Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 07:33 2 893 16

Шотландия иска независимост

  • шотландия-
  • независимост-
  • великобритания-
  • обединеното кралство-
  • никола стърджън-
  • референдум

Икономическият модел на Обединеното кралство очевидно се проваля

Шотландия иска независимост - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че независимостта е "от жизненоважно значение за изграждането на икономика, която работи за всички", докато се подготвя да изложи плановете си за отделна Шотландия, съобщи ДПА, предаде БТА.

Очаква се днес Стърджън да представи третия документ за независимост, който ще очертае икономически и валутни планове за независима Шотландия. Преди речта си тя заяви, че страната разполага с "изобилие от квалифицирани хора, иновативен бизнес и природни ресурси". "Икономиката на Шотландия е една от най-добре представящите се в Обединеното кралство – но икономиката на Обединеното кралство, особено сега след Брекзита, изостава".

"Икономическият модел на Обединеното кралство очевидно се проваля и все повече възпира Шотландия. Независимостта сега е от жизненоважно значение за изграждането на икономика, която работи за всички“, подчерта тя. Очаква се документът, последният от серията "Изграждане на нова Шотландия", да предостави подробности за преминаването към "по-справедлива, по-екологична независима икономика, която да помогне на хората да живеят щастлив, здравословен и пълноценен живот". В него ще бъдат включени теми като валутна и фискална политика, гранични споразумения и предложения фонд за изграждане на нова Шотландия, който има за цел да осигури инвестиции от 20 милиарда лири (22,4 милиарда щатски долара) през първото десетилетие на независимостта.

Но политическите съперници на Стърджън порицаха тези планове. Даниел Джонсън, финансов говорител на Шотландската лейбъристка партия, заяви, че "Шотландската национална партия трябва да се откаже от извъртането и да признае направо пред хората катастрофалната реалност на техните икономически планове". "Въпреки че пропиляха 15 години на управление, предлагайки същата стара програма, те все още не могат да отговорят дори на най-основните въпроси", добави Джонсън, като подчерта, че "те залагат поминъка на хората въз основа на фантастична икономика и пожелателно мислене."

Миналата седмица Върховният съд на Великобритания изслуша аргументи относно бъдещия законопроект за референдум за независимост, след като беше помолен да обсъди дали приемането на законопроекта ще бъде в правомощията на шотландския парламент. Ако съдът установи, че парламентът може да вземе решение за ново гласуване, Стърджън иска то да се състои през октомври 2023 г., отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кралица Камила

    37 3 Отговор
    Май ще има военна операция и инвазия в Шотландия и Северна Ирландия.

    Коментиран от #2

  • 2 Ами

    41 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кралица Камила":

    Демокрация, ко да прайш. Само че тия ще ги пишат терористи...
  • 3 1233211

    17 1 Отговор
    Бля...бля....
    Ще ми се да се случи.
    Но парламента им е един предказуем цирк.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хаберих

    6 0 Отговор
    Никола Фергюсън Стърджън е шотландска политичка, която заема поста на първа министърка на Шотландия и лидерка на Шотландската национална партия от 20-ти ноември 2014-та г.
  • 6 Читател

    14 0 Отговор
    СМИ, ни надува главата с вироЗи и раша, докато Испания говори вече официално на няколко испански, ЮК се пука по шевовете, а богатите провинции на Германия ги е засърбяло ...
  • 7 Свобода

    22 0 Отговор
    Нека амереканците англичаните украинците и цяла европа подкрепи шотланците ,каталонците в справедливата им борба за свобода и независимост нека БГ медите се включат с пълна мощт така както защитават украйна
  • 8 Тези не разбраха

    16 0 Отговор
    Че ЕС не е демократичен съюз. Той е насилствен, под сценария на САЩ. Каталуния прави референдум за отделяне от Испания и ЕС го обявиха за "незаконен"! А властта в Испания би жестоко демонстрантите, лидерите избягаха в чужбина, но след време ги арестуваха и в затвора. ЕС е образование, под егидата на САЩ за изграждане на техния нов световен ред. Една световна диктатура с електронни пари. Ако нещо си против, те изключват от всичко...

    Коментиран от #9

  • 9 бля бля

    3 10 Отговор

    До коментар #8 от "Тези не разбраха":

    Какво общо видя в Шотландия и Каталуния, едното е държава, а другото област... хайде стига приказва глупости

    Коментиран от #10, #11, #13

  • 10 Общото

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "бля бля":

    Е, че тези искат да избягат от диктата на Лондон, но че се нахакат на диктата на Брюксел. Каква е разликата??? И тука и там си е диктатура!!!
    По-добре е да се отделят, като независима страна от всички други. Това което и България трябва да направи. Излизаме от всички съюзи и чужди диктати.
  • 11 Ти пък се правиш

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "бля бля":

    На много знаеш? Днес света ускорено върви по сценария на световния икономически форум. Пул ли си за Клаус Шваб? Чети неговите книги и изказвания. И изведнъж всичките "международни" банки, организации, даже и ООН веднага вървят в крак с този сценарии. Даже и това, България да приеме еврото, пак е в този план. След това просто изключват наличните пари и става единна, световна цифрова валута. И както тука пишеш, че нещо си против и те изтриват, така след това ще ти затворят банковата сметка, шофьорската книжка, паспорта и тебе те "няма" изобщо в системата. На лекар също не можеш да отидеш. Всичките ти документи в теб, "системата не ги знае" и не те пускат никъде... Жестока световна диктатура ни готвят!!!

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Чичо Томовата колиба

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ти пък се правиш":

    Документите - паспорти, образование, пари, са веригите на новите роби. Едва ли човек/шваб/ е идеолога на електронното обсебване, хората ток не ядат.

    Коментиран от #16

  • 13 Явно

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "бля бля":

    Мислиш с някоя друга част от тялото си
  • 14 Малииии

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ти пък се правиш":

    Колко си зле, ти вече си роб!
  • 15 Геноциден монархофашизъм

    7 0 Отговор
    Значи за Северна Македония Косово и Босна може но за Шотландия Уелс Каталуния и Баския не може монархофашизма унищожават хората
  • 16 Съгласен съм

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Чичо Томовата колиба":

    Ние "ток, газ, бензин, коли, телефони.... не ядем". НО, ние живеем по правилата на тази матрица, измислена от други. С новата им матрица, пак ще се опитат да ни "хванат" в техния капан.
    Има изход. Ако се съберем, всички, които НЕ искат да са роби в една тяхна хитро измислена система, то трябва да си се организираме по наши си представи и да живеем по наши правила. Извън тази тяхна матрица. Но виж, че всички правителства им играят по свирката? Държавите ще се подчинят на този фашистки "нов световен ред"! И единствено можем да си направим наша си обществена система, по наши си правила.... Наши "пари",наши "документи", наши болници, училища, производства и т.н. без тези олигархични структури ...
Новини по държави: