Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 21:21 3 500 19

Гърция гони бежанците от градовете, връща ги в лагерите

  • гърция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • средиземно море

Атина от своя страна твърди, че прекратяването на програмата ESTIA не създава проблеми на засегнатите

Гърция гони бежанците от градовете, връща ги в лагерите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Гърция кандидатите за убежище трябва да напуснат жилищата си и да се върнат в бежанските лагери. Атина уверява, че стандартът там е висок, но експерти говорят за съзнателна изолация.

Рана е на 20 години, живее в бежански лагер някъде в Гърция на континента. Понеже се бои това да не се отрази на молбата ѝ за убежище, тя не иска да назове нито истинското си име, нито точното място, на което се намира. През 2018 година е пристигнала със семейството си от Афганистан, минали са през Турция. Баща ѝ е сърдечноболен, а брат ѝ има епилепсия. Поради това семейството е особено уязвимо и има право на жилище по Програмата за жилищно настаняване ESTIA.

Тази програма, предназначена за подпомагане на бежанците, финансирана от ЕС и от Програмата на ООН за бежанците, възниква през 2015 година с цел да поеме жилищните разходи на особено нуждаещите се от защита бежанци и така да насърчи и тяхната интеграция. През декември 2022 година обаче гръцкото правителство слага край на програмата и Рана и семейството ѝ трябва да се върнат отново в лагер.

„Със сестра ми досега ходехме на училище, но когато дойдохме в лагера, ни казаха, че в тамошното училище места няма", казва тя пред ДВ през сълзи. Предложили им да ходят на училище в съседния град, но пътят дотам бил твърде дълъг и се наложило да се откажат.

Един празен контейнер

Семейството е оставило целия си досегашен живот в града. „В лагера ни настаниха в контейнер, който беше празен - даже матраци нямаше", разказва Рана. Два дни членовете на семейството спали на земята, след което взели старите си матраци от жилището в града. Това било преди два месеца, но семейството и до днес не е в списъка на хората, на които раздават храна. „Дават ни каквото остане след като всички други получат порциите си", споделя Рана. Междувременно са се сдобили с печка и могат да си готвят сами.

Подаденото от семейството искане за убежище е отхвърляно вече два пъти. Но това е било преди връщането на талибаните във властта и когато страните от ЕС все още смятаха Афганистан за сигурна страна на произход. Сега семейството очаква ново решение на гръцките власти. А понеже Брюксел и Атина третират Турция като сигурна трета страна, Рана се опасява, че и този опит ще остане неуспешен и семейството може да бъде върнато в Турция.

По програмата ESTIA, чието финансиране е било осигурено до 2027 година, в Гърция е имало място за до 20 хиляди бежанци, а при прекратяването ѝ в края на 2022 година от нея са се били възползвали 12 648 души. На запитване на ДВ от гръцкото Министерство по миграцията отговориха, че всички подадени искания за убежище са били разгледани, както и че не повече от 500 души са били върнати обратно в лагери.

Бежанците - далеч от обществото

Според адвокатката Кристина Свана прекратяването на програмата ESTIA е грешка от гледна точка на нуждите на много кандидати за убежище. Тя работи в неправителствената организация FENIX, която предоставя правни услуги на бежанците. От прекратяването на програмата насам Свана получава множество отчаяни сигнали: „Видяхме колко твърдо бе приложено решението. В редица случаи хората бяха уведомявани само ден-два предварително, че трябва да напуснат."

Адвокатката смята, че прекратяването на програмата е част от правителствената стратегия за отблъскване на бежанците: „Откакто правителството дойде на власт през 2019 година сме свидетели на драматична промяна в отношението към бежанците и техните права. Междувременно по островите бяха създадени затворени центрове, а лагерите на континента са с контролирани високи стени". Очевидно държавното ръководство се стреми да отдели бежанците от останалата част на обществото.

Интеграция само на думи

Атина от своя страна твърди, че прекратяването на програмата ESTIA не създава проблеми на засегнатите. На тях им било предложено алтернативно място за живеене, което „напълно отговаря на международните и европейските законови разпоредби", съобщиха от Министерството на миграцията. Освен това местата за настаняване предлагали „сигурност, храна и добри условия на живот".

Властите уточняват, че кандидатите с одобрена молба за убежище получават жилище и финансова помощ по линия на интеграционната програма HELIOS. Тя също е финансирана от ЕС и е за хора, които вече са получили убежище в Гърция. „Програмата сама по себе си е добра", казва Лефтерис Папаянакис от гръцката неправителствена организация „Greek Council for Refugees", която в продължение на една година помага на бежанците да си намерят работа и жилище.

„Проблемът е, че за да влезеш в програмата, вече трябва да имаш жилище", посочва Папаянакис. А когато тя изтече след една година, а проблемите не са решени, определено става много трудно. Много хора с вече получено положително решение за убежище остават на улицата или трябва да се върнат в лагер. Папаянакис се съмнява, че Гърция действително иска да насърчи интеграцията: „Това правителство се отнася враждебно към бежанците и мигрантите".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Острото

    34 3 Отговор
    Дайте ги на Слънчака!
  • 2 Делю Хайдутин

    58 7 Отговор
    Само питам?С какво тези бежанци от войната в Сирия се различават от украинските бежанци?

    Коментиран от #4, #11, #18, #19

  • 3 Чужденец

    37 0 Отговор
    ,, В една зверилница толерантността значи смърт.,, - Николай Хайтов

    Коментиран от #7

  • 4 Дякон Унуфрий Араллампиев

    13 11 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Имам няколко приятели бежанци от Украйна Млади еродирани хора Разходих ги из руската класическа литература дадоха добри резултати Единия е колега много способен младеж Искат на запад не искат в Украйна

    Коментиран от #5

  • 5 Делю Хайдутин

    38 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Скрий ги добре защото полицията ги лови и връща в Украйна по молба на Зеленски.

    Коментиран от #8

  • 6 Ханку Брат

    2 17 Отговор
    Полицаят в средата , това не е ли Путин?

    Коментиран от #9

  • 7 Соваж бейби

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чужденец":

    Защо се пуска оферта че се приемат бежанци в Европа ги подлъгват ?
    От първите групи получили са някъква помощ,с дугите е така !Хвърлят ги 3 или 4 семейства семейства по 1 семейство на стая спи по земята с обща кухня и баня.Социалните често прибират децата в сиропиталище докато родителите чакат самостоятелно жилище или намери работа,ако я търси или някой им гласува доверие.После тези деца се травмират в пансион живота е друг и намира други подобни озлобни от съдбата си ,често когато излезе от там е все едно след затвор с друга психика!Някой му намерили решение едно безкрайно раждане и подаяние а големите деца бандити защото никой не се занимава с тях и не учат с нормалните деца има специални в квартали само за техни.Изобщо не е никаква помощ по добре да спре тази идея за мигрантите.Само се усвояват пари на бройка от държавата и ги оставят да се оправя само.

    Коментиран от #16

  • 8 Дякон Унуфрий Араллампиев4

    23 1 Отговор

    До коментар #5 от "Делю Хайдутин":

    Хората се сърахуват да се върнат у дома не искат да се бият имат малки деца Мразя войната тя идва от америка Подкрепям всеки който е против америка та ако ще да е от остров Цейлон
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дара

    36 2 Отговор
    Браво гърци! Всички паразити обратно от където са дошли.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ето така се прави

    23 0 Отговор
    Района около Софийските хали да се прочисти от тази престъпна паплач.
  • 13 Лицемери

    14 0 Отговор
    Пратете ги на ГФР-то като толкова пеят!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГРЪК

    5 2 Отговор
    Статия по поръчка
  • 16 Въпросът се решава

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Соваж бейби":

    Кажи на властите да ги върнат.Там сиропиталище няма.Няма и 2-3 семейства в една стая.В Турция също биха били по-добре.Джамия има.Сиропиталище няма И те тва е.
  • 17 Геша

    4 0 Отговор
    На афганистанката Рана баща и сърдечно болен,брат и епилептик,тя неграмотна но плодовита и т.н. Европа осъзнава ли какво я чака ? Пълно с инженери и професори и техници на вечно гости, а нямало хора за работа.
  • 18 Напиши в Гугъл

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    "афганистански бежанци" и "украински бежанци" на изображение и ще видиш разликата.
  • 19 Ами разликата е,

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    че украинските бежанци бягат наистина от война. Минават легално границата през КПП където се записват имена, адреси и др.подробности. Повечето са жени, деца и старци над 60г. Има и млади мъже част от които са съпрузи на украинки, но не са украинци, има и млади мъже НГВС и такива които са си платили да ги пуснат. Голяма част си намират работа и/или отиват в други държави. Афганистанците, сирийците, иракчаните са по неписано правило мъже 20-40г. 90% и са икономически мигранти. Минават нелегално границата, без документи за самоличност, а в техните държави вече няма война - в Сирия има още, но само около Идлиб. Не работят, закачат жените, искат джамии, халал , правят атентати, не се интегрират. Те това е разликата, но много хора не я разбират и ги слагат под общ знаменател.
Новини по държави: