Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 21:26 1 545 2

Опасностите след земетресение, които носят смърт

  • земетресение-
  • опасност-
  • турция-
  • сирия-
  • жертви-
  • трусове-
  • лекари-
  • болести-
  • деца

Бедствието повишава риска от болести

Опасностите след земетресение, които носят смърт - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Войната в Сирия и бездруго беше поставила милиони хора на тежко изпитание, а земетресението усложни хуманитарната ситуация още повече. “Бяхме активни в Северозападна Сирия и преди тежкото земетресение, имаме там около 500 души, които работят за нас”, казва пред АРД доктор Парниан Парванта, заместник-председателка на германския клон на “Лекари без граници”.

Доктор Парванта споделя, че екипите на „Лекари без граници“ доставят хуманитарна помощ на болници и здравни заведения, осигуряват на семействата одеяла, комплекти за спешна медицинска помощ и материали, които са необходими в такава бедствена ситуация. А лекарите, които работят в региона на бедствието в Сирия, правят хирургически интервенции, лекуват счупвания у деца и възрастни хора, инфекции и всевъзможни рани.

Бедствието повишава риска от болести

„Измръзванията също могат да причинят рани, които, ако не бъдат третирани адекватно, водят до инфекция, а в най-лошия случай и до смърт”, казва тя пред АРД. Замърсената вода и липсата на подходящи санитарни условия са проблеми, от които хората в региона страдат не от вчера, но сега са особено изострени заради последствията от земетресенията. “За съжаление, в момента има случаи на холера в Северозападна Сирия. Загрижени сме, че холерата може да се разпространи чрез замърсяване на подпочвените води”, обяснява лекарката. Холерата може да е смъртоносна, ако не се осигури адекватната болнична помощ и снабдяване с чиста питейна вода. Липсата на електричество пък често прави невъзможно преваряването на водата, което създава допълнителни рискове.

Случаите на холера често съпътстват големите кризи по света - болестта бе регистрирана както в Сирия, така и в Ливан и Украйна. След големите наводнения в Пакистан през 2022 година освен холера, започна да се разпространява и тиф. Лошите хигиени условия повишават риска от хепатит. Пациентите с хронични заболявания - например диабет - много често губят достъпа до животоспасяващи грижи и медикаменти.

Децата са изложени на най-големи рискове

Много от децата в Северозападна Сирия нямат необходимите ваксинации - например срещу морбили, което е много опасно. И не само. “На много места външните температурите са минусови и хората понякога прекарват нощите на открито в продължение на дни. Освен това е влажно и ветровито, което означава, че респираторните заболявания са по-чести. Особено за децата пневмонията може да бъде и фатална. Ето защо е важно те да получат адекватни грижи”, пояснява експертката на “Лекари без граници”.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бъдещето е на металните конструкции

    2 0 Отговор
    И стъклото бетона само за кофража
    Някой носи ли бетон на гърба си
  • 2 Ястреб

    6 0 Отговор
    Щатите носят повече щети, отколкото всички земетресения взети заедно.
Новини по държави: