Last news in Fakti

27 Януари, 2023 21:52 3 712 45

Бият ли се сърби и хървати в Украйна?

  • русия-
  • украйна-
  • вагнер-
  • сърбия-
  • хърватия-
  • евгений пригожин

Набира ли частната военна компания "Вагнер" сръбски доброволци за войната в Украйна?

Бият ли се сърби и хървати в Украйна? - 1
Снимка: DW

Сърби се бият в Украйна основно на страната на Русия, а хървати - предимно заедно с украинците. Вярно ли е, че руската частна армия "Вагнер" попълва редиците си с доброволци от Сърбия?

Червен череп на черен фон: това е емблемата на прочутата руска наемническа група "Вагнер". От години тази частна армия се намесва в конфликти в много страни по света и сее страх и ужас. В Украйна също се сражава заедно с редовната руска армия. Още след руската инвазия на 24.02.2022 г. в сръбската столица Белград се появяват графити, прославящи "Вагнер”. Набира ли частната военна компания сръбски доброволци за войната в Украйна?

Видеоклиповете, които се разпространяват в социалните мрежи, изглежда го доказват. Те показват сръбски бойци сред руските части в Украйна. Те говорят предимно на сръбски език за обучението и мотивите си да участват във войната. Сръбските власти досега не са коментирали тези изяви - заради традиционно силните проруски настроения в страната, твърдят критици. Това се смята и за причината, поради която страната, която е кандидатка за членство в ЕС, все още не е наложила санкции срещу Русия.

Сърбите не могат да служат в чужда армия

Сръбски граждани участват активно в конфликта в Украйна след окупацията и анексирането на Кримския полуостров през 2014 г., въпреки че законът им забранява да служат в чужди армии.

Точният им брой обаче е неизвестен. През 2019 г. посолството на Украйна в Сърбия изчисли, че около 300 сърби са взели участие в конфликта в Украйна - всички на страната на Русия. По данни на органите за сигурност досега са издадени над 30 присъди за участие във войната в Украйна. Това не пречи на крайно десните организации да популяризират групата "Вагнер" в социалните мрежи.

Пригожин отрича да набира сръбски граждани

Фактът, че "Вагнер” е набирал бойци в Сърбия, впоследствие е отречен от основателя на наемническата армия Евгений Пригожин. В същото време сръбският президент Александър Вучич публично осъди обявата за набиране на бойци за "Вагнер", поместена на сайта на сръбската служба на руската държавна медия Russia Today (RT), която междувременно беше изтрита.

Активисти от групата "Руснаци, украинци, беларуси и сърби заедно срещу войната" и преди са протестирали срещу случващото се. Тази група обединява граждани на Руската федерация, Беларус и Украйна, които са избягали в Сърбия от режима на президента Владимир Путин.

Сръбски държавни служители са атакувани от антивоенни активисти в страната за това, че не са успели да предотвратят набирането на доброволци за войната в Украйна. Различни десни организации в Сърбия също са критикувани, че популяризират образа на "Вагнер" сред сръбската общественост. Според тях това е опит за мобилизиране на сръбските граждани за война в чужда държава в нарушение на законите.

Хърватия подкрепя Украйна

Съседната на Сърбия Хърватия е страна членка на ЕС и НАТО и напълно подкрепя политиката на Европейския съюз спрямо Русия. Както правителството в столицата Загреб, така и огромното мнозинство от гражданите подкрепят украинците, които избягаха в Хърватия след началото на войната. На пазара на труда бежанците дори са равнопоставени с хърватските граждани.

На фронта в Украйна има и хърватски бойци - най-вече на страната на нападнатите украинци. През първата половина на 2022 г. частни телевизионни канали излъчиха интервюта с няколко десетки души, които са се присъединили към украинските въоръжени сили или са били на път да го направят. По неофициална информация става дума за 70-80 бойци с хърватско гражданство. Според някои медии това са същите хора, които участват в сраженията още от началото на кризата в Украйна през 2014 година.

Няма официална информация за това колко хърватски доброволци са пътували до Украйна. Според руски източници около 200 хървати са заминали за Украйна от края на февруари 2022 година досега, за да се присъединят към полка "Азов". Това обаче беше опровергано от Денис Зелер, който години наред след 2014 г. се е сражавал на страната на украинците и е определян от Москва като "организатор на хърватските наемници".

Правителството предупреждава да не се участва във войната

Хърватските власти по никакъв начин не са насърчавали участието във войната в Украйна. Дори обратното - неведнъж е посочвало, че това е изключително рисковано начинание. Затова и преговорите за връщането в Хърватия на доброволеца Вйекослав Пребег, който беше заловен като украински боец край Мариупол и изправен пред руски съд, бяха проведени дискретно. Той се върна в Хърватия през септември 2022 година.

Има и малък брой хърватски граждани, сражаващи се на страната на Русия. За разлика от правителството в Загреб, хърватският президент Зоран Миланович публично подкрепя тезата, че войната в Украйна е задочна война на Вашингтон срещу Москва.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не бе

    56 11 Отговор
    Само американци и англичани се бият ! Ама са лабави !

    Коментиран от #3

  • 2 Последния Софиянец

    70 10 Отговор
    В Африка наеха Вагнер и изгониха френския легион.Макарон си изяде ушите от яд.

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 нашия

    42 6 Отговор
    ако е така както ДВ разправя /в което силно се съмнявам/ мога да кажа само - сърбите ,че не са интелектуалци не са ,но хърватите са си натраво прррооости....
  • 5 усташи и бандеровци

    35 7 Отговор
    заедно и което ги обединява зверствата срещу евреи и население на страната на нацистите които запада услужливо не помни
  • 6 Левски

    48 17 Отговор
    Който е умен се бие на страната на Русия!
  • 7 Сск

    35 11 Отговор
    Русия винаги е защитавала интересите на Сърбия, в това число и срещу нас.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 СССРБарета

    47 11 Отговор
    И сърби и хървати се бият на страната на Русия основно! За Русия воюват хората които имат идеология! Докато за НАТО воюват хора дебили, консуматори имащи нужда от пари!

    Коментиран от #12, #42

  • 10 Така е

    13 41 Отговор
    Вагнер са едни обикновени фашисти същите са като свинктеро слабите им братя от запад идолопоклонници...
  • 11 Путин, В. В.

    29 14 Отговор
    Бие се всеки, който има желание!
    Вас кво ви интересува, клюкарки болгарские?
    Скоро будет известно кто кум, кто сват и кто на американската булка - брат!

    Коментиран от #17, #40

  • 12 Тодоров

    10 6 Отговор

    До коментар #9 от "СССРБарета":

    Грешна идеология и от двете страни на фронта.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Внимание!!!

    31 5 Отговор
    Търси се Украйна, възраст - 30 години, има проблеми в развитието. През февруари 2014 г. тя напуска дома си и отива в ЕС. Не я виждаха в ЕС, не се прибираше. Облечена в бродирана риза и синьо-жълти дантелени кюлоти, на главата й е сложено гърне. Реагира на думата НАТО, при споменаването на думата МОСКВА става агресивен и подскача неудържимо на място. Той има склонност към просия и предателство, за пари може да спи с първия. Обзета е от мания, постоянно нарича някого Слава. При контакт не я пускайте в жилището, тъй като тя веднага започва да смята жилището за свое.При опит да я изгони, тя ще го изцапа с изпражнения
  • 15 Хайде сега...

    10 23 Отговор
    Смелите български русофили, захвърляйте клавиатурите, пускайте се от полите на жените си, и се записвайте във Вагнер, да пролеете кръвта си за вашата родина матушка Русь, там ще срещните омразните ви американци, англичани, поляци и всякакви европейци, които ще осигурят на жените ви бели ЛАДИ!!!...😂⚰️💩

    Коментиран от #20, #28, #41

  • 16 Да му мислят

    23 2 Отговор
    Окраинците
  • 17 Ами ти...

    2 12 Отговор

    До коментар #11 от "Путин, В. В.":

    Шаферка ли си???
  • 18 Виктория Нюланд

    22 3 Отговор
    Най се страхувам от българите във Вагнер. Бесни вампири са, очите им кървави. Нямат милост за убийците на сънародниците им в Одеса. Кошмари сънувам с безмилостните българи !

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Исторически парк

    23 4 Отговор

    До коментар #15 от "Хайде сега...":

    Джендърите нали оказвахте военна подкрепа бе къде сте
  • 21 без коментар

    20 1 Отговор
    Бил Гейтс - Предвоенното украинско правителство е едно от най-лошите в света - корумпирано и контролирано от няколко богаташи, за сметка на украинския народ .
  • 22 Кайл Фрисби

    22 5 Отговор
    Никога не съм си представял, че над 41 държави трябва да бъдат военен съюз, само защото се страхуват от 1 държава -Русия ... Това показва силното лидерство на Русия и професионализма на руските воини..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Путинодебил

    2 16 Отговор

    До коментар #19 от "Гориил":

    Ти не си смел или не си мъж или и двете щом не си се включил като доброволец на страната на путя?

    Коментиран от #27, #29

  • 25 Механик

    22 5 Отговор
    А, бият ли се наглосакси, сащисани, поляци, чехо-поляци, румъно-молдовци?!?! А Моцарт, само американци ли наема или там са всякаква гмеж, каквато бива във всяка наемна армия?
    п.п.
    Питам, щото съм бил в състава на такава НАЕМНА армия 9 години и всичко ми е ясно.

    Коментиран от #44

  • 26 будна ера

    21 5 Отговор
    Паника и ужас в мъжкото население на украйна . Военните връчват призовки направо на улицата , отвличат , бият и прочие ....само и само да заловят още живо месо за месомелачката на потника и бидоня .....
  • 27 Само питам

    15 1 Отговор

    До коментар #24 от "Путинодебил":

    А ти включи ли се в армията на потника ?

    Коментиран от #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Механик

    12 1 Отговор

    До коментар #24 от "Путинодебил":

    Ти включи ли се от страната на Зеленски, или просто така си говориш?

    Коментиран от #35

  • 30 У лево

    3 0 Отговор
    Те са наднационални и не могат да бъдат обвинени в расизъм, ксенофобия и шовинизъм. Кинг из кеш!!! Докато войничетата ги мелят за родината, фор фрии. Дежа ву?!
  • 31 Шаг Вперед

    12 4 Отговор
    Браво на братята сърби, отсрамват и нас българите, ние трябваше да сме преди тях там, но преди няколко месеца не вземаха българи,явно ни имат за предатели вече и ни нямат доверие, защото се предадохме на натовците без бой.
  • 32 Ерор 404

    11 3 Отговор
    Според организацията Osint от началото на конфликта жертвите сред украинските наемници само от Полша, Прибалтика и Румъния са 59 000, като от тях 44 000 са убитите. Тази информация е събирана от морги, некролози, болници и снимки от мрежата и други източници. Бройките за канадци, англичани, немци, французи , американци и прочие утайка е близка.
  • 33 Путинодебил

    2 5 Отговор

    До коментар #27 от "Само питам":

    Ботев е описал хората като теб много точно!

    Патриот е - душа дава

    за наука, за свобода;

    но не свойта душа, братя,

    а душата на народа!

    И секиму добро струва,

    само, знайте, за парата,

    като човек - що да прави?

    продава си и душата.



    И е добър християнин:

    не пропуща литургия;

    но и в черква за туй ходи,

    че черквата й търговия!

    И секиму добро струва,

    само, знайте, за парата,

    като човек - що да прави?

    залага си и жената.



    И е човек с добро сърце:

    не оставя сиромаси;

    но не той вас, братя, храни,

    а вий него със трудът си!

    И секиму добро струва,

    само, знайте, за парата,

    като човек - що да прави?

    изяда си и месата.
  • 34 Тоалетна хартя

    7 4 Отговор
    Вагнер не приема никой без руско гражданство....Русия няма нужда от сърби и други подоби пишман войници. Френския легион е създаден отНаполеон от престъпници... с един куршум два заека. За Франция се бият, но ако умрърт никой не ги жали ,а и държавата се прочиства от боклука!!! Механика е бил монтьор и никога не е бил в реални бойни действия!!!За украйна всеки балък е добре дошъл да мре за наркос президента!! Може и прасета от България.

    Коментиран от #36, #43

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хммм

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Тоалетна хартя":

    Мисля, че не си прав.. Тук не става въпрос за Русия, а за частна фирма... Вагнер не е единствената частна армия в света... Много преди Вагнер, има създадени частни армии и в САЩ, където са четири на брой, а Англия, Япония, Китай...
    Това си е работа като всички останали работи.... В зависимост от заплащането е и наплива...Човек, например българин може да кандидатства в която си пожелае частна армия в света, включително и във Вагнер... Във всяка частна армия има от всякакви националности... В нета има инфо, за частните армии в света, бяха изброени... Като се отбелязва, че във Вагнер заплащането на бойците е едно от най високите... А като най - добри частни армии пишеше, че са една английска, руската Вагнер и американската Блекуотър.. Първата тройка..

    Коментиран от #37

  • 37 Тоалетна хартия

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Хммм":

    Във Вагнер наемат САМО с руско гражданство....
  • 38 Гост

    6 2 Отговор
    Значи хърватите са от добрите наемници, а сърбите от лошите наемници,а?! Простопишещи?
  • 39 Доко

    2 0 Отговор
    А български бойци има ли на страната на Русия , как мислите?
  • 40 Ееее! Стига, бе!

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Путин, В. В.":

    Работата е в това, че не се знае какво ще ти направят - ще те набият ли или ще те на.еб.ат! А може и двете - божа работа!
  • 41 Аз съм от ссср

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хайде сега...":

    А ти заминавам за Окраина ама сигурно не знаеш от коя страна се държи автомата.
  • 42 Констатация

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "СССРБарета":

    Може и да има някой друг хърватин във Вагнер . Но в общ план хърватите по скоро биха се били за Украйна , срещу Русия.
  • 43 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Тоалетна хартя":

    Затова ли има и Сирийци във Вагнер .
    И те ми със Руска гражданство.
    Или може би са Ушанки.
    Хаха
  • 44 Хсха

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Механик":

    Ти и наемник .
    Хаха .
    И аз бях наемник на Марс .
    Хахаха
    И аз бях за 9 години .

    Коментиран от #45

  • 45 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Хсха":

    Защо пък да не е бил наемник,да не си му светил?Постовете на Механика,Артилериста и Кинжала винаги са се отличавали с висока компетентност по конкретната тема,сериозно отношение ,принципност и уравновесеност.За разлика от някои ,дето се лигавят тук,остатъци от Софийските Майдани. Скачаха скачаха,а с тяхното скачане Костов си направи хайдушката приватизация и сега владее поне една трета от България чрез потавени лица.По голямата част от скачащите се усетиха,че са подхлъзнати и се отдръпнаха,но някои нямаха толкова мозък и сега се подвизават по сайтовете за утеха.
    По плюнките ще ги познаете.