Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 12:26 1 882 11

Румънски евродепутат: Имаме шанс да влезем в Шенген до лятото

  • дачиан чолош-
  • клаус йоханис-
  • шенген-
  • румъния

Трябва да има план, може би съществува, но досега не съм го виждал, коментира Дачиан Чолош, цитиран от сайта Зиаре

Румънски евродепутат: Имаме шанс да влезем в Шенген до лятото - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румъния все още има шанс бързо да се присъедини към Шенген, при условие че президентът Клаус Йоханис и правителството на Николае Чука направят план за преговори, твърди евродепутатът Дачиан Чолош от партия “Подновяваме европейския проект на Румъния” (РЕПЕР), съобщава БТА.

“Според мен имаме шанс да влезем в Шенген до лятото, по време на шведското председателство на Съвета на ЕС, ако румънското правителство и президентът се активизират. Не е достатъчно да правят публични изявления и да чакат другите държави, които се противопоставиха на присъединяването, да променят позицията си. Трябва да има план. Може би съществува, но досега не съм го виждал", коментира Чолош, цитиран от сайта Зиаре.

Той отправя призив към държавния глава на Румъния да бъде активен на Европейския съвет следващата седмица, където ще бъде обсъден въпросът за миграцията.

“Това ще е важен залог за Румъния. Считам, че президентът Йоханис трябва да играе активна роля и да гарантира, че чрез заключенията, направени в Съвета, се създава необходимата рамка, така че Австрия и Нидерландия, които досега се противопоставяха, да имат необходимите елементи, за да подкрепят след това присъединяването на Румъния и България към Шенген. Очевидно този съвет няма да е достатъчен, но може да е елемент от пъзела, който трябва да бъде нареден, за да вземем решение възможно най-бързо“, допълва Чолош.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 1 Отговор
    Като се отделиха от нас сигурно ще стане.

    Коментиран от #2

  • 2 ТИ нали си русороб?

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Дерзай!После не се чуди що платежоспособните западни туристи ходят по ресторантите в Румъния,а не при теб иу Сидеров.Дъбирай подписи срещу еврото и дерзай!Прос.. пуйки сте кат Бил!!!!

    Коментиран от #3

  • 3 6742

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "ТИ нали си русороб?":

    А ти нещо визички за щатите?
  • 4 Ужас

    6 0 Отговор
    Ще забутаме и хората в Румъния заради нашите глупости. По-добре да ги отделят за да се види колко струват тук и политиците и народа, които не гласува. 60% от хората не гласуват. Не ги интересува нищо, а искат да са по-добре.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Жена

    4 1 Отговор
    Успех. Предпочитам България да има граници и да се пазят. Само бизнеса и контрабандата са заинтересовани да е свободна зона-без проверки.
  • 6 разликата

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ужас":

    Румъния е вече с десетилетия пред нас, изпревари Унгария и е близо до Полша. Още с прекосяването на Дунава виждате разликата
  • 7 8997

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ужас":

    Много искам да гласувам ама нямам желание. Я ми посочи една партия и обещавам да гласувам за нея. Все ми е тая коя ще бъде. Чакам предложението ти!
  • 8 кабел

    4 0 Отговор
    В Бългерията ошушкана нямаме шанс да влезем в Шенген до лятото.
  • 9 Хлъц..

    1 1 Отговор
    И какво ,ако влезещ в Шенген,бре мамалиго! Ще обикаляш през Хонолулу,до Европа по магистралата,а? Без нас си заникъде.Опираш до двата ни моста и си аут.Иначе- през Хонолулу до Берлин,Париж,Рим,та чак до Лисабон.И вие започнахте да се вземате за " Голямата работа"

    Коментиран от #11

  • 10 Хмм

    0 0 Отговор
    румънците няма да приемат еврото, САРС - ПЕРСПЕКТИВА
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хлъц..":

    Не ни оставиха сами от вън, а включиха и Румъния, от чиста КУРТОАЗИЯ (Любезност и учтивост в обноски. Фалшива вежливост. Светски канон за поведение, общуване; естетизирана до крайност битова практика, отделяща благородния начин на живот от този на простолюдието.)
    --------------
    1. "Време е да си върнем контрола над "путинския анклав" - "Лукойл""
    2. Над пристанището "Росенец"
    3. Над СОК "Камчия" - база на спецназ "Алфа".
    -------------------------
    Иначе "ще гледаме "Шенген" през крив макарон"
Новини по държави: