Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Януари, 2023 10:52 32 845 125

Скритата истина за доставката на американски танкове Abrams

  • танкове-
  • abrams-
  • сащ-
  • германия-
  • украйна-
  • танк-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • леопард 2-
  • ейбрамс

Всяка от версиите на Abrams ще бъде значително подобрение в сравнение с танковете от съветската епоха, които Украйна експлоатира

Скритата истина за доставката на американски танкове Abrams - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Лара Селиджман, Пол Маклиъри и Лий Хъдзън за "Политко"/ БГНЕС

Според трима души, запознати с обсъжданията, САЩ планират да изпратят на Киев основния боен танк „Ейбрамс“ в по-съвременната му конфигурация M1A2, а не по-старата версия A1, която армията има на склад.

Но 31-те танка, предвидени за Украйна, няма да включват секретната смес от брони, която прави най-новата версия на армията крайно смъртоносна, казаха източниците за „Политико“ при условие за анонимност.

Версията А2 има по-усъвършенствана оптика и управление от по-старата версия А1, която армията възнамерява да извади от употреба през следващите няколко години. Външно подобна на А1, А2 има преработена оръжейна командна станция с подобрена оптика за прицелване и независим термовизьор, който позволява самостоятелно сканиране за цели при всякакви метеорологични условия и на бойното поле.

Най-радикалните промени са във вътрешността, която е преработена, за да се възползва от новите технологии. Механизмите за управление са дигитализирани, най-вече новата информационна система, която позволява на машините да обменят информация непрекъснато и автоматично. С помощта на новата технология командирите могат бързо да проследяват местоположението на приятелски машини, да идентифицират вражески позиции и обработват артилерийски заявки.

Но федералната политика забранява износа на „Ейбрамс“ с класифицирани бронирани пакети, използвани от американската армия, които включват обеднен уран, според четвърти човек, запознат с политиката. САЩ лишават бойните машини от това секретно бронирано "средство", преди да ги продадат на други държави. Съществуват и други бронирани пакети, които САЩ могат да предоставят на клиенти, занимаващи се с чуждестранни военни продажби.

Пентагонът планира да предостави на Украйна версията А2 в този "експортен" вид, според един служител на отбраната и още двама души, запознати с обсъжданията.

Остават въпросителни относно сроковете, в които танковете "Ейбрамс" могат да бъдат доставени на Украйна. Танковете се сглобяват само на едно място - в държавен завод, управляван от "General Dynamics", в Лима, Охайо. Този завод може да произвежда по 12 танка на месец, но в момента линията е пълна с нови поръчки за танкове за Тайван и Полша - поръчки, които би било трудно и вероятно спорно да се оставят на заден план. Полша е поръчала 250 танка А2, които ще бъдат доставени до 2025 г., но междувременно получава спешно вливане на 116 танка М1А1, наскоро пенсионирани от Корпуса на морската пехота. Варшава поиска танковете, за да замени бързо 250-те танка Т-72 от съветската епоха, които подари на Украйна миналата година, а закриването на танковите части на морската пехота направи стотици добре поддържани танкове незабавно достъпни. През 2019 г. Тайван поръча 108 танка M1A2, а първите се очаква да бъдат доставени през 2024 г. "General Dynamics" вече не произвежда М1, започвайки от нулата, но разполага с редица "машини за основата на М1". Когато постъпят нови поръчки, "General Dynamics" модифицира тези машини с нови технологии в зависимост от това кой вариант е избран.

Но тези подобрения не са „лесни или бързи", казва ръководителят на службата по придобиванията Дъг Буш.

Вместо да изпращат на Украйна танкове от собствените си запаси, както са правили с предишни оръжия, САЩ заявиха, че купуват "Ейбрамс" от индустрията, което означава, че те няма да пристигнат на бойното поле в продължение на много месеци или потенциално години, предвид промишлените ограничения при модернизирането им. Междувременно САЩ ще обучават украинските сили как да поддържат и експлоатират танковете, както и на тактики за маневриране с комбинирани оръжия, за да им помогнат да интегрират оръжията в общите си операции.

Всяка от версиите на "Ейбрамс" ще бъде значително подобрена в сравнение с танковете от съветската епоха, които Украйна експлоатира в момента, по отношение на огневата мощ, точността и бронята. Но след като пристигнат, украинските сили ще бъдат изправени пред предизвикателството да ги поддържат в готовност за експлоатация, смятат експерти. Тези предизвикателства са причината, поради която администрацията на Байдън настояваше за доставката на германски танкове "Леопард", които са по-лесни за поддръжка и обучение. Първите "Леопарди" от Германия и други европейски страни вероятно ще започнат да пристигат в Украйна тази пролет, макара че от Берлин изразиха скептицизъм относно успеваемостта на доставка до пролетната офанзива на Русия.

За разлика от другите танкове, които използват дизелово гориво, „Ейбрамс“ има реактивен турбинен двигател, който използва реактивно гориво JP-8, което е по-скъпо и по-трудно за поддръжка. Освен това те са сложни за поддръжка и всяка грешка на екипажа може да предизвика взрив на двигателя. Същевременно за експлоатацията им е необходима огромна инфраструктура, включително ремонтни машини М88 за поправка на счупени части на бойното поле.

"М1 е сложна оръжейна система, която е предизвикателство за поддръжка, както вече говорихме", заяви във вторник говорителят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър. "Това беше вярно вчера, вярно е и днес, ще бъде вярно и в бъдеще".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 122 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русофил

    120 76 Отговор
    И руснаците имат скрито оръжие - Т-999.

    Коментиран от #80, #111

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Секретна смес - хаха

    285 86 Отговор
    Докога ще ги жалиш Вова? С теб сме.

    Коментиран от #60

  • 5 Ха Ха ХА

    259 53 Отговор
    Ще им пробутат рисунки.......като нашите !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гнустя Копейкин

    56 173 Отговор
    Пригожин днеска сутринта са го изпратили на концерт на Кобзон 🤣

    Коментиран от #115, #116

  • 8 Реалист 2

    290 57 Отговор
    Запада продължава да използва Украйна за тестове на оръжия , както сама им предложи киевската хунта . Животът на православните християни по традиция не значи нищо за натото , и
    сега с удоволствие го унищожават .

    Коментиран от #24

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 дончо

    258 44 Отговор
    Те докато изпратят нещо, войната може да свъши!
    Първо искат Европа да даде - настояват... защо ли?!?
    А и защо трябва да се дава и това ми е интересно>
    Защо се наливат толкова пари и средства за държава, която не е член на НАТО и ЕС?

    Коментиран от #19

  • 11 Да, бе

    205 43 Отговор
    С една дума ще има масов мор по излъганите камилчета в украйна...
  • 12 Гешо

    205 42 Отговор
    С една дума на завишени цени ще докарат желязото за музейна експозиция и тоз Зелко, ще го плаща с техните пари в завишени цени , а като го опухат, ще му бъдат опростени ,но на Хънти в сметкат парите уголемени.
    Тия от Европа да се оправят, важното е ,че Урсуза и екипа и са финансово задоволени. Народа пак ще плаща.
  • 13 Фриман

    201 45 Отговор
    Т-90М има същото въоръжение, като вместт уранови боеприпаси използват волфрамови, които не отстъпват от тези на абрамс и не облъчват екипажа. Ако сравняваме проходимост, то абрамс е много слаба машина.
  • 14 Урюрвкос

    163 20 Отговор
    Sabrina Singh (от администрацията на Байдън) каза че нямат готови на склад 31 танка за Украйна и тяхната подготовка ще бъде не дни а месеци колко точно не знае. Германия искаше първо Щатите да си дадат ейбрамсите и след това те леопардите. Байдън без много да мисли заяви готовност за 31 танка и Германия влезе в капана. Едно е да обещаеш нещо друго е да са натоварени вече жепе платформите.
  • 15 Бесен- _Язовец

    203 32 Отговор
    Секретната броня на Абрамс е само за научнофантастичните филми. Как само се застраховат соросоите защото знаят ква съдба ги чака тези кошници Абрамс.
  • 16 Сандо

    156 25 Отговор
    За мен ще е най-интересен дуела между Абрамса (а и на другите натовски танкове) и прочутите Джавелини с които руснаците се презапасиха.

    Коментиран от #56

  • 17 САЩ 🇺🇲

    138 20 Отговор
    Секретната броня ще я улющим предварително хахаха
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Чочо

    160 27 Отговор

    До коментар #10 от "дончо":

    Вчера Тръмп като ги насоса, но го крият, има изказване на една госпожа от сената , както си е, че това което прави Бай дрън с парите си е направо кражба.Започва разследване и одит.Зеленият защо уволни маса хора за корупция.Прехвърля вината на овцете и се прави, че не знае нищо, но вече има много статии от Европа и Фащ за този грабеж.
  • 20 Не трябва

    83 18 Отговор
    да свърши тази специална операция.Това с ковид беше по опасно.
  • 21 Професора

    156 21 Отговор
    Значи и тези гръмналите Абрамс в Ирак и Афганистан са били без сикрет бронята.

    Коментиран от #61

  • 22 ами

    123 18 Отговор
    давайте танковете - руснаците ще почакат една година
  • 23 Бесен- _Язовец

    160 24 Отговор
    Тази броня е мн скъпа и си я пазят краварите за нашествието на извънземните хохохо смех. Сега руснаците като ви снимат пушещите Абрански петата колона ще каже : защото нямаха секретната броня хихихи хехехехехе

    Коментиран от #32

  • 24 Ганьо

    107 5 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист 2":

    Войната си е игра на богатите, колко около тях си тестват оръжията в реални условия...
  • 25 Последния Софиянец

    130 20 Отговор
    Кой самоубиец ще кара тези гробници пълни с обеднен уран? Всички танкисти от Ирак умряха в страшни мъки от лъчева болест.
  • 26 САЩ са агресор

    151 20 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Русофобия та и лъжепропаганда та не са достатъчни за бленувана победа.

    Вова го каза кристално ясно - без Русия няма да има сащ! Стига плач и лъжи!
  • 27 Окраин4е

    120 18 Отговор
    Да не се окажат Ейбрамс и със с смаленото оръдие което е за експорт
  • 28 Станко

    147 16 Отговор
    При наличието на Ка-52, Ми-24, хиляди модели птурс в Русия, трябва екипажите на танковете, които ще им пратят на Украйна, да са на тежки наркотици, за да се качат в тия консервени кутии.
  • 29 Соросоид

    123 12 Отговор
    Яснооо... нама да са от летящия модел Абрамс със супер бронята😂😂😂😂😅😅😅
  • 30 ами

    128 10 Отговор
    то в украйна реактивно гориво има под път и над път, освен американците да им карат и гориво

    Коментиран от #75

  • 31 Извода

    141 11 Отговор
    САЩ си пазят танковете с бронята за гражданската война.
  • 32 стоян георгиев

    20 107 Отговор

    До коментар #23 от "Бесен- _Язовец":

    Много радостна новина а бурят.ще има абрамси в Украина и путлерасите ще ги сразят подобно на хаймарс и джевелин...ххаахаха та радвай се сега че като се появят ще плачкаш.

    Коментиран от #34

  • 33 О-краiнец

    130 10 Отговор
    Нуланд: ВСУ няма да получат танкове M1 Abrams засега, много са сложни!

    Хаххах, хем ги отряза, хем ги обиди на интелект! Хаххахаахх
  • 34 Бесен- _Язовец

    131 13 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Разбрахме, че краварите ще пратят дъсченя Абрамс, а не оня великия от филмите!

    Коментиран от #42

  • 35 О-краiнец

    112 12 Отговор
    Съединените щати няма да могат да доставят на украинските въоръжени сили танкове M1 Abrams за пролетното настъпление. Това заяви заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд на изслушване в Конгреса, цитирана от украинския Фокус!

    Коментиран от #46

  • 36 О-краiнец

    99 9 Отговор
    "Това са много сложни танкове, те изискват сериозно обучение. Дори ако вчера одобрихме прехвърлянето им, ще отнеме известно време, за да ги доставим на бойното поле. Това не е вид оборудване, което ще се появи за пролетната офанзива", каза Нуланд.

    Коментиран от #39, #68

  • 37 КОНТРАТА

    95 8 Отговор
    Значи руснаците няма да нужда да изкарват танковете с кобалтово секретната броня
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Софиянец

    101 8 Отговор

    До коментар #36 от "О-краiнец":

    Недей, че ще се разреват продажниците от ДБ сега :)))))
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Кръпката

    73 8 Отговор
    Изписаното в статията ще бъде подложено на проверки: в боя и в цеха, след разглобяване
  • 42 Солей

    12 87 Отговор

    До коментар #34 от "Бесен- _Язовец":

    И с "дъсчения" ще ви правят на салата :)))

    Коментиран от #43, #45

  • 43 О-краiнец

    90 12 Отговор

    До коментар #42 от "Солей":

    Дъсчени Абрамс се транформира директо в дъсчен ковчег за бандеровците! Но първо им се вадят ставащите органи и директно на пазара в дарк нет!
  • 44 Пешо

    128 11 Отговор
    Никакви танкове няма да им докарат. За такъв танк се изисква месеци обучение.Фащ нямат намерение да правят подаръци на руснаците.Цялата работа е да измамят Германия и околните лева.дункьо.вци.Какво им казаха Словакия? Е прочетете малко по-нагоре.На никой не му стиска да се въвлича във война с русия.Повечето разбраха , че клоуна е пионка и каузата е загубена.Който успее да избегне натиска от Фащ и нато, ще се справи в бъдеще.Започнаха да се усещат.
  • 45 Бесен- _Язовец

    82 12 Отговор

    До коментар #42 от "Солей":

    Я гледай онези рисуваните филмчетата във Фейсбук където хох.лите с някакви краве тръби свалят вертолет КА52. Под русуваното филмче някво щастие от коментари от типа Слава Украйна, Слава САЩ, 👍👍👍🇺🇦🇺🇦 леле леле
  • 46 рфедрф

    107 13 Отговор

    До коментар #35 от "О-краiнец":

    Тя тая кранта само може да дава пирожки на майдана и 5 милиарда долара за преврат. Така ви вкараха в техния капан. Назначиха ви хунта техни слуги и ви пратиха брат с брата да се биете. Сега обаче ви обяснява че не сте с достатъчен интелект че и тяхните танкове да ви дават. Нали като видят всички как гори Абрамс, никои няма да си го купи повече. Нямате интелект и толкоз.
  • 47 какво стана

    100 8 Отговор
    Другари ,дайте да дадем.
    Вие сега,ние ще има да даваме.
  • 48 Военен

    104 12 Отговор
    "че те няма да пристигнат на бойното поле в продължение на много месеци или потенциално години"

    Аха, тати ще ти купи колело ама друг път - ако все още съществува Украйна може да им доставят танкове (31 броя) ама без броня (те нямат и друга защита) и видиш ли според нашите соросоиди и онзи зеления наркоман ще победят Русия. Само че без броня тия танкове ще дадат фира още в първото сражение - те и за това американците не искат да ги пращат че ще се види колко са велики и никой после няма да иска да им дава баснословни пари за боклуците.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 НИКОИ

    82 13 Отговор
    НОВИ КОВЧЕЗИ ЗА УКРАИНСКИТЕ ВОИНИЧЕТА
  • 51 Арнолд Шварц е негър

    93 13 Отговор
    Нека не се забравя и това,че съвременните руски танкове нямат нищо общо с тези от съветската епоха.Впрочем,някои особено навити скоро ще се убедят в това.

    Коментиран от #62

  • 52 Истината е само една !

    21 119 Отговор
    И тя е, че Русия е терористична държава !

    Коментиран от #119, #122

  • 53 Хакуна матата

    87 9 Отговор
    Мхм, поредната доза залъгване. В момента актуалната версия на този танк е А7. Представете си колко е нов този, който ще предоставят. Добре, че общата маса хора не са запознати с военната техника. 31 танка са 1 батальон, което нищо няма да направи на фона на 800 километра фронт. Само протакат неизбежния край така.
  • 54 Днес в Бахмут...

    22 53 Отговор
    Пригожко налапа черпака....
    Вече е с двата крака....
  • 55 един от многото

    70 9 Отговор
    Нищо не пишете как горят , ама предстои да видим! И друго , щом са са Украйна трябва да могат люковете да се заключват , от вън!
  • 56 Баро

    43 9 Отговор

    До коментар #16 от "Сандо":

    Може да са мушнали некое чипче у джавелина което знае на къде лети и се самоунищожава като усети свой, нали си гръмнаха 7 танка у ирак сами, сигурен съм че неса проспали последните двайсетина години
  • 57 Анти-маймуна

    16 44 Отговор
    Ако т.нар. "Путин" започне да обстрелва западните доставки и ж.п. линиите, войната ше спре. И т.нар. "Путин" го знае... Затова не ги удря, Ротшилдите не му позволяват.
  • 58 Мухаа,хаа!

    74 8 Отговор
    Ще ти давам,няма да ти давам! 🤡 не само си съсипва държавата,но праща на заколение стотици хиляди,млади мъже- бъдещето на Украйна.Има клипове,как по негов указ( нали е пунта Мара " върховен") буквално ги прибират от улицата,с полиция и военни,под дулото на калашник.Вече и от чужбина ще депортират измъкналите се.Онези- прибалтите повлякоха крак.Ще ги връщат под конвой.Колкото до прехвалените железарии, руснака им е приготвил отдавна ПТУР-с разни " нежни " Хризантеми" Корнети и още десетина варианта.Джавелинчо- макс.2,5 клм. Корнетчо удря на 5,5 клм.Удар от сдвоена ракета,с лазерно насочване ( система стреляш и забравяш).Първата унищожава активната бронезащита.Втората пробива броня от 180- до 300 мм( според модификацията).Вътре става доменна пещ.Затова свалят динамичната защита.Когато попаднат в руски ръце,да няма Олее,ле,кво стана.Отделно,че Герасимов според руската ,военна доктрина, директно заяви: Всяка употреба на боеприпаси ,или защита със обеднен уран,ще възприемаме като ядрена атака! На никой не е толкова луд,да тръгне на директен сблъсък със супер сила, която притежава ядрена триада.Обористан просто пресова евро пуделите да си оголят изцяло воените запаси.След това пак да ги пресира..
    Доставки за стотици милиарди,и разбира се,само от тях.
    .
  • 59 зет като мед

    53 7 Отговор
    Ай стига с тези танкове! Вместо тъщата, тях ще сънувам сега!

    Коментиран от #73

  • 60 Дидо

    19 65 Отговор

    До коментар #4 от "Секретна смес - хаха":

    На бункерният ботоксов плъх му е през памперса за това ,че не умни и пропаднали пусофилтаци били с него и църкали в негова възхвала,той си има достатъчно олигоси около него за да се интересува от някви жалки тъпофилтаци от задунайская губерния !!!!
  • 61 Рашавия

    19 43 Отговор

    До коментар #21 от "Професора":

    Само един ейбрамс беше ударен в ирак, с две супер секретни безаналогови ерпегета😀 - отстрани.
    Екипажа отцеля.
    А руснаците и братските им медии се спукаха да се хвалят, сигурно сте чели...
    А бронята от обеднен уран е реална. Е, не е безаналогова - лигнин поставен между ламарини - ама американците толкова си могат.

    Коментиран от #67

  • 62 Баро

    12 36 Отговор

    До коментар #51 от "Арнолд Шварц е негър":

    Като имат толко много що него изкараха досега а им размазват като мухи на магистрала, май немат нищо от талашит за парад а куполи как летът като на т34 през всв
  • 63 Един човек каза

    33 6 Отговор
    И те горят. Язък за електрониката. Но пък шерпите ще са си получили заплатите. (може би)
  • 64 Рапира

    54 10 Отговор
    Докато се наканят и Украйна няма да я има.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Тъпо соросоидче

    37 7 Отговор
    И не трябва да си купим от тях. После ще ги подарим на Украйна.
  • 67 Дядя

    47 10 Отговор

    До коментар #61 от "Рашавия":

    Гледах видео от Шрак. Два Ейбрамса на дюните, към единият от тях лети АТГМ "Конкурс" . След, като хвръкна купола се запали и боекомплекта. Повярвай, там едва ли имаше оцелели!
  • 68 Абе

    71 9 Отговор

    До коментар #36 от "О-краiнец":

    НАКРАТКО КАЗАНО - ТАНКОВЕ НЯМА ДА ВИ ДАДЕМ..........Който евро баламурник се навие да даде от своите танкове ще го потупаме по рамото ще го похвалим пред строя, и ще му обещаем че като подари своите машини ние ще му продадем от нашите - срещу 100% авансово плащане и срок на доставка в близките 10 години, евентуално! Най-готиното е, че скоро ФАЩ няма да ги има като държава, даже и на картата!

    Коментиран от #70, #90

  • 69 бихте ли пояснили

    40 5 Отговор
    Бихте ли пояснил и как за доставки на оръжия от други страни имате информация за какво ли не - модификации,калибри,ъпдейти, и прочие - а за нашите /потвърдени или отречени/ - не става ясно НИ - ЩИЧ - КО . . . . излизат от военните заводи тирове,вагини,контейнери - в пълен мрак , ег@ти !!!

    Коментиран от #74

  • 70 Българин

    40 2 Отговор

    До коментар #68 от "Абе":

    Кой е виновен знаеш ли ,че Гърция има пивече Немски танкове от Германия.На Немците им изнасяше американците да ги пазят пък сега ,ще трябва да се въоръжават ще харчат пари.
  • 71 ганю

    50 7 Отговор
    когато украинските защитници измрат достатъчно
    ще дойде американската армия да ги "освободи демократично"от окупатора
    и националните богатства на страната им.
    с тях ще платят за защитата и оръжието
    феерщейн?

    Коментиран от #76, #79

  • 72 абсолютно

    55 10 Отговор
    сащ възнамеряват да започнат трета световна война!
    това виждам от статията!!
  • 73 Баро

    22 2 Отговор

    До коментар #59 от "зет като мед":

    А мойта я стрелям с калашника а она бега на зиг-заг два пълнитела неми стигнаа и избега
  • 74 Баро

    11 5 Отговор

    До коментар #69 от "бихте ли пояснили":

    За далаверата няма уйкипедия сори
  • 75 Тереза

    34 6 Отговор

    До коментар #30 от "ами":

    Те Пинокио и Кокорчо ще ги спасят
  • 76 Баро

    13 34 Отговор

    До коментар #71 от "ганю":

    По интересно е москвичния жужак какво възнамерява

    Коментиран от #77

  • 77 Закон на Мърфи

    27 7 Отговор

    До коментар #76 от "Баро":

    Чака ги да се съберат на едно място.Това чака.

    Коментиран от #78, #82

  • 78 Българин

    8 25 Отговор

    До коментар #77 от "Закон на Мърфи":

    Ще има да чака и озведнъж бързия влак ще го удари челно.
  • 79 Българин

    9 23 Отговор

    До коментар #71 от "ганю":

    Тебе май ти е било хубаво у комунизъма .Нали те освободиха ,ама не знам от какво.
  • 80 акъл

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    аха, и оперира при температури от +300 до -300 градуса целзий.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Баро

    8 6 Отговор

    До коментар #77 от "Закон на Мърфи":

    Те па играят сечено и бачкат на групи по 10 човека
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 0808

    31 8 Отговор
    ..ама Ейбрамс няма автоматична пълначна линия за снаряди. Руснаците имат.
  • 85 Евгени

    30 4 Отговор
    Колко пъти с "западната мощ" Русия загуби войната!!!Спрете да сеете демагогия продажници
  • 86 Евгени

    25 4 Отговор
    Колко пъти с "западната мощ" Русия загуби войната!!!Спрете да сеете демагогия продажници.
  • 87 Малииии

    38 7 Отговор
    И КВА СТАНА ТЯ СЕГА.ХАХА.ПРАЩАЙТЕ ЯНКИ.ТЕ РАШАНИТЕ ЩЕ ГИ УНИЩОЖАВАТ А УКРАЙНА НАКРАЯ ЩЕ ПЛАЩА СМЕТКАТА...ЧУДЯ СЕ ПУТИН ЗАЩО ОЩЕ НЕ МУ Е ПАДНАЛО ПЕРДЕТО.

    Коментиран от #92

  • 88 Мишел

    46 9 Отговор
    Единственият начин САЩ да доставят тези танкове на Украйна до края на годината е, да поръчат на Китай да им ги произведе😃😃😃😃.
  • 89 Гост

    20 3 Отговор
    Пълни глупости нищо нямат и никои не иска да изпрати само неговите танкове искат от всички що ли някои замислил ли се нали уж всеки е наи добър никои не е губил а искат от всички що не пратят само пантери всички ги е страх ние толко вие толко и да видим

    Коментиран от #96

  • 90 Баро

    6 15 Отговор

    До коментар #68 от "Абе":

    Ейиии как ви се ще ше ви чешат американците години наред
  • 91 Дядо Иван освободителя

    41 6 Отговор
    Руската мечка ги чака на гюме и ще ги яде със секретната броня барабар краварските боклуци

    Коментиран от #93

  • 92 Баро

    9 32 Отговор

    До коментар #87 от "Малииии":

    Отдавна му е паднало пердето
    Ама освен да се обеси с него друго нема кво да напрай
    Виж че една всеобща мобилизация го е страх да направи че собствения му народ ше го разчекне
  • 93 Баро

    8 22 Отговор

    До коментар #91 от "Дядо Иван освободителя":

    Саморашките се събират на гюме говорат по телефона и чау
  • 94 Антикомунист

    9 34 Отговор
    Пратете им с уранови непробиваеми брони да посерат руснаците, пък ако случайно се доберът до някой" ейбрамс" тъпаците няма да разберат технологията.

    Коментиран от #97

  • 95 Бай Иван

    30 6 Отговор
    Баа маа му и смеси аз ! То достатъчно да му скъса веригата само 1 РПГ и танка беше дотам.
    Айде пък може и със фосфорен снаряд отгоре боя моя всичко гори ...
    Незнам кой си хвърля така скъпите играчки !

    Коментиран от #100

  • 96 Баро

    9 29 Отговор

    До коментар #89 от "Гост":

    НАТО СИ СВЕРЯВА ЧАСОВНИКА
    А РАШИСТИТЕ СЕ ИЗПАРЯВАТ КЪДЕ ДОБРОВОЛНО КЪДЕ НА СИЛА
  • 97 Мишел

    28 3 Отговор

    До коментар #94 от "Антикомунист":

    Бронята на Абрамс е уранова, но не непробиваема.
  • 98 Голем смех

    19 5 Отговор

    До коментар #81 от "Баро":

    То е време и ти да решиш какво си, мъж или жена!

    Коментиран от #102

  • 99 Мангалойд Остин

    25 7 Отговор
    Нескрита реклама в статията я схванахме. Прави впечатление, че западните чурналисти, които наблюдават отблизо събитията във все още формално съществуващата държава Украйна с формално независимото й ръководство, са наясно с нещата , но се отнасят към случващото се с присъщото за запада високомерие и изобщо не си дават сметка как случващото се "там" изведнъж може да се окаже "тук" защото се намират зад девет води в десета. Лесбейдис енд джендърмен, уверявам ви, много силно ще ви заболи и без ядрено круше в наглата ви челюст. Колкото до "скритата истина" , то тя е повече от прозрачна дори за обикновен наблюдател, камо ли да тези, които си изкарват хляба с политика както актьорът Зеленски. И тя е, че докато някои кръгове в САЩ печелят пари, политиците , които лобират за тях, се опитват да им спечелят време за да компенсират изоставането във въоръжаването и да реорганизират структурите си за шпионаж, машинации и всякакви мизерии. Руснаците, от своя страна, хич не си правят илюзии кой какъв е. "Червената линия", която САЩ пресича става все по-дебела, но в даден момент, който все още, за щастие,не е толкова близък ,те САЩ могат да се окажат отвъд нея и този момент ще бъде смъртоносен за всички.
  • 100 СЛАДУР

    3 9 Отговор

    До коментар #95 от "Бай Иван":

    Много филми гледаш:
    Стреляш и камиона литва
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Баро

    5 4 Отговор

    До коментар #98 от "Голем смех":

    Я кажи буквата О
  • 103 1122

    27 6 Отговор
    И после разправяйте,че САЩ не воювали срещу Русия.Краварите излъгаха Украйна да воюва с Русия на собствената си територия,като щедро им обещаваха подкрепа и оръжие,и те се вързаха на лъжите им да си избият народа и да си съсипят държавата заради интереса на САЩ да обкръжат руската държава от всички страни и да я притиснат,че да може САЩ да станат най силната държава в света и да няма кой да и се опре НО:все ми се струва ,че много се надцениха.Русия си е патила от такива идиоти и винаги си има едно наум.Когато най не очакват войнолюбците ще разберът какво се случва,но ще бъде много късно,връщане назад неможе да има.Няма да е ядрен взрив...по лошо ще бъде тя 2025 година наближава...някои признаци вече се случват.

    Коментиран от #120

  • 104 Гост

    22 9 Отговор
    Сега като унищожат всичките Абрамс и германски кошници леопард всички ще се откажат от поръчките си.

    Коментиран от #106, #109

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 И ще

    7 11 Отговор

    До коментар #104 от "Гост":

    Започнат да купуват руски ли.ХА ХА ХА.
  • 107 Жуков

    20 4 Отговор
    Ще пада смях с рпг-7 за 500 долара ще има скрап за 10 милиона
  • 108 Благоев

    2 26 Отговор
    Ако Украйна получи най-новите такове и самолети с Русия е свършено. Проблемът е, че тя ще започне ядрена война. Няма да има друг изход. Затова на Украйна ще се дават по-скромни оръжия. Русия исторически с ществува благодарение на САЩ и Япония!

    Коментиран от #113, #123

  • 109 ГЕОРГИ

    2 8 Отговор

    До коментар #104 от "Гост":

    Да , да -клавиатурните експерти с лекота ги унищожават

    Обаче има документиран случай как Танк Абрамс отнася 4-5 попадения от RPG 7 и не получава никакви сериозни повреди

  • 110 МАЙНА

    9 1 Отговор
    Татко ще ми купи колело, ама друг път.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 КАТО ПРОТИВОТАНКИСТ МОГА ДА ГАРАНТИРАМ

    10 2 Отговор
    ЧЕ ПО ЛЕСНА ЦЕЛ ОТ ТАНКА НЯМА И НЯМА ДА ИМА .......НАЙ - ПРОСТАТА ГРАНАТОФЪРГАЧКА ГО ТРОПИРА НА 500 МЕТРА ОТ ПЪРВИЯ ПЪТ А ПО СЛОЖНИТЕ ОТПРЕДИ 70 ГОДИНИ ГО ИЗДЖАСВАТ И НА 2 КИЛОМЕТРА БЕЗ ДА СЕ ЦЕЛИШ - МОДЕРНИТЕ РАКЕТИ ДА НЕ КОМЕНТИРАМЕ - ТАНКА Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ И Е ТЕЖЕСТ ЗА ЕДНА АРМИЯ ! НО ЦЕЛТА Е ТОЧНО ТАЗИ , ХЕМ ДА СИ ПРОДАДЕ ЗАПАДА НАЛИЧНИТЕ ЖЕЛЕЗА , ХЕМ ДА ВКАРА УКРИЯ В ................ ГРОБА !
  • 113 Ако Украйна получи най-новите такове

    13 3 Отговор

    До коментар #108 от "Благоев":

    и самолети с Русия е свършено. ТИЯ НАЙ - НОВИ ТАНКОВЕ И САМОЛЕТИ ОТ КОЯ ГОДИНА СА...................ОТ ВРЕМЕТО НА ЛЕНИН ХИТЛЕР И СТАЛИН МАЙ !
  • 114 КОЙТО НЕ ВЯРВА ЧЕ ТАНКА Е КОВЧЕГ

    16 1 Отговор
    НЕКА СТАНЕ ТАНКИСТ ........... ИМА ЛИ ЖЕЛАЕЩИ МАЛОУМНИЦИ ?
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 По.върне Цен.тов

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гнустя Копейкин":

    И Яз, и Яз бях на концерт на Кобзон... То язък, за центовете къде ги дадой,
    като знам с колко пот ги заработвам тукиня.
    Господството ,моето Началство от белия дом е алчно, нагло и стиснато и му иди края, исках да... кажа
    КОНЕЦа де.
  • 117 Мара

    10 0 Отговор
    Значи т72 ките които се представят за унищожжени руски са всъщност полски подарени на украинците .Еуснаците ги думкат ,а после нарко рисува зт и се снима из инстаграм с тях
  • 118 гост

    11 0 Отговор
    а някой.. зелен.. да каже нещо за катастрофалното замърсяване на околната среда въздуха водата почвата по време на тази война......
    къде са скапаните джендърски организации сега... мълчат..... защо ли...
  • 119 Трифонов

    8 0 Отговор

    До коментар #52 от "Истината е само една !":

    А САЩ каква е? Да не би да е нещо различно? Това което са направили не е ли терор? Колко войни подпалиха? И колко животи взеха и вземат?
  • 120 Копипасте

    3 0 Отговор

    До коментар #103 от "1122":

    Много полуодиоти коментиращи тук няма да осъзнаят колко си прав! За съжаление и много властимащи няма да го осъзнаят
  • 121 Владимир Владимиров

    2 1 Отговор
    Ако износните Абрамси са лишени от основното си предимство - бронята,ако са толкова сложни за обслужване и експлоатация,ако имат нужда от цял комплекс за потдръжка... Какъв е смисълът от тях,извън парадите и "домашните" ( в Америка) полигони???
    И каква е тази "броня с обеднен уран"? Уранът е високоплътно вещество. (Затова се използува при кинетичните бронебойни снаряди.) Как уранът предпазва от плътната,високоскоростна медна струя с висока температура??? Май това е поредният мит,за "заблуда на противника"?
  • 122 така е но

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Истината е само една !":

    това е истината само в твоя свят в който си живееш ти сам самичък и от време на време срещаш подобен на теб безмоторен екземпляр от поредния демократичен елсперимент…
  • 123 брейй

    2 0 Отговор

    До коментар #108 от "Благоев":

    с какво ви друсат вас бандеровците ?
  • 124 Габдулла

    1 1 Отговор
    Всичко това говори, че нас ни имат за идиоти и четейки тука май са прави. Пак се сравняват несравними неща. Само около 12% от танковете умират в насрещен бой. Останалото е на пето и артилерията. Танкът е важен какво прави на пехотата, а не как се бият помежду си. Танк над 50 тона е безполезен в Източна Европа. Немските котки и Президента стават да се движат по калдъръма на Западна Европа, но не и по калта на Украйна, Беларус и Русия. Няма и мостове, които да поемат тежестта им. Освен ЖП. Тези танкове стават за отбранителни, но не и за нападателни. За сега бронята е по- слаба от снаряда. Има и нещо много по- важно. Логистиката и експлоатацията. Зад всеки американски танк вървят поне десет специализирани машини. С останалия персонал още 100-150 души персонал. Това е разузнаване, щабове, артилерия, болници, столови, перални, бардаци....Някой не е слушал в часовете по история. За Военна Академия не ми се и мисли.
  • 125 Панкратий

    0 0 Отговор
    Бях танкист две години и три месеца. Познавам материята на много добро ниво. Стратегията е по време на бойни действия всеки танк да издържи 30 минути. Това е почти сигурна смърт за екипажа. Друго решаващо е да има пълен синхрон в екипажа, което се постига с много теоретично и практическо обучение. И все пак успех. Дано тази война свърши скоро!
Новини по държави: