Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 23:30 5 321 116

Сталинград: битката, която реши Втората световна война

  • сталинград-
  • русия-
  • ссср-
  • втора световна война-
  • йосиф сталин-
  • история-
  • адолф хитлер-
  • нацисти-
  • владимир путин

На 2 февруари 1943 година битката при Сталинград приключва с капитулация на германския Вермахт

Сталинград: битката, която реши Втората световна война - 1
Снимка: Shutterstock

Всъщност Сталинград е трябвало да бъде само етапна цел за Вермахта - като отправна точка за завземане на нефтените полета на Кавказ. Заради името на града обаче битката за него, започнала през лятото на 1942 година, придобива върховно политическо значение - както за Адолф Хитлер, така и за Йосиф Сталин.

Германската офанзива на шеста армия под командването на генерал Фридрих Паулус е била рискована още от самото начало - заради твърде дългите снабдителни пътища. Тя започва в средата на август 1942г., близо година след германското нападение над Съветския съюз. Навремето Хитлер заявява: "Руснаците са на края на силите си". Това обаче се оказва огромна заблуда. Вермахтът действително успява да завладее по-голямата част от града до средата на ноември - и то въпреки огромната съпротива. Същевременно обаче Червената армия започва контраофанзива от два фронта и обкръжава германците. Още в края на ноември 1942-а цялата шеста армия на Вермахта и части от подкрепящата я четвърта танкова дивизия - близо 300 000 души - са обградени. По заповед на Хитлер обаче те трябва на всяка цена да удържат позициите си. Подобна заповед дава и Сталин още през юли: "Нито крачка назад".

Настъплението на руснаците

Тъй като нито една от страните не отстъпва от позициите си, на бойното поле възниква нещо като "котел". Положението в него бързо се влошава. Снабдяването на войниците от Вермахта се осъществява посредством голям въздушен мост. Само че той не успява да задоволи нуждите им. С напредването на Червената армия снабдяването става още по-трудно. В зимните месеци температурите падат до минус 30 градуса. И така повечето от заклещените в "котела" германски войници умират не в битка, а от глад и студ.

Въпреки това генерал Паулус все още стриктно спазва заповедта на Хитлер да се бият "до последно" и на 8 януари 1943-а отхвърля съветското предложение за капитулация. На 29 януари, когато положението вече е напълно безнадеждно, Паулус изпраща до Хитлер по телеграф следното съобщение: "Шеста армия поздравява своя фюрер по случай годишнината от идването Ви на власт. Над Сталинград още се развява знамето с пречупения кръст. Нека за сегашните и бъдещите поколения нашата битка бъде пример за това никога да не капитулираме - дори и в най-безнадеждното положение. Тогава Германия ще победи. Хайл, майн фюрер!"

Само че верността на генерал Паулус към Хитлер не е безгранична. На 31 януари, когато Червената армия нахлува в неговата главна квартира, разположена в мазето на едно кафене, главнокомандващият е пленен. Той забранява на офицерите си да се самоубият - те трябва да споделят съдбата на редовите войници. Германските войски капитулират. Междувременно "котелът" е разделен на южен и северен. В края на януари германските войници в южния "котел" се предават. На 2 февруари се предават и войниците от северната част. Те са арестувани от руските въоръжени сили.

"Въпрос на живот и смърт"

В битката при Сталинград загиват половин милион руснаци, между които и много цивилни граждани. Причината: Сталин дълго време не разрешава цивилното население да бъде евакуирано. А и Червената армия не щади своите сънародници. Близо 40 000 от тях са убити при бомбардировките още през първите дни. Близо 75 хиляди руснаци остават в града до края на битката. Много от тях обаче умират от глад и студ. Предполага се, че от германска страна загиват между 150 000 и 250 000 души. А от стоте хиляди германски военнопленници оцеляват едва 6000. През 1956-а те се завръщат в Германия. Сред тях е и Паулус.

За Вермахта битката при Сталинград не е най-важната във военно отношение, нито пък загубите му в нея са най-тежките. Но "психологическото ѝ значение е огромно и поради това тази битка е решаваща за изхода на войната", обяснява историкът Йохен Хелбек от университета Рютгерс в Ню Джърси. Включително и поради това, че "от самото начало двете страни оповестяват, че тази битка ще бъде решаваща".

"В Сталинград ние защитаваме нашата Майка Русия", пише тогава съветският писател Иля Еренбург. "Това наистина е въпрос на живот и смърт и нашият престиж, както и този на Съветския съюз, зависи в голяма степен от изхода му", отбелязва министърът на пропагандата на Хитлер Йозеф Гьобелс. Битката се превръща в повратната точка във Втората световна война.

В СССР победата в Сталинград се митологизира. Постигнат е пробив срещу армията на нацистка Германия, която се приема за най-силната по това време.

Как Путин злоупотребява с мита за битката при Сталинград

И днес, във войната в Украйна, руското ръководство отново си служи с този мит. В продължение на месеци Кремъл се опитва да представи операцията в Украйна като нова борба срещу нацистите, които били начело на украинската държава и искали да унищожат рускоезичното население в Източна Украйна. Още докато даваше заповедта за нападение, президентът Владимир Путин обяви, че ще "денацифицира" Украйна.

Музеят "Сталинград" в днешен Волгоград също е включен в този наратив. От години музеят е домакин на една от най-посещаваните изложби в Русия. Сега там се организират церемонии за семействата на руските войници, загинали в Украйна. Известните военни паметници във Волгоград също се превръщат в сборни пунктове за войниците на път за Украйна.

Опитът на Путин да припише определението "нацисти" на украинското ръководство може да се разглежда единствено като претекст за неговата агресивна война. Паралелите, които той прави между днешния ден и времената преди 80 години, са исторически несъстоятелни. Съществената разлика е, че през 1941 г. Съветският съюз е нападнат от нацистка Германия - през 2022 г. държавата наследник - Русия - напада съседна Украйна, без самата тя да е застрашена.

Различният образ на Сталин в Русия и Украйна

Колко различно се възприема миналото в Русия и Украйна, става ясно и от оценката за личността на Йосиф Сталин: по случай 80-годишнината от битката при Сталинград във Волгоград бе открит нов бюст на бившия съветски диктатор. Градът е преименуван през 1961 година по време на процеса на десталинизация и опитите за дистанциране от терора, налаган от диктатора.

В Украйна Сталин е смятан за инициатор на така наречения Гладомор. През 1932 г. и 1933 г. само в Украйна до четири милиона души стават жертва на тежък глад, който според Киев предизвикан умишлено, за да се сломи съпротивата на украинските селяни срещу насилствената колективизация. Германският Бундесаг, българският парламент и Европейският парламент също обявиха Гладомора за геноцид.

Автор: Кристоф Хаселбах


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хаха

    80 13 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ленд лиза за Британия е бил 3 /три/пъти повече отколкото за Русия, без същата да влиза в сериозна битка с Германия, освен морски и въздушни! Ако незнаеш СССР воюва не само с Германия, а с цяла Европа! Само при Сталинград дават фира няколко стотин хиляди италианци, румънци и унгарци или това според теб не е помощ!? На страната на Ч. армия се сражават само няколко френски летци и много малко чужди доброволци!

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Еразъм

    77 9 Отговор
    Най-голямата битка в историята на човечеството с около 2 милиона общи загуби на двете страни. Човек не може да чете равнодушно историята на тази битка. Моето искрено и огромно уважение към народите на Съветския съюз (но не и ръководството, "елита"), които с огромни усилия са спечелили тази битка! Само истински, стойностни хора могат да направят това.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 3.14К

    96 13 Отговор
    Памперса и урсулите пак не поискаха да чуят какво им каза Путин днес. Тия докато не взривят планетата няма да мирясат.

    Коментиран от #36, #78

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Калин

    82 15 Отговор
    Кога неофашистката пропаганда на Дойче Зеле ще бъде забранена в България ?! Алоооо, Гешев?!!!!
  • 21 Брачет,

    31 4 Отговор

    До коментар #7 от "Последния софиянец":

    Превърте ли ...🤔 Има некви граници ..
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хохо секса

    12 51 Отговор
    Честит Путин ден на всички руски фашисти!

    Коментиран от #56

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 На тоя Кристоф още май

    49 6 Отговор
    му пари, от деда му може би.
    Била митологизирана.
    Крискоооу, това е най-голямата битка водена някога в историята на човечеството, tъпан неграмотен.

    Коментиран от #29

  • 27 Ей много ви яде

    44 5 Отговор
    че ви биха неграмотните, изостанали руснаци.
    Вас, германците, най-великата нация на света.
    Ако можеше някак си да напишете, че 82-ра въздушно-преносима дивия се е включила в битката и е бърнаха хода и ена нямаше да има.
  • 28 ЩЕ ПРАЗНУВАМЕ 3 ТИ ФЕВРУАРИ

    42 10 Отговор
    ДЕНЯТ КОЙТО РУСИЯ ПОБЕДИ АМЕРИКА И ЦЕЛИЯТЛИЯТ ОСТАНАЛ СВЯТ

    Коментиран от #33

  • 29 Зависи ,

    9 17 Отговор

    До коментар #26 от "На тоя Кристоф още май":

    да кажеш нещо за Курската битка ?! Що ми се чини , че бъркаш обсада с битка ...

    Коментиран от #110

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Мда

    38 1 Отговор
    Леле, какви ужасни кометари има под статията. Какво е било в Сталинград, кой знае. Има един филм на Жан-Жак Ано - "Враг пред портата“ или "Enemy at the Gates", който дава визия отчасти за това, което се е случило в Сталинград. Странно как хората не разбират историята, а само ръчкат по ерзац медиите към поредното облъчване...
  • 33 КАК ТАКА ЦЕЛИЯТ ОСТАНАЛ СВЯТ

    22 10 Отговор

    До коментар #28 от "ЩЕ ПРАЗНУВАМЕ 3 ТИ ФЕВРУАРИ":

    И НИЕ ОТ ОСТАНАЛИЯТ СВЯТ ИСКАМЕ РУСИЯ ДА ПОБЕДИ И А НИ ПОЩАДИ

    Коментиран от #46

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Факт

    11 43 Отговор
    В началото на войната русняците обучават немската армия изнасят гориво за нападението над Франция Белгия Холандия и Норвегия и други продоволствия.
    Освен това съветски профашисти участват в кланета на Вермахта във Франция и Белгия в края на войната.Това обаче удобно се премълчава.

    Коментиран от #38, #111, #112

  • 36 Баро

    11 45 Отговор

    До коментар #16 от "3.14К":

    Единствения мераклия в момента за взривяване на планетата е путин
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Баро

    12 33 Отговор

    До коментар #35 от "Факт":

    Точно така е и не само продоволствия а и суровини като стомана и алуминий най-важните за германия и даже ссср е нападнат с техника изградена от руски суровини и после някой да ми каже че руснаците са умници
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Баро

    9 23 Отговор
    А сталин се е кефил че германия напада франция и англия

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Факт

    8 10 Отговор

    До коментар #40 от "Баро":

    Нормално тогава са били в Съюз с Третият райх
  • 44 Знаем, знаем

    36 4 Отговор

    До коментар #34 от "Жреца на Ботунец":

    И след това дошла мосрката пехота на САЩ и освободила цяла Европа.

    Коментиран от #48

  • 45 Факт

    8 5 Отговор

    До коментар #41 от "Ахаха ти ме разсмя":

    Малкомли е а и кво да види още като е остров.А ми Африка и Ромел Ел Аламейн Тобрукни тн а освен това битката с Кригсмарине а ми в Азия битката с Япония.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Смех 😆🤡🤣

    10 40 Отговор
    Добре че Японоя не е напафнала Русия Всв че тогава с тях е било свършено Русия няма почти никакъв флот Всв да не говорим за самолетоносачи тя и сега няма.Още катапулт не могат да сделат и то говорим за парен а американците минават на електромагнитни.

    Коментиран от #106, #113

  • 48 Баро

    7 9 Отговор

    До коментар #44 от "Знаем, знаем":

    Да така е и сталин се е молил две години за това
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 стоян георгиев

    18 5 Отговор
    Сталинград и битката при него показва че Хитлер си няма хал хабер от ситуацията на фронта и от немската военна стратегия.наоада град без никакво стратегическо значение и търси челен сблъска с осем пъти по голямата съветска армия.та от и сблъска загиват няколко пъти повече руснаци от немците но победата е за СССР предвид големината на двете армии.не поучил се от грешката си лятото на следващата година я повтаря при Курск.

    Коментиран от #55

  • 53 да питам

    9 12 Отговор

    До коментар #41 от "Ахаха ти ме разсмя":

    Ше ти задам един въпрос .. като си толкова навътре в нещата . "Катюшата" с какво шаси е била ? Ако не ми отговориш , аз ще ти кажа .

    Коментиран от #61

  • 54 Баро

    5 17 Отговор
    Ако не се беше случило денят де червената армия щеше да приключи още в румъния да не говорим за десанта в италия направо не мога да ги мисля рашките какво щеше да им се случи насред ссср
  • 55 В БИТКАТА ПРИ ВАШИНГТОН

    14 8 Отговор

    До коментар #52 от "стоян георгиев":

    МНОГО ТРЯБВА ДА СЕ ВНИМАВА ЧЕ АКО ПАДНЕ ПАДА ЦЯЛ СВЯТ ПОД РУСКО ИГО

    Коментиран от #57

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 стоян георгиев

    4 17 Отговор

    До коментар #55 от "В БИТКАТА ПРИ ВАШИНГТОН":

    Ххаахха тва сигурно е най краткия руски виц?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Име

    1 4 Отговор

    До коментар #50 от "Русофил":

    Я дай повече имфомпо темата
  • 61 Баро

    10 10 Отговор

    До коментар #53 от "да питам":

    Направи ли са около 1000 бройки на зис 5 и след това са минали на американски шасита

    Коментиран от #71

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Баро

    3 11 Отговор

    До коментар #49 от "РУСИЯ АКО СЕ ПРЕДАДЕ НА ФАЩ":

    Не се притеснявай така или иначе ще ти пръснем цвайцера
  • 67 Гориил

    29 5 Отговор
    Сталин няма нищо общо с евакуацията на сталинградчани. Германците бомбардират мостове през Волга и осъждат цивилни на смърт. Това е едно от най-тежките престъпления, извършени от Хитлер и неговите европейски съюзници (включително България).

    Коментиран от #69

  • 68 ЯДРЕННА РУСКА ТОЯГА

    15 5 Отговор
    С ЯДРЕНАНАТА ТОЯГА ТРЯБВА ДА СЕ БИЕ ДА ТЕ УВАЖАВАТ А НЕ САМО КАТО КИМЧО ДА НИ ПЛАШИ
  • 69 стоян георгиев

    6 21 Отговор

    До коментар #67 от "Гориил":

    Пукало му е на Сталин за цивилните.можел е да ги евакуира през волга.имал е три месеца да го стори и флот ,но не му е било зор.същото като при Ленинград зарязване на цивилните.

    Коментиран от #73, #85

  • 70 чичо стамат шумков

    24 4 Отговор

    До коментар #34 от "Жреца на Ботунец":

    Чели сте нещо ,но явно сте върл противник на РУСИЯ.КАКЪВ ЗАПАДЕН ФРОНТ СЪНУВАТЕ ДО 1944 Г. По това време цяла ЕВРОПА без АНГЛИЯ е работила за ХИТЛЕР.Тогава се е получила същата ситуация като с войната в Украйна Основно щатите са помагали на СССР със суровини и материали сега помагат на УКРАЙНА като и от двете страни воюват и се избиват взаимно потомците на тези които победиха ХИТЛЕР.. Посочете ми за периода 22 юни 1941 до 06 юни 1944 г, в коя европейска страна освен АНГЛИЯ има други редовни армейски части освен на ГЕРМАНИЯ и нейните съюзници.

    Коментиран от #105

  • 71 да питам

    13 0 Отговор

    До коментар #61 от "Баро":

    Сега остава и да кажеш - колко Студебейкъра ..
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Гориил

    26 2 Отговор

    До коментар #69 от "стоян георгиев":

    Всеки кораб на Волга е преследван от немски изтребители, превръщайки салове и шлепове в масови гробове. Повече от 70 хиляди жители на Сталинград намират смъртта си на дъното на реката. Вашият съюзник Хитлер не воюва с Червената армия, той унищожи Русия.

    Коментиран от #81

  • 74 Да ама не

    8 33 Отговор
    Реши се с помощ от САЩ. Ако не беше САЩ да прати ресурси, руснаците падаха. Самите те си го признават, не е тайна, че САЩ спаси Европа тогава. Не е всичко до хора и до воля, а и до ресурси. За справка - прочетете руски или които и да е учебник по история. Не го крият, признателни са.

    Коментиран от #77, #79

  • 75 Кочо

    26 2 Отговор
    Тогава бива популяризиран лозунга на дедите и бащите Ви - ,,Изпаднал германец"!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Калпазанин

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "3.14К":

    Тука си много прав ей, кой и на кого му трябваше да ди бърка носа в укрия, ама алчност. Не може толкова малко народ да имат толкова много земя и ресурси че и да говорят руски деро са вика братовчеди
  • 79 А не

    33 4 Отговор

    До коментар #74 от "Да ама не":

    САЩ помагат и на Сталин и на Хитлер. Включват се едва когато виждат накъде се накланя везната, за да се пишат победители. Имс тонове архиви, данни ,свидетелски показания и доклади от онова време.

    Коментиран от #89

  • 80 Слава на Сталин

    30 8 Отговор
    Сталин е най-великият човек, който се е раждал! Фашагите никога няма да му простят, че ги разби на пух и прах...

    Коментиран от #82, #83

  • 81 стоян георгиев

    2 25 Отговор

    До коментар #73 от "Гориил":

    Истребители потапят кораби по волга.тва е поредния виц.само да те питам кво са използвали изтребителите да потапят кораби?и знаеш ли кога Хитлер се отправя към Сталинград и колко време е имал Сталин да извози цивилните?
  • 82 ха ха хааа

    1 21 Отговор

    До коментар #80 от "Слава на Сталин":

    Те и рОснаците го харесват , около 20 и неколко милиона от Отечествената ..
  • 83 ....

    4 22 Отговор

    До коментар #80 от "Слава на Сталин":

    Хубавото е, че нямаш деца, да им предадеш психясалата си пропаднала семка.
  • 84 блицанкета

    3 9 Отговор
    Кой ще направи пръв крайцера , знаете КОЙ , туристическа дестинация с гмуркане , ако победи в тая пуста специална операция ? За русия + , за Украйна - ...🤭
  • 85 пояснение

    19 3 Отговор

    До коментар #69 от "стоян георгиев":

    Ми Сталинград е един от военизираните градове на Сталин , където се е произвеждала голяма част от военната индустрия на СССР, В най-тежките моменти пред Москва 1941 г. от Сталинград идват ешалони нови ТЕ-34 с екипажи пряко обучавани в завода . Сталин не искал да дава града СИ по никакъв начин. И цялата му първоначална стратегия е била да не допусне немци в града . От там идва прочутата директива - Нито Крачка Назад " , там са първите заградителни отряди , които да стрелят по свой. Всяко самоволно местене на позиция се наказвало с разстрел на командира. Все пак немеца е в своята сила , и прави няколко бързи чувала с които фронта пред Сталинград рухва , и немците се озовават пред града , и е късно за мащабна евакуация . града е бомбандиран от въздуха на няколко мащабни вълни , при които бледнеят Хирошима , и Дрезден. И тук свършва военният късмет на германците , руините на града се превръщат в непревземаема крепост , и лабиринт на смъртта . От където не знаеш от коя канализация ще те гръмнат от упор , и от кой ъгъл ще ти разбият главата с лопата . Това дава време на Ставката да подготви резерви с които да чувалира хванатата в капана на града 6-та армия. След Сталинград , казват руснаците , никой вече не ни казваше как да воюваме , ние сами знаехме, бяхме се научили. От там нататък , куража на германският войник се изпарява , той воюва под постоянен страх от руско обкръжаване . Дори напуска завоювани позиции само при мисълта за възможно обръкъж
  • 86 Урюрвкос

    22 6 Отговор
    колко познато---"Руснаците са на края на силите си" , "Русия свърши ракетите" , "Русия се разпада".
  • 87 Наблюдател

    28 2 Отговор
    Целта на тази статия е да се омаловажи великата победа на Съветския съюз з и да се представи в негативен план сегашното руско ръководство нищо друго
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 двуличниците САЩ - тогаваи сега

    23 2 Отговор

    До коментар #79 от "А не":

    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 90 Гордостта на Тарра

    2 7 Отговор
    Германия никога е нямала намерение да преминава през Сталинград.. промяна в плановете иначе войната щеше да свърши по друг начин и нямаше ся да има Урсула ковид и прочие

    Коментиран от #92

  • 91 коментар

    7 11 Отговор
    Е сега е ред на рашофашагите да пукясат от студ и глад.
  • 92 пояснение

    9 1 Отговор

    До коментар #90 от "Гордостта на Тарра":

    Ми няма как да контролираш нефтеният транспортен коридор по река Волга , без да контролираш града . От града ще те стрелят от упор . Изначално в немските планове присъства овладяването на Сталинград . Макар и да е намесена широко пропагандата , с града носещ името на вожда .
  • 93 Истината

    3 17 Отговор
    Ако не бяха Великобритания и САЩ Хитлер щеше да стигне до Владивосток.

    Коментиран от #94

  • 94 Всъщност

    11 2 Отговор

    До коментар #93 от "Истината":

    По вероятно ,Сталин до Па Дьо Кале , и Лисабон. Просто с елиминирането на Хитлер , Сталин щеше да завоюва , овладяната от Хитлер преди това територия. И това е било неминуемо , с изчерпването на германските, и европейски резерви за водене на война. Но тогава може би САЩ и Англия щяха да се намесят в помощ на Германия.

    Коментиран от #114

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 чичо стамат шумков

    15 1 Отговор
    Сталинград,битката при КУРСК са сражения които дават много голямо отражение в хода на войната в полза на съветите.Но според мен преломният момент се е случил от септември 1941 до април 1942 г.в битката за МОСКВА.Там за първи път съветите настъпват и се пропуква мита за неуязвимостта на немската армия рухва теорията за светкавичната война.Естествено ,че помощта на САЩ е много важна ,но главната заслуга за победата е на войниците и партизаните от всички националности които се борят срещу нацистите ,и на ония жени и деца които са работели в тила за да се осигури оръжие за за войниците.ПОКЛОН ПРЕД ЖЕРТВИТЕ НА НАЦИЗМА И СТАЛИНИЗМА
  • 98 Само питам

    3 13 Отговор

    До коментар #96 от "Мечока":

    Наистина ли вярваш в руските пропагандни глупости?

    Коментиран от #101

  • 99 Госあ

    12 1 Отговор
    Същия котел ще стане около Киев, ако не им дойде акъла на нацистите.

    Коментиран от #102, #104

  • 100 дядото

    11 1 Отговор
    отечествената война е велика епопея на руския народ.само в тази битка загиват повече съветски войници отколкото на западния фронт за целия период.това не пречи на запада да досажда с твърдения,че те са победили фашистка германия
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Само питам

    2 14 Отговор

    До коментар #101 от "Мечока":

    Нонсенс е русофилското зомби да говори за мозък. От 23 август 1939 година до 22 юни 1941 година болшевишка Русия и нацистка Германия бяха първи приятели и бойни другари. Заедно подпалиха ВСВ като си разделиха Полша а Русия започнах война с Финландия и окупира прибалтийските страни и Бесарабия. Я докато се водеше Битката за Британия руснаците снобдяваха Хитлер със стратегически суровини а руската пропаганда величаеше силата на немското оръжие.

    Коментиран от #109

  • 104 Истината

    2 14 Отговор

    До коментар #99 от "Госあ":

    Сега Русия е в ролята на нацистка Германия а Путин е новият Хитлер.
  • 105 Тито

    13 0 Отговор

    До коментар #70 от "чичо стамат шумков":

    Мисля, че Народо Освободителната Армия на Югославия под командването на Йосип Броз Тито се е водила за редовна военна част.
    Прословутия Вермахт така и не успява да завладее Югославия. Там са съществували огромни територии под контрол на Югославската армия.
  • 106 Българин 681

    21 1 Отговор

    До коментар #47 от "Смех 😆🤡🤣":

    Абе г-н Смех ли си, Смешко ли си?
    Че за какво и е на Русия самолетоносач като територията и е в 10, повтарям ДЕСЕТ часови зони???
    Т.е. от сушата си могат да покрият света с ядрени "играчки"!
    Да не дава Господ!!!
    За пореден път други нации, водени от една НЕнация, се опитват чрез маша, в случая Ооо-край-наааа, да "придобият" ресурсите на Русия.
    Още Наполеон го е започнал това "дело", но нито един "юнак" не е успял да го и завърши.
    И сега ще е така!
    Много жалко за стотиците хиляди млади украинци и руснаци, загинали и загиващи все още в тази братоубийствена война.
    Русия НЯМА да отстъпи - Ни шагу назад!
    Ако отстъпи - няма да я има.
    Опичайте си мозъчетата, жизнено важно е.
    Мир, мир, мир!
  • 107 Ксаниба

    13 0 Отговор
    Ма таковата, нали уж американците спечелили войната...
  • 108 резервист

    21 0 Отговор
    Браво на дойче зеле. Каква сладка отрова! Разбира се че руснаците са виновни за милионите жертви от ВСВ. Вместо да посрещнат с отворени обятия цивилизованите германци и под строй да тръгнат към концлагерите те взеха че им разбиха мутрата. Колко некултурно! По азиатски. На всичкото отгоре и паметници си построили и музеи! И ги използват, моля ви се!
  • 109 !!!

    14 0 Отговор

    До коментар #103 от "Само питам":

    И ти си беше приятел на Хитлер!
    После като видя,къде отиват нещата-си станал неутрален!
    Има такиви животни-хамелиони.
    От тех ли си?Не ти прави чест!
  • 110 А, ти май

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Зависи ,":

    те правиш разлика между танков двубой при Прохоровка и сблъсък на жива сила в Сталинград. Едното е най-горямата танкова битка в историята и е различно с това при града герой Сталинград.
  • 111 Да попитам

    9 0 Отговор

    До коментар #35 от "Факт":

    Можеш ли да кажеш кога е почнала ВСВ без да ползваш гугъл?
  • 112 А, защо като

    10 2 Отговор

    До коментар #35 от "Факт":

    ровиш в торта на историята, не споменеш и отказа на Франция и Англия да се съюзят с руснаците против Германия, преди оня пакт межсу Молотов и Рибентроп целящ отлагането на войната с 10 години. Защо не извадиш на повърхността и факта, че Германия получава суровини и какво ли още не от САЩ дори до 1942 г и те са били в обеми повече от тези за руснаците.
  • 113 Мноу си тъп Сашее,

    6 3 Отговор

    До коментар #47 от "Смех 😆🤡🤣":

    на границата с Китай тогава под окупацията на Япония е стояла Квантунската армия, а пусназите са държали близо милионна армия. Когато се разбира, че няма да нападат руснаците заради Пърл Харбър и октаналата азиатска и тихоокеанска територия, руснаците изтеглят тези войсщи и отблъскват немците в битката ппи Москва. История трябва да четеш, а не да си бъркаш в носа.
  • 114 Империя на лъжата

    15 3 Отговор

    До коментар #94 от "Всъщност":

    Потърсете инфо за операция "Немислимо"
    Във Великобритания е разработен план за съвместно нападение на СССР от войските на САЩ, Великобритания и пленените немски части. Немските части са разоръжени но не и разформировани. Те са се държали в готовност за нападение.
    Токова за "джелтъменството" на западния свят. Винаги могат да ти забият нож в гърба. Достатъчно е да видят някаква изгода за себе си.
    Ха да са ни честити причтелите.
  • 115 От Дървеница

    1 1 Отговор
    Хахахаха,
    Руската пропаганда и дезинформация здраво е заляла темата... Петата колона действа здраво. Ще има снимки с "колелото на началника".
    Истини, полуистини и откровени измишльотини, гарнирани с произволни изводи и заключения, нямащи нищо общо с фактите.
  • 116 Путинче

    0 1 Отговор
    Във всички войни най-голямата жертва са обикновените войници и цивилните които дават най-много жертви. Обаче славата отива за тези които са на безопасно място и пращат други да умират. За тях най-много някой паметник на безименния воин и толкова. Отдавна вече отмина времето когато командирите не казваха „Напред“ а „След мен“!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания