15 Февруари, 2023 16:15 6 487 22

Чудото в Ерзин. Защо градът устоя на земетресението.

  • сеизмология-
  • ерзин-
  • земетресение-
  • чудо-
  • турция-
  • загинали-
  • корупция-
  • строителство-
  • сгради-
  • реджеп ердоган-
  • хатай

Земетресението в Турция разкри позора на корумпирани бизнесмени и строители

Чудото в Ерзин. Защо градът устоя на земетресението. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският град Ерзин се намира в провинция Хатай - една от най-засегнатите от земетресението. Там обаче няма нито една срутена сграда и никакви жертви сред 42-те хиляди жители, съобщава АРД. Заслугата за това е на кмета на града - Йокеш Елмазоглу. Пред турски телевизионни канали той обяснява, че никога не е позволявал в града му да се строят незаконни сгради. “Понякога хората се гневяха и подигравателно ме питаха дали съм единственият честен кмет в страната. Сега съвестта ми е чиста”, казва Елмазоглу.

В Турция има немалко незаконни сгради, чиито строители сега попадат под ударите на закона. Над 130 души вече са задържани по обвинения в нелегално строителство, съобщава Асошиейтед прес. Един от основните проблеми обаче е, че преди избори на тези строители са се издавали “амнистии” за незаконните постройки, обяснява АРД. В голяма част от случаите на законно построени сгради се добавят надстройки от по няколко етажа. Позволението за подобни незаконни строежи е равносилно на убийство, обяснява пред германската медия Еюб Мухджу от турска организация на инженерите и архитектите.

Проблеми и със законното строителство

На някои места срутените сгради дори са строени според изискванията за безопасност при земетресения, но проблемите се крият другаде. Например в мястото, където е издигната сградата - на някои локации почвата е твърде мека и поддава на напрежението. Другаде пък в конструкциите на зданията са допуснати пропуски.

Инженерът Мухджу обяснява пред АРД, че понякога материалите, с които се строи, са просто неподходящи. Според експерта това личи по сградите, където и бетонът се е сринал. Освен това регулациите в момента изискват да се строи с гофрирани железни пръти, а не с гладки - много сгради обаче са изградени именно с по-неподходящите.

Кметът на Ерзин Елмазоглу признава, че и в неговия град има незаконно построени сгради. Но онези, които са отговорни за строежите, са били редовно подвеждани под наказателна отговорност. "По никакъв начин не съм разрешавал незаконно строителство. Въпреки това имаше някои, които се опитаха. Въпреки че в началото не можехме да ги следим, тъй като нямахме достатъчно хора, по-късно ги докладвахме на прокуратурата и взехме решения за събаряне на сградите", обяснява той пред турския вестник “Хюриет”.

Проверки на всички сгради

Сега в Ерзин всички сгради, които са непокътнати, ще бъдат проверени една по една - както ще се случи и в районите с разрушения, обяснява АРД. Турските екипи, сформирани за целта, се състоят от общо 1000 инженери и инспектори. В Ерзин те ще имат дори повече работа от другаде, защото трябва да се уверят, че сградите, които не са пострадали, още са безопасни.

Министерството на правосъдието на Турция обяви в събота, че планира да създаде и бюра за разследване на престъпления, свързани със земетресения, съобщава “Асошиейтед прес”. Бюрата ще имат за цел да идентифицират изпълнители и други лица, отговорни за строителни пропуски, да събират доказателства и да инструктират експерти, включително архитекти, геолози и инженери, както и да проверяват разрешителните за строеж и обитаване.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 7 Отговор
    БОГ АЛАХ е МИЛОСТИВ
  • 2 Голям зор

    46 0 Отговор
    Евала на кмета,защо не бяха и тук така.

    Коментиран от #13

  • 3 Рошко

    10 21 Отговор
    Калпазанин, дори и тук пропагандата блика изпод редовете,. Кажи му дойче зеле и повече не го обиждай
  • 4 Хммм

    0 14 Отговор
    Какво значи незаконни?

    Коментиран от #14

  • 5 Кат си просс се занивамай със себе си

    23 7 Отговор
    Къде видя пропаганда бе мой
    Хората ти казаха няма един убит..на ден едно още докато видях едната сграда на палачинка а другата стои и веднага стана ясна работата..в диктатурите така става корупция и мор по гражданите..защо става корупция?? Защото строят приятели и партиици на ердоган затова

    Коментиран от #6

  • 6 Хммм

    12 9 Отговор

    До коментар #5 от "Кат си просс се занивамай със себе си":

    Новото строителство в България ще изпопада при едно недай си боже такова земетресение...

    Коментиран от #7

  • 7 Наука

    8 10 Отговор

    До коментар #6 от "Хммм":

    То и тука строят приятели на ердоган

    Коментиран от #8

  • 8 Хммм

    22 1 Отговор

    До коментар #7 от "Наука":

    Може, обаче навсякъде частника гледа да спести,и ако може да го направи с най евтиното, а да го продаде най скъпо.. Това мога да го разбера, обаче другото.....нали тези сгради се проверяват после? А проверяващите не са от неграмотници в тази сфера, ами от инженери.. Къде са спали те и защо допускат това? Веднъж като накара някоя строителна фирма да си събори цялата построена кооперация примерно.... И ако иска да остане в бранша да я построи отново както трябва... Дали ще е така?

    Коментиран от #11, #19

  • 9 Кмета

    17 1 Отговор
    на града - Йокеш Елмазоглу да бъде поканен от софийския кмет за презентация на опита си.

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Обаче

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хммм":

    бивш шеф в главболгарстрой сподели преди време по друг повод , че като подизпълнител на немска строителна фирма след полагане основите на жилищен блок диагоналите се разминавали с 3 сантиметра по дължина и немския надзорчик ги накарал да ги разрушат и построят отново. По неговите думи оттогава на обекта повече отклонения от проекта не са си позволявали. Така сградите дори и компрометирани няма да са летални капани за хората при земетръс.
  • 12 Мдааа

    16 1 Отговор
    98 процента от разрушените сгради са построени преди 1999 година и 2 процента след 2000 година ,някои сгради са паднали от глупостта на някои стопани които са махнали държащи колони за превръщане на помещенията в гараж или магазин
  • 13 Тука нема да стане

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Голям зор":

    Ако евентуално се появи такъв кмет, ще го смачкат точно за 5 секунди с някой скалъпен компромат
  • 14 Ще ги видиш

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хммм":

    Поразходи се из маалите.
  • 15 Да бе

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кмета":

    Ще се направят на неразбрали и толкова.
  • 16 бай Даньо

    6 9 Отговор
    Катастрофата в Турция е създадена от хората не от земетресението. В други толкова земетръсни зони при земетресение то такъв магнитуд ще са няколко стотин само не десетки хиляди... но като познаваме турците ще продължат да строят велика османска империя ( апропо кога точно е била велика не е ли по известна като болния човек на Европа !?) начело с великия Ердоган разбира се , до следващото земетресение ...

    Коментиран от #21

  • 17 Коментар

    14 2 Отговор
    Такова земетресение се случва веднъж на 1000 години.Не е редно така да обвинявате строителите.Аз пък гледах репортаж с две сгради близнаци,които са построени с еднакви материали от едни и същи.Едната сграда е паднала,другата стои.Божа работа.
    Дано не ни се случва и Господ да ни пази.

    Коментиран от #20

  • 18 След земетресение

    1 1 Отговор
    арматура...късно е за десетки хиляди хора.
    Като в нашата "държава"- след катастрофи : ремонт на пътя , мантинели и знаци...а за след земетресение като там направо няма да има нужда от поредни извънредни избори щото няма да има население да тича да гласува.
  • 19 Корупция

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хммм":

    се казва проблема ,а не "частник" или "държавник".
  • 20 бай Даньо

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Коментар":

    Глупости на търкалета! Историята познава земетресение от НАД 9 степен! Има едно такова в Аляска. Не замитайте проблема на турците не им помагате! Имат проблем в строителството и с корупцията имат проблем от османската империя още. Примера за друго ниво на турската корупция щеше да е забавен ако не беше и част от нашата трагична история. Някой територии около Видин в съседна сърбия днес преди освобождението са били населени с българи , но са дадени на сърбите защото корумпирани османски чиновници са фалшифицирали данните за етническия състав подкупени от познай кой ...
  • 21 ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "бай Даньо":

    Филофоби, юначни ?! Молим ви се, плийз, пажалуйста; спрете с "хуманните" си излеяния към ударените от земетресението турци ; и се върнете към основните си задължения ! Нашите старци се оплакват, че не им сменяте навреме памперсите. Да не би да искате оня чешки художник да ви увековечи с още един "шедьовър" ?!
  • 22 Това

    0 0 Отговор
    Е ролята на личността
Новини по държави: