Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Февруари, 2023 06:00 3 774 57

Михаил Ходорковски: Революцията срещу Путин е неизбежна

  • война-
  • михаил ходорковски-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • революция

В Русия е наложен политически режим на терор, в който всяка съпротива е парализирана. Такива затворени системи накрая предизвикват собствения си колапс, а режимът на Путин не е изключение.

Михаил Ходорковски: Революцията срещу Путин е неизбежна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Революция срещу "авторитарния, дори неототалитарен режим" в Русия е "неизбежна", убеден е Михаил Ходорковски. Руският предприемач и критик на Кремъл, живеещ в Лондон, развива тезата си в своята нова книга “Как да убием дракона?". В четвъртък той ще представи своите идеи за "пълно преустройство" на Русия по време на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщава ZDF.

Основната цел трябва да е "да направим обществото по-хуманно, по-търпеливо и по-свободно", смята Ходорковски. Вместо днешния "режим на терор" е необходим нов ред, "основан едновременно на справедливост и милосърдие". Но самият той осъзнава, че подобна трансформация ще трае минимум 20 години.

Още новини от Украйна

"Докъдето му стигнат силите"

Тъй като Русия на практика се намира в извънредно положение и политически режим на терор, всяка практическа съпротива срещу мерките, предприети от властите, е парализирана, казва Ходорковски. Политическият обрат обаче в никакъв случай не е утопичен: Такива затворени системи в крайна сметка предизвикват собствения си колапс. Режимът на Путин няма да бъде изключение, убеден е той.

За Ходорковски войната в Украйна е "само върхът на айсберга на конфронтацията със Запада". Путин ще я продължи "докато му стигат силите". Той няма друг начин да се стабилизира вътрешно, освен постоянно да води войни с въображаеми външни и вътрешни врагове, смята руският дисидент. В интервю за швейцарския всекидневник "Блик" Ходорковски казва, че поддържа контакт с руските елити. "Съпротивата ще стане видима едва когато режимът започне да се задъхва", смята той. Елитите в Русия трябва да бъдат уверени, че има изход от системата на Путин "без да си изгубят главите".

Как може да изглежда "новото начало"?

За Ходорковски Русия се нуждае от ново начало. То включва: ново учредително събрание, включването на демократичните принципи в конституцията, отмяна на противоправните закони и провеждането на свободни избори. Ходорковски смята, че тези, които искат да изградят нова демократична руска държава, ще бъдат изложени на много опасности. В края на краищата, днес "значителна част от обществото" все още смята Путин, Сталин и дори Иван Грозни за "ефективни ръководители". Въпреки това дисидентът вярва, че възможността за нова, отворена Русия със силно гражданско общество ще надделее сред мнозинството от хората в страната съвсем скоро.

"Вече нямам сметки за уреждане с Путин"

Михаил Ходорковски е колоритна фигура в постсъветска Русия. През 90-те години на миналия век той се превръща в един от най-богатите руснаци. Той е почти класически пример за олигарх в Русия във времената, в които тя е отчасти либерална държава, пише германското издание "Меркур". Докато не влиза в конфликт с Путин и не се озовява в затворнически лагер. През 2013 г. той е освободен - вероятно заради наближаващите тогава зимни олимпийски игри в Сочи, вероятно заради настояване на Ангела Меркел, разсъждава самият Ходорвски. По този начин Путин спасил живота му, пише дисидентът. "Вече нямам сметки за уреждане с Путин", казва той. Но въпреки това е уверен, че "революцията (в Русия) е толкова необходима, колкото и ножът на хирурга".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    50 18 Отговор
    Евреинът Улянов вдигна революция срещу Николай Втори,който беше слаб и безволев лидер на велика държава,но евреинът Ходорковски не може да повтори "подвига" му срещу лидер като Путин.Оптимистична трагедия..
  • 2 Ясно е, че Путин, Лавров, Лукашенко,

    35 57 Отговор
    И останалите "хаизи" ще свършат като Чаушеску, Мусолини, и т.н. Те и близките им.

    Коментиран от #3, #50, #55

  • 3 На кого е "ясно"

    46 22 Отговор

    До коментар #2 от "Ясно е, че Путин, Лавров, Лукашенко,":

    освен на теб,че не разбрах?
  • 4 Дддддддд

    48 12 Отговор
    Ай стига с тия смешковци бе..-още от 2010-2011 година ги слушаме тия палячовци...То не бяха революции,болести,милиарди,покушения и т.н....Айде по сериозно се отнасяйтк към аудиторията си

    Коментиран от #8

  • 5 да де

    41 11 Отговор
    Гладно DW вурстчета сънува.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 М Ходроковски!! Олигарх, крадец

    52 15 Отговор
    на милиарди, Затворник, мнението на този не струва нищо и никой не го интересува, какво казва,
    тая Бандюга!!, САМО DW може да пробутва подобни престъпници да ни Облъчват!!
  • 8 да де

    32 10 Отговор

    До коментар #4 от "Дддддддд":

    Ами фактифейк вече са като филиал на DW важното е грантовете да вървят.
  • 9 Гост

    14 35 Отговор
    Рано е. Комплексираното жуже прати в гробовете само около четвърт милион войници. Тия скотове за да реагират, трябва да смели на кайма поне 10 милиона...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ТаУмВзе

    34 11 Отговор
    И на тва соросоидче му се ходи в СИБИР!

    Коментиран от #28

  • 12 Една

    37 9 Отговор
    Петоколонниците вечее не могат да крадат ресурсите на Русия, затова е този плач.

    Коментиран от #21

  • 13 5577

    35 9 Отговор
    По скоро революция в Германия и Франция от голямата инфлация от колкото в Русия. Щеше да е мн хубаво като в тая статия да е, ама само на някой му се иска да е тъй.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Забрави най-важното.

    14 17 Отговор

    До коментар #13 от "5577":

    Разкажи как Франция и Германия измръзнаха тази зима.

    Коментиран от #26

  • 16 Някой

    28 7 Отговор
    Хехе! И така вече 20 години!
    А Ходорковски вместо да е благодарен на Путин, че го освободи, след като имаше дълга присъда за финансови измами, тръгнал да го плюе.
    Това доказва, че няма ненаказано добро!

    Коментиран от #19, #57

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Прокопий

    9 17 Отговор

    До коментар #16 от "Някой":

    Не, ватник, няма пост, в който да не си лъгал и пропагандирал pycopoбските си платени "истини"...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Прокопий

    12 10 Отговор

    До коментар #12 от "Една":

    Ресурсите на Просия ги окраде същата тая кохорта сенилни кгб старчоци, които ти плащат копейки, за да се самоизключиш от определението "човек", тролченце.

    Коментиран от #33

  • 22 Прокопий

    5 7 Отговор

    До коментар #20 от "Остави ги.Заработват.":

    Прав си, цезът им е като за общ работник, мързелът като за "чистотата", както казват в махалите, до които живеят...
  • 23 РЕАЛИСТ

    18 7 Отговор
    Неблагодарно човече е това Ходорковски. Путин го пусна от затвора в знак на добра воля с обещанието, никога повече да не се занимава с политическа дейност. Мошеникът вместо да си харчи окрадените пари в Лондон, пак се зъби.
  • 24 д2р2

    15 6 Отговор
    Какъв режим е тогава , когато налагат държавите да приемат закони , които са против тяхните религиозни ценности . Това е грубо погазване на официалната религия и на конституцията .Путин , обаче не облича разврата в закони и не тласка народа си към разврат , каккто ще направят партиите на войната в бълг. парламент, веднага след като си направят правителство след изборите април месец . Това ще е първото нещо , което ще гласуват и няма да се интересуват от мнението на обществото . Това е тоталитаризъм , както и да си го наричат те . Путин създава драконови закони , с които да обезвреди личности и организации , които искат да вкарат в Русия пагубната и развратна западна идеология .
  • 25 Запознати

    20 11 Отговор
    ДВ е глашатай на Американската лъжа!

    Президентът Путин има 85% доверие в страната си и пълна подкрепа за СВО, но според центровете за лъжепропаганда и русофобия в сащ това е недемократично и тоталитарно... От месеци се пробутва евтини манипулации за Русия на фона престъпленията на киевската хунта и укрофашистките терористи срещу цивилни и военни. Светът вече се отврати от подпалвачите на войната сащ и техните лъжи.
    Мислещите не могат да бъдат лъгани и манипулира ни. Пропагандата на ДВ минава само предиди-ти.
  • 26 Хихихи..

    11 8 Отговор

    До коментар #15 от "Забрави най-важното.":

    Измръзнаха им "икономиките" и сме още в началото..

    Коментиран от #29, #32

  • 27 След провала на спец операцията

    8 17 Отговор

    До коментар #18 от "Наивници!!!":

    В раша има толкова поробени племена и народи,че ще се трепят като мексикански картелии.В Кавказ и Урал ще се гърмят като във филмите за индианци.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Прокопий

    10 5 Отговор

    До коментар #26 от "Хихихи..":

    По данни на РТ1 ли, о велики икономисте?! 😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣😆😆😂😆😆😂😂😃😃😃😃😃😃😃💯
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Станал Ходорковси

    11 3 Отговор
    олигарх когато Русия беше частично либернална.
    Муахаха, то това беше проблемът.че беше либерална за тия бандити.
  • 32 Така им " измръзнаха"икономиките,

    13 5 Отговор

    До коментар #26 от "Хихихи..":

    Че навсякъде имат недостиг на работна ръка.
  • 33 Нелогично

    16 6 Отговор

    До коментар #21 от "Прокопий":

    Какво е това "Просия"? Има други страни които просят пари, внимание и оръжие като Украйна, дори и други, за тях ли се отнася? Ако говорите за Русия, тя никого не е просила и не е търсила благоволение от когото и да било.

    Коментиран от #48

  • 34 Урюрвкос

    11 6 Отговор
    Питаха Путин защо е пуснал Ходорковски от затвора и той отговори че получил молба от него в която се разкайва за стореното (укриване на данъци и убийството на кмета на град Нефтеюганск) и здравословното състояние на майка му се влошило. Ако беше пратил по рано молба щях по рано да го пусна.
  • 35 Някой

    15 5 Отговор
    Всъщност СВО е революция срещу крадливи олигарси като този посочен в статията. Готови да предадата интересите на страната си в името на личното си благосъстояние.
  • 36 АЙДЕ ГЪЧ

    16 5 Отговор
    ОТКАКТО ПУТИН ИЗГОНИ МИРИЗЛИВОТО ЗЕЛЕ ОТ РУСИЯ ............. ВСЕ УМИРА, БОЕДУВА, УБИВАТ ГО ...................!!!! АЙДЕ СЪЧИНЕТЕ НЕЩО НОВО........!
  • 37 Име

    7 5 Отговор
    СССР беше неприятна държава и - стана още по-лошо при Елцин, руснаците не искат да се върне отново бедността, независимо какво може да стане.

    Веднъж ги излъгаха - че ето сега - ще видите страхотни чудеса и - видяха нищо подобно. Имат си нормална капиталистическа пазарна икономика, това-онова - изведнъж ще си резнат отново главите.

    Коментиран от #39

  • 38 Перо

    13 4 Отговор
    Защо Ходорковски не си ходи в Израел, на демокрация!
  • 39 РЕАЛИСТ

    8 5 Отговор

    До коментар #37 от "Име":

    Ако питаш обикновения руснак, за 24 часа ще клъцне главите на всички капиталисти. Мразят богаташите. Това са 75 години. Да не са правили революция за тоя дето духа.

    Коментиран от #40

  • 40 Вчера някаква генералка

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "РЕАЛИСТ":

    Пушила на 16 етаж.
  • 41 Мишел

    11 8 Отговор
    В Русия не се полъгаха по правата на човека, и САЩ твърдят, че затова нямат никакви шансове да организират там цветна революция и разпад на руската федерация.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Цветна революция в САЩ

    9 4 Отговор
    А пък в САЩ ще има цветна революция, по Украински образец.
  • 44 Долара ке падне

    9 8 Отговор
    Когато Русия неминуемо спечели войната, никой вече няма да иска печатаните долари на САЩ и те ще фалират когато кредиторите им решат да си поискат дълга в реални активи, които САЩ не притежават. САЩ са просто една финансова пирамида, която скоро ще се срути.
  • 45 Само като

    8 4 Отговор
    Чуя че Русия трябвало да стане търпелива и ми е ясен тоя!!а кога Америка ще стане търпелива
  • 46 ПараШут

    7 5 Отговор
    Днес е поредният ден в който Путин се събужда, става, изпива си кафенцето и цял ден спуква НАТО от бой и после ляга и умира за удоволствие на натовците. Но на сутринта пак възкръсва и ги почва с боя от начало. Няма милост този човек ! Точно както нямат милост към нас тези от редакцията.
  • 47 Токсик

    8 2 Отговор
    Откога стожерите за справедливист на Дойче веле станаха олигарсите като евреина Ходорковски и то в Русия ?! Доколкото си спомням швабите имат друго отношение към евреите и май им слагаха звезди на ривера?!
  • 48 Ха ха ха

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "Нелогично":

    До някъде си прав.... не просяци, тия поне имат някакво минимално достойнство..... ПРОШЛЯЦИ са в пРоссия.....но се губи звучността
  • 49 Ротшилд

    5 3 Отговор
    Браво евреино Ходорковски. Мой личен приятел и слуга.
  • 50 Жеко

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ясно е, че Путин, Лавров, Лукашенко,":

    Ротшилдите опаквано ще свършат като събратята си в Холокоста.
  • 51 Ще му се

    4 4 Отговор
    Ще му се на хазарчето втора Октомврийска революция,когото хазарите колеха и бесеха в Русия. Тогава Съветска Русия беше единствената държава в света където хазарите тотално доминираха ,а САЩ се бореха за второто място по хазарско влияние.
  • 52 Плюнкин

    2 5 Отговор
    Всяка революция е свързана с кауза.
    Тази с какво?
    Западната католическа ,,демократична" цивилизация , кауза ли е?
    Да помислим! Ако все още можем.
  • 53 НАТО-Стандарт

    2 1 Отговор
    Досвидания путлере, rest in misery.

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 нпо агент

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Някой":

    Това е грешката на Путин..да пуска такива олигарси..откраднали милиарди от бюджета..