19 Февруари, 2023 20:45 2 270 58

Николай Василев: Ако Петков и Василев искаха, щяхме вече да сме в еврозоната

  • николай василев-
  • евро-
  • еврозона-
  • асен василев-
  • кирил петков

Всичко зависи от това дали ще има стабилно проевропейско правителство, което да бъде сформирано в следващия парламент, като не служебният кабинет следва да се ангажира със срокове, смята финансистът

Николай Василев: Ако Петков и Василев искаха, щяхме вече да сме в еврозоната - 1
Снимка: БГНЕС

Четирите служебни кабинета на президента Радев в последните години и последното редовно правителство на Кирил Петков, управлявало в периода между тях, носят пряка отговорност за това, че България няма да приеме единната европейска валута от 1 януари 2024 година, какъвто бе първоначалният план-график.

Това зави пред bTV финансистът, бивш вицепремиер на НДСВ и неуспешен кандидат-премиер от ИТН Николай Василев.

"На първо място съм разочарован. За мен това, което се случи, е комбинация от управленски провал и цивилизационно предателство. Четирите служебни кабинета и редовното правителство между тях направиха всичко възможно не само да не се приближим към приемане на еврото, а всъщност да се отдалечим за неопределен период на време", каза той.

Всичко обаче зависи от това дали ще има стабилно проевропейско правителство, което да бъде сформирано в следващия парламент, като не служебният кабинет следва да се ангажира със срокове, смята финансистът.

Друг важен фактор е дали следващият редовен кабинет ще внася балансирани бюджети или такива с дефицит от по 5-10 млрд., което щяло да затвори вратата ни към еврото.

Чисто технически обаче служебното правителство, посочи той, е право в аргументите си, че пътят ни към еврото е бил пресечен от високата инфлация и неприемането на редица закони.

"Не бих винил служебното правителство за инфлацията, предишното редовно правителство водеше политики, които напомпваха инфлацията, а не я спираха. Въпреки това проблемът може да бъде решен, тъй като се очертава инфлацията да намалява. И ако всичко се развива добре и имаме подкрепата на западните ни партньори, ние бихме могли, дори с компромис, да влезем в еврозоната скоро", умерен оптимист бе Василев.

Оправи и обвинения директно към Кирил Петков и Асен Василев: "Знаете ли кой отложи датата 1януари 2023 година? Първото служебно правителство, Кирил Петков и Асен Василев. Ако те искаха, вече щяхме да сме в еврозоната."

Василев разви аргумента си - по време на първия служебен кабинет на Янев нямало нито инфлация, нито бюджетен дефицит, т.е. е нямало никаква пречка да приемем еврото.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    28 28 Отговор
    Вече събрахме 300 000 подписа против еврото.Малко остава.

    Коментиран от #11

  • 2 Името на

    40 6 Отговор
    този е мики Маус ! Мики,мики заради подлоги като теб не сме пълноправни в еврозоната все още!
  • 3 Аха

    35 4 Отговор
    Нито тях ги искаме, нито теб
  • 4 Предлагам да премахнем борда

    18 25 Отговор
    На следващият ден 1 евро ще стане 100 лева и тогава племето само ще поиска еврозоната!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Чорбара

    7 0 Отговор
    Моди фуста та!
  • 7 Шопо

    25 20 Отговор
    Не ви щем еврото!
    Референдум за ЕС и НАТО.

    Коментиран от #8, #14, #15

  • 8 Дааааааааааа

    4 8 Отговор

    До коментар #7 от "Шопо":

    и 100 лева един хляб!

    Коментиран от #9

  • 9 Шопо

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дааааааааааа":

    Аз съм на диета, не ям хляб.
  • 10 нннн

    34 2 Отговор
    Омръзна ми Сулю, Пулю, Малкия Мук и т.н. да ръсят мозък по медиите. Всичко зависи от гласовете на българите на референдума. Глас народен, глас Божий!
  • 11 Имаш явно недекларирани ,

    5 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Необложени приходи , нас 10 Хил. Лева, за това си срещу еврото, за да не доказваш произход на паричните средства, както и политиците! Отсрочка целите. Иначе всички транзакции влязат в банковата система на ЕС ! И ще влезете в режим на обяснения и санкции …
  • 12 България е единствената

    12 8 Отговор
    държава в света на която рекламите са съсредоточени върху кредити и лекарства, а журналистиката толкова е пропаднала, че само политици - измамници, крадци и мафиоти дават интервюта, за съдебна система пък не е възможно да се разговаря ! Срамно е да си българин именно заради политиците, журналистите, съдебнта система и преобладаващото простолюдие ! Не сте за ЕС излизайте от там отивайте в измислената ЕВРАЗИЯ и плащайте визи за всяка точка от света, ако имате кинти за визи ? Свободата през изкривена тръба след завоя Кремъл !
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 15 Отговор
    За мафиотите левът е една досадна междинна гара. НИТО ЕДНА ГОЛЯМА ФИРМА У НАС НЕ КАПИТАЛИЗИРА ПЕЧАЛБАТА СИ В ЛЕВОВЕ, А В ЧУЖДА ВАЛУТА, ТЪЙ КАТО НЯМА ИНТЕРЕС ДА УВЕЛИЧАВА ЛЕВОВАТА НАЛИЧНОСТ. ЛЕВЪТ, ПОСТАВЕН В ТОВА УНИЗИТЕЛНО ПОЛОЖЕНИЕ Е НАПРАВО ВРЕДЕН ЗА ИКОНОМИКАТА НИ. ИЗХОДЪТ Е САМО ЕДИН, МАКСИМАЛНО БЪРЗО ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО, ДОКАТО НЕ СМЕ СЕ ОБЕЗКЪРВИЛИ СЪВСЕМ.
  • 14 Е, защо не го

    6 11 Отговор

    До коментар #7 от "Шопо":

    Щеш, ти лично! Кажи си аргументите! Моите, за еврото са, че ще има прозрачност и по-малко сив сектор, пари в обръщение…

    Коментиран от #19

  • 15 Нечем ти

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Шопо":

    Форда - Лордо! Нал тъй си ти? Но не се сещаш какви финансови средства ще бъдат освободени и до какъв резултат ще доведат. Какви айдуци ще бъдат ощетени, или ти искаш да ги заместиш? Късно е либе, за китка!
  • 16 Даа!

    6 1 Отговор
    Ето защо,от доста време,спрях да задавам въпроса - защо е имало толкова СПА центрове след 1947 година.Безплатни с пълна програма, за " Елита"
  • 17 Хъхъ

    6 6 Отговор
    Пълни глупости, ГЕРБ,ДПС,БСП,БВ и Възраждане се скъсахте да саботирате целия процес. Въпроса е защо Преди това не приехме нужните закони по времето на 12г управление на ГЕРБ ?
  • 18 Да бе да

    5 8 Отговор
    "иколай силев: Ако Петков и Василев искаха, щяхме вече да сме в еврозоната"
    🤗😂

    Нокой , ама никой няма да ви каже защо гърб, депъсие, бсп и израждане, а напоследък и резидента съботират влизането в еврозоната!

    Всички вадят проценти, инфлация ,закони... трактори.😁


    Много по просто е!
    Ако България е в еврозоната , финансовите престъпления на боко, доган, пейо и другите тулупи , ще се разследват от ЕЦБ и респективно Кьовеши !
    гешо няма как да жуми повече😅
    Тоест и без реформите , които същоте саботират от 15 г. Много от тях ще са при Ставри и Киро жарта !
    Това е
  • 19 Не съм Шопо

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "Е, защо не го":

    Защо да спорим до безкрай? Да обяснят двете страни всичките плюсове и минуси, да гласуваме и се преброим и да приключим. Толкова е просто!

    Коментиран от #24, #25, #27

  • 20 Хората,

    4 3 Отговор
    Поради една, или друга причина. Поради неграмотност и незнание, наливат вода, са в интерес на хора, с дълги, ама дълги левови позиции, които не могат да докажат, от което има работещи бедни и мизерстващи пенсионер в болшинството, с огромен принос в НОИ .
  • 21 Варната

    9 0 Отговор
    Това се казва интригант . От Варна е , не се учудвам .
  • 22 Фактъ

    8 1 Отговор
    Този , откровено работи за ДПС .
  • 23 Да бе

    12 1 Отговор
    Ако цар Гамблер ни беше "оправил" за 800 дни, щяхме да сме отвъд еврозоната. Нещо за герб и еврозоната? Нещо за това, че при тяхното управление ни "оправиха", за да сме на дъното в ЕС?
  • 24 Реалист1

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Не съм Шопо":

    1. С приемане на еврото цените бързо ще станат европейски, а доходите ще ги догонват бавно, ако въобще могат - проф.Гарабед Минасян. Споделям.
    2. След войната ще се отвори финансова дупка поне 1/2 трилион евро пред еврозоната за Украйна. Защо трябва да влизаме точно сега? - доц Сарийски.Споделям.
    3. Когато иска да хапне нещо маймуната си го мери първо на задника.Вечен ли е ЕС? Историята показва, че няма вечни и това е неумолимо, както че всички ще умрем.И не говорим за това по същия начин. Но аз си спомням как строяхме социализЪма/комунизЪма и никой не задаваше въпроса какво ще стане ако не го построим. В резултат БГ загуби около 1/3 от населението си. Излизането от еврото ще бъде подобен катаклизъм. Предполагам това има предвид Стив Ханке като изрязява позиция с/у еврото. Примитивно е да се приписва русофилство на тази позиция.
    4. Борбата за еврото е за едни около 33 млрд. евро валутен резерв, които ще се освободят и ще бъдат "усвоени".
  • 25 Да бе да

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Не съм Шопо":

    "Защо да спорим до безкрай? Да обяснят двете страни всичките плюсове и минуси, да гласуваме и се преброим и да приключим. Толкова е просто!"

    Верно е много просто🤗
    Баба Гена , която чака внука 3 дни да дойде и и изтегли пари от банкомата , щото тя не може !!! Трябва задължително да ни насочи банковата политика !
    🤭🤪
    Ние знаем че израждане са " телефонни измамници! Но в този случай те изпълняват поръчките на крадците от последните 30 г!
    копейкин трябва да кешира , преди да послдва сидер ага , каракачанката, симеонов и другите рузки патреоте!

    Коментиран от #28

  • 26 Сод Омит

    11 8 Отговор
    мишко, държавата не е на ПЕтков и ВАсилав, държавата е на българите. Българите не искат да са в еврозоната и това е краят на историята. Разбираш ли, мишко?

    Коментиран от #29, #31

  • 27 Извинявай,

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "Не съм Шопо":

    Дадох пример, по подразбиране , не съм целял да те обидя, но моля да ме извиниш! Но еврото няма алтернатива, друга възможност, за да се повишат доходите, пенсиите като част, защото ни управляват Айд.дуци.,този дълъг период , е айдуците да ни владеят икономически. Нямаме избор. Надеждата е, да заживеем по добре. Масата. То ония си живеят в комунизма! Поколения

    Коментиран от #30

  • 28 Точно така

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "Да бе да":

    Много точно казано !
  • 29 Добре,

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Сод Омит":

    Говориш от името на българите?! Кои българи? Какъв процент? Малко наг. Личко, а?

    Коментиран от #32

  • 30 Наркомандо

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Извинявай,":

    говориш пълни глупости. Ако се опитваш да манипулираш, трябва да се постараеш много повече. Ако си обикновен глупак - продължавай, за твоя сметка е
  • 31 Въпрос

    1 5 Отговор

    До коментар #26 от "Сод Омит":

    Я обясни защо, че не ми е ясно? А.гументи?

    Коментиран от #33

  • 32 Про фан

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "Добре,":

    Нагличко е някакъв мухъл курумпе от нафталина да се разпорежда с държавата като с бащиния. Много нагличко
  • 33 Хари Потен

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Въпрос":

    то на теб какво ли ти е ясно. Върни се, доучи, напъни се и чак тогава губи времето на хората. Кал так
  • 34 Парите,

    7 4 Отговор
    В тюфлеците, под душеците винаги са били проблем, на българина, но сега са проблем , на малцинството, а преди 70 години на мнозинството! В България на власт е Малциството, за това са срещу еврото, вид парична, по-справедлива система ! И кой е против?! Лъже патриот, някакъв
  • 35 Кочан

    4 11 Отговор
    Логиката показва че ПП и по-специално Кирчо и Джаба са агенти на Путин в България. Подготовката премина през унищожаване на институциите от Корни и Радев. След това Радев въведе в политиката тези двама хаирсъзи. Като Джаба помпа инфлацията за да разруши икономиката. В допълнение един от ефектите е това че не влязохме в Еврозоната. А Копейкин просто събира подписи заотклоняване на вниманието.

    Коментиран от #36, #38, #40

  • 36 Не си въобще ,

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Кочан":

    Наясно, със системата на агентурата, от хилядолетия ! Принципът, е да не се издава сътрудник на секретните служби и е железен ! А виж ти знаеш, кой кой е ? Абсурд!
  • 37 ПУТИН ИДЕ

    2 8 Отговор
    РУБЛАТА ТОЖЕ !
  • 38 Всичко

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Кочан":

    Е държавна политика, вън и независимост от корко и кокорчо, особено! Някакви си несретници
  • 39 БОКО ОБЕЩА ДА ЛИКВИДИРА ИНФЛАЦИЯТА

    3 2 Отговор
    НЕ ЗНАМ ЛЪЖЕ ЛИ ЩОТО ЕТО НА ...... "Банк дьо Франс": Много вероятно е пикът на инфлацията в еврозоната да бъде достигнат до юни ? .............. ОБЕЩА И ДА ВЪРНЕ СТАРИТЕ ЦЕНИ
  • 40 Как

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "Кочан":

    Се “ помпа” инфлацията?
  • 41 Само

    8 0 Отговор
    Заради БТК,трябва да висиш от гредата на някоя телефонна кабина ...
  • 42 Ицо

    7 0 Отговор
    Ох на дядо от Мадрид крадеца помниш ли за колко много пари постави два пилона за знамена на ГКПП Калотина а и на Капитана
  • 43 3.14К

    14 0 Отговор
    Като видиш Никито Василев и понятието икономически тигър веднага се трансформира в понятието икономически плъх.
  • 44 Всички мисирки

    5 0 Отговор
    На амбразурата
  • 45 123

    7 2 Отговор
    Голям зор за еврозона да си харчат крадените еврейчета спокойно.
  • 46 Това чело

    6 0 Отговор
    Каква хубава мишена за моя ТТ.
  • 47 Джордж Куни

    5 0 Отговор
    Тоя па нафталин недоракъл откъде го ексхумираха? Не се ли усещат, че така само отвращават хората
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Поп

    8 0 Отговор
    Голословни нагли глупости от провален политик
  • 50 Другите са ни виновни

    3 3 Отговор
    Разбира се, че на кривата ракета космоса й пречи. Нали така, Николай Николаевич?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Н Василев Крадливия Пуек!!

    3 0 Отговор
    Този Крадец трябва дае в Затвора,!!
  • 54 Ддд

    3 0 Отговор
    Заради твоя ментор чалгаря и неговия брокер неможаха да направят много неща
  • 55 Заглавието на Анкетата за Приемане, на

    2 1 Отговор
    ЕВРОТО е подвеждаща, по точно първия въпрос, вкарват гласувалите в грешка! Противниците на това въвеждане са много повече, но с това Подвеждане са вкарани в заложен капан!!
  • 56 Ти си

    2 0 Отговор
    Колкото дребен,толкова вреден.Още едно нищожество се напъва да плюе по ПП. И показва фашистките си мераци на пенсионерите да не се дава нищо,защото се напомпваща инфлацията
    .А тя идва и отвън мини икономистче.
  • 57 КИРО ЖЪРТЪ

    0 0 Отговор
    ТЕ. ГО. ИСКАХА. БЕ ДРУГАРЮ
    ЕНДЕСЕВЕЕЦ, НО. ПРЕСТЪПНАТА КЛИКА. ВСЯЧЕСКИ. САБОТИРАШЕ ЦЯЛАТА. ИМ. РАБОТА, НО. ИДВА
    ВИДОВ. ДЕН, КОЙ. КРАЛ ЩЕ ТЪРКА. НАРА. ДО. ОТКАТ.
    КАКВО. ЩЕ. КАЖЕШ ,( ГЕРБ, ДПС, БСП , МАЛКИТЕ. ПЛЪХЧЕТА. ОТ. ВЪЗРАЖДАНЕ,
    ЯНЕВАТА ЧЕТА ДЕТО. Я. СЪШИХА. НАБЪРЗО. В. МОСКВА.)НА. ТЯХ. ЛИ. ДА ИМАМЕ. ВЯРА. ПОВЕЧЕ, КЪДЕТО
    СА. ПИПНАЛИ. САМО. ГНОЙ. И
    ГОЛЕЕЕМИ. КРАЖБИ.
  • 58 Малеее

    0 0 Отговор
    Малкият Мук, който съсипа БТК, Булгартабак и още доста огромни предприятия със супер приходи защо не въведе Еврото? За да краде и да си прави каквото си пожелае. Един от най-черните периоди за демокрацията са парчетата. И да не приказва простотии. За няколко месеца на власт ги изкарват виновни за времето от 2009 до днес. Тоя само ще един шамар му трябва да се напишка!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове