Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Февруари, 2023 08:39 5 501 74

Ще използва ли Русия ядрено оръжие? "Путин няма какво да губи"

  • ядрена война-
  • владимир чуков-
  • русия-
  • украйна-
  • ядрени бомби-
  • владимир путин-
  • кремъл

В момента САЩ тренират с Южна Корея отблъскване на ядрен удар

Ще използва ли Русия ядрено оръжие? "Путин няма какво да губи" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия няма какво да губи. Никой не вярваше, че ще се случи "24 февруари" и атаката срещу Украйна, но тя се случи. Сега никой не вярва, че Русия ще използва тактическо ядрено оръжие. "Дано не съм прав!". Това, което прави впечатление напоследък, са и множеството антибългарски статии, които се появяват в многото руски сайтове. Тези, които управляват в момента Русия, спокойно са в състояние да ни сложат в т.нар. "руски многонационален народ". Това каза арабистът проф. Владимир Чуков, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Има един водещ, ключов конфликт - войната в Украйна. Всички останали конфликти, като логика, са подчинени на него. Такива конфликти са Ирано-Израелската война, конфликта в Нагорни Карабах. Тази поляризация много силно оказва влияние на това, което се случва в Близкия изток. Близкият изток е продължение на фронта от Украйна. Когато започна войната казах, че фронтът започва от Беларус, минава през Донбас, минава през Крим и слиза надолу към Сирия. Това беше в самото начало, когато още Иран не се бе ангажирал. Иран официално не предоставяше ракети, каза гостът.

"В момента САЩ тренират с Южна Корея отблъскване на ядрен удар, посрещане на ядрена атака и ме е страх, че ние се изправяме пред много неприятен психологически момент, в който... Целият свят не вярваше, че ще се случи 24 февруари. Страх ме е да не се окажем в същата ситуация", предупреди гостът. Запитан дали говори за ядрено оръжие Чуков каза: "Страх ме е. Много зависи от това как ще се развият събитията на терен. Ръководството на Кремъл е решено до краен предел да не губи войната. Но като гледате ситуацията на къде върви, такива изводи са силно преувеличени. Вероятно на пролет ще имаме промени на бойната линия".

"Относно неупотребата на ядрено оръжие.. знаете има тактическо и стратегическо. Тактическото не би било много далеч от мислите на хората, които в момента държат ядреното куфарче на Кремъл и които ако видят, че техните войски са изтласкани до международно признатите граници, ме е страх, че биха изпаднали в такова психическо състояние, което да наподобява 24 февруари. Дано да не съм прав. Но и в 24 февруари никой не вярваше, а се случи".

На въпроса какво би постигнала Русия с използването на ядрен удар, освен да се легитимира тотално като най-човеконенавистната държава в света професорът каза, че и в момента статутът ѝ е точно такъв. "Тя няма какво да губи. Видяхте вече е на път да се конституира Международния съд за военни престъпления, видяхте резолюциите на Европейския парламент, готви се специален състав на Международния наказателен съд и то за тези, които в момента са в Кремъл. Обезщетения? Много ясно, че те трябва да платят. Тази изолация, в която в момента се намира Русия, е безпрецедентна. Не виждам, докато няма смяна на екипа в Кремъл, ситуацията да може да бъде променена. Русия няма какво да губи".

"Има анализи, които казват, че Кремъл е разделен на три течения. Управляващото е течението на садистите, включително Рамзан Кадиров, Евгений Пригожин. Има и такива, които са лакеи, а има и такива, които чакат, но може да се окажат още по-луди. И това е възможно. Никой не може да предрече какво ще се случи в Кремъл".

Относно развоя на войната професорът изтъкна, че цялата армия, с която Русия нахлу в Украйна, вече я няма. "180 000 души просто ги няма - или са убити, или са ранени. Това е тотална касапница и това, което се готви през пролетта може би е удвоено по две. Но това е логиката на войната. Няма как да бъде оставен Путин, защото аз съм убеден, че той няма да се спре само до тези четири окупирани територии, а ще върви много плътно на запад. Молдова. Може би и малко по-нагоре, на северозапад. Тази година Полша има намерение да се окаже с втората сухопътна армия в Европа. Вдига своя военен бюджет на четири процента от БВП. Нещо, което е безпрецедентно в историята на тази държава".

"Тук, на Балканите, вътрешнополитическият дебат е изместен, докато там, в Полша, в Прибалтийските републики, нещата стоят по съвсем различен начин. Спомняте си какво заяви Путин, че границите на Русия са границите на Съветския съюз. Това, което прави впечатление напоследък, са множеството антибългарски статии, които се появяват напоследък в многото руски сайтове. Дори имаше една, която ме шокира, че Путин не трябва да допуска грешката на Сталин - че не трябва да оставя независима България. Нещо, от което на човек могат да му се изправят косите. Но тези, които управляват в момента Русия, спокойно са в състояние да ни сложат в т.нар. "руски многонационален народ". Виждате Митрофанова, че отива във Външно министерство без преводач, говори с журналисти без преводач. Тя се чувства у дома си".

Всичко ще зависи от съдбата на войната в Украйна. Страх ме е, че притиснат до стената, Путин ще покаже, че са му приятели Кадиров и Пригожин, заключи Владимир Чуков. "Това е възможно най-жестокото и безпардонното. Всеки божи ден те избиват хора. Отделно, на терен виждате жестокостите, типични за "Вагнер". За тази армия сме говорили още преди войната в Украйна. В Сирия правеха неща, които са немислими с Виенската конвенция за военнопленниците. Това, което правят и в Африка. Всичко това ще бъде превърнато вече в норми на поведение".

"Войната в Украйна силно поляризира света. И върху най-малките и дребни конфликти тя хвърля своята сянка. За съжаление и върху този вечен конфликт Израел - Иран, там, където има огромни ресурси, огромна военна технология, невероятни стратегии и за съжаление, сянката на ядреното оръжие".

Ние всички искаме войната да приключи възможно най-скоро, но много често нашите отговори отразяват нашето желание, подчерта събеседникът. "Мислим като европейци и за това казахме - Путин няма да нападне Украйна. Реалностите обаче са коренно различни. Много ми се иска да кажа, че 2023 година войната ще приключи, но по-скоро трябва да си необоснован оптимист, за да го предречеш, защото Путин си е поставил за цел неща, които са реално невъзможни".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 НЕЩО СТЕ В ГРЕШКА

    59 15 Отговор
    ЧЕ ТОЙ ПУТИН НЕ ГУБИ , САМО ПЕЧЕЛИ........?!?!?
  • 3 Последния Софиянец

    69 12 Отговор
    Какво ще отблъскват като се видя в Украйна че западното ПВО не хваща руските ракети?
  • 4 Гориил

    61 10 Отговор
    Основното нещо не е използването на ядрени оръжия. Един опитен политик никога не би го направил. Заплахата от внезапното му използване е аргумент, който превръща Запада в уплашено кученце.Несигурността поражда страх.И Путин уверено използва това чудодейно оръжие.
  • 5 щъркел

    37 12 Отговор
    Ще използва. Нали за това го има?!
  • 6 Адам Хилтън

    68 12 Отговор
    Питайте Японците кой пусна ядрени бомби върху тях и започна ядрената епоха?

    Коментиран от #19, #33

  • 7 горски

    63 10 Отговор
    Било го страх,Чуков.
    Всички които дрънкахте оръжие и подкрепяхте неодоктрините на САЩ,има от какво да се страхувате.
    Но страхът ,не идва от Апокалипсиса,а от това че ще спрат центовете и доста пишман анализатори ще трябва да си търсят работа,или да сменят кожата на дърто време....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Краварска медия

    32 7 Отговор
    Мъкааа
  • 10 Фондация "Костя Копейкин"

    8 30 Отговор
    Хайде на копейкитеЕЕЕЕ .
    5 за поста, 1000 за Костя .

    Гарантирано от бойко и доган.
  • 11 Учуден

    61 9 Отговор
    Кога краварите пускаха ядрени бомби не рИвахте, кога ръсеха напалм мълчахте, кога ползваха химически оръжия блеехте.
  • 12 Българин

    19 44 Отговор
    Путин е пътник-и Господ не може да му помогне
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин

    17 38 Отговор
    сатрапа от Кремъл ще изкара късмет,ако стигне до Хага

    Коментиран от #23

  • 15 ИВАН

    52 15 Отговор
    Още се тикайте на руснаците в краката, още дразнете руската мечка и се питайте - ще има ли ... пращайте танкове, самолети, ракети ... умопобъркана западна пасмина.

    Коментиран от #20

  • 16 Брюкселската зелка

    41 12 Отговор
    Не, няма да използва. И не защото няма какво да губи, а защото за сега печели и то убедително.
  • 17 Българин

    17 33 Отговор
    Русия загуби тази война-а лидера и ще загуби всичко
  • 18 Специална Военна Обсерация

    17 29 Отговор
    Путин има деца, така че спокойно! Не е луд, та да си затрие челядта! Скоро, някоя сутрин, ще забрави как да диша...
  • 19 Брюкселската зелка

    21 7 Отговор

    До коментар #6 от "Адам Хилтън":

    Споко, според най-новите учебници руснаците са им хвърлили ядрените бомби. Само чакай да излезнат от печат
  • 20 Българин

    4 12 Отговор

    До коментар #15 от "ИВАН":

    тя умряла бе
  • 21 само да кажа

    30 6 Отговор
    Статията е тотално извращение на истината!Жалко за Чуков ако е написал този пасквил!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Брюкселската зелка

    25 8 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Разкажи и на другите жълтопаветни нискоинтелегенти, че Русия не признава съда в Хага и никой руснак неможе да бъде съден там, както и САЩ.
  • 24 Националист

    6 25 Отговор
    Да се даде на Украйна ядрено оръжие и Путин веднага ще капитолира
  • 25 Хахах

    27 10 Отговор
    какво би постигнала Русия с използването на ядрен удар

    Ами каквото и САЩ, когато думнаха в Япония два пъти - просто спечелиха войната. И никой не ги мрази заради това.
  • 26 Софиянец

    14 34 Отговор
    Путя няма да ползва ядрения Арсенал, плъхът е уплашен и снишен - въпрос на месец е да го елиминират.
    Чудя се и що за “българи” са горните драскачи на коментари, други пък се радват че имало 400 хил. жертви украински, при положение че и руския народ не подкрепя режима и войната ;)
    Отделно знаете ли че и България има пръст в създаването на чумата на 20 век - болшевизма.

    Коментиран от #27, #66

  • 27 Гориил

    39 6 Отговор

    До коментар #26 от "Софиянец":

    Чумата на двадесет и първи век са доларът и Международният валутен фонд.
  • 28 Мишел

    24 8 Отговор
    Отблъскването на ядрен удар е фантазия и е със същия ефект, като на поемането на ядрен удар.
    Ако продължава пълзящото снабдяване на Украйна с натовски оръжия с растящ обсег и мощност, снабдителите ще бъдат първо предупредени с ядрен удар. Второ предупреждение няма да има, ударите ще са по центровете за взимане на решения.
    Когато някой снабдява противникът ти с оръжия, които застрашават държавата ти, не трябва да е удивен, че получава удар .

    Коментиран от #31, #41

  • 29 ъгтефт

    25 6 Отговор
    Вчера църния роб дето е министър на отбраната в краварника, заплаши че ще използва ядрено оръжие в южна корея. Не прочетохме обаче никои в света да се възмущава че заплашват с ядрено оръжие краварите. Що така бре? Защо като е Русия е "лошо" а когато е кравария е "демократично"? Що така????
  • 30 АнтиГлобалист

    22 8 Отговор
    Алантическите ясртреби пак започнаха да задават невменяемия си въпрос. Путин ще използува, ако се наложи. Той нали Ви каза, че свят без Русия по-добре да не съществува. Тогава защо искате да разпарчетосате Русия? - сами си го търсите, пък после инфантилно питате от шубе
  • 31 Русия може

    5 12 Отговор

    До коментар #28 от "Мишел":

    да се снабдява с ирански воени дронове и други оръжия и боеприпаси а Украйна не може??????

    Коментиран от #34

  • 32 Хаха

    19 4 Отговор
    Е много триете бе като се казва истината боли тцтц. Е ми както казах няма да използва защото всичко върви по план СВО ще си продължи още 2 години до омаломощаването на Европа . Така се прави а не като по филмите който гледате. ТА добре, че на запад вече се появяват здраво мислищи журналисти и анализатори, та дори и икономисти и всички тези ваши бращулевиния ги разбиват на пух и прах. И то в издания на либералистите.

    Коментиран от #35

  • 33 ехехех

    27 6 Отговор

    До коментар #6 от "Адам Хилтън":

    Американците са ги пуснали с добри намерения то е било за тяхно добро. А Путин той е с 34 вида рак чума залушка и хепатит, спи с мъже има шизофрения. Няма какво да губи а и Русия губи войната от 25 февруари някъде, на 26 и свършиха ракетите на 27 танковете и войници и те.Горе-долу от тогава до сега Руската армия яде деца и краде перални това е постигнала. Украйна е загубила около 2-3 войника и утре е в крим. Запада не участва във войната защото не се и налага. Като цяло това е обобщението, източника са сериозните световени медии.
  • 34 Мишел

    9 7 Отговор

    До коментар #31 от "Русия може":

    Ако Украйна обяви война на Русия или специална операция в Русия, тогава и тя може.
    Сега това, което прави в Русия, си е тероризъм .
    Ако си забелязал, САЩ направиха десетки войни в света ,само като акции на НатО.

    Коментиран от #36, #39, #40, #42, #55

  • 35 Абе ухиления

    12 3 Отговор

    До коментар #32 от "Хаха":

    Първо разкажи, защо русия е в украйна? Във военните учебници няма раздел "освободителна война".После, колко си прозорлив и всички други са грешници.
  • 36 Абе мишленце

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Мишел":

    Нови международни военни правила ли измисли?
  • 37 Солей

    3 2 Отговор
    Другаре, четете ли какво света мисли за работодателя ви? :))) А вие се надявахте, че ще успеете в друго да убедите :)))))
  • 38 Моряка

    18 4 Отговор
    Че те,прехвалените консервени кутии на западняците,може и да се превърнат в слитъци чудесен легиран скрап даже и със ЯО със свръх малка мощност.Третата Св.В. започна,защото Запада наруши обещанието си да не разширява НАТО.От САМОНАДЕЯНСТ на американските калинки.Най влиятелния човек на планената,Путин( според влиятелното списание Форбс),предупледи калинките през 2007 година.Калинките да го чуха?Всеизвестно е ,че Путин не казва нито една излишна дума.Какво толкоз се страхува Чуков,най много да се изпари за една секунда.Светът няма да изгуби от празната му атлнтичедката кратуна.Да беше се консултирал с умния си брат Боян поне,преди да плюе към Русия
  • 39 Солей

    4 5 Отговор

    До коментар #34 от "Мишел":

    "Сега това, което прави в Русия, си е тероризъм" Не позна. :)))) Чел ли си някога какво е определението за война? :))))

    Коментиран от #63

  • 40 Мишелчо,

    8 8 Отговор

    До коментар #34 от "Мишел":

    Бъди по точен, в кои държави САЩ е започнала война криейки се зад флага на НАТО ? Гола вода си с тази риторика.
  • 41 Връх на

    5 9 Отговор

    До коментар #28 от "Мишел":

    нахалството е русия да мери далекобойността на украинските оръжия, а в същото време да използва такива още от началото на войната. Бомбандират по щялата Украйна, вкл. и Киев, но ако им пратят някое дронче в Москва било прекрачване на червената линия. Путин сигурно знае, че за Москва са предвидени 27 термоядрени заряда, нямало какво да губи русия ли?

    Коментиран от #64

  • 42 Акции на НАТО ???

    3 6 Отговор

    До коментар #34 от "Мишел":

    Не си у ред.
  • 43 Аноним

    12 5 Отговор
    На хартия Болгари е демократична държава. На практика е обикновена диктатура. Занимава се с русофобска пропаганда от сутрин до вечер
  • 44 Дебили Русофили

    7 7 Отговор
    Ченгетата Чукови плашат с ядрен удар, защото знаят, че Путлер е загубил войната още преди да я започне. И двамата доносници на ДС са много активни напоследък.

    Коментиран от #46

  • 45 Аноним

    9 2 Отговор
    Европа е на ръба на енергийна криза, но се оказва от евтин руски газ. В САЩ има празни магазини за автомобили, но Вашингтон затваря вратите си за китайската електроника.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Въпросът

    6 5 Отговор
    кой какво губи е важен. Така или иначе, Путин е в края на жизнения си път. Както се видя по Коледа, сам като куче, явно не кара семейните празници с никого и не му дреме за никого. Но пък по-младите руски може би ценят живота си. Щото радиацията има свойството да се разпространява с вятър, дъжд, прах...
  • 48 Русия

    8 2 Отговор
    Е ядрена сила. Най-голямата. Може да ползва ядрена сила. Останалите чакат и си записват. ВНИМАТЕЛНО.
  • 49 Така де

    6 3 Отговор
    Руснаците мразят българите, щото българските управници имат слугинско поведение към тях.
  • 50 дядото

    7 2 Отговор
    да,нека ползва.като крайна необходимост,при агресия на нато и сащ да гарантира съществуване или унищожение- и на русия и на света.по-дорбе ядрено оръжие отколкото робство на каобой и лордове.

    Коментиран от #57

  • 51 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    Метаморфозата на братя Чуково.от путлерас до демократ.кви ги пя тоя преди година с брат си и кви ги реди сега...та путлераста няма достойнство.

    Коментиран от #60, #61, #62

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Иван

    1 2 Отговор
    В Библията пише че ще използва.
  • 55 Ехееее, много я направи

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "Мишел":

    Нападаш имаш право да се въоражаваш а нападнатия няма право да се въоражава. Желязо от дърво е това правило за въоражаване !!!!!
  • 56 Аааа

    5 1 Отговор
    То понеже краварски те боклуци не избиха милиони е Сирия но за тях може нали са велика демокрация
  • 57 Ти, дърто,

    1 2 Отговор

    До коментар #50 от "дядото":

    трай! Младите трябва да се изказват по тая тема. Ти си развил старчески егоизъм, а собствената си неудача виждаш като "робство".
  • 58 Аноним

    3 1 Отговор
    Занимава се с русофобска пропаганда от сутрин до вечер-болгарски сми
  • 59 Аноним

    5 2 Отговор
    Самата идея да се разпалва огънят на конфликта чрез изпращане на танкове и ракети в Украйна, за да се спре военната ескалация, е като лудост от първи ред. светът е полудял

    Коментиран от #65

  • 60 Иван Крымчанин

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "стоян георгиев":

    Стоянушка! Ты где был? Ты сейчас на Украине? Приезжай ко мне в гости, поедем в Крым, посидим, выпьем, я тебя могилу деда покажу

    Коментиран от #70

  • 61 Иван Крымчанин

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "стоян георгиев":

    Стоянушка! Не исчезай, напиши мне что-нибудь
  • 62 Иван Крымчанин

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "стоян георгиев":

    Стоянушка! Къде беше? В Украйна ли си сега? Елате ми на гости, да отидем в Крим, седнете, пийнете, ще ви покажа гроба на дядо
  • 63 Мишел

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Солей":

    За десетина години в Иран, Афганистан, Либия, солейка.
  • 64 Мишел

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Връх на":

    Ако не си обявил специална операция или война на дадена държава , всяко твое нападение в тази държава си е чист тероризъм.
  • 65 1111111111

    0 3 Отговор

    До коментар #59 от "Аноним":

    Напротив, дори прекалено меко се отнасят съм Русия. Още в самото начало трябваше ясно да му се покаже, че или трябва да с откаже или да умре. Също и на приближените му барабар със целите им семейства. На руснаците също трябваше ясно да им се каже, че при ядрена война те със сигурност умират.

    Коментиран от #69

  • 66 Кирпича

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Софиянец":

    Има една група в България която е най гадната паплач в света , няма друга националност в света която да може да мрази толкова много.

    Коментиран от #68

  • 67 Навалний

    0 1 Отговор
    Ще използва ама на секундата е очистен заедно със семейството му!
  • 68 Мунчо

    0 1 Отговор

    До коментар #66 от "Кирпича":

    Ти принадлежиш към тази на отвратителните руски шпиони!
  • 69 Навалний

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "1111111111":

    Казаха им, само че те е за вътрешна употреба не го съобщават!
  • 70 Мунчо

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "Иван Крымчанин":

    Чупка бе ватник!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Бай Кал

    1 0 Отговор
    А използва ли САЩ ядрено оръжие в Япония на времето ? Изби ли милиони без никаква обективна причина да го използва ? Използва го нали?
  • 73 Хмммм

    0 0 Отговор
    Ще използва ли Русия ядрено оръжие?======Зеленски не помните ли, че призова Запада за изпреварващ удар ?.....
  • 74 Мимч

    1 0 Отговор
    Бяма невъзможни неща.Това,което Путин си е поставил,ще го постигне..
Новини по държави: