Тема: Украйна

1 Февруари, 2023 11:53 5 894 150

Падането на Путин може да доведе до разпадането на Русия

  • владимир путин-
  • украйна-
  • ссср-
  • разпадане-
  • русия-
  • война-
  • кремъл-
  • нато-
  • руска армия

Падането на Путин може да се превърне в гражданска война и разпадане на Русия

Падането на Путин може да доведе до разпадането на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Лиана Фикс и Майкъл Кимидж за "Foreign Affairs"/ БГНЕС

Войната на руския президент Владимир Путин в Украйна трябваше да бъде неговото коронно постижение, демонстрация на това колко далеч е стигнала Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Анексирането на Украйна трябваше да бъде първата стъпка към възстановяването на Руската империя. Не се оказа така. Киев остана силен, а украинската армия се трансформира в сила, отчасти благодарение на тясното партньорство със САЩ и западните съюзници.

Още новини от Украйна

Руската армия, напротив, показа лошо стратегическо мислене и организация. Политическата система зад нея се оказа неспособна да се поучи от грешките си. С малки изгледи да диктува действията на Путин, Западът ще трябва да се подготви за следващата фаза от катастрофалната война на Русия.

Първият сценарий – Русия приема поражението при условията на Украйна

Първият и най-малко вероятен сценарий е Русия да признае поражението си, като приеме споразумение чрез преговори при условията на Украйна. Много неща трябва да се променят, за да се сбъдне този сценарий, поради липсата на всякакво подобие на изгледи за дипломатически преговори между Русия, Украйна и Запада.

Мащабът на руската агресия и мащабът на руските военни престъпления биха затруднили Украйна да приеме каквото и да било дипломатическо решение освен пълната руска капитулация. Освен това руското правителство – под управлението на Путин или някой от неговите наследници – може да се опита да запази Крим и да търси мир другаде. За да запази имиджа си в страната, Кремъл може да твърди, че се готви за дълга война в Украйна, оставяйки отворена възможността за допълнителни военни нахлувания.

Москва може да обвини НАТО за слабото ѝ представяне, като твърди, че доставките на оръжия, а не силите на Украйна, са предотвратили руската победа. За да може този подход да се приеме в рамките на режима, хардлайнерите – вероятно включително самият Путин – ще трябва да бъдат маргинализирани. Ще бъде трудно, но не и невъзможно. При Путин обаче подобен изход е много малко вероятен, като се има предвид, че неговият подход към войната е максималистичен от самото начало.

Втори сценарий – Провал насред ескалация

Друг сценарий за поражение на Русия би включвал провал насред ескалация. Кремъл нихилистично ще се стреми да удължи войната в Украйна, като в същото време стартира саботажна кампания в страните, подкрепящи Киев, и в самата Украйна. В най-лошия случай Русия може да вземе решение за ядрена атака срещу Украйна. След това войната ще доведе до пряк военен конфликт между НАТО и Русия. Русия ще се трансформира от ревизионистка държава в държава-измамник, преход, който вече е в ход, и това ще засили убеждението на Запада, че Русия представлява уникална и неприемлива заплаха. Прекрачването на ядрения праг може да доведе до конвенционалното участие на НАТО във войната, ускорявайки поражението на Русия.

Трети сценарий – Падане на режима на Путин

Финалният сценарий за края на войната би бил поражение и падане на режима, като решителните битки не се водят в Украйна, а в пределите на Кремъл или по улиците на Москва. Путин твърдо е концентрирал властта в ръцете си и неговата упоритост във воденето на губеща война постави режима му на нестабилни крака. Руснаците ще продължат да следват своя некадърен император само донякъде. Въпреки че Путин донесе политическа стабилност на Русия - похвално постижение, като се има предвид нестабилността на постсъветските години - неговите граждани могат да се обърнат срещу него, ако войната доведе до широко разпространена бедност.

Падането на неговия режим може да означава незабавен край на войната, която Русия няма да може да води на фона на последвалия вътрешен хаос. Държавен преврат, последван от гражданска война, ще повтори случилото се след превземането на властта от болшевиките през 1917 г., което ускорява оттеглянето на Русия от Първата световна война. Поражението на Русия би освободило Украйна от терора, на който е подложена от началото на инвазията. Това би затвърдило принципа, че атака срещу друга държава не може да остане ненаказана. Това може да отвори нови възможности за Беларус, Грузия и Молдова, а също и за Запада да довърши подреждането на Европа според неговите идеи. За Беларус може да се появи път към края на диктатурата за свободни и честни избори. Заедно Грузия, Молдова и Украйна биха могли да се стремят към евентуална интеграция в Европейския съюз и може би в НАТО, следвайки модела на Централна и Източна Европа след падането на Съветския съюз.

„Трябва да се подготвим за глобален хаос“

Въпреки че поражението на Русия би донесло много ползи, САЩ и Европа трябва да се подготвят за регионалния и глобален хаос, който поражението би породило. От 2008 г. Русия е ревизионистка сила. Тя прекрои граници, анексира територии, намеси се в избори, намеси се в различни африкански конфликти и промени геополитическата динамика на Близкия изток, като подкрепи сирийския президент Башар Асад.

Ако Русия се впусне в радикална ескалация или се разпадне в хаос, вместо да приеме поражението чрез преговори, последствията ще се почувстват в Азия, Европа и Близкия изток. Хаосът може да приеме формата на сепаратизъм и подновени конфликти в и около Русия, най-голямата страна в света. Превръщането на Русия в провалена държава, разделена от гражданска война, ще съживи проблемите, с които западните политици трябваше да се борят през 1991 г. Например, кой ще поеме контрола над ядрените оръжия на Русия? Хаотично руско поражение би оставило опасна дупка в международната система.

Опитът да се убеди Путин чрез преговори, че е загубил войната, би бил труден, може би невъзможен. Щеше да е много по-лесно при негов наследник. Украинският президент Володимир Зеленски ще поиска Москва да се откаже от претенциите си към териториите в Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие. Путин вече отпразнува с пищност анексирането на тези области. Едва ли ще промени мнението си след това патриотично шоу, въпреки слабото влияние на Русия на тази територия. Всеки руски лидер, независимо дали Путин или някой друг, ще се опита да запази Крим, частта от Украйна, анексирана от Русия през 2014 г.

Падането на Путин може да се превърне в гражданска война и разпадане на Русия

Шансовете прозападен демократ да стане следващ президент на Русия са невероятно малки. Много по-вероятно е той да бъде авторитарен лидер в путинистката форма. Лидер извън властовия вертикал може да прекрати войната и да мисли за по-добри отношения със Запада. Но лидер, идващ от Кремъл на Путин, няма да има тази възможност, защото ще има репутация на подкрепящ войната. Предизвикателството да бъдеш путинист след Путин би било огромно.

Едно от предизвикателствата ще бъде войната, която ще бъде трудно да се води дори за наследник, особено за такъв, който споделя мечтата на Путин за възстановяване на статута на Русия като велика сила. Друго предизвикателство би било изграждането на легитимност на политическа система без никакви традиционни източници. Всеки, който наследи Путин, няма да получи подкрепа от народа и ще му е трудно да олицетворява неосъветската, неоимперска идеология, създадена от Путин. В най-лошия случай падането на Путин може да се превърне в гражданска война и разпадане на Русия. Върховната власт ще бъде оспорвана и държавният контрол ще бъде фрагментиран в цялата страна. Този период може да бъде подобен на Смутните времена, 15-годишна криза на наследяването в края на 16-ти и началото на 17-ти век, белязана от бунтове, беззаконие и чуждестранно нашествие.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    63 119 Отговор
    Путин-унищожителят на Русия

    Коментиран от #8, #30, #118

  • 2 Българин

    49 100 Отговор
    разпад и фалит на коч...та
  • 3 Теле

    102 26 Отговор
    Това на снимката май са авторите

    Коментиран от #114

  • 4 Българин

    44 95 Отговор
    руснаците най-накрая заслужават демокрация

    Коментиран от #17, #26

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    36 73 Отговор
    Опасността е , че не се знае в чии бандитски ръце ще попаднат атомните им бомби след разпадането на Русия.

    Коментиран от #23

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ШОРОШ

    109 25 Отговор
    МЕЧТИТЕ СА БЕЗПЛАТНИ
  • 8 Украйна е фашистка диктатура

    99 36 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Без Сащ и неофашистите ще има мир!

    Коментиран от #89

  • 9 Русофил

    44 91 Отговор
    Разпадът на Русия е неизбежен

    Коментиран от #16

  • 10 Хаха

    86 19 Отговор
    Мечтии и то безплатни вие се надявайте да изкара още дълго, че тези след него са много по лоши и не обичат хептен запада 🤭🤭🤭

    Коментиран от #55

  • 11 Смех 😆🤡🤣

    69 14 Отговор
    И кат са разпадне ко Латвия ша ги глътни ли или Астония
  • 12 Бурхныбэлэг чадалтай

    81 16 Отговор
    Западът откак се е нарекъл колективен, тая мисъл не го е напускала. Но този път Западът ще бъде разрушен и ще престане да съществува в този вид в който е досега!
  • 13 Ха ха ха ха ха

    74 12 Отговор
    Виц като за бавно развиващи...
  • 14 Велика Зелена ДЕПРЕСИЯ

    18 67 Отговор
    СЛАВА УКРАЙНА ,СЛАВА ЗЕЛЕНОТО ,СЛАВА АРМИЙ И УКРАЙНИИ ,УКРАЙНА ПОБЕДИТЕЛКА ,ЗЕЛЕНСКИНА АРМИЯ ПРЕКЪРШИ КИТКИТЕ НА МУЗИЦИТЕ ВАТНИЦИ ,руски ,, измисленяци ,СЛАВА ЗЕЛЕНСКИНА УСКАЙНА ,ПОБЕДИТЕЛКА
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ха ха ха ха ха

    67 14 Отговор

    До коментар #9 от "Русофил":

    На ЕС е неизбежен!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 тикви американски

    70 15 Отговор
    За това започнахте войната до последният украинец американчета, но няма да Ви се случи!
  • 19 Мнение

    71 18 Отговор
    Не се тревожи за това, анонимна мисирко!
    Преди да се разпадне Русия, ще се разпаднат фащ и Европа, няколко пъти!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 А50

    45 12 Отговор
    Падането на Путин ще доведе идването на власт на още по твърд политик, да не забравяме че Путин беше либерал.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 АТИЛA

    17 48 Отговор
    П/PОСИЯ ше е Новото Име на Русия, на Руснаците ПРОСЯЦИ !
  • 25 Народее ????

    57 14 Отговор
    ДОЛНИ ЛИБЕРАЛНИ МЕРЗАВЦИ СТЕ ЗА ДА ПИШЕТЕ ТАКИВА ДОЛНИ НОВИНИ! СТРАХ ВИ ТРЕСЕ ЗАЩОТО ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯН НАРОД ОБИЧА РУСИЯ А ВИЕ НЕ СТЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА ПРОМЕНИТЕ ТОВА КОЛКОТО И ДА СЕ ОПИТВАТЕ С ФАЛШИВИТЕ СИ НОВИНИ!

    Коментиран от #128

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 АТИЛA

    11 41 Отговор
    БЪЛГАРСКИЯ Коптор Русия Умира ! Да Живее Гробокопача ПУТИН Шaломoв от КГБ !
  • 28 АТИЛA

    14 42 Отговор
    От ЮГОСЛАВИЯ Остана Само СЪРБОСЛАВИЯ ! Скоро от PУСИЯ ще Остане Само П(PОСИЯ) !
  • 29 Яяяя

    12 21 Отговор
    Има и още един сценарий - най-страшния. Някой по-откачен от Путин да го наследи! Пирожин, Медведев, Кадиров. Медведев иска да натиска копчето, Пирожин ще пропилее целия свят с частни армии. Кадироввци ще секат глави и ще леят кръв. Само яхтаджиите могат да спасят Русия! Те си искат богатствата, охолния живот и да ги наследят децата им. Да се молим те да поемат властта. Ще се поизколят малко, Но и ще се разберат.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 АТИЛA

    12 40 Отговор
    Шaломoв Путин от КГБ го Очаква ТРИБУНАЛ, Като Милошевич Или Като Кадафи CМЪРТ !

    Коментиран от #34

  • 32 Мишел

    46 10 Отговор
    Вариантите с падането на Путин или с загубата на Русия от Украйна, са неосъществими фантазии. От там идва безполезността на разсъжденията по въпроса.
  • 33 едцфсде

    33 9 Отговор
    Преди малко фашистите от Европа и марионетките им в България забраниха руската телевизия. Вече не можем да гледаме от извора. Само тяхната пропаганда искат да гледаме и слушаме. Това им е демокрацията и свободата на словото. Безсрамници. Трябва да се освобождаваме от новия фашизъм. Всички българи бъзставйте. Свобода от новите фашисти.

    Коментиран от #77, #96

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ще ви се!

    38 6 Отговор
    Съкровеното желание на "най-прогресивните сили" в света е да разбирят ЕС и Русия, в частност Русия. Затова и започнаха тази война и подкокоросват непрекъснато зеления наркофашист да им изпълнява щенията. Този неуравновесен клоун изпълнява безпрекословно заповедите на западните си господари и безмилостно хвърля на заколение украинците! Дайте ни негова снимка, когато е на бЕло.

    Страните от НАТО започнаха да подготвят Украйна за конфликт с Руската федерация много преди началото на 24.02.2022 г. Това призна бившият канцлер на Германия Ангела Меркел. Тя каза, че Минските споразумения са били само средство за печелене на време от страните от НАТО за укрепване на въоръжените сили в Украйна. Същото каза Макрон, Оланд и др.
    С ума ли сте си, хора! Тази война трябва да се спре, а не разпалва в интерес на ВПК и други зли сили.

    Коментиран от #39, #40, #44

  • 36 ха ха хааа

    8 22 Отговор
    Руснята опять зажигает ...🤭
  • 37 лилипутини

    20 2 Отговор
    Падането на доган, бб води до разпадането на герб и дпс ,а разцвет на република България

    Коментиран от #47

  • 38 Мишел

    11 23 Отговор
    Но като се замисля, капитулацията и разпада на Русия е неизбжен, няма как фалирала държава пред разпад да победи Украина и Запада при положение, че се моли на Иран и С.Корея за някви оръжия произведени през 70те години, просто е смешно и нелепо!

    Коментиран от #43, #49, #54

  • 39 що за ценности?

    23 5 Отговор

    До коментар #35 от "Ще ви се!":

    Бившият френски президент Франсоа Оланд заяви, че Минските споразумения са опит да се даде време на Украйна да укрепи въоръжените си сили. Той направи съответното изявление в интервю за Kyiv Independent. Това са западните ценности! Западът въоръжава Украйна осем години срещу Русия, какво ще кажете за това? Питам ви, русофоби! Имате ли капка съчувствие към децата на Донбас, когато ги обстрелваха осем години! Къде бяхте? СПАхте ли?
  • 40 да питам

    1 11 Отговор

    До коментар #35 от "Ще ви се!":

    Искаш да кажеш , че през ВСВ Сталин е "хвърлил " руснаците на заколение ли ?!
  • 41 Антонио Бандера

    20 4 Отговор
    значи няма от какво да се притеснявате. Путин ще падне, когато капиталист се откаже от печалба за благото на работниците си - никога
  • 42 Иванушка🇺🇲

    10 18 Отговор
    Най доброто за света ще бъде разпадането на Русия на отделни суверенни държави. Те сами ще изберат по какъв път на развитие да тръгнат.

    Коментиран от #45

  • 43 Наркомандо

    18 1 Отговор

    До коментар #38 от "Мишел":

    проблемът ти е, че си мислиш, че може да мислиш, фалшива мишел

    Коментиран от #59

  • 44 Нямаме снимка

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "Ще ви се!":

    Но имаме една снимка на куфари с Бело ... Из Посоль в Аргентине.
  • 45 Хари Потен

    17 4 Отговор

    До коментар #42 от "Иванушка🇺🇲":

    и съвсем случайно ще изберат да дадат ресурсите си на запада. Баналните сте. Затова сте обречени на изчезване
  • 46 МирО

    23 4 Отговор
    Бре тоя човек, за една година- умира десетина пъти, изкара двайсетина рака, десетина пъти го сваляха с преврат, а той мачка ли мачка джендърите. За много я лета на Велика Русия, Амин
  • 47 зеленчукови мечти

    16 4 Отговор

    До коментар #37 от "лилипутини":

    Да, трябва да сменим статуквото. Но в нашия случай стана по поговорката "от трън (боко примата и крадеца) та на глог и то ПО-ВИСОК - про100киро и кокорчо - безкрайно неграмотни за държавно управление и противонародни!
    С Прецакахме промяната ще цъфнем, та вържем. Бедна ни е фантазията какви ги правят 0 СРЕЩУ НАРОДА, но в своя полза. Сега първо НАП трябва да удържи данъци на онези девойки, по дарявали по 20 000 лева месечно за "определени цели".
    Ако не господ, съдбата ще им го върне.
  • 48 КРАЙНО ВРЕМЕ Е

    10 14 Отговор
    Империята на ЗЛОТО и МРАКА да се разпадне.
  • 49 Мишел

    16 2 Отговор

    До коментар #38 от "Мишел":

    тролчето, кражбата на никове е израз на безсилие и на умствена недостатъчност.
  • 50 А ДАНО

    8 16 Отговор
    ТОЯ АЗИАТКИ КЕНЕФ СЕ РАЗПАДНЕ, СВОБОДА НА НАРОДА.
  • 51 Може, може

    14 6 Отговор
    Като сме безсилни за друго ще замеряме Путин с обиди, откровени псувни, клетви, попържни, магии и други измишльотини.
  • 52 ФАКТ

    21 4 Отговор
    ЗА..ГЛА...ВИЕТО НА СТА...ТИЯТА Е МИРАЖ ЗА САЩ, ЕС, АВСТРАЛИЯ, ЯПОНИЯ, КАНАДА И АНГЛИЯ!
    САМО КОЙТО НЕ ПОЗНАВА ХАРАКТЕРА НА РУСНАЦИТЕ, ВОЛЯТА, СИЛАТА НА ДУХА И ХАРАКТЕРА ИМ, МОЖЕ ДА ПЛЕЩИ ПОДОБНИ ПРО...СТО...ТИИ!
    МЕЧТАЙТЕ СИ, НО ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ С МЕЧТИТЕ СИ!
  • 53 ОЧАКВАМЕ ВОЕНЕН ПРЕВРАТ

    9 16 Отговор
    В РУСКАТА ГУБЕРНИЯ ЧАС ПО СКОРО.
  • 54 Иво

    12 20 Отговор

    До коментар #38 от "Мишел":

    По важно е кога ще пукне злото джудже Путин. Разпада вече е започнал. Правоверните русофили и руските зомбита още не им се вярва че идва края на мрака.

    Коментиран от #66

  • 55 маша

    3 17 Отговор

    До коментар #10 от "Хаха":

    ха дано се разпадне
  • 56 123

    24 6 Отговор
    Западните медиини подлоги така и не проумяаха, че колкото повече лъжи пишат за Путин, толкова повече народът ни се сплотява зад Русия 🇷🇺.

    Коментиран от #61, #75, #86

  • 57 Тие запад-нали

    10 1 Отговор
    наримащи себе си журналя не могат да привмат, че включването на ядрени оръжия ще унищожи всичко, и няма да има кой да коментира вече
  • 58 българин

    6 12 Отговор
    Когато и да падне от власт кремълският военнопрестъпник все ще е късно и трудно би могло да стане по-зле след това от днешната ситуация с човеконенавистната политика и война на рашистките гадове.
  • 59 Мишел

    5 16 Отговор

    До коментар #43 от "Наркомандо":

    След разпада на олкохолния клозет ще се наложи такива като теб да ровите пак на сметището, където винаги ви е било мястото, свършиха денгите за които се пердашите от заран, подлоги червени!
  • 60 Путин в задънена улица

    6 16 Отговор
    това е краят, пълната изолация от технологии стоки храни и лекарства, парализа за международен транспорт по вода суша и небе,пълен блокаж от международната банкова система. Решенията в световен мащаб се взимат без гласа на Русия защото вече не е фактор.

    Коментиран от #63, #84

  • 61 Мишел

    8 13 Отговор

    До коментар #56 от "123":

    Хахаа, те в просия не могат да понасят алчното жуже и ще го обесят много скоро, какво остава за българите, само шепа пияни клошари като теб могат да коленичат пред страхливия мърдер от бункира!
  • 62 Taka така

    10 2 Отговор
    Путин е дъ бест

    Коментиран от #65

  • 63 Мишел

    4 13 Отговор

    До коментар #60 от "Путин в задънена улица":

    Но пък са в прекрасни отношени с талибания, кореа и аятолаха, ще си се лъжат до като се избият помежду си!
  • 64 П. Георгиев

    8 15 Отговор
    Много пъти в историята си Русия напада вероломно други народи. Почва да затъва заради неадекватни деиствия и слаба армия и следва свиреп глад. Такъв глад че си заминават милиони крепостници. Единият път е при царска Русия след нападение на Японски завоевания. Японците ги прекършват и от глад умират милиони. Следва революция. Вторият път нападението над Финландия. Фините малък и не подготвен народ но дават свиреп отпор. В Русия от глад умират милиони. Следва ВСВ. Има и още едно масово измиране на руснаци от глад и то е когато Петър-1ви започва да си играе на император и да прави пътища и боен флот. И този път ще стане така. Не ние историята го показва.

    Коментиран от #133

  • 65 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 7 Отговор

    До коментар #62 от "Taka така":

    Дъ бест отпадък като теб‼️
  • 66 Taka така

    7 1 Отговор

    До коментар #54 от "Иво":

    Явно не разбираш тежеста на думите, които изричаш, но за всичко и а карма не забравяй
  • 67 Аноним

    12 2 Отговор
    Занимава се с русофобска пропаганда от сутрин до вечер-болгарски сми
  • 68 еалиста

    15 7 Отговор
    Това не е Путин, това са озъбени, безмозъчни, агресивни, кървопийци , алчни и всичко античовешко , притежават САЩ, НАТО, ЕС, използвайки украинските фашисти за предизвикване на световна война! Заблудата на малоумниците , че ще унищожат православна Русия и ще настанят джендарите там и в предателската ни страна, няма да се сбъдне! Ако ще унищожават планетата всички ще изчезнеч, жалко за малките деца, младите хора да не спят , а да се озъбят на тези запазни античовеци!
  • 69 Путин

    13 6 Отговор
    Ще падне когато се срине под земята ЕС
    (Европейската американска подлога).
    Ядрен апокалипсис се очаква.
  • 70 Аноним

    11 3 Отговор
    Бесарабският фронт са жълтите медии, най-подлото, изкривено отразяване на събитието
  • 71 ТИРбушон

    3 11 Отговор
    Очаквам изобилно слюноотделяне на слугите на пасоля
    с 11 месечното перманентно неразположение!
    Все пак кървавите копейки трябва да се “заработят“
  • 72 Катя

    2 12 Отговор
    Целия свят се страхува заради диктатора путин. Целия свят трепери, защото не знае какво ще роди болния му мозък.
  • 73 Дякон Унуфрий Араллампиев

    6 3 Отговор
    Не съм казал но пак повтарям по добре Путин отколкото някой като Андропов
  • 74 Не е истина...

    5 8 Отговор
    Тея путинофили и майка си биха продали.
  • 75 ТИРбушон

    3 12 Отговор

    До коментар #56 от "123":

    Това че поназнайваш български изобщо не те прави българин. И само ми размахай този руски парцал на живо, за да видиш какво точно се случва на глупaците.
  • 76 А бе

    10 6 Отговор
    БГНЕС и като се събудихте - то "великият запад" се е осрал, а кока колата във САЩ струва 15 копейки.

    Коментиран от #81

  • 77 стоян

    2 5 Отговор

    До коментар #33 от "едцфсде":

    До 33 ком - лъжеш бе - държавната първа руска я има и още две други детска и рибалка
  • 78 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    АБСУРД
  • 79 Факт

    5 1 Отговор
    Очертава се света да стане много, много по добър.
  • 80 Пропаганда за напреднали

    15 3 Отговор
    Що така безинтересно без последствия за сатанистите? Аз пъ си викам да започне да тряска атомни бомби в посока запад да видим ще има ли последствие от опита за разпада на Русия!
  • 81 Далеко от Русия

    6 10 Отговор

    До коментар #76 от "А бе":

    На кой свят живеете бе русофили ограничени.Смях.
  • 82 Аман

    11 2 Отговор
    бе! Спрете се бе, злобни идиоти! Жалки сте! И безсилни. И поради това злобни.
  • 83 7777777

    12 3 Отговор
    РАЗПАДАНЕТО НА РУСИЯ НА 10-12 ДЪРЖАВИ И НАЛАГАНЕТО НА МАРИОНЕТНИ ПРАВИТЕЛСТВА НА САЩ Е АМЕРИКАНСКА ДОКТРИНА ОТ СРЕДАТА НА МИНАЛИЯ ВЕК И САЩ РАБОТИ УПОРИТО ЗА ТОВА! НЯМА КАК ДА СТАНЕ, НИЕ КАТО НЕ МОЖЕМ ДА ЗАЩИТИМ СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА РУСНАЦИТЕ МОГАТ, НИТО НАПОЛЕОН УСПЯ НИТО ХИТЛЕР ОЩЕ ПО-МАЛКО ПЪК НАТО!
  • 84 Дякон Унуфрий АраллампиевШ

    9 4 Отговор

    До коментар #60 от "Путин в задънена улица":

    Чадо мое Една бензиностанция с ракети винаги ще бъде определящ фактор Има бензин има ракети Кой ще определя гола Европа ли Тия технологии не са панацея Вчера гледах видео на една българка в Холандия Каза че битовите и сметки за месец за апартамент са две хиляди евро Това ли е световен фактор за развитие
  • 85 Живанши

    19 3 Отговор
    Русия се разпадна първата световна и то за да се превърне в супер сила. Първата в човешката история супер сила. 2ра са Сащ тъй като окъсняха с тяхното включване във ВСВ. Ама ПСВ Русия загуби 4 милиона души убити... Сигурно 10 милиона ранени. И това се беше случило когато Русия не беше индустриална страна, всички технологии за поддържане на минимуч производство на храна бяха недостъпни за всички почти на планетата. Много тежки времена като цяло. И сега, нео-фашистите си представят Русия да се разпадне? Именно сега, когато дори и 1/10 от заплахите на миналото не съществуват... Наивни фашистки мечти. Чиста пропаганда на слабаци които вече се смятат за победили в нещо. Шамарите за расистите тепърва предстоят. Много се радвам, че вече виждат победа по безумно наивен начин и така те омекват интелектуално. Не че не са били меки, необразовани и направо неграмотни, но сега вече техните имагинерни представи им влияят негативно.
  • 86 стоян

    3 7 Отговор

    До коментар #56 от "123":

    До 56 ком - вярно казваш - ще се сплотим с рускините по пазарите в България продаващи каквото са намерили за продаване в русия и просещи някой да им купи нещо тук - В Пловдив още си стои руския пазар - а и всеки град имаше
  • 87 Мдааа Дааа

    14 7 Отговор
    Абе оставете го Путин... Путин е велика личност....
    Божество!!!
    Ако на запад имаше поне един политик с топки като Путин в света щеше да има МИР и спокойствие, света щеше да е рай, а то брате жендър до жендъра....
    А вие долу ...налегайте повече на доставката на оръжие, там ви е силата така ще се спре войната, така ще се постигне мир... както правят, а и това е политиката им на нашите братя янки... те няма държава където да са били и да не са умиротворявали по тоя техния си начин само с хуманитарни оръжия като атомни бомби в Япония, БОВ, напалм, ЛСД във Виетнам, обеднен уран в Сърбия, Ирак, Либия, Афганистан и къде ли не и са ползвани какви ли не други благородни средства за масово унищожаване по целия свят!!!!
    А това в случая като тъпчеш укрите с оръжия е все едно да гасиш огън с бензин, да се скараш с жена си и съседа да ти даде нож да се разберете и помирите или все едно да помагаш на алкохолик с водка.
    Психопати!!!
    А тези , които ни пускат тези статии също не са в час с главния мозък и целят да настроят обществото там да има още кръвопролития.
    Безбожници!!!

    Коментиран от #98

  • 88 БАН

    8 1 Отговор
    Източник: БГНЕС

    Достатъчен повод да не чета внушения, краварска пропаганда, манипулативни лъжи и фалшиви новини :)
  • 89 Мдааа

    3 10 Отговор

    До коментар #8 от "Украйна е фашистка диктатура":

    Украйна не е нападала никой бе о ли го. рен!
  • 90 Ами

    5 10 Отговор
    Разпада на Путлеристан е неизбежен и е въпрос на време.
  • 91 нннн

    11 2 Отговор
    Мечтите са безплатни.
  • 92 9689

    6 0 Отговор
    Прогноза на платени глупаци,не вярвай.........
  • 93 Край

    11 2 Отговор
    Като падне мекия Путин ще дойде твърдия Куроедов /не адмирала/ и тогава студията на нова и бтв ще ги пребоядисат бяло синьо и червено.

    Коментиран от #103

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 мдаааа

    9 0 Отговор
    РУСИЯ ТРЯБВА ДА YМРЕ! ХРОНОЛОГИЯ НА ЕДНА 100 ГОДИШНА ВОЙНА.....
    ......... . ....
    „Русия е aгресор!“, „Русия застрашава световния мир!“, „Русия настъпва!“, „Русия е абсолютното зло!“, пищи „цивилизованият“ Запад. Който за последните 50 години извърши над 170 преврата, интервенции, бомбардировки и политически убийства срещу над 180 суверенни държави и погуби между 17 и 20 млн. души, разбомби Белград, разлюля Близкия изток, истеризира, рекетира и трови Европа с „руска заплаха“, за да я омаломощи, превземе и подчини. Същият Запад, който за последните 18 години организира и финансира серия държавни преврати, наречени „Цветни революции“. Справка: 2000 – Сърбия; 2003 – Грузия; 2004-2005 – Украйна; 2005 – Киргизстан; 2006 – Беларус (опит), 2008 – Армения (опит); 2009 – Молдова; 2010 – Киргизстан (втори път); 2011-2013 – Русия (провокации); 2013-2014 – Украйна (втори път); 2015- 2016 – Молдова (втори път); 2015 – Армения (втори път). Под егидата на USAID, Freedom House, институтите на Маккейн, Олбрайт и Джийн Шарп.
    И плач Йеремиев за Крим! Напомням: Според „Целевия план“ Украйна-НАТО (2008), до края на май 2014 г. на мястото на Руския Черноморски флот (създаден през 1783 г. от княз Потемкин-Таврически по заповед на Екатерина тт) трябваше да се насади НАТО. Затова е плачът Йеремиев. Не за демокрацията.

    Коментиран от #101, #134

  • 96 Мммммм

    2 10 Отговор

    До коментар #33 от "едцфсде":

    Подкрепата към руския нацизъм трябва да се преследва и съди.
  • 97 Войната ще продължи с години

    3 11 Отговор
    Путлеристан няма да бъде унищожен военно, а вече е унижен военно и ще бъде унищожен икономически в дългосрочен план. Точно затова се действа по този начин. Помага се само толкова колкото Украйна да може да продължи да се съпротивлява без да загуби. Времето работи срещу Путлеристан. Това е по-добрата стратегия защото ако Путлеристан само бъде разгромен военно ще се възстанови след време и всичко ще се повтори защото имперските амбиции ще продължат да съществува там.При икономическото поражение Путлеристан ще престане да съществува защото ще се разпадне, а това е единствения начин да се гарантира дългосрочен мир в глобален план.
  • 98 розовелковци

    2 10 Отговор

    До коментар #87 от "Мдааа Дааа":

    Джуджето било Велико Имал бил топки ама от Бункера не излиза Играят на билички с любимия Медведин Така кажи бре човек по каква линия се обичате
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 мдаааа

    5 7 Отговор
    Продъл.
    РУСИЯ ТРЯБВА ДА YМРЕ! ХРОНОЛОГИЯ НА ЕДНА 100 ГОДИШНА ВОЙНА.....

    Западът обича Русия. Искрено! Особено – нейната безкрайност, нейните гори, реки, жито, нефт, газ, въглища, уран, никел, олово, цинк, волфрам, желязна руда, злато, сребро, платина, скъпоценни камъни… А цялото това богатство се намира (недемократично някак) на някаква руска територия – черна несправедливост, която обижда и огорчава чувствителния Запад. За да поправи тази въпиеща несправедливост, Западът хвърля всичките си усилия да превърне Русия в геополитически пигмей, в икономически просяк, да я изтласка в азиатските глъбини, а най-добре – да я натика в Ледовития океан. Да не пречи.
    100 години Западът не промени своята ръждясала тактика и стратегия.
    100 години настъпва една и съща мотика.
  • 101 Обаче

    6 1 Отговор

    До коментар #95 от "мдаааа":

    Преврат може да е успешен само в страна където управляващите и множеството от населението имат различни желания. Ако това не е така смяна на властта и съответно позицията на страната е невъзможна
    От преврати толкова се страхуват само дикторите защото те управляват въпреки волята и желанията на мнозинството от населението си. И защото запазването на тяхната власт е основна цел.За един диктатор това да остане власт винаги е много по-важно от това дали ще има гражданска война и дали ще умират стотици хиляди хора.
  • 102 9689

    8 1 Отговор
    Писач и карикатурист кво прайми ако Путин победи?Купувайте червена боя.
  • 103 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #93 от "Край":

    Ами ,че ни съ бой мойто момче.Но ,ако искаш се боядисвай от сега не ми пречиш
  • 104 Солей

    10 1 Отговор
    Падането на Н.В. Путин е вероятно колкото падането на тенис топ ки те на мъжката овца.Та вървяла отзад лисицата и си мечтаела.Въпреки всичко мечтите са безплатни :)))).
  • 105 Аноним

    8 0 Отговор
    Бесарабският фронт са жълтите медии, най-подлото, изкривено отразяване на събитието
  • 106 Вангаб

    6 0 Отговор
    Добър ден.Та нали ,за това е тази война.За безплатни ресурси и евтина работна ръка.
  • 107 Аноним

    7 1 Отговор
    Болгарски сми - Занимава се с русофобска пропаганда от сутрин до вечер
  • 108 Аноним

    10 1 Отговор
    и ни е жал за вас, от сутрин до вечер ви хранят с русофобска пропаганда, вече сте се зомбирали, подкрепяте нацистите в Украйна и смятате, че е редно. трябва да се лекуваш, жалко за теб
  • 109 Аноним

    6 2 Отговор
    Демократът Хилари Клинтън обяви президента на Русия за "новия Хитлер".

    Републиканският сенатор Линдзи Греъм призова за убийството на президента Путин.

    Вместо да се придържа към Минското споразумение на президента Путин за поддържане на мира в Украйна, Вашингтон го използва, за да подмами президента Путин да създаде украинска армия, която да атакува републиките в Донбас.
  • 110 Аноним

    5 1 Отговор
    Самата идея да се разпалва огънят на конфликта чрез изпращане на танкове и ракети в Украйна, за да се спре военната ескалация, е като лудост от първи ред. светът е полудял
  • 111 И колко

    5 1 Отговор
    Пъти до сега агресията на една държава Америка спрямо друга Ирак, Либия,Сърбия е била наказана??? Пишещите такива статии явно разчитат на късата памет или липсата на такава .а украинската армия е получила оръжия повече от военния бюджет на Русия!! Като в украйна тече пълна мобилизация
  • 112 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    МЕЧТИ
  • 113 А50

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "А50":

    От козяк ли ви инструктират да използвате чужди имена и да тролите. Фалшификата неможе да се сбърка с оригиналът. Слаба ви е пропагандата
  • 114 ТОВА НА ФИГ.1

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Теле":

    Е духовния баща на пу.РУ.филите

    Коментиран от #122

  • 115 А50

    3 0 Отговор
    Одма Батката става президент на съюзната държава и жална им майка на нпошките
  • 116 Мимчят

    8 0 Отговор
    Сценарии на западняци и янки,но най важния сценарий сте забравили,че Украйна ще бъде унищожена,ако давате още оръжия на зеления и Путин и Русия ще тържествуват.Русия не е губила и няма да загуби. .
  • 117 Механик

    15 2 Отговор
    Сега, Путин ще пада ли, ще мре от няколко болести ли, генералите ли ще го трепят, ракетите ли му свършиха или какво? Що не фанете да се поуточните по тия въпроси, а?
    А и какво ви грее дали ще падне Путин, след като един "готвач" и един "брадат козар" ви разказват играта?
    Слава POCCИИ!
  • 118 Дидро

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    След 10 часа си супер активен да си заработиш дневните. Можеш да си тролиш и сам, никой не ти чете глупостите - последователно- въпроси, отговори и дълбоки размисли.
  • 119 СКАЛАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "А50":

    АТИЛА е МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ от ГРАД СЕВЛИЕВО които отвлече преди ГОДИНИ автобс с ПЪТНИЦИ той е най АКТИВЕН в БЛИЦА
  • 120 Да живее РУСИЯ

    8 1 Отговор
    Путин е велик
  • 121 джо

    10 1 Отговор
    Бъдещето разпадане на фащ ще донесе мир за света
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Руснаци

    4 1 Отговор
    Наистина ли вярвате в тези лъжливи глупости? Сънуването не е вредно.
  • 124 По вероятно е

    5 1 Отговор
    На дедо Джо памперса да падне
  • 125 ГеювИ

    5 1 Отговор
    А пък да спечелиш шестица от тотото е по-вероятно!
  • 126 генерал от запаса

    1 0 Отговор
    този троглодит ще ни разкаже играта
  • 127 Руснаци

    3 1 Отговор
    Липсата на информираност в реалната ситуация в Русия. хората са за Путин, всичко е в магазините и хората не са бедни.
  • 128 Русофил

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Народее ????":

    Именно защото обичаме руснаците сме против диктатурата на Путин.
  • 129 Бамбука

    3 1 Отговор
    Не преставам да се учудвам на лекотата, с която някои коментиращи, приемат убийството на мирни хора, разрушаване на техните домове. Дали си дават сметка, как те самите биха отреагирали, ако това би касае лично тях и техните близки ? Биха ли така, платено и възторжено издигали лозунгите - Слава на Руссия ? Слава на кое безсмислено беззаконие ? Признал си държавата Украйна, суверенитета и, вчера, днес отричаш нейното право на избор. Няма думи.

    Коментиран от #132, #135

  • 130 Европеец

    1 0 Отговор
    "Това би затвърдило принципа, че атака срещу друга държава не може да остане ненаказана."

    Така ли че кой наказа американците за атаката срещу, Виетнам, Корея, Ирак, Афганистан, Либия и Югославия - даже си заграбиха петрола на тези държави а от Сърбия откъснаха едно парче земя да си направят база там. Та какво стана с "принципите".

    "а също и за Запада да довърши подреждането на Европа според неговите идеи"

    Е нали ужким съществуваше и принцип за ненамеса във вътрешните работи на суверенни държави а запада (разбирай САЩ) щял да подрежда Европа - ами ако тези държави не споделят "идеите" на запада ще ги нападнете ли както Югославия или ще им спретнете един майдан.
  • 131 ПИЧА-ГА

    2 2 Отговор
    Не знам какви анал.лизатори са писали тва, ама по-голяма глупост не бях чел!
    Най-вероятно поръчкови списвачи!

    Коментиран от #137

  • 132 Помнещ

    2 3 Отговор

    До коментар #129 от "Бамбука":

    Що бе Ирак, Либия, Сърбия и Сирия не бяха ли суверенни държави, те нямат ли право на избор, американците не избиха ли над милион цивилни. Тогава вие не се ли радвахте на разрушенията давани по CNN.

    Забравихте ли или получихте доларова амнезия
  • 133 ПИЧА-ГА

    0 2 Отговор

    До коментар #64 от "П. Георгиев":

    Що не провериш колко са жертвите на американската демокрация?
    Почваш от индианците, минаваш през законите на Дивия Запад, после Мексико, Япония, Виетнам, Лаос, Камбоджа, Афганистан, Ирак, Югославия, Сирия...
    Изброявам само най-известните, щото списъкът е дълъг! А няма и 250 г. история...

    Коментиран от #139

  • 134 ПИЧА-ГА

    0 0 Отговор

    До коментар #95 от "мдаааа":

    https://fakti.bg/mnenia/299823-palen-spisak-na-voinite-i-intervenciite-na-sasht
  • 135 ПИЧА-ГА

    0 2 Отговор

    До коментар #129 от "Бамбука":

    И що реши, че бази на НАТО и секретни лаборатории са избора на обикновения украинец?
    На него ли плати Байдън, за да върти синчето му далаверки за сметка на украинците?
  • 136 Антифашист

    1 1 Отговор
    Личи си че авторите на тая помия отдавна вече ядат червеи и хлебарки, но лошото е чискт и ние да почнем да ги ядем. А докато сме от страната пак на губещите, шансът да ни накарат да проядем сатанинска храна от буболечки е наистина голям... УВИ!
  • 137 Това е положението

    1 1 Отговор

    До коментар #131 от "ПИЧА-ГА":

    Това са "статии" бълвани от ai по зададена тема.. Всичко в името на видиотяване то на матряла и започване на ядене на червеи и хлебарки като евроатлантическа ценност и доктрина за постигане на светлото бъдеще от пребиваващите в Матрицата...
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 П. Георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #133 от "ПИЧА-ГА":

    Аз не съм нито за Украйна нито за САЩ. Не знам защо ми давате такива примери? Казвам само исторически погледнато че когато Русия воюва умират от глад техни люде. Не съм писал за жертви от други държави а само от тяхната. Отново исторически погледнато Иван Грозни / Петър Първи / Николай Втори /Ленин и Сталин избиват повече от 220 милиона души само руски хора. Няма друга такава Империя отнела живота на толкова хора колкото и да го смятате. Знам го защото се занимавах с Руска история.

    Коментиран от #140, #144, #146, #149

  • 140 Няма нужда

    3 2 Отговор

    До коментар #139 от "П. Георгиев":

    ЛъжешГнидо както са ти заповядалиФашистите отКозяк

    Коментиран от #143

  • 141 Колко много словесна плява

    1 0 Отговор
    Може да може. Може да не може. Може да доведе до "страшният съд". Може да не доведе до "страшният съд". Казва ли ти някой? Или сме 2030 година, първи февруари, днес?
  • 142 Евро(Фашистка) Визия

    2 1 Отговор
    А гниди може ли да ядем
  • 143 П. Георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #140 от "Няма нужда":

    Няма смисъл да ви лъжа господине. Тази информация е лесно достъпна и напълно потвърдена от самите руснаци. Стотици източници може да намерите на руски за тези събития. Това са исторически факти които няма как да бъдат пренебрегнати. В живота ми са ми заповядвали само в БНА. След това не съм допускал да има по висшестоящ от мен самия. Бъркате ме с някого. Крайната дума отново ще има историята.

    Коментиран от #145

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Хапни си мамо малко червейчета

    3 2 Отговор
    Само Възраждане ще ни спаси от брюкселскитеХлебарки
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Иван

    1 0 Отговор
    за разпространяване на невярна информация относно руските медни факти трябва да бъдат изправени пред правосъдието. фалшива преса
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания