Last news in Fakti

26 Януари, 2023 16:54 2 353 29

ЕС иска да връща повече мигранти обратно в Африка, Близкия изток и Азия

  • мигранти-
  • бежанци-
  • европейски съюз

Макар някои европейски страни да се противопоставят на незаконната миграция от Близкия Изток и Северна Африка, която често е съставена от мюсюлмани, Германия иска да отвори трудовия си пазар за необходимите работници от страни извън блока

ЕС иска да връща повече мигранти обратно в Африка, Близкия изток и Азия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министрите на вътрешните работи и по имиграционните въпроси на страните членки на ЕС се срещнаха днес в Стокхолм, за да обсъдят въпроси, свързани с въвеждане на визови oграничения и с подобряването на координацията в блока за връщане на повече мигранти, на които е било отказано правото на убежище в Европа, обратно в родните им страни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че срещата се случва на фона на увеличаването на миграционния натиск след пандемията и съживяването на идеите за гранични огради и изграждане на центрове за хора търсещи убежище извън Европа.

Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" съобщи за регистрирани близо 330 000 нови нелегални мигранти миналата година, което е най-високото ниво от 2016 г. насам, и че особен ръст се наблюдава по маршрута през Западните Балкани.

"Имаме огромно увеличение на нелегалните мигранти", каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон по време на срещата и добави: "Имаме много малък процент връщания и според мен можем да постигнем значителен напредък по този въпрос".

Дания, Нидерландия и Латвия са сред страните, които призовават за по-голям натиск чрез визи и помощ за развитие за близо 20 държави, включително Ирак и Сенегал, които според Европейския съюз не сътрудничат за връщане на гражданите си, които нямат право да останат в Европа.

Едва една пета от подобни мигранти са били върнати миналата година, а недостатъчните ресурси и координация от страна на ЕС са още едно препятствие, съобщава Европейската комисия.

Министерската среща е свикана преди срещата на Европейския съвет на 9-10 февруари, който също ще разгледа въпроса с увеличаването на връщанията на мигранти в родните им страни, сочи проект на съвместно изявление на лидерите, видяно от Ройтерс.

Дания преговаря с Руанда за това африканската държава да приема молбите за убежище на кандидати от Източна Африка, а други европейски страни искат отделяне на средства на граничната ограда между България и Турция, като и двете идеи бяха смятани доскоро за табу.

"Все още работим това да се случи, за предпочитане с други европейски страни, но като краен вариант, ще го направим в сътрудничество между Дания и например Руанда", каза днес датският министър на имиграцията и интеграцията Коре Дюбвад.

Нидерландският министър на миграцията Ерик ван дер Бург каза, че е отворен за европейско финансиране на гранични огради.

Йохансон се опита да отклони тази идея с думите: "Ако харчим пари за стени и огради, няма да имаме пари за други неща".

Макар някои европейски страни да се противопоставят на незаконната миграция от Близкия Изток и Северна Африка, която често е съставена от мюсюлмани, Германия иска да отвори трудовия си пазар за необходимите работници от страни извън блока.

"Искаме да сключим имиграционни споразумения с някои страни, по-специални с държави от Северна Африка, които ще позволят да бъде създаден законен маршрут към Германия, но и които да предвиждат и възможност за връщане на мигранти", каза в Стокхолм германската външна министърка Нанси Фезер.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    16 8 Отговор
    Да ги връщат в страна на първа регистрация, както повелява Дъблинският регламент.

    Коментиран от #5

  • 2 да де

    33 0 Отговор
    Що така нали Меркел ханъм си правеше селфи с тях и рече "ще се оправим".
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    41 0 Отговор
    Узряхте ❗
    Ама като се напълнихте с арабески❗
  • 4 БгТопИдиот

    37 0 Отговор
    Рано или късно идва изтрезвяването.

    Дано да е истина ,а не фейк!!!
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Да бе . Кой е с първа регистрация в Германия , Белгия и пр. вътрешни страни ! Все в Италия, Гърция , Испания, България...

    Коментиран от #26

  • 6 Раданч Татлъту

    15 2 Отговор
    С подводници ли ще ги връща,или с телепортация!?🙉👳‍♂️🤡👳‍♂️🙉

    Коментиран от #19

  • 7 ЖОРО

    25 9 Отговор
    А УКРИТЕ И БАНДЕРОВЦИ КОГА ?
  • 8 Никакво връщане!

    23 2 Отговор
    Гейдържавите имат нужда от повече семенна течност, най вече африканска!
  • 9 пешо

    15 2 Отговор
    ще ги върнат на куково лято
  • 10 дааа

    36 0 Отговор
    То хубаво Германия иска да отвори трудовия си пазар за необходими работници извън блока, но ТЕ НЕ РАБОТЯТ! Не знам как не го проумяха до сега тия бавните немчуги. Просто хората не бачкат, това е. Кютат си на помощи и така. Тези, които знаят за какво става въпрос ме разбират много добре какво искам да кажа.
  • 11 Ес да върне

    16 3 Отговор
    Укрите първо. И сирийци и афганци и африканци бягат от война или глад
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Да се махат

    19 0 Отговор
    Крайно време е всички неевропейци да си ходят там, от където са се довлекли. Европа е за европейците не за разни талибани, които дори в собствените си държави за нищо не стават и са решили да се настанят в Европа та да бъдат отглеждани сякаш има някаква полза от тях. Никой на никого не е длъжен. Работят получават заплати, не работят стоят гладни.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 МНЕНИЕ

    9 3 Отговор
    Късно е либе за китка
  • 21 нпо агент

    15 0 Отговор
    как ще ги връщате..нали сорос за това плаща на нпо-та да ги докарат в Европа тези бурки и чалми..а германия търси 3млн. работници за машиностроение и др.отрасли..доктори ,сестри..Но от тези и чеп не става...само последен кретен вярва че тези младежи идват да работят...нали видяхме ги в Кьолн как бараха фройлен..Ако не се съобразявате с тези мюслимавски нашественици..ще вземат по един калашник и ще ви приключат..това го могат..а после ще ги гушкате и пак ще им простите..Терористи поканени от фрау Меркел..те идват бързо, но никак не им се ще да се връщат в кочината и да лапат банани..
  • 22 Да се махат

    14 1 Отговор
    Ако ЕС пожелае много лесно може да се отърве от всички талибани. Нещата са много елементарни спират им се всякакви помощи и им остават две възможности или се хванат да работят и да си изкарват сами прехраната или се омитат при това сами без никой да ги гони. Има и трета възможност започват да правят престъпления и тогава се намесва правоохранителната и правосъдна системи и в дранголника за превъзпитание на вода и хляб, а останалите затворници ще се погрижат за останалото и след като излязат пак сами ще се ометат. Не е сложно.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Това го пиша от 2015г

    7 0 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.Трябва първо да им се спрат социалните помощи и като огладнеят и почнат да крадат - както съм описал в по-горе. Държавите от които идват са със силно корумпирани правителства и могат да бъдат убедени, че ще получат помощи от ЕС за развитие на икономиките. Тогава тия държави ще си ги приемат с удоволствие, ако
  • 25 шопендар

    6 0 Отговор
    ЗАПАДНЯЦИТЕ В ОГРОМНАТА СИ АЛЧНОСТ,НЕ РАЗБИРАТ И НЕ ВИЖДАТ ГОРЧИВИЯТ ОПИТ НА ФРАНЦИЯ В НЕВЪЗМОЖНОСТА И ДА СЕ СПРАВЯ С ЦВЕТНИТЕ МИГРАНТИ КОИТО Я ОПУСТШАВАТ.СЪЩОТО ЩЕ СТАНЕ И В ГЕРМАНИЯ,И Т.Н.
  • 26 Именно

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И от там за Турция и по на изток.Може и в Египет
  • 27 Предложете

    12 0 Отговор
    Изменете либералните закони.

    Който е дошъл без виза и/или нарочно си и е унищожил паспорта, да не у се дават социални помощи и да бъде ексрадиран.

    Натовски кораби да циркулират в Егейско и Средизено море и да връща имигрантите.

    Иначе имигрантите ще бъдат болшинство след 20 години
  • 28 Гост

    1 1 Отговор
    Къде остана толерантността? Май отстъпи място на демократичната дискриминация.
  • 29 нормален

    2 0 Отговор
    Защо така бе нали меркел лично ги покани карайте ги при нея мръсна лъжкиня откак призна че са измамили с минските споразумения не искам да и чувам името
Новини по държави: