Last news in Fakti

25 Януари, 2023 13:23 1 570 2

Пробив! Гроси отива в Иран за ядрени разговори през февруари

  • иран-
  • натанз-
  • ядрена програма-
  • рафаел гроси-
  • международна агенция за атомна енергия

В началото на декември Рафаел Гроси изрази разочарование, че организацията му не е в състояние да наблюдава ядрената програма на Техеран от почти две години

Пробив! Гроси отива в Иран за ядрени разговори през февруари  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на ядрения надзорен орган на ООН Рафаел Гроси каза във вторник, че планира да отиде в Иран следващия месец, за да го накара да възобнови сътрудничеството си по ядрените си дейности, съобщи АФП.

"Може да се върна в Техеран през февруари, може би, за така необходимия политически диалог или за неговото възстановяване с Иран", каза Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), пред депутати в Европейския парламент (ЕП).

Подобно пътуване ще дойде в мрачен момент за преговорите с посредничеството на ЕС, насочени към връщане на споразумение от 2015 г., сключено за ограничаване на атомните дейности на Иран в замяна на премахване на международните санкции.

Това споразумение, известно като JCPOA, умря, след като Съединените щати под ръководството на Доналд Тръмп се оттеглиха през 2018 г. и Техеран постепенно отмени своето спазване.

Гроси отбеляза "голямата, голяма задънена улица" на JCPOA и каза, че оттеглянето на Иран от него - включително изключването на 27 камери на МААЕ, наблюдаващи декларираните му ядрени обекти - означава, че МААЕ вече не наблюдава ефективно ядрената програма на Техеран.

"Бях сляп за този аспект от поне една година", каза той.

Гроси каза, че се надява да постигне известен напредък във възстановяването на иранското сътрудничество с неговата агенция по време на планираното си посещение.

Освен че не успя да обясни на МААЕ радиоактивните следи, открити на места, които не са обявени за ядрени обекти, нарастващият запас от обогатен уран в Иран е повод за безпокойство, каза той.

"Те са натрупали достатъчно ядрен материал за няколко ядрени оръжия - нито едно в този момент", каза той, като изброи 70 килограма уран, обогатен до 60 процента чистота и 1000 килограма с 20 процента.

Счита се, че прагът за производство на ядрени оръжия е близо 90 процента чистота.

Обогатяването над нивото от 3,67 процента, разрешено на Иран съгласно JCPOA за граждански цели, значително ускорява напредъка към тази точка.

Гроси обаче отбеляза, че големите запаси от обогатен уран не означават, че имат ядрено оръжие. Изграждането на атомна бомба ще изисква проектиране и тестване, каза той.

Припомняме, че в началото на декември, Гроси изрази разочарование, че организацията му не е в състояние да наблюдава ядрената програма на Иран от почти две години.

Иран има достатъчно материал, за да създаде повече от една атомна бомба, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе

    3 0 Отговор
    Гроси е боклук.
  • 2 кобрети

    1 0 Отговор
    значи...краварите се оттеглят от споразумението и никой нищо не казва..Иран ги последва и видите ли нарушава договора...що за идиотска логика ..
Новини по държави: