Last news in Fakti

26 Януари, 2023 19:45 2 354 10

Румъния иска конкретен план за деблокиране на досието Шенген

  • румъния-
  • шенген-
  • европейски съюз

Първият дипломат на Букурещ посочва, че в следващия период ще продължи диалога с всички европейски партньори, по-специално с Европейската комисия и Шведското председателство на Съвета на ЕС

Румъния иска конкретен план за деблокиране на досието Шенген - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Конкретен план за деблокиране на досието Шенген в следващия период е поискал днес румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде от шведския си колега Гюнар Стрьомер, предаде агенция Аджерпрес, съобщава БТА.

Румънският министър на вътрешните работи съобщи на страницата си във Фейсбук, че днес е участвал в неформална среща на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Стокхолм. В рамките на съвета Лучиан Боде е провел „много добра среща с шведския си колега Гюнар Стрьомер“ с цел координация на стъпките за продължаване и финализиране на процеса по присъединяване към Шенгенското пространство.

Пред европейските партньори Лучиан Боде е подчертал факта, че Румъния е изпълнила и продължава да изпълнява всички условия за присъединяване към пространството за свободно движение и е поискал разрешаване на това досие колкото е възможно по-скоро.

Румънският министър на вътрешните работи посочва, че в следващия период ще продължи диалога с всички европейски партньори, по-специално с Европейската комисия и Шведското председателство на Съвета на ЕС. Боде е оценил положително решението на Шведското председателство да започне веднага консултации с всички европейски партньори с цел идентифициране на конкретни пътища за деблокиране на това досие.

Румънският министър на вътрешните работи се е срещнал и с австрийския си колега Герхард Карнер. В тази връзка Лучиан Боде изразява увереност, че в следващия период ще бъде възобновен двустранният диалог, тъй като Румъния има легитимно очакване Австрия да преосмисли позицията си, изразена при гласуването през декември миналата година, когато Виена се противопостави на разширяването на Шенген с Румъния и България.

Лучиан Боде е поискал Австрия да се върне към постоянната подкрепа, изразявана за присъединяването на Румъния, за да може процесът по присъединяване към Шенген да приключи възможно най-скоро, „още повече, че новите данни, представени в Стокхолм от европейската агенция ФРОНТЕКС, потвърждават още веднъж това, че Румъния не се намира на основния миграционен маршрут на Балканите“.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    18 3 Отговор
    То е ясно какъв ще бъде планът - без русофилските българи.
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    20 0 Отговор
    А нашите продажници мълчат като птки!
  • 3 безпартиен

    14 0 Отговор
    Нашите ще чакат!Ако искаха в Шенген,до сега да са оправили всичко за което не ни искат там!Пък и какво им пука!Техният мустакат бивш вожд преди почти век е казал,че НЕ Е ВАЖНО НАРОДЪТ КАК ЩЕ ГЛАСУВА,А КОЙ И КАК ЩЕ БРОИ!

    Коментиран от #6

  • 4 Баба Вуна

    6 10 Отговор
    Румъния в Шенген и приема еврото. България в Ердоген и приема Турската Лира.
  • 5 Сарс

    20 1 Отговор
    Поканиха емигрантите в Европа а сега защо не сме ги спирали. Започнаха нашите граничари да ги спират, както закона повелява при незаконно преминаване на държавна граница, то пак сме виновни че били малтретирани. Няма огаждане. И така сме виновни и иначе сме виновни. Най-добре да ги пуснем тези емигранти да си ходят към западна Европа, на където и без това са тръгнали и като стигнат шенгенска граница, там да си ги спират както им е кеф.

    Коментиран от #10

  • 6 стига се радва на собствени глупости

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "безпартиен":

    Ай не ми се оправдавайте, че не гласувате щото не броят правилно! Точно това е опорката да останат да гласуват само "правилните, които ще гласуват за когото трябва" и за съжаление все още има достатъчно много хора дето се връзват.
  • 7 ХАРОН

    3 3 Отговор
    А, аз искам да не умират български мъже. И братята мамалигари и маджари да се оправят със шенгенските повинности. Пичовете от изтока претичват през "територията" без да се обръщат назад, защото се плашат и на сън от това което са заварили. Бързо стават християни и се кръстят никога повече да не се връщат на тази територия.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Границата на Шенген

    4 0 Отговор
    е вече определена...р.Дунав!Всички бежанци преминали нелегално в страни от Западна Европа,ще бъдат връщани в териториите южно от р.Дунав.
    България,благодарение на далновидната си политика,ще получава изключително ограничени средства по евро програми.Изолацията на България ще се задълбочава и за в бъдеще.Без перспектива за ново затопляне по оста НАТО-EU.
    Запитайте се,защо възникна проблема с българските туристи в Мексико!?Масовото и целенасочено издаване на българско гражданство на рускоезични пръснати по цяла Европа.
  • 10 777777777

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сарс":

    Според общото европейско право, като част от международното право то е по-више стоящо право, спрямо държавно такова. Тоест нещо, което касае външноте граници на ЕС тотам се прилага общоевропейското право, което няма нищо общо с нашето социалистическо право.
Новини по държави: