-добрите в светът. Така и с електрониката. Горбачов забавя и не включва по нататъшният план. Но дори със забавеното от Горбачов, ако планът бе продължил, 1995 г. соц. страните щяха да са на върхът по електроника и автомобили, а към 2000 г. щяха да са недостижими.
  • 55 уви ФАКТ

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "гост":

    В България не е по-добре от Иран, точка. НА ЗАПАД ЛИ СИ?? ДОБРА ЛИ СЕ ТАМ В ОБЕТОВАНАТА СТРАНА, ДА МИЕШ ЧИНИИ ИЛИ НА ПОМОЩИ, ИЛИ ТИ СКЪСВАТ РОБСКИЯТ ЗАДНИК В КАРТОНЕНА ФАБРИКА?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 СЕРИОЗНО

    0 2 Отговор
    Не мога да разбера обърканото съзнание на антикомунистът. Сега живковистите, БКП-ДС деца са едри капиталисти, десни политици и десни журналисти, и те са първи антикомунисти и русофоби, сменили Москва с Вашингтон, сменили Маркс-Ленин с Айн Ранд и Милтън Фридман. Никой на запад не критикува българският преход, напротив. Прокопиев е син на УБО деец близък приятел и обслужващ Тодор Живков, сега пръв антикомунист и пръв русофоб. Преследваният от Москва сега българин, внук на посланник на НРБ в САЩ, за когото милеят русофобите, десните, антикомунистите. Бащата на Кирил Петков е от ДС,антикомунист, дядото на Асен Василев е джеймс бонд на ДС-НРБ - полковник Вандов. Посланика в Англия е син на дипломат и вербовчик от БКП-НРБ. Иван Кръстев, Гого Лозанов.... .. ЩО ЗА ШИЗОФРЕНИЦИ СА ДЕСНИТЕ, АНТИКОМУНИСТИТЕ, КОИТО НЕ СА СВЪРЗАНИ С БКП, да си мислят - че сега е лошо защото не управляват антикомунисти - а управлявали комунисти? Да - комунисти милиардери? искат да има комунизъм та да станат голи партиЙци? ЧЕ КОЙ СМЕНИ СИСТЕМАТА? Живков казва, че това което става в Унгария и Полша става по негов сценарий - и на висшите в Москва кпсс и бкп, а тези събития са цветните революции предизвикани от ЦРУ и Горбачав - кгб. (БКП-ДС кпсс-кгб, организираха през 1980те култ към капитализмът и западното, и няма как да върнат нещата назад в средата на 1990та, когато разбират - че са измамени от западните сили, не им дават пазари и кредити, а търговията между страните в СИВ се руши -
  • 58 СЕРИОЗНО

    1 1 Отговор
    ЧЕ КОЙ СМЕНИ СИСТЕМАТА? Живков казва, че това което става в Унгария и Полша става по негов сценарий - и на висшите в Москва кпсс и бкп, а тези събития са цветните революции предизвикани от ЦРУ и Горбачав - кгб. (БКП-ДС кпсс-кгб, организираха през 1980те култ към капитализмът и западното, и няма как да върнат нещата назад в средата на 1990та, когато разбират - че са измамени от западните сили, не им дават пазари и кредити, а търговията между страните в СИВ се руши - с което и доставките на части и продажбите, а валутите натиснати от вносът извън СИВ, и икономиката се свива, но няма път назад, комунистите са купени и шантажирани с гей и педофилия компромати от западните служби, а населението е зомбирано с модата капитализъм, бизнес, западност, внушени от медиите на соца-бкп-кпсс-дс-кгб. МОДА СПИРА ЛИ СЕ?!) ГОЛЕМИ АНТИКОМУНИСТИ СА ФЕНОВЕТЕ НА ГЕРБ. ГЕРБ тръгнали от кръгът Банкя, комунисти с милиарди, но финансирани и водени от немски ЦРУ фондации. Америка за България, фондация, разполага със стотици милиони, източени от България чрез американо-българска компания създадена от Джордж Буш старши, която направлява икономиката от 1991 г, инвестира в земя и имоти, чрез контрол на ситуацията в политиката, законите, направляват икономиката да печелят и да въвеждат неолиберализмът. Кой от ДБ не е бил комунист и от номенклатурата? ДПС агенти на ДС налагащи НАТО и атлатизмът-антикомунизмът. АНТИКОМУНИСТЪТ Е ТОЛКОВА ГЛУПАВ, ЧЕ СЛУЖИ НА ДЕЦАТА НА КОМУНИСТИТЕ - КОИТО
  • 59 СЕРИОЗНО

    2 1 Отговор
    ГОЛЕМИ АНТИКОМУНИСТИ СА ФЕНОВЕТЕ НА ГЕРБ. ГЕРБ тръгнали от кръгът Банкя, комунисти с милиарди, но финансирани и водени от немски ЦРУ фондации. Америка за България, фондация, разполага със стотици милиони, източени от България чрез американо-българска компания създадена от Джордж Буш старши, която направлява икономиката от 1991 г, инвестира в земя и имоти, чрез контрол на ситуацията в политиката, законите, направляват икономиката да печелят и да въвеждат неолиберализмът. Кой от ДБ не е бил комунист и от номенклатурата? ДПС агенти на ДС налагащи НАТО и атлатизмът-антикомунизмът. АНТИКОМУНИСТЪТ Е ТОЛКОВА ГЛУПАВ, ЧЕ СЛУЖИ НА ДЕЦАТА НА КОМУНИСТИТЕ - КОИТО ИМАТ СТРАХ САМО ОТ КОМУНИЗМЪТ. ДА ПРОЧЕТАТ ПОСЛЕДНАТА СТРАНИЦА НА ФЕРМАТА НА ЖИВОТНИТЕ ОТ ОРУЕЛ, И ДА РАЗБЕРАТ - ЧЕ СЛУЖАТ НА ПРАСЕТАТА И ПРИЯТЕЛИТЕ НА ПРАСЕТАТА ЧОРБАДЖИИТЕ ОТ ЗАПАДЪТ, КОИТО ДРУЖНО ОГРАБВАТ НЕЩАСТНИЦИТЕ.