31 Януари, 2023 21:21 1 936 61

Как се финансират "проповедниците" на Кремъл в Германия

  • русия-
  • германия-
  • пропаганда-
  • кремъл

Наложените от Запада санкции на Русия определено затрудняват финансирането на руските пропагандисти, но начини за тяхното заобикаляне има

Как се финансират "проповедниците" на Кремъл в Германия - 1

Наложените от Запада санкции на Русия определено затрудняват финансирането на руските пропагандисти. Но начини за тяхното заобикаляне има, както показва случаят с германката от руски произход Алина Лип.

Алина Лип, германката от руски произход, която активно разпространява руска пропаганда в Германия, се оплаква в канала си в Телеграм "Ново от Русия", че банковите ѝ сметки са били блокирани заради санкциите на ЕС. Но това не означава, че е останала без средства - пуснала е на сайта си линк за дарения, събира пари и в Телеграм.

Този вид услуга се осъществява от фирмата за парични преводи Smart Glocal със седалище в Хонконг, която два пъти в месеца превежда постъпленията по сметка на Лип в Русия. Пред ARD Лип обаче отрича да ползва услугите на фирмата, а и съдържанието на нейните постове нарушава условията на Smart Glocal, които не предоставят услуги за дейности, свързани с политическа пропаганда.

От хонконгската фирма твърдят, че регистрацията на Лип била направена от "друго лице". В крайна сметка линкът за дарения е блокиран.

Оправданията на Телеграм

Според Йозеф Холнбургер от берлинския Център за мониторинг, анализи и стратегии Телеграм е разширил значително директното предлагане на финансови услуги, включително чрез криптовалути. "Именно това позволява на хора като Алина Лип лесно да заобиколят европейските санкции", посочва той.

От Телеграм на свой ред изтъкват, че ботовете за дарения се администрират от трети фирми, които си имали свои правила. "Ако някоя служба излезе с решение за някой от тези ботове, можем да предприемем съответните стъпки", уверяват от Телеграм.

С австрийска техническа подкрепа

От новините и от собствените изявления на Лип излиза, че новите ѝ възможности за събиране на дарения са по линия на фирмите Fancy Nerds (със седалище във Виена) и VPN Tester (със седалище в Краснодар). Двете нерядко биват споменавани във връзка със събирането на средства. Разследванията на ARD сочат, че тези две фирми са свързани с Мартин Хелд - австриец, живеещ в Русия. Той има и канал в Телеграм - "Гласове от Русия", в който също се разпространява руска пропаганда на немски.

В едно видео той се представя за предприемач, който се бори срещу цензурата, и потвърждава, че оказва техническа подкрепа на Лип за заобикаляне на забраните. При това Лип съвсем не е единствената му клиентка от този вид.

В същото видео Хелд разкрива и как осъществява от Русия сделки в ЕС: "Имаме дъщерни фирми в Западна Европа, чрез които естествено можем да обслужваме клиенти".

Същевременно Алина Лип твърди, че знаела само "малко" за проекта VPN Tester и нямала никакви връзки с Fancy Nerds: "Моите партньори, които ми помагат технически, са официални руски фирми, които оперират само в Русия".

Размерът на даренията е неясен

Няма яснота по въпроса колко печели Лип от даренията на нейните абонати. В канала си "Ново от Русия" тя се обръща директно към всекиго от своите последователи. "Дори само една малка част от тях да превежда пари ежемесечно, тя при всички случаи може да се финансира. Т.е. теоретично капацитет има, но не знаем дали и практически е така", казва Холнбургер.

Освен това Лип редовно гостува в предавания на руската държавна телевизия, където, наред с другото, излага изкривени представи за Германия, казва изследователката Юлия Смирнова. Не е известно колко получава Лип за тези свои участия, но определено ѝ плащат нощувките и самолетните билети, допълва Смирнова.

Тя получава и подкрепа от проруското и близко до "Алтернатива за Германия" дружество "Фадар"- по негова собствена информация. То например ѝ осигурява при необходимост адвокат, поемайки разноските. Фондацията "Foundation To Battle Injustice" на довереника на Путин Евгений Пригожин също е изразила публично готовността си да подпомага Лип, посочва още Смирнова. Самата Лип признава само, че ползва адвокатски услуги по линия на "Фадар", но отрича някой да ѝ поема разноските за хотели и самолети, както и да получава подкрепа от фондацията на Пригожин.

Бягство в Русия

За родената в Хамбург Лип междувременно се знае, че се е установила в Русия - както твърди тя. Именно по тази причина разследванията срещу нея на германската прокуратура за "насърчаване на престъпления" във връзка с войната на Русия срещу Украйна временно са преустановени.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    49 10 Отговор
    За руски проповедници не знам обаче Разложено общество, Америка за България финансират проповедниците на Сорос в България.

    Коментиран от #25, #43, #50

  • 2 Майна

    31 7 Отговор
    Ами какво ще кажете за това от американска свободна платформа , придружено с документи и видеа ..:
    ,,Украински документ, публикуван на руската медия, @izvestia, показващ указ на Зеленски за унищожаване на всички файлове на членове на украинската отбрана, служители и персонал на държавата, както и всяко участие в биолабораторията на Хънтър Байдън METABIOTA, на 24.02.22, същото ден, когато започнаха въздушните удари по Украйна.,,

    Коментиран от #48, #52

  • 3 Копейкин копанар

    8 26 Отговор
    С копейки.
  • 4 Отец Дионисий

    32 16 Отговор
    Русия е единственият защитник на православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана.Господ им помага.Амин!

    Коментиран от #7, #42, #46, #61

  • 5 Шерлок Холмс

    33 9 Отговор
    Всички които ви говорят за западни ценности и евроатлантически са платени лакеи на западни империалисти и се финнсират с грантове от НПО и посолства под фирмата на стипендии,парични награди за,, някаква свършена работа в ослуга на работодателя"

    Коментиран от #51

  • 6 Урюрвкос

    24 6 Отговор
    Илон Мъск извади публично документи в които се вижда как Туитър е манипулирал абонатите. Имало е група от 80 души които постоянно са пишели жалби за затваряне на акаунти или изтриване на "нежелана" информация.

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Цецо

    23 6 Отговор
    Как се финансира сороснятя има ли грантове
  • 10 Солей

    12 21 Отговор
    Лип е избягала в РуЗЗия. От това по-голяма присъда няма как да има :)))) Рано или късно ще се довлече да моли за да я примат обратно. Германия трябва да й отнеме гражданството. :)))
  • 11 Краварска медия

    26 5 Отговор
    Когато дъното не е достатъчно....факти

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Някой

    18 5 Отговор
    Може и да има платени кремълски пропагандатори, ама как нито веднъж нищо не написахте за тези от другата прораганда, които ързичко се пребоядисаха и вече 30+ години живеят на издръжка на разни НПО - та и държавната хранилка.
  • 15 Майна

    23 3 Отговор
    Американски генерал-,, Вие искате да на карате Русия да влезе във война/ имайки предвид доставката на танковете и ,че в действителност в действителност не е...започнала/
    ,,Значи имат танкове; те имат артилерийски оръдия“, добави той. „Дадохме куп такива. Те също имат ракетни установки.“

    В резултат на това Дейвис попита „какво ще направи един танк Abrams или Leopard по-различно от T72, T80 или T64, които имат в момента?“

    „И това е частта, за която никой дори не говори“, каза той. „Сякаш, вижте, вече имате танкове; можете да кажете, че нашият Ейбрамс е по-способен, но какво ще направи това на полето?“

    „Претърсвах интернет и всички доклади, които можах да намеря от месеци, и почти няма ангажименти танк срещу танк“, отбеляза той.

    Подчертавайки как Украйна „за една година на битки никога не е отблъснала Русия от района на Донбас“, Дейвис попита: „Какво кара някой да мисли, че само наличието на различен вид танк внезапно ще промени всичко това?“

    Коментиран от #53

  • 16 нпо агент

    21 1 Отговор
    дойче зеле знае всичко за паричката ,която получава от полуживия сорос..

    Коментиран от #54

  • 17 Именно

    23 3 Отговор

    До коментар #11 от "Краварска медия":

    Да исках да кача статия как украинци продават дарени БГ генератори с показани фактури и офертата на украинците и снимки на генераторите и ме изтриват. Много демократични тез факти. Как се финансират и от кого ,ААА. Що не кажат
  • 18 да да

    18 1 Отговор
    разрешена пропаганда само от дойче зеле..те работят без пари.....де да беше така...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Цитат:

    23 4 Отговор
    След Втората световна война Германия беше разделена на 4 сектора: американски, английски, френски и съветски. Съветският съюз формализира края на този окупационен статут, но Съединените щати не го направиха. Строго погледнато, формално, юридически на територията на Федералната република има американски окупационни войски! Факт !

    За секретния протокол Германия-САЩ, който всеки избран германски канцлер подписва преди да встъпи в длъжност и да поеме поста от предишния и преди да започне да ръководи.
    „Ако не сме съгласни със САЩ по дребни въпроси започват да ни казват, че благодарение на тях имаме свобода и сигурност, къде е благодарността ни и тн. Ако обаче не сме съгласни по сериозни въпроси, тогава материалите на тайните служби веднага излизат на повърхността“, каза през 2013 г. Вернер Вайденфелд, политолог и бивш координатор на федералното правителство за германско-американското сътрудничество, когато описа какво означава да бъдеш съюзник на Съединените щати.
    Ако сме съгласни с всичко, ние сме най-добрите им приятели.
    Ето така действа световният жандарм САЩ, който счита, че целият свят трябва да им се подчинява.

    Коментиран от #59

  • 21 денег нет

    8 4 Отговор
    Как се финансират, ми при всички случай не с рубли тоалетна харптия!
  • 22 реле

    3 18 Отговор
    А (без)родните мурзита се финансират със зелени мешки пълни с рубли.
  • 23 9689

    17 3 Отговор
    Видиш ли DW значи виждаш Гьобелс.
  • 24 Що не ги гонят тия

    5 14 Отговор
    И при нас има такива, лапат от раша, децата им на запад, учат в САЩ, ходят на почивки в Европа, карат западни коли, техника, забавления, НО иначе са ПРОТИВ същия тоя запад. Най- обикновени лицемерни продажници, имало ги е по турско робство - самородни предатели и клепачи.

    Коментиран от #29

  • 25 Резидента

    7 17 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    Един път руско мекере, завинаги руско мекере! Затова не бива да се позволява на рус-нацита да се заседяват в цивилизована Европа! Това е отпаден човешки материал, който е най-добре да си остане в руската кочина и да си гние там!

    Коментиран от #57

  • 26 Солей

    5 15 Отговор
    Лип е булката на Путлер, така както онези британки бяха булките на ИДИЛ. След като бяха отишли да "воюват" за идеите на ИДИЛ, нещо ги бяха хванали на къс пас, па бой ев-е, после пак бой пак ев-е и така 3-4 годинки, и после с ревове искаха да се прибират във Велокбритания, обаче йок :))) И с Алинка така ще стане, като я запознаят с кадировците. Те много обичат такива като нея.Така от булката на Путлер, ще стане булката на Кадиров и после ще изчезне безкрайно. Ако има късмет, някой ден ще я намерят в някой харем ...
  • 27 Америка за Германия

    3 8 Отговор
    Прави всичко възможно да набира хора срещу САЩ. Безплатни агенти на Русия
  • 28 Станислав

    12 4 Отговор
    ДВ да говори за пропаганда за мен лично е лицемерие!!!

    Коментиран от #30

  • 29 Един,пък шнорхел

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Що не ги гонят тия":

    Чак до Варадеро стигна.
  • 30 Искаш да кажеш?

    5 10 Отговор

    До коментар #28 от "Станислав":

    "за мен лично" Искаш да кажеш, за руските ти господари. Ясно е, че русофилите нямат личност, затова и са русофили

    Коментиран от #34

  • 31 Ксаниба

    7 4 Отговор
    Роман Абрамович дава на Украина 2,3 милиарда британски лири . Това е показателно , явно това е
    неговата визия за бъдещето .

    "Искам да живея сред свободни хора " и бил единственият му коментар.

    Коментиран от #49

  • 32 Машаала

    9 4 Отговор
    Пореден връх на двуличието на Зелето
  • 33 Цар Поробител

    4 13 Отговор
    Русофило фил фило

    Колко жалко и просташко е.
    Да си ти безродник. Страшно е!
    Да се кланяш на Диктаторче което
    Ти натрапва своето приятелство проклето!
    Той не иска твоето съгласие.
    Ти си негов роб и т’ва си е!
    Просто казва “Здравствуй дарагой.
    И в дома ти свойски се нанася той.
    Туй за русофила наш не е проблем
    Той е умствено обременен!
    Той забрави че за “Свободата”
    Ний платихме с наш’то злато.
    Че за Съединението на страната
    Заплатихме със кръвта пролята!
    Че за Българската Независимост
    С Турски дълг Русия ни “курдиса”.
    Той забравил е съветите на Стамболова.
    Дружбата с Русия е отровна!
    Този “братски” нам народ славянски
    Инфилтрира банди партизански.
    И на края за капак на всичко.
    Спретна ни преврат комунистически!
    И за всички тез неискани услуги.
    Днес ще трябва раболепно да слугуваме?
    Туй за русофила наш не е проблем.
    Той е умствено обременен!
    Колко жалко и просташко е.
    Да си ти безродник. Страшно е!

    Коментиран от #56

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Искаш да кажеш?

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Станислав":

    Тук не става дума за нации, а за морал. Какъв си не му дреме на никой, защото ти си се определил САМ като никой. Когато нямаш себеуважение, НИКОЙ не те уважава.

    Коментиран от #39

  • 36 Ами

    7 5 Отговор
    както Америка за България финансира американските в България.
  • 37 Как ли?

    5 1 Отговор
    Нямат нужда от пари.

    Просто казват истината.

    Като Христос едно време.
  • 38 Мдаа

    7 1 Отговор
    Самия факт на бягството на Лип в Русия я компрометира като руски мегафон, а това автоматично анулира влиянието й, ОСОБЕНО в настоящата ситуация. Сега на Лип и предстои да разбере за кого ТОЧНО работи. Диктатурите нямат сантименти.

    Коментиран от #55

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Искаш да кажеш?

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Станислав":

    "Не разбирам!?" Негра мотността води до неразбиране, лицемерието до преструване за неразбиране.

    Коментиран от #47

  • 41 Краварите как ви финансират от ДВ

    10 5 Отговор
    Разкажете доста ще е интересно все пак сте фабрика за лъжи!
  • 42 0000

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Отец Дионисий":

    Комунистическа подлога😁🤣🤣
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Тиберий

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    И ти си виден кремълски проповедник .
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Тиберий

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Кон до коня мила моя майно льо.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Запознат

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "Резидента":

    Хомосексуалистите не обичате Рудия защото в Русия прайдовете са забранени.
  • 58 Димитър

    2 2 Отговор
    На заразените българи с вируса Русия им предлагам една българска поговорка и един цитат на големия немски политик Ханс Дитрих Геншер, а именно : "По добре американци да те окупират отколкото руснаци да те освободят". А българите знаеме следната поговорка, че. "Където стъпи руски ботуш трева не никне " Може ли някой да посочи само една успешна и просперираща държава благодарение на Русия. Няма такава държава и никога няма да има. Така, че бъдете горди българи, а не жалки руски лакей.
  • 59 пРезидент Радев

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Цитат:":

    Е Русия окупира половината територия на Германия изби 5 милиона мирни германци (и 45 милиона нирни руснаци)! Русия освободи България от половината и територия, освободи ни от златния резерв и от 60% от българите! Сега освобождава Украйна от украинци... Империя на злото сър!
  • 60 Чета препрочитам

    0 0 Отговор
    и нищо не се разбира за плащане от Руската държава. Просто и блокирали демократично сметките, та хората от Германия и по Света да не могат да даряват. Също както Трюдо демократично блокира сметките шофьорите. Престанете да преписвате фашисткия терор като борба за демокрация. Ставате съучастници.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: