Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 12:50 869 6

Япония и Китай водят консултации по сигурността за първи път от 4 години

  • китай-
  • япония-
  • отбрана-
  • сигурност-
  • преговори-
  • балон-
  • консултации

Преговорите се провеждат в японската столица и целта им е облекчаване на напрежението

Япония и Китай водят консултации по сигурността за първи път от 4 години - 1
Снимка: Shutterstock

Китай и Япония започнаха първите си официални консултации в сферата на сигурността от четири години насам, съобщава "Ройтерс".

Китайските официални лица изразиха загриженост относно трупането на военна мощ от страна на Токио, докато японските дипломати се фокусираха върху близките отношения на Пекин с Русия и предполагаемото използване на шпионски балони.

Преговорите се провеждат в японската столица и целта им е облекчаване на напрежението.

Те идват на фона на опасенията на Япония, че Китай може да прибегне до сила, за да установи контрол над Тайван след атаката на Русия срещу Украйна - ход, който може да доведе до по-широк конфликт, в който да бъдат въвлечени също Токио и Съединените щати, и да наруши световната търговия.

През декември Япония заяви, че ще удвои разходите за отбрана през следващите пет години до 2% от брутния вътрешен продукт на страната - общо 320 милиарда долара - за да възпре Китай от започване на военни действия. Освен това Токио планира да придобие ракети с по-голям обсег, способни да поразяват цели в континентален Китай, както и да се запаси с други боеприпаси, необходими за водене на конфликт заедно с американските сили, разположени в Япония.

Пекин, който увеличи разходите за отбрана със 7,1% миналата година, харчи четири пъти повече от Япония за своите въоръжени сили.

В началото на разговорите днес китайският заместник външен министър Сун Уейдон изрази загриженост относно променящата се позиция на Япония в областта на сигурността.

"Международната ситуация със сигурността претърпя огромни промени и виждаме завръщането на едностранчивостта, протекционизма и манталитета от Студената война", подчерта той.

Сун отправи предупреждение и срещу "негативните ходове" на Япония по отношение на Тайван, "в тайно споразумение със сили извън региона".

От своя страна заместник-министърът на външните работи на Япония Шигео Ямада подчерта опасенията на страната си относно териториалния спор на двете съседни държави за необитаеми острови в Източнокитайско море, известни като Сенкаку в Япония и Диаою в Китай.

Той също така повдигна въпроси относно неотдавнашните съвместни военни учения на Пекин с Русия и китайските балони за наблюдение, забелязани над небето на Япония поне три пъти от 2019 г. насам.

"В отношенията между Япония и Китай има редица възможности, но ние сме изправени и пред много проблеми и притеснения", заяви Ямада пред Сун.

Китай отхвърли твърденията на Япония относно шпионските балони, наричайки ги "безпочвени".

Обвиненията на Токио последваха тези, отправени от САЩ, които миналия месец свалиха предполагаем китайски шпионски балон.

Миналата седмица Япония заяви, че планира да позволи на своите изтребители да свалят дронове, които нарушават въздушното ѝ пространство.

Последният диалог в сверата на сигурността между Китай и Япония се проведе в Пекин през февруари 2019 г.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И за последен

    0 0 Отговор
    :)))))))))
  • 2 китай запазва неутралитет

    5 1 Отговор
    спямо войната, на скоро от пекин казаха на путин да престане. америка заплаши китай със санкции ако доставят оръжия на русия, и жълтурите дадоха задна.
  • 3 реру

    14 1 Отговор
    Всички взимат мерки, договарят се, влизат в съюзи и т.н. след перманентните путински простотии...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 това е

    3 1 Отговор
    Китайците разправят на Путин да си се прибира в блатото. А американците лъжат че Китай ще дава оръжие. За да могат да им сложат санкции. И да им вземат и техните пазари.
  • 6 Шантав свят

    9 0 Отговор
    Значи Китай е увеличил с 7,1% разходите си за отбрана(или за война!) и харчи 4 пъти повече средства от Япония,ама иначе бил "загрижен" от променящата се позиция на Япония в областта на сигурността!..Абе "Китайски Другари" Вие за толкова глупави ли имате Японците в частност и света като цяло?Вие дрънкате оръжие и харчите луди пари,ама сте загрижени другите да не го правят?...Има нещо гнило в Дания!
Новини по държави: