Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Февруари, 2023 17:31 7 486 61

От страх или алчност гигантите остават в Русия

  • санкции-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • западни компании-
  • алчност-
  • москва-
  • страх-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • банки

Ограниченията за руските банки и физически лица направиха работата в страната по-трудна

От страх или алчност гигантите остават в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Измина почти година, откакто Русия нахлу в Украйна, но купувачите в Москва все още могат да се сдобият с кисело мляко Activia и електрически четки за зъби Oral-B и почти цялата гама на L’Oréal. Някои продукти са останали от дните преди президентът Владимир Путин да изпрати войските през границата, но много стоки продължават да се доставят от американски и европейски компании с клонове в държавата парий, пише Bloomberg TV Bulgaria.

И ако тези компании променят решението си да останат на фона на нарастващите правни и репутационни рискове, сега те имат друго предизвикателство: Кремъл оскъпява напускането.

Още новини от Украйна

Въпреки че няма западни санкции срещу потребителските стоки за ежедневна употреба, ограниченията за руските банки и физически лица направиха работата в страната по-трудна. Групи, които открито заявиха желанието си да останат, като Colgate, Procter & Gamble и L'Oréal, трябва да постигнат сложно равновесие: те трябва да защитят крайния си баланс и местния персонал, да запазят позиции на основен пазар, и да не се показват като морално компрометирани, дори когато плащат данъци на Кремъл.

Главният изпълнителен директор на Unilever Алън Джоуп, например, каза, че носи отговорност към 3000-те служители в Русия и че не иска четирите производствени обекта на Unilever в страната да попаднат в ръцете на прокремълски магнати или самата държава.

В четвъртък Carlsberg предупреди за риска руските власти да национализират даден бизнес, за да запазят работната сила на нивата отпреди войната, ако подозират, че предприятие умишлено е лишавано от стойност. В отговор на това твърдение говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи действащото трудово законодателство за защита на работниците в Русия. „Това е дълъг процес“, добави той.

Тези предизвикателства помагат да се обясни защо обещаното напускане на много корпорации просто никога не се материализираха. Производителят на Strepsils Reckitt Benckiser заяви през април, че ще прехвърли собствеността върху руския си бизнес на трета страна или местни служители, но досега не е успял да го направи. Danone обяви напускането си през октомври, но все още не е намерила купувач. Производителят на тютюневи изделия Philip Morris International, който планираше напускане до края на миналата година, заяви, че все още се опитва да получи одобрението на Русия.

Малко компании са били толкова решителни като McDonald’s, която продаде руските си ресторанти през май, три месеца след началото на войната. Но подобен ход вече не е толкова лесен: има по-малко потенциални купувачи, които не са обект на санкции, а Кремъл има все по-малко желание да одобрява продажбите на западните компании.

„Колкото по-късно си тръгваш, толкова по-трудно е“, каза Наби Абдулаев, партньор в консултантската фирма Control Risks. Правителството ограничи сделките и сега изисква 50% отстъпка за всяка продажба. Говорейки за допълнителните разходи за напускане, Песков каза, че „пазарът е такъв, какъвто е“ и добави, че „компаниите напускат в съответствие с конкретните пазарни условия“.

Друг фактор е, че тъй като икономиката на Русия не се представи толкова зле, колкото се очакваше миналата година – свивайки се само с 2,5%, все още могат да се печелят пари, поне в дългосрочен план. В четвъртък Unilever предупреди инвеститорите за финансовия риск, свързан с напускането на руския пазар. Отделно British American Tobacco увеличи прогнозите си за потенциални загуби, ако излезе от Русия.

Маневри за избягване

За да останат и да се възползват от това, което все още може да се окаже печеливш пазар, компаниите извършиха маневри за ограничаване на щетите, предадоха властта на местните ръководители, спряха рекламата и инвестициите и проведоха одити на санкции, за да избегнат да правят бизнес с банки и лица в черния списък.

Въпреки че Unilever, Colgate и P&G защитиха решението си да предоставят само „основни или жизненоважни“ стоки на руския пазар, те все още не са уточнили доколко са стеснили асортимента си. За да избегне главоболието от справянето със санкциите, например, Unilever се ангажира да не изнася никакви приходи от Русия. Мат Клоуз, ръководител на отдела за сладолед, който продава Cornetto в Русия, каза, че стратегията е в процес на преразглеждане. „Бизнесът всъщност е бизнес със затворен цикъл“, каза той.

Шефовете на компаниите също така мислят и за бъдещето. „Просто искам да дам възможността на наследника на моя наследник да направи този избор един ден, ако ситуацията в Русия се промени драстично и стане стабилна“, каза шефът на Carlsberg Сес Харт в имейл.

Някои екипи бавно започнаха да намаляват своите притежания. P&G, която има два завода в Русия, предостави правомощия за вземане на решения на местния персонал, който се отчита директно на главния оперативен директор. Тъй като продажбите в Русия се забавиха, тя намали броя на служителите в страната от 2500 на 1800 между 31 март и края на 2022 г. L'Oréal, която все още има 2500 служители в Русия, затвори магазини и намали доставките, но продължава да продава продукти за красота в страната.

Други изпълнителни директори проявиха изобретателност в оправдаването на продължаващите операции в Русия. Групата за сладкарски изделия Mondelez описа своите местни шоколади Alpen Gold и Milka като ежедневни продукти, без които руснаците не могат. „Ние продаваме шоколад и бисквити“, каза изпълнителният директор Дирк Ван де Пут. „[В] много страни бисквитите са част от закуската. И така, ние чувстваме, че доставяме продукти на нормалния потребител в Русия."

Труден изход

Колкото и сложно да е напускането, оставането носи рискове. Френският производител на грах и царевица Bonduelle отрече твърденията през декември, че е доставял на руската армия консерви, след като снимки на войник, държащ продуктите ѝ, бяха публикувани в социалните медии. Инцидентът послужи като предупреждение за други западни компании, които все още работят в Русия.

Компаниите, продаващи храни или продукти за лична хигиена, също са изложени на висок риск да бъдат неволно въвлечени във военните усилия, особено ако Русия премине към „военна икономика“. Песков, говорителят на Кремъл, отрече компаниите да бъдат принудени да участват. Въпреки това, известия бяха изпратени до местоработите на хората по време на есенната мобилизация на 300 000 допълнителни войници, а мултинационалните компании загубиха работници заради наборна военна служба и имиграция.

Очакваното засилване на сраженията тази пролет вероятно ще добави корпоративни тревоги - както на място в Русия, така и в родните страни на бизнеса. Рискът за репутацията при работа в Русия изчезна след първите два месеца от войната, каза Марк Макнами, директор за Европа в изследователската компания FrontierView. Но тъй като нещата вървят по начина, по който вървят, той подозира, че това няма да продължи.

„Всяко тримесечие виждаме компаниите да стават по-реалистични и да казват „дотук бяхме“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    19 101 Отговор
    почти всичко се изнесе от Русия

    Коментиран от #5, #20, #30, #32

  • 2 Българин

    17 85 Отговор
    даже и руснаците започнаха да се изнасят от ко...та с хиляди

    Коментиран от #33

  • 3 Българин

    19 86 Отговор
    Русия става все по-затънала страна
  • 4 Българин

    17 89 Отговор
    Путин разруши руската икономика

    Коментиран от #21, #34, #41

  • 5 …………

    89 8 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Да , амо умните ще останат !
  • 6 БОЗА

    88 4 Отговор
    "От страх или алчност гигантите остават в Русия"

    Не бе-Путин ги е купил...или са тайни русофили...ей ся ше ви обеснят соросоидчетата гладни хиляда и първата причина... ;-))))


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 7 Жена Зелена

    5 81 Отговор
    Ако изтрият хомосексуалната нарцистична дженд русия с дванадесет чешки атомни бомби от картата на света ЗАВИНАГИ ,и убият путин ,е,,, ина ще настъпи равновесие мир и спокойствие в света

    Коментиран от #60

  • 8 Гаглей

    18 74 Отговор
    Измина почти година от нахлуването на Просия в Украина, но все още руснака може да си купи кисело мляко, ХАХХАХАХАХХАХААХААХА немога хахахах

    Коментиран от #14, #36

  • 9 Голтак

    66 7 Отговор
    Парите обичат Богатите. Не тия като нас голтаците остцеевропа...
  • 10 Даа бе

    96 7 Отговор
    Икеа напусна руския пазар... След време като видя, колко е спаднала печалбата им. И хоп, ама ние се връщаме... Ха ха ха
  • 11 Четка за зъби

    11 65 Отговор
    Скоро Путин ще се озъби
    Му ха, ха, ха, ха, ха, ха,......
  • 12 Солей

    88 2 Отговор
    Както се казва на запад парите не миришат.Пука им за т.нар. демократични принципи,които важат само за стадото.
  • 13 Българин

    9 58 Отговор
    Русия яко изнася оръжие в Украйна, дирректно на бойното поле им го доставя
  • 14 Ехехе хе

    62 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гаглей":

    Кисело мляко, което в Гърция примерно никой не го иска... Не копуват от него.. В Русия също не го тачат... Но милите активия-сти се мъчат да го продават.

    Коментиран от #24

  • 15 Горката РУСИЯ !

    7 66 Отговор
    Пак отива на просия !
    Ще е пълна съсипия !
    Освен тоталната тъпотия !
  • 16 От страни

    76 3 Отговор
    Що па не? Американците настървиха целия западен свят срещу Русия ама търговията на САЩ с Русия само нараства. Европа го раздава тъшкарски с всекви пакети ама продължава да купува газ от Русия. Тия маркови концерни като спрат да си продават стоките в Русия на кого да ги продават? На европейците дето спряха да си купуват тоалетна хартия?
  • 17 Истинска статистика

    83 3 Отговор
    Само 6% от всички "западни" бизнеси са напуснали Русия изцяло.
    Останалите са си там и правят пари и не искат да губят пазарен дял.
    Понеже местните руски фирми и чужди заместват продукцията и пазарния дял на западния свят ВЕДНАГА и ЗАВИНАГИ.
    Освен това ако западните фирми решат да се правят на Велики, като затварят производства или уволняват работници. Всички Веднага се санционират, като ги осъждат веднага в съда да платят всичко до стотинка на работника, глобата, лихвата и съдебните издръжки.
    Само така се говори със Западните инвеститори.
    "Ако ще лапаш в моята държава ще държиш лъжицата както аз ти казвам"

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Страх и алчност

    43 0 Отговор
    Не не не не
    Икономически интереси
  • 20 Кучето

    61 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Който се е изнесъл е обявил доста големи загуби! Но, по-важното е съвсем друго!
    Производство и пласментът са затворен цикъл, а печалбата НЕ се изнася навън!!! Айде сега ми посочи как е у нашата територия, ако имаш въобще някакви икономически наблюдения???
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ицо

    66 3 Отговор
    Кой е луд да испусне такъв необятен пазар понеже краварите и джендърите решили така
  • 23 Ехехе хе

    41 1 Отговор

    До коментар #17 от "Истинска статистика":

    Това с лъжицата ми хареса много...
  • 24 Ха ха

    27 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ехехе хе":

    Активия е на Данон- Франция.Каква Гърция те тормози?
  • 25 Самогончо

    7 63 Отговор
    Бях скоро в Москва!
    Никой, нищо не купува!
    Само поркат и бягат от могилизация!

    Коментиран от #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Жпо

    4 36 Отговор
    Когато жуженцето един ден им национализира собствеността, ще вият на умрело!
  • 28 Ъхъ

    54 2 Отговор
    Никой не е мръднал от Русия, всичко е нацистка пропаганда! Пълно е в ютуб с клипове на гейове(западняци), които цъкат из руските магазини! Единствено български стоки няма, ама то и у нас няма!
  • 29 Българин

    34 2 Отговор
    Соледар и Азовстал - беганье му е майката !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Водка пише до самогона

    46 2 Отговор

    До коментар #25 от "Самогончо":

    Ника(името) ти те издава че не си стъпвал в Москва.
    Самогон означава алкохолна напитка направена в някой казан на СЕЛО.
    Няма начин ти и твоя самогон да се озовете в Москва, много е скъпо за тебе.
  • 32 Неделко

    31 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Лъжеш Кото соросиднята
  • 33 Ива

    45 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    От България пък се изнасят милиони нищо че сме в ЕС - що ли ? И не воюваме …
  • 34 Източна ромелия

    37 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Абе "българино" нека и България има такава закъсала и разрушена икономика като Руската, ама ние и без война сме много зле.
  • 35 Българин

    6 4 Отговор
    Аз съм турска коза.
  • 36 Надежда

    38 5 Отговор

    До коментар #8 от "Гаглей":

    Бях на почивка в Тайланд, пълно с руснаци и какво уважение към тях и как харчат парите, а ние правим сметка на всичко. Голямо простолюдие сме. И само се кланяме на краварите
  • 37 ТТТ

    4 21 Отговор
    Трябва потребителите от Европа, Сащ и другите демокрации да бойкотират тези фирми. Тогава няма да могат да се оправдават. Представяте ли си по време на Втората световна кока кола да изнася за Германия.

    Коментиран от #40, #51, #52

  • 38 Някой

    34 1 Отговор
    Нито страх, нито алчност.
    Просто бизнес!

    Тези, които се изтеглят, го правят от страх. Щото САЩ и ЕС ги натискат и заплашват.
  • 39 тези пък

    16 1 Отговор
    Ами да правят като нас с оръжието.... изнасят до границата на близките държави и от там..... Схемата е ясна.
  • 40 Хи хи хи

    25 1 Отговор

    До коментар #37 от "ТТТ":

    Ами те демокрациите са на Изток, на Запад има само диктатура.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 США

    15 0 Отговор
    Нас не ни е страх, а бизнеса си е бизнес.
  • 45 знаещ

    22 5 Отговор
    Остават в русия тези които справедливо оценяват събитията и не допускат някои дам им внушава фалшиви истини
  • 46 Ццц

    25 3 Отговор
    Просто има бизнесмени, на които не им се губи в интерес на американската икономика. Но като си говорим за морал я кажете Украйна от къде си купува газ, като реве за санкции към руските горива, които финансират войната срещу нея?
  • 47 значи

    15 0 Отговор
    уважаеми коментиращи, да знаете, че думичката "модератор" в някой от коментарите се брои за мръсна дума и коментара се трие...така се случи с коментар 41, в който единственото вулгарно нещо беше тая думичка...:)))))
  • 48 Иди в Москва,

    4 13 Отговор
    купи си електрическа четка и си я наври в задника...автора на статията!
  • 49 ха ха

    20 3 Отговор
    е , поне могат да си пазаруват , нашите са пълни със стока но 90% не могат да си позволят друго освен икономична порция храна , клептокрация и евро атлантически ценности
  • 50 Кило

    19 5 Отговор
    Остават , защото си слагат на х1@ евроge1skата политика . Бизнеса си е бизнес и зеления наркоман , може да ходи да се праска отзад
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Гордостта на Тарра

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "ТТТ":

    Не си наред ...
  • 53 Ха ха ха

    6 0 Отговор
    И от двете.
  • 54 Апостола

    10 3 Отговор
    Алчността е в основата на всичко. Алчността създава и предатели на България.
  • 55 Журналист

    5 13 Отговор
    Русофилите са тролове от една партия, на която им плаща диктатор, за да пускат неадекватни коментари срещу демокрацията и свободата.

    Коментиран от #58

  • 56 БТР-56

    2 11 Отговор
    Алчни мрши, плюскат кървави пари от рушките пияници, вместо да зарежат скапаната Московия ...
  • 57 Варналията

    1 10 Отговор
    За гнусарките от Израждане и Косьо варненския сиганин от Максуда ли думаш ти?! Те са, нещастниците рубладжийски.
  • 58 позеленял

    6 0 Отговор

    До коментар #55 от "Журналист":

    яслата трябва да се пази , толкова навеждания да се докопаш до нея
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 оркестр Прощание славянки

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Жена Зелена":

    Равновесие има само когато има два равни полюса , в противен случай везната се накланя само в едната посока, а това вече е лошо, има или диктат, или налагане на волята със сила. От кога еднополюсен модел е равновесие
  • 61 Зъболекар

    2 0 Отговор
    Спирам да си мия зъбите с Колгейт.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания