Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 11:25 1 434 1

Защо си тръгна Стърджън? Британски и френски издания коментират оставката на първия министър на Шотландия

  • шотландия-
  • никола стърджън-
  • великобритания

Никола Стърджън възнамеряваше да превърне следващите британски парламентарни избори на практика в референдум за независимост, но това я постави в конфронтация с Лондон

Защо си тръгна Стърджън? Британски и френски издания коментират оставката на първия министър на Шотландия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Без да се безпокои за бъдещето, Никола Стърджън напуска поста първи министър на Шотландия при собствените си условия, пише в заглавие в. "Гардиън".

Британското издание посочва, че Стърджън сама е избрала момента, в който да се оттегли, но не оставя ясен приемник след себе си.

За онези близки приятели, които получиха текстово съобщение от Никола Стърджън в часовете преди тя публично да обяви оставката си като първи министър на Шотландия, моментът, а не фактът на нейното напускане, дойде като шок, отбелязва вестникът.

Стърджън обаче е жена, която обича да следва своя собствена програма. В продължение на месеци тя бе принудена да приема чужди решения, като това на Върховния съд, постановил, че не може да се свика втори референдум за независимост без одобрението на британския парламент, или пък решението на британското правителство, блокиращо законопроекта ѝ, улесняващ смяната на пола, коментира изданието.

Стърджън оставя своята Шотландска национална партия (ШНП) без явен приемник и с много нерешени проблеми, посочва "Гардиън".

Друго британско издание, в. "Индипендънт", цитира изказване на Стърджън на пресконференцията: "В ума си, в сърцето си зная, че подавам оставка в точния момент за моята партия и страна". Вестникът отбелязва, че Стърджън е най-дълго управлявалият лидер на Шотландия и е водила партията си в поредица изборни успехи, както и в борбата за независимост.

Надеждите на Никола Стърджън да поведе Шотландия към независимост внезапно приключиха, след като нейният радикален подход към правата на транссексуалните ѝ коства подкрепата на съпартийците ѝ, пише в коментар в. "Дейли телеграф". Първият министър на Шотландия неочаквано обяви оставката си, като призна, че се е превърнала в поляризираща фигура, отбелязва изданието.

Стърджън каза, че вече не е в състояние да увеличи подкрепата за независимост. Нейните планове да промени закона за половото самоопределяне сега ще бъдат отхвърлени от ШНП, посочва "Дейли телеграф".

Лондон наложи вето на предизвикалия остра полемика законопроект за реформа на признаването на пола, който предлага да се позволи на всеки човек над 16-годишна възраст законно да промени пола си без предварителна консултация с лекар, припомня изданието.

Дъглас Рос, лидер на шотландските тори, обвини Стърджън, че управлява Шотландия през едно "десетилетие на разделение и разпад" и дава приоритет на независимостта пред интересите на обществото. Висши представители на лейбъристите смятат, че внезапната оставка на Стърджън им предлага възможност да обърнат почти десетгодишния спад на популярността им в Шотландия, докато британският премиер Риши Сунак призна заслугите на Стърджън за нейната "дългогодишна служба в интерес на обществото", отбелязва изданието.

След изненадващата оставка на първия министър на Шотландия шокът е пълен, пише френският в. "Монд". Въпреки бурните последни седмици Стърджън остава безспорният политически лидер, най-популярната фигура в Шотландия, изпреварвайки всички свои съперници и опоненти, а нейната Шотландската национална партия води с огромна преднина в социологическите проучвания. Просто тя чувства, че вече няма енергията и ентусиазма, необходими ѝ да продължи да управлява, посочва изданието и прави паралел с бившата министър-председателка на Нова Зеландия, която също се оттегли преждевременно.

Вестникът цитира думите на Стърджън на пресконференцията: "Можех да продължа още няколко месеца, шест месеца, може би година, но с течение на времето щях да имам по-малко енергия, която да впрегна за тази работа. Дължа го на моята страна и затова го казвам сега. Аз съм човек, освен че съм политик".

В политически аспект последните няколко седмици бяха особено трудни за Стърджън, посочва вестникът. Тя прие закон, който улеснява транссексуалните да придобият сертификат за признаване на пола. По-голямата част от шотландското население не подкрепи проекта. Горещият дебат премина под формата на скандал с блокираното в последния момент решение да бъде затворен в женски затвор мъж, осъден за изнасилване, но самоопределящ се като жена. Освен това тече разследване за финансирането на ШНП и ролята на нейния съпруг, който е председател на партията. Никола Стърджън омаловажава всичко това, като припомня, че се е сблъсквала с много други кризи в миналото, отбелязва френското издание.

"Кралицата на Шотландия" Никола Стърджън подаде оставка, извежда в заглавия френският в. "Фигаро".

Смяташе се, че тя е несменяема, доживотен лидер, тъй като олицетворяваше движението за независимост на Шотландия от почти едно десетилетие, коментира изданието. Понякога наричана "Кралицата на Шотландия", Стърджън изненадващо хвърли оставката си с думите: "И аз съм човек". Стърджън, която напоследък казваше, че все още е пълна с енергия, призна, че е уморена и твърде "раздвоена", за да продължи да води битката. Каузата за независимост също е в задънена улица, отбелязва френският всекидневник.

Стърджън каза, че е особено изтощена морално и физически от натиска при справянето с пандемията и няма търпение да си върне личния живот. Тя увери, че решението ѝ не е следствие от неотдавнашната турбуленция в Шотландия, посочва френското издание. Вестникът посочва също, че през последните седмици Шотландия е била разтърсена от полемика за закона, улесняващ смяната на пола, предложен от Стърджън.

"Фигаро" отбелязва, че другата важна причина за оставката на Стърджън е нейната спорна стратегия за постигане за независимост. Тя възнамеряваше да превърне следващите британски парламентарни избори на практика в референдум за независимост, но това я постави в конфронтация с Лондон.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Освалдо Риос

    9 1 Отговор
    Защото почна вече много да му личи адамовата ябълка.
Новини по държави: