Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 15:36 2 742 30

В Германия: кадри има, но трябва да вдигнат заплатите

  • инфлация-
  • германия-
  • работа-
  • заплата-
  • пари-
  • доходи-
  • специалисти-
  • фризьори-
  • заетост

Компютърни специалисти, фризьори, медицински персонал - Германия търси кадри във всички браншове

В Германия: кадри има, но трябва да вдигнат заплатите - 1
Снимка: Shutterstock

В бонския квартал Бад Годесберг обущар се оплаква, че децата му не желаят да поемат семейния бизнес - те предпочитат да следват в университет, а намирането на чирак се оказва трудна задача. Ковачът в близкия център за конна езда пък казва, че след края на обучението на стажанта му, се е опитал да го задържи, но той не е пожелал да остане. Много трудно е да се намери нов, подходящ човек, казва той. Друг германец, работещ за голяма корпорация, винаги отчаяно търси компютърни специалисти, а навсякъде из кафенетата в Бон висят обяви: "Търси се персонал".

"Много предприятия в Германия вече са силно засегнати от недостига на квалифицирани работници", признава федералното министерство на икономиката. "Повече от 50% от фирмите виждат в това най-голямата заплаха за развитието на своя бизнес." И въпреки че много компании усещат осезаемо липсата на подходящи кадри, ситуацията вероятно тепърва ще се влошава.

През идните години предстои пенсионирането на т.нар. бейби бумъри. А до 2035 в Германия ще има недостиг на 7 милиона квалифицирани работници, твърди Институтът за изследване на заетостта.

Рекордна заетост. По-ниски реални заплати.

Но дали в страната наистина има прекалено малко квалифицирани работници? Икономистът и специалист по пазара на труда Симон Йегер, който ръководи Института за икономика на труда (IZA) в Бон, казва следното: "В момента имаме рекордна заетост в Германия. Около 46 милиона души работят - това е повече от всякога и това развитие всъщност противоречи на тезата за недостига на квалифицирани работници".

Според него младите са по-добре образовани от онези работници, които сега се пенсионират. Йегер обръща внимание и на резкия спад на заплатите в реално изражение, който през 2022 е бил 5,7 процента. "Всичко това не потвърждава тезата, че работната сила е станала изключително дефицитна", смята той. По неговите думи, ако недостигът е в застрашителни размери, заплатите не би трябвало да спадат. Защото "цената се определя от търсенето - колкото е по-голямо то, толкова по-висока става тя".

Резерв от квалифицирани хора

Йегер, който има докторска степен от Харвардския университет и е преподавал в Масачузетския технологичен институт (MIT), смята, че в Германия се е формирал "резерв от работна ръка, който не се използва". Според него в този т.нар. резерв попадат хора, "които вероятно биха искали да работят, но не излизат на пазара на труда. Или пък има "работещи на непълно работно време, които при по-добри условия биха работили и на пълно работно време".

Той посочва като възможна причина против започването на работа данъчната тежест - когато в едно семейство например и двамата съпрузи работят, единият получава доста по-неизгодна данъчна категория. Но и мнозина решават да работят на половин работно време по същата причина - повече работа, по-високи данъци. Според Федералната агенция по заетостта, едва 11% от хората, които работят по 20 часа седмично, са заявили, че биха желали да работят повече. Основната причина обаче все пак е друга - най-вече поради грижи за деца или болни роднини.

"Компаниите трябва радикално да променят условията, които предлагат. Те трябва да ухажват хората", категоричен е Щефан Шайбле от управителния съвет на консултантската компания "Роланд Бергер". "Работодателите, които не са разбрали, че трябва да инвестират в своя персонал, сега имат много голям проблем", казва той.

Йегер, от своя страна, посочва, че над 200 000 медицински сестри, които в момента работят друго, биха били готови да се върнат към професията си, ако заплащането и условията на труд станат по-привлекателни.

Той дава за пример един фризьорски салон в родния му Бон, в който собственичката дълго време не можела да намери персонал. След като обаче решила да назначава и фризьори на четиридневна работна седмица, изведнъж кандидатите станали много. "Това важи и за много други сфери", казва специалистът.

Няма как да стане без имиграция

Експертите по пазара на труда твърдят, че за преодоляване на недостига на квалифицираните кадри в Германия е необходима нетна имиграция от 400 000 души всяка година. Досега контролираната работна имиграция от трети страни е била ограничена до максимум около 60 000 ежегодно.

Според Йегер Германия си остава много привлекателна страна за работниците от чужбина. Той изброява някои нейни предимства - като функциониращата правова държава и стабилната политическа система. "Тези фактори са важни за дългосрочната перспектива на имигрантите", подчертава специалистът.

Автор: Инса Вреде


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    26 1 Отговор
    Масово са ниски заплати.Искат хора а не им дават пари.Ако си специалист нямаш работа в Европа.

    Коментиран от #20

  • 2 Българин

    26 2 Отговор
    Що ми е познато? То и тукаима глад за висококвалифицирани нископлатени кадри. Висококвалифицирани високоплатени има, нискоквалифицирани и ниско платени колко щеш, а най-много са нискоквалифицирани и високоплатени
  • 3 Кнаус 485

    29 3 Отговор
    Пълни глупости.....немщ
    Ците на застаряват,а на младите не им се работи,но пък имат доста роби от източна Европа...

    Коментиран от #29

  • 4 Хихихи..

    20 0 Отговор
    Кадрите от Африка..

    Коментиран от #5

  • 5 Не бе

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи..":

    Кадри за Шляфен сузамен от бивата Охраина
  • 6 ка-ПУТИН

    8 18 Отговор
    Лъжа лъжа лъжа. Всички фалираха заради руската газ. Няма недостиг. Има безработица. Всички са на тъмно и са гладни. вЕрвайте ми беееееее.
  • 7 Кирил

    24 4 Отговор
    При средна брутна заплата от 2600 лева, София е много по добре от източно германските провинции.
    В западногерманските, жилището е проблем. Има по евтино, само в емигрантските квартали и средата не е добра.

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 8 В Германия от 2001вс

    2 17 Отговор

    До коментар #7 от "Кирил":

    На кой континент се намира твоята Германия?

    Коментиран от #11

  • 9 Марбург

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Кирил":

    Искам да видя програмист с по-малко от 4 хилки и то в евро в Германия. Да го взема при мене на работа в Марбург.

    Коментиран от #23

  • 10 Алооо... МногУзнайкУтУ

    8 9 Отговор

    До коментар #7 от "Кирил":

    Кой е емигрантския квартсл на Кьолн, Бон, Франкфурт, Бремен, Щутгарт, Хамбург, Хановер и т.н?
    Кой те учи на тия глупости? За вас само Мюнхен ли е Германия?

    Коментиран от #12

  • 11 чочо

    23 0 Отговор

    До коментар #8 от "В Германия от 2001вс":

    В кое афганско арабско гето си....тя, Германия вече не е германия....посещавам я от 1992 до сега и знам какво беше и какво е сега

    Коментиран от #14, #15, #17

  • 12 чочо

    19 0 Отговор

    До коментар #10 от "Алооо... МногУзнайкУтУ":

    В град Бон само архитектурата е германска....и можеш да срещнеш някой стар германец, който е нямало къде да избяга....всичко друго е тарамбуки

    Коментиран от #13

  • 13 Алооо... МногУзнайкУтУ

    3 9 Отговор

    До коментар #12 от "чочо":

    Да го беше казал за Щутгарт, да ти повЕрвам, ма явно в някой друг Бон си ходил или само около гарата.

    Коментиран от #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пешо

    9 2 Отговор
    За загиващата Европа ли става въпрос? Ще емигрираме в Русия! Там заплатите са в пъти по-големи! А и газта свърши в Европа!
  • 17 В Германия от 2001ва

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "чочо":

    В кое ли? Констанц. Преди това в Мюнстер и Олденбург. Някое село в Русия ли има наречено Германия. То вярно че много БУРГове има в матушка Рус... Що ли?
    Аре да не казваме колко са мюслитата вече в Русия. Ма много знаеш бе джамбазино. Аз па бе съм ги виждал. Явно е от средата на живот.
  • 18 комунистче

    6 2 Отговор
    истината е, че на младите не им се учи, работи им се веднага, и то ако може за голяма заплата, качеството на работната сила пада от 20 години насам, тези които идват от Третия Свят, също не са учили, а и не им се учи, просто защото нямат пари за инвестиране в обучение
  • 19 Въх ни думай

    6 3 Отговор
    Какво стана с хората от хилядите фалирали фирми? Измряха от глад и студ ли?
  • 20 ПалавНИК

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Защо работиш за заплата а не за дивидент?! 😊Не ти стиска а? Никога няма да ти е достатъчна заплатата....
  • 21 ТИРбушон

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Алооо... МногУзнайкУтУ":

    В Дортмунд, Дюселдорф и Дуисбург бял германец много трудно ще срещнеш. За Щутгарт не съм съвсем съгласен, но с уточнението, че съм бил само три дни там.

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ...

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "ТИРбушон":

    А в другите колко? Аре стига сте съдили за града по гарата и автогарата. Че тогава цяла България е циганьорска. Поживей малко, после говори. Много лъжа много нещо. Аре да отворим вебкамерите,а? Пълно е с такива в градовете. аман от опашати лъжи.
  • 25 Рошко

    5 3 Отговор
    Германистан с тая либерастия върви към дъното, вижте им само наемите и данъците. Има и скрита инфлация за която никой не говори, демек, крие се. Струва ми се че ако продължават да играят по свирката на краварите скоро балона ще е се спука и ще стане още по лошо
  • 26 Канцлер Акт

    3 2 Отговор
    Първо е Хамерика, после Окраина, а за вас каквото ви подхвърли Хегемона!
  • 27 Да бе

    9 0 Отговор
    Ами немците да се хванат у работа и да си работят! Не става всичкото герман- ръководен персонал! Трябва и бачкатори да има! Те свикнаплха, като робовладелци да се изживяват. Ама явно и циганора вече се изколцати и не работи за жълти стотинки! А оная сган от Сирия, Ирак и Авгатистан, която самите немци вкараха в Европа, мислейки че ще им работят, да си я дондуркат и издържат те!
  • 28 Изток

    8 1 Отговор
    Бягайте от кафяво-полицейските държави .И другата причина е ,всичко е забранено ,навсякъде табели с заплахи за глоби и това ако ми е ред .Човек ,полицай ,полицай,човек .И с тяхната пренебрежителност към другите нации.Фашисти.
  • 29 Мммда

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кнаус 485":

    За тия кинти които са в момента не само немците, но и източните роби не искат да работят.
  • 30 Германия

    4 2 Отговор
    Много работа за смешно заплащане.В България е по добре.
Новини по държави: