Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 22:11 1 979 7

Виктор Орбан: Оградите защитават цяла Европа

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • бежанци-
  • мигранти

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен по-рано отказа финансирането на огради от бодлива тел или стени, въпреки че Брюксел предлага отпускането на средства за материална гранична инфраструктура като оборудване за наблюдение

Виктор Орбан: Оградите защитават цяла Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският премиер Виктор Орбан отправи днес призив към Европейския съюз да финансира издигането на огради по външната граница на блока, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това съживява тази отдавна смятана за неприемлива идея в навечерието на срещата на върха на лидерите от ЕС, на която ще се обсъжда ограничаването на незаконната миграция.

Между страните в ЕС има сериозни разногласия относно поделянето на разходите по грижите за бежанците на тяхна територия. От години блокът фокусира своето внимание върху укрепване на външните си граници, за да не позволи на бежанци да пристигат по неофициални - и често опасни - маршрути.

Държави като Полша, Унгария и Словения издигнаха погранични огради, за да държат далече бежанци и мигранти, въпреки че Европейската комисия, която отговаря за общия бюджет на блока, досега отказва да плаща за такива огради с твърденията, че това ще противоречи на либералните демократични ценности и човешките права.

В навечерието на срещата на върха на ЕС за ограничаването на незаконната миграция с колегите си от Полша, Белгия, Финландия, Малта и България, Орбан отправи призив към блока да финансира такива проекти.

Унгарският премиер каза, че "оградите защитават цяла Европа", посочи неговият говорител, цитиран от унгарската телеграфна агенция МТИ.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-рано отказа финансирането на "огради от бодлива тел или стени", въпреки че Брюксел предлага отпускането на средства за материална гранична инфраструктура като оборудване за наблюдение, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    19 8 Отговор
    Зад личностите стоят други...
    Тя го играе фурнаджийска лопата".
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Айде деее

    25 7 Отговор
    Абе трябва да организираме логистика към Германия, Франция и Нидерландия, така като Турците правят. После ще казваме, че ние стени не правим - никого не бием и се отнасяме много евроатлантически с мигрантите.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 обясни им

    15 12 Отговор
    Орбане как е възможно в момента да си строиш атомна централа с качествени и евтини руски реактори.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Слепок

    8 0 Отговор
    Браво на Орбан! И ние да имахме поне няколко политика като него... Не като ония отрепки КироТъпото, Кокорчо, Тиквун ...
Новини по държави: