Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 14:24 990 4

Шотландският първи министър подава оставка

  • никола стърджън-
  • оставка-
  • шотландия-
  • великобритания

Тя стана лидер на управляващата Шотландска национална партия през 2014 г.

Шотландският първи министър подава оставка - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Никола Стърджън се очаква по-късно днес да подаде оставка като първи министър на Шотландия след осем години на поста, предаде Ройтерс, като се позова на Би Би Си, съобщи БТА.

Би Би Си цитира близък до Стърджън източник, който казал: "Достатъчно ѝ беше". Като политик Стърджън е радетелка за независимост на Шотландия и отделянето ѝ от Великобритания.

Тя стана лидер на управляващата Шотландска национална партия (ШНП) през 2014 г., непосредствено след произведения същата година референдум за независимост на Шотландия, на който мнозинството от избирателите (55 процента) гласуваха за оставането в Обединеното кралство, докато независимостта подкрепиха 45 на сто.

През ноември миналата година Стърджън понесе удар, след като най-висшата съдебна инстанция в Обединеното кралство постанови, че шотландското правителство не може да организира втори референдум без одобрението на британския парламент. В отговор тя заяви, че ще превърне следващите общи избори във Великобритания на практика в референдум, за да засили натиска върху Уестминстър да разреши ново допитване до населението.

В последно време 52-годишната Стърджън се оказа забъркана в скандал около политиката към транссексуалните, след като Шотландия прие законопроект, улесняващ смяната на пола. Британският премиер Риши Сунак заяви, че ще блокира законопроекта (позовавайки се за пръв път на правото на вето над шотландското законодателство), тъй като той би имал последствия за Обединеното кралство като цяло. Шотландското правителство отказа да коментира информацията за възможна оставка на първия министър. Ройтерс отбелязва, че за момента няма ясен приемник за поста на Стърджън, а също, че след евентуалната ѝ оставка въпросът за независимостта остава нерешен.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Някой

    2 0 Отговор
    Проблемът на шотландците е че често живеят и вземат решения напук на англичаните Както в конкретния случай с транссексуалните. Иначе са готини.

    Коментиран от #4

  • 4 Викаш

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Готини траверси
Новини по държави: