Last news in Fakti

22 Януари, 2023 19:57 1 636 7

Поредица от уволнения в американските медии на фона на мрачен икономически пейзаж

  • cnn-
  • медии-
  • журналисти-
  • сащ

Мнозина от засегнатите – близо 130 от общо 1900, изразиха в социалните мрежи своя гняв или объркване

Поредица от уволнения в американските медии на фона на мрачен икономически пейзаж - 1
Снимка: Shutterstock

Тазгодишната зима е белязана с нова серия уволнения в американските медии като Си Ен Ен, "Вокс" и "Вашингтон Пост" – тенденция, продължаваща на фона на мрачния икономически пейзаж, предаде Франс прес, съобщава БТА.

"Аз съм част от групата уволнени от Ен Би Си (@NBCInvestigates. . .) Работата ще ми липсва, но съм признателна за времето, прекарано тук", написа в Туитър Емили Сийгъл. Редица нейни колеги и журналисти от Ем Ес Ен Би Си или например от Си Ен Ен съобщиха в социалните мрежи, че са уволнени, още през декември.

В петък служители от "Вокс", "Върдж", Ес Би Нейшън и от "Ню Йорк Mегъзин" получиха еднакви имейли от своя шеф Джим Банкоф, който им обяви "трудното решение да се разделим с близо 7 на сто от служителите ни във всички подразделения", включително редакциите, "поради трудната икономическа обстановка".

Мнозина от засегнатите – близо 130 от общо 1900, изразиха в социалните мрежи своя гняв или объркване, например Меган Маккарън, журналистка "от девет години и половина", работеща за специализирания ресторантьорски сайт "Ийтър" и уволнена "на 37-та седмица" от своята бременност.

Запитана от АФП, "Вокс" посочи, че предлага "конкурентни обезщетения при напускане".

Уволненията в медиите не са от мащаба на тези в големите хай тек компании като "Гугъл" (съкратила вчера 12 000 работни места), но средствата за масова информация също са засегнати от "спада на приходите от реклама и забавянето на икономиката", обясни за АФП Крис Рауш, преподавател по журналистика в училище по комуникации към университета Куинипиак в Кънетикът.

"Много от тях се разраснаха и развиха с надеждата да увеличат аудиториите си до известно равнище. Това не стана и няма особени изгледи да стане с оглед икономическия контекст", добави той.

Работните места в редакциите из Съединените щати намаляват отдавна - от 114 000 през 2008 броят на журналистите е спаднал през 2020 г. на 85 000, сочи проучване на центъра "Пю Рисърч" от 2021 г. Спадът е по-съществен в местния печат, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нпо агент

    22 0 Отговор
    журналя от сащ копи пейсват новини ..едно и също на всички канали..Опорни точки. 1 Русия и Путин са виновни за всичко. 2.Те купиха избори в сащ. 3.Тръмп получил подкрепа от Русия. ..и др. идиотщини..
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 0 Отговор
    Неспазването "линията на Партията" се наказва ‼️
  • 3 И мисирките

    14 0 Отговор
    ще усетят икономическата криза рецесията стагнацията и гладът.
    Проблемът е че не са изразявали пред своите зрители и аудитория истината за предстоящия срив в целия свят.
    И със сигурност причината не е в русия а в тези които ръчкаха за работа за да избухне огън.
    Е ........кой каквото си е искал си го е получил.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 0 Отговор
    В САЩ хокеист отказа да облече
    "екипа с дъгата" ‼️
    Тук още се чудят как да отразят този факт‼️

    Коментиран от #6

  • 5 Станислав

    5 1 Отговор
    Няма да има рецесия!
    Всичко си е наред!
    Пара има много!
    Гахахахахааааа!!!!!
  • 6 Не просто

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не просто хокеист, руски хокеист. Защитник от Филаделфия Флайърс. И треньорът (Джон Торторела) го подкрепи.
  • 7 Разпад в САЩ

    5 0 Отговор
    Всички големи компании в САЩ масово уволняват. Но техните "медии" си пеят в транс че всичко било наред. Само Фокс казват истината. Скоро ще се чуе гръм .... и борсата надолу с 50% както през 2008.