Last news in Fakti

31 Януари, 2023 18:30 3 305 32

Великобритания отбелязва в мрачно настроение третата годишнина от Брекзит

  • брекзит-
  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • киър стармър

Вече няма връщане назад дори за водещите политически партии, включително за лейбъристите, които имат двуцифрена преднина в социологическите допитвания по-малко от две години преди следващите парламентарни избори

Великобритания отбелязва в мрачно настроение третата годишнина от Брекзит - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На тази дата преди три години Великобритания официално излезе от ЕС след близо половин век в европейското семейство.

Премиерът Риши Сунак защити днес Брекзит като "огромна възможност". Обединеното кралство обаче отбеляза третата годишнина от излизането си от съюза в мрачно настроение: от една страна, преживяващо социална криза, а от друга, все повече съжаляващо за това свое решение, обобщава Франс прес.

При това последната от поредица лоши новини дойде днес: Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че Великобритания е единствената развита икономика, която ще влезе в рецесия тази година. МВФ очаква британската икономика да се свие с 0,6 процента. А дори Русия, която води война и е обект на строги санкции, според прогнозите ще увеличи своя брутен вътрешен продукт...

От месеци инфлацията във Великобритания надхвърля 10 процента. Поскъпването на живота логично предизвика социално напрежение, като утре са очаквани безпрецедентни за последното десетилетие стачки, по-конкретно в образованието и транспорта.

Британската политика също преживява бурни времена: през последната година трима души се смениха на премиерския пост; Северна Ирландия е без правителство, а Лондон се опитва, засега безуспешно, да убеди Брюксел да се съгласи на преразглеждане на статута на тази британска провинция. Освен това перспективата за излизане на Шотландия от Обединените кралство отново се появи на хоризонта, след като по-миналата седмица британското правителство блокира приет от шотландския регионален парламент закон, който улеснява юридическата промяна на пола за жителите на провинцията.

Въпреки обещанията за контрол по границите и ограничаване на имиграцията, все повече нелегални мигранти прекосяват Ламанша. Миналата година броят им е надхвърлил 45 хиляди.

Обещанията, дадени от привържениците на Брекзит, британците да преоткрият свободата си след 47 години в ЕС също изглеждат далеч от сбъдването си.

На този фон коментатори започнаха да говорят за "Брегрет" (б. ред.: съжаление за Брекзит, игра на думи на английски). Общественото мнение, което дълго време бе разделено по въпроса, вече клони към това да съжалява за решението, което взе на референдума през 2016 г.

Според публикувано вчера проучване на общественото мнение, проведено от института "Ипсос", 45 процента от британците смятат, че Брекзит не отговаря на очакванията им, посочва АФП. За сравнение техният дял е бил само 28 на сто преди две години. При това само 9 процента от анкетираните са доволни от постевропейското бъдеще на страната си.

Въпреки всички проблеми, премиерът Риши Сунак, който от самото начало е непоколебим привърженик на излизането от Европейския съюз, се опита да защити равносметката. "Ние постигнахме огромен напредък, възползвайки се от свободите, предоставени от Брекзит, за да се справим с предизвикателства за цели поколения", заяви Сунак в комюнике. Британският министър-председател, който вдругиден ще празнува 100 дни на поста, обеща да продължи да работи за това гражданите и компаниите да получават да извличат предимства от излизането на страната от ЕС.

Комюникето на "Даунинг стрийт" 10 подчертава "огромната възможност", която представлява Брекзит, особено за "растежа на британската икономика". То посочва по-конкретно създаването на свободни митнически зони и облекчаването на регулациите.

За днес не са предвидени никакви официални церемонии. За сметка на това в Шотландия, където привържениците на независимостта критикуват Брекзит като бедствие, е предвидено проевропейско шествие, посочва АФП.

Агенцията отбелязва, че шокиращият резултат от референдума на 23 юни 2016 г. е бил последван от близо четири години политически сътресения. Брекзит най-накрая стана реалност на 31 януари 2020 г. благодарение на тогавашния британски премиер Борис Джонсън, чиято Консервативна партия постигна смазваща победа на парламентарните избори в страната на 12 декември 2019 г. Последва 9-месечен преходен период, представян от Джонсън като "коледен подарък", позволил да бъде избегнат Брекзит без сделка - вариант, който бе размахван като апокалиптичен сценарий, синоним на "брутален развод" и икономически хаос.

Три години по-късно, икономическите щети са налице, макар да трябва да се признае, че ситуацията бе влошена от пандемията от новия коронавирус и войната в Украйна. Според официални прогнози излизането от Европейския съюз ще свие британската икономика с 4 процента в дългосрочен план.

Великобритания се разграничи от основния си икономически партньор, от който внася голямата част от храните, които потребява. Привържениците на Брекзит обещаваха по-малко имигранти и повече работни места за самите британци. Вместо това недостигът на работна ръка се влоши, тъй като за гражданите на ЕС вече е по-трудно да се установят в страната.

Вече няма връщане назад, дори за водещите политически партии във Великобритания, включително за лейбъристите, които имат двуцифрена преднина в социологическите допитвания по-малко от две години преди следващите редовни парламентарни избори.

Опитващ се да се разграничи от своето минало на противник на Брекзит, лидерът на основната опозиционна сила в Обединеното кралство Киър Стармър уверява, че връщането в ЕС не фигурира в неговите планове, тъй като страницата е затворена. В същото време Стармър си е поставил за цел да подобри отношенията на Лондон с Брюксел, отровени от въпроса за Северна Ирландия.

Николай Станоев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Риши Бунак

    53 5 Отговор
    Ще изравним жизнения стандарт на англичаните с индийците.хи хи хи
  • 3 Сатана Z

    34 34 Отговор
    Единственото правилно решение на UK да избуши Евро-кошарата и да се спасява от този прокълнат американски райх.

    Z

    Коментиран от #26

  • 4 Последния Софиянец

    41 13 Отговор
    Проблема и м е в управляващите а не в Брекзита
  • 5 Читател

    47 5 Отговор
    Ако Англия е зле що да кажем за България.
  • 6 Ррр коньо

    18 13 Отговор
    Германците как съжаляват за Англия.Избягаха им а инапе ги ирадяха както си искат Лидл Мидл ама сега трудно ине си имат Теско и Мрк енд Спенср
  • 7 Факт

    27 35 Отговор
    Геледате ли бе Копейки? Англия се накен.....за а вие искате да изкарвате България от ЕС и да я хвърлите на произвола на съдбата.

    Коментиран от #9, #23

  • 8 Опа

    47 3 Отговор
    Като човек живеещ в Англия, мога да кажа, че грам не им дреме на богатите и на управляващите. Проблемът брекзит е за обикновените хора, ако искат да пътуват се създават големи забавяния, проблеми, при отваряне на бизнес и търговия с ЕС, куп документации и ядове. Отделно за “свободата”, само като погледнем какви закони и решения прокарва правителството като добавянето на флуорид в питейната вода, сключването на договор със СЗО за пандемично сътрудничество, лгбт пропаганда в учебния материал, а и наскоро църквите дори окичваха знамената им. Като цяло качеството на работа падна главоломно и много европейци просто се изнесоха, а британците изнемогват и разчитат на индийците да им оправят бакиите. Тръгнали са стремглаво надолу и едва ли скоро ще се оправят.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Читател

    25 10 Отговор
    Цените там са по ниски на почти всички храни от тук, пък и минималната ставка е 10,50 паунда на час.Смятъйте сами колко е минималната заплата.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мммммм

    7 14 Отговор
    Надявам се и Ганьовците да излязат! Искам да ги видя, как ще се молят обратно до ЕС!
  • 13 Айде бе...

    14 7 Отговор

    До коментар #10 от "Читател":

    Защо тогава все още си натискаш парцалите при нас? По добре иди да се радваш на благоденствието там отколкото да ти плащаме помощи тук!

    Коментиран от #18, #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Някой

    11 10 Отговор
    Германците много си бяха повярвали как ще се превърнат в европейски финасов център и как ще оперират с парите на Лондонското Сити. Да, ама не им се получи
  • 16 Урюрвкос

    8 1 Отговор
    Великобритания отбелязва в мрачно настроение 80 год от капитулацията на Friedrich Wilhelm Ernst Paulus
  • 17 Антон

    21 7 Отговор
    Глупостта на века е Брекзит. Англия пропада от както излезе от ЕС.
  • 18 Читател

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "Айде бе...":

    Те ви устройва но това са фактите а за мен не се беспой помощи щял да дава леене, сигурен съм че печеля по добре от теб.
  • 19 Хохо Бохо

    4 20 Отговор
    Великобритания отбелязва в мрачно настроение третата годишнина от Брекзит

    Слава на Възраждане!
    Не ни трябва ЕС!
    Не ни трябва НАТО!
    Ние сме горди и свободни българи, част от Руската Федерация!

    Коментиран от #30

  • 20 Кой ли ви вярва на вашата пропаганда

    12 10 Отговор
    Пълни глупости , хората са весели магазините пълни ресторанти също , цените на всички хранителни продукти по ниска цена от България личен опит от преди дни .нека пропагандата да си върви че е лошо без ЕС хахахаха който не в в ЕС е мкого по добре

    Коментиран от #24

  • 21 Ужас

    19 1 Отговор
    Тоо.... работни места се освободиха много, ама на британците не им се работи. Я какъв кеф е на социал.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Оня

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Факт":

    Не на произвола на съдбата , а в лапите на Клошария ! Щото лека- по-лека и наШта икономика се отдръпва от лапите на Алкашия . А после се чудим що сме последни в ЕС
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 От страни

    5 1 Отговор
    Брей тая неква нова математика - Англия половин век в ЕС? За това ли са на ръба на пропастта?
  • 26 стоян

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    До 3 ком - другар - това дето си писал ти разбираш ли го - Англия е извън ЕС ако не си разбрал - как ще избуши ЕС като нищо не зависи в ЕС от Англия
  • 27 Читател

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Подпорно бе трол":

    Благодаря за подкрепата,точно така е който желае може да направи сравнение който не много му здраве.
  • 28 Читател

    6 0 Отговор
    И още нещо,не мисля че те излязоха случайно от ЕС

    Коментиран от #32

  • 29 русенец

    6 3 Отговор
    а дано и ние да излезем от този крадлив ес
  • 30 Марш

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хохо Бохо":

    В рашан путин дати спретне една мобилизацийка
  • 31 Док

    2 0 Отговор
    Мало.мници
  • 32 Истината съм аз

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Читател":

    Няма случайно! Америка и Англия винаги играят комбина ....колкото и да се вживяват в Германия, Лондон е много по голям финансов център и търговията с метали и финанси и какво ли още не минава през Лондон..
    Според мен се готвят да участват в разграбването на ес .
    И богатите там не страдат по скоро правят една скрита политика за набиране на още капитал и оправдание за някой неща .
Новини по държави: