Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 22:39 1 772 37

Загреб: Въвеждането на еврото в Хърватия няма голямо влияние върху инфлацията

  • хърватия-
  • евро-
  • еврозона-
  • инфлация

Данните на ХНБ съвпадат с очакванията, свързани с по-ниските цени на енергията, храната и от части на индустриалните продукти, както и на по-ниските цени на услугите

Загреб: Въвеждането на еврото в Хърватия няма голямо влияние върху инфлацията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въвеждането на еврото като официална валута в Хърватия, противно на очакванията, няма особено влияние върху общото покачване на цените, коментира управителят на Хърватската национална банка (ХНБ) Борис Вуйчич, цитиран от Хина, съобщава БТА.

„Данните на хърватския статистически институт (ХСИ) показват, че инфлацията през януари се е забавила спрямо декември и ние, в ХНБ, и преди сме имали данни, сочещи към това“, каза Вуйчич.

Според данните на ХНБ цените през януари 2023 г. са били с 12,7 процента по-високи от тези през януари 2022 г., както и през декември 2022 г. През декември инфлацията на годишно ниво е била 13,1 процента.

Вуйчич каза, че данните на ХНБ съвпадат с очакванията, свързани с по-ниските цени на енергията, храната и от части на индустриалните продукти, както и на по-ниските цени на услугите.

Всичко това съвпада с очакванията, че еврото няма да има особено влияние върху инфлацията, но предстои по-детайлен анализ след като всички данни за инфлацията през януари бъдат достъпни, добави той.

„Вече можем да кажем, че опитът на Хърватия с въвеждането на еврото, както обявихме, е, че инфлацията се е увеличила донякъде, основно в сферата на услугите, но без особено влияние върху крайния растеж на цените“, каза още Вуйчич.

Попитан за покупката на 95 милиона евро в злато през декември, направена от ХНБ, Вуйчич коментира, че е направена единствено заради трансфера на част от международния валутен резерв в Европейската централна банка (ЕЦБ), свързан с влизането на Хърватия в еврозоната на 1 януари.

По-голямата част от международния резерв остава в Хърватия и се управлява от ХНБ, докато 15 процента от тази по-малка част трябва да са в злато и 85 процента в щатски долари, добави той.

Затова златото беше закупено и преместено в ЕЦБ за съвместно управление по нейните правила, каза Вуйчич и добави, че „дори спечелихме нещо от това“.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    42 13 Отговор
    Те си сменят валутата като носни кърпички, всеки 30 години - естествено че не им влияе. Докато лева е на 144 години.
  • 2 Сатана Z

    49 18 Отговор
    Въвеждането на еврото в България ще погребе надеждите на хората за по-добър живот в тежките времена ,които престоят на държавата.

    Коментиран от #14, #30

  • 3 Смеееееех

    16 44 Отговор
    Аааа казаха ли ви го, умниции. Ходете сега спорете като ви го казват самите хървати. Кажете им, че вие знаете по-добре от вашите "източници".

    Коментиран от #11

  • 4 Дякон Унуфрий Араллампиев

    23 11 Отговор
    Усташите пожънаха първите плодове на демокрацията Малко кисели ама демократични Клаха сърбите като добитък сега им се връща
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Нинов

    16 31 Отговор
    Но ние българите избираме да борим инфлацията и браним лева с лозунгите на Възраждане и Румен Гечев. Благодаря.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пръц

    47 5 Отговор
    Задължителни резерви 85% в щатски долари?златото беше закупено и преместено в ЕЦБ за съвместно управление .
    А Българските 40 милиарда Евро,които са гаранция за валутния борд ще се преместят от БНБ в ЕЦБ.
    Голяма далавера,нема що.
  • 9 Мирослав

    9 36 Отговор
    Да бе, питайте експерта по еврото Копейкин
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Аре бегай в Хърватия

    43 11 Отговор

    До коментар #3 от "Смеееееех":

    щом искаш евро. На България и трябва собствена национална валута. Също както на Полша, Унгария, Чехия и Румъния.

    Коментиран от #25

  • 12 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    34 6 Отговор
    Верно е, че нема нищо общо! Само къде самите търговци си признават там, че закръглят всички стоки нагоре, никой не ги закръгля надолу! А при нас, ще е още по-зле при алчността на бай ви Ганя и липса на държава за контрол и наказания.

    Коментиран от #18

  • 13 спекула

    28 0 Отговор
    Въвеждането на еврото в Хърватия няма голямо влияние върху спекулата - тя използва всяка възможност, без значение дали е заради газ, бензин, нафта, ток, евро или някой известен политик е пуснал газове.
  • 14 Свети Петър

    13 35 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    То сега не фърчат цените в левове, спомням си имаше по едно време един комунист дето Ви управляваше Жан Виденов, станахте милонери за кило сирене. Те немците, французите, холандците, испанците и тн и тн.са по глупави от българите та приеха отдавна еврото да ни ги дерат по чейнч бюрата, което е средновековна отживелица. Лева след изтеглянето от обръщение напротив ще стане нумизматична ценност и ще стане колекционерска ценност. Италия що не върне римският денар. Тия дето обикалят за обречени подписи що вземат надницата от 50 в евро, не им е мило за лева ами изпълняват елементарна кремълска платенапоръчка.

    Коментиран от #27

  • 15 тиквенсониада

    14 2 Отговор
    Сега разбрахте ли колко е умен и хитър бат Бойко , щом си държи авоарите в евро по 500 и кюлчета злато ?
  • 16 Некой си

    25 1 Отговор

    До коментар #10 от "Боклук":

    Че на теб кой ти каза, че имаш магистрали бе? Ако на тия коларски пътища казваш че са магистрали..айде не ме разсмивай, моля!!!!
  • 17 Стършел

    7 30 Отговор
    А нашите кремълски подлоги референдум искат да правят. Явно доста копейки имат под дюшека и ги е страх после да не ги питат откъде ги имат.
  • 18 Глупаци

    11 18 Отговор

    До коментар #12 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    А с българския лев сме цъфнали ,един литър мляко 4лв ,едно яйце 70ст. В Франция олиото 1,20 ев. В бг 5лв.
  • 19 Мухаа,хаа! -

    43 9 Отговор
    Четете бре,четете.Казва го официоз- Централна банка на Хърватия.Дава си златния резерв( физическо злато) за да закупи шарени хартийки.За десерт ЕЦБ им прибира не само златото но и валутните резерви,под нейн абсолютен контрол Оставя им мижавите 15% .Който пак ЕЦБ ще управлява,защото Централната банка на Хърватия на практика става филиал на ЕЦБ.Ще ни прилапат 15 тона злато ( Боко го изпрати в Ситито,да ни го" пазят" ) и целия валутен резерв.( Сумарно около 90 милиарда) Затова е целия бесен натиск и отвън,и вътре.С едната ръка ни подхвърлят грошове,с двете ше ни приберат всичко.А нашенските чифтокопитни се радват,чак блеят от възторг.
  • 20 Щсдд

    13 27 Отговор
    Две години ни управляват рузки подлоги , и цените са тройни ,искам еврото по зле от това не може да стане.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Щсдд

    14 23 Отговор
    В момента в България цените на хранителни продукти е най висока от цяла Европа и за това ли е виновно еврото.
  • 23 гост

    26 8 Отговор
    Ппопаганда за малоумни евроатлантици
  • 24 Мухаа,хаа! -

    26 2 Отговор
    Ще цитирам по памет една велика мисъл на банкер: Случката се развива буквално дни преди коронацията на Виктория,за кралица на Великобритания.На въпрос,подържа ли нейната коронация отговорил: Вие ми дайте правото,аз да печатам парите на Великобритания, без значение е,коя кукла ще сложите на трона- "
    -( барон Ротшилд.) ..И това се случва в действителност.Превръща се в главен банкер - заемодател на Бъкингам.Който разбрал- разбрал!
  • 25 Смеееееех

    10 29 Отговор

    До коментар #11 от "Аре бегай в Хърватия":

    България няма собствена валута от 1997. Проумейте го вече. Казва се лев само на документи. Навън се сменя в евро ВЕДНАГА. Никъде извън България не важи тоя лев. Всеки иска евро или долар. Дори не можеш да го обмениш в много страни.

    Коментиран от #35

  • 26 Студопор

    24 3 Отговор
    На политици не вярвам аз! Било то и хърватски. Не е ли да дойде човек от народа да ми каже "да, по-добре сме" - мащайте ми се от главата!!
  • 27 Топспорт

    21 4 Отговор

    До коментар #14 от "Свети Петър":

    Като човек е глупаав като теб трябва много да мисли и по-малко да пише. Италия не може да си върне валутата и никой приел еврото не може.
  • 28 Кочан

    12 16 Отговор
    Бандата на Румен успя да ни спре за Шенген. Не трябва да допущаме да ни спре и за Еврото.
  • 29 наблюдател

    4 5 Отговор
    500 000 орки са много нещо. Завод 10 трябва да работи на три смени.
  • 30 мдда

    6 13 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Ще погребе апетита на Копейкин за повече власт и по-голяма субсидия... Колко жалко! Копейкин няма да ни яхне като Болен.
  • 31 Гръч

    12 0 Отговор
    В България управлява мафията и законите не важат
  • 32 Бравос

    12 4 Отговор
    Вече разбрах защо има масови протести в Хърватска - защото цените били паднали след еврото:) Между другото и Бойко и Кирчо казаха много пъти, че сме много добре, дори Кирчо се похвали, че сме №1 в света по икономически растеж, та и с хърватските политици е същата работа:)
  • 33 Попа

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Боклук":

    Дека те е кръстил добро име ти е избрал.
    А тези платени хърватски мижитурки какво да кажат.
    Нали заплатата му идва от властимащите.
    Та отиди в Хърватия и виж колко е по евтино от германия. През месец съм и в двете.
    Затова немците реват че им е скъпо в Хърватско.
    Щото там е по евтино.
    Аман от компютърни специалисти не излизали от хола.
  • 34 Еврото е Сигурност

    4 8 Отговор
    Да на Еврото!
    Не на рублата!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Геша

    5 2 Отговор
    Започнаха с дебелите и опашати лъжи.Подпишете се за организирането на референдум, пък там нацията българска ще се произнесе.
  • 37 Абе

    4 2 Отговор
    Само не разбирам защо аджеба ни е изтрябвало еврото баш сега? Спешно ли е нещо? България има доста други проблеми за решаване!
Новини по държави: