Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 17:21 1 841 22

Фалитите на пъбове във Великобритания са скочили рязко заради повишените разходи за живот

  • пъб-
  • бира-
  • великобритания

Броят на пъбовете намалява бавно в страната от няколко десетилетия, но неотдавнашните сътресения като пандемията и енергийната криза са ги поставили под безпрецедентно силен натиск

Фалитите на пъбове във Великобритания са скочили рязко заради повишените разходи за живот - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повишени разходи и намалели продажби - кризата с покупателната способност засяга тежко емблематичните британски пъбове, като броят на фалитите в сектора е скочил миналата година с 83 на сто на годишна основа. Това съобщи британската счетоводна фирма "Ю Ейч Уай Хекър Янг" (UHY Hacker Young), цитирана от Франс прес, информира БТА.

"След труден период по време на пандемията много пъбове и барове се оказаха с малко спестявания и невъзможност да вземат допълнителни заеми", а за някои от тях "сегашното икономическо забавяне се превърна в последния тласък към несъстоятелност", се посочва в публикуваното днес комюнике на компанията.

По време на пандемията от КОВИД-19 правителствените помощи осигуряваха съществуването на редица фирми. През 2022 г. обаче 512 пъба са подали молба за фалит спрямо 280 през предходната година, когато цените на електроенергията са скочили рязко, натоварвайки корпоративните бюджети, според комюнике.

Наред с това кризата с разходите за живот "е засегнала навиците на потребителите, правейки ги по-малко склонни за харчат за стоки, които не са от първостепенно значение", според счетоводната фирма. Стачките на железничарите за заплатите, които зачестиха през последните месеци в страната, са отклонили клиентите на пъбовете в централните части на града.

Броят на пъбовете намалява бавно в страната от няколко десетилетия, но "неотдавнашните сътресения като пандемията и енергийната криза са ги поставили под безпрецедентно силен натиск", според браншовата федерация - Британската асоциация на пъбовете и производителите на бира (BBPA).

Преди представянето на бюджета в парламента на 15 март организацията призова правителството да "инвестира в момента в пъбовете и кръчмите, най-вече чрез по-изгоден данъчен режим, или ще ги загуби завинаги".

"След три крайно трудни години заради локдауните, енергийната криза, нарушения по веригите за доставки, стачки и рязък спад на потребителското доверие", секторът се намира в повратен момент, уверява браншовата организация.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха Ха ХА

    30 3 Отговор
    Сунак-ПатладжЪн......шъ ги упрай....
  • 2 гост

    38 1 Отговор
    Причината е, че Англия се напълни с мюсюлмани, а на тях Аллах забранява алкохола. Просто консумиращите намаляха, пък и англичаните са едни пиячи: Който си поръча дубъл уиски /50 мл./ го смятат за непоправим пияница, а след третия дубъл /150 мл./ са талпи от всякъде.

    Коментиран от #16

  • 3 Бесарабски фронт

    37 5 Отговор
    Това не може да е истина, това е фейк и е дело на Путин. Във Англия нищо не може да фалира, тя а просперираща икономика и там, както и в останалата част на ЕС постоянно има шествия от доволни хора, които показват на властите своята любов от доволния живот и величието на управляващите, които мислят за тяхното благоденствие, особено се радват на Урсула, която всеки миг благославят стотици милиони.

    Коментиран от #11

  • 4 Финансова новина

    18 2 Отговор
    Трябва да се пести. Със спестените пари ,закупувайте земя. Цената на декар земя винаги върви нагоре.
  • 5 Гошо

    2 2 Отговор
    Я как по европартньорски влашорите ни го вкараха Нещо ,ние така по разните му еврокомисии и "Магнитски" специалисти ,няма ли да се жалваме или политсолидарноста заради Украйна ,не ни позволява Да не рушим единството
    Коментара е към-" Еврохолд информира за предприети мерки за защита интересите на акционери, кредитори и инвеститори след атаката срещу Евроинс Румъния"
  • 6 aнтифен

    10 2 Отговор
    Абее, който си пие, хич не му дреме за цените, ама много пъбове бе, също като едно време нашите ОФклубове
  • 7 Пръц

    7 8 Отговор
    Бас държа ,че Бай Анатоли не е влизал в Английски пАб през живота си и дори го е изписал грешно в заглавието.За кво говорим тогава ,след като не разбира атмосферата на английската кръчма? Навремето клиентите плащаха глобите на собствениците за да пушат вътре напук на забраната.
    Ще оцелеят както винаги,не се кахъри.Гледай Руснаците да не дойдат в БГ

    Коментиран от #12, #17

  • 8 уауууу

    16 7 Отговор
    500 пъба в цяла Англия затворили.. държавата фалира. Всички са на улиците на студено и гладуват. Браво Путин. Майстор си. Ти ги победи. леееелеееееееееееее 500 барчета затвориха... пълна победа над капитализма... казах ви че газта ще ги сломи. Това е велика победа за Русия и Путин.
  • 9 ФЕЙК

    12 1 Отговор
    Ами ще фалират, като си нямат РИЧАРД, да ги организира и поведе за намаляване на ДДС и за държавни помощи.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахахаха

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бесарабски фронт":

    Това е част от "хибридната война" на Путин! Ще ги отучи от вредни навици!
  • 12 Сократ

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пръц":

    И като дойдат, какво от това?

    Коментиран от #13

  • 13 ъхъ

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Сократ":

    Ща вземат новобранец, ейтаквоз.
  • 14 САМО ДА НЕ МЕ ИЗТРИЯТ

    7 4 Отговор
    Не са особено нещо пъбовете, може да се отбиеш, но не задълго. Обаче една проста разходка ще ви отведе до един от най-интимните, но изключително изискани бар коктейли в Сохо. А именно Ronnie Scotts, който винаги е предлагал най-доброто от джаз музиката на живо и се радва на значителен престиж като елегантно и луксозно място за прекарване на вечерите със стил, създавайки спокойната атмосфера на 50-те години на миналия век. Когато предлагаш нещо изискано и вълнуващо, няма как да фалираш, макар и да си на повече от 60 години.

    Коментиран от #22

  • 15 Така де

    3 0 Отговор
    разноските по живота.Тва да не е малко?Енергия,хигиена,прехрана,пийване.Глеам от онова време преди 25 години златото поскъпнало пет пъти,ама енергия и прехрана не са надскочили пет пъти.
  • 16 Ха ха ха ха ха

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Видяхме ги англичаните на слънчака :))) айде нема нужда да бляботиш тук.
  • 17 Пръц - Тръц

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пръц":

    И 29 % от спестяванията на българите фръкнаха. Цените фъркат.
    Путин ни гофкара два ката
  • 18 Радост Джендърска

    7 0 Отговор
    Значи санкциите дйстват.
  • 19 Джоли Роджър

    2 0 Отговор
    Английските отпадъци ще си наваксат лятоска в колонията по слънчака.
  • 20 не ва знам

    1 0 Отговор
    От де ги вадите тия но навсякъде гледам търсят персонал, готвачи, бармани и тнт.
  • 21 един от многото

    3 0 Отговор
    Баш ме боли за английските пъбове!
  • 22 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "САМО ДА НЕ МЕ ИЗТРИЯТ":

    Хубаво място, но не си падам много по джаза.
Новини по държави: