Last news in Fakti

1 Март, 2023 15:01 1 166 4

В Турция след земетресението: отказват ли помощ на сирийци?

  • земетресение-
  • турция-
  • помощ-
  • бежанци-
  • сирия-
  • сирийци-
  • загинали-
  • трусове-
  • трагедия-
  • реджеп ердоган

Два милиона сирийски бежанци живеят в бедстващите след земетресението райони на Турция

В Турция след земетресението: отказват ли помощ на сирийци? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сирийци, пострадали от земетресението в Турция, са настанени в джамия в град Мерсин. 80-годишният Абдула разказва пред АРД, че той и семейството му спят в подземието на храма, където е много студено. Сирийските бежанци си търсят къде да идат, но вариантите не са много.

Има ли помощ за сирийците в Турция?

Абдула напуска Алепо заедно със семейството си през 2014 година, разказва АРД. Установяват се в Антакия, но новият им дом е унищожен от опустошителното земетресение в началото на февруари тази година. В подобна ситуация са и много други сирийци. Около два милиона бежанци от Сирия живеят в засегнатите райони на Турция, уточнява АРД. В Антакия почти всеки трети човек е сириец по националност.

Басел, който живеел в град Къръкхан, също споделя пред германската медия, че за него помощ няма, въпреки че има свой бизнес в страната и дори е с турско гражданство. "Обещано ни беше, че ще ни заведат в Анталия, където да ни намерят подслон", разказва мъжът пред АРД. Това обаче не се случва. Сега Басел се опитва да се върне обратно в Къръкхан, където поне има палатка и където семейството му може да живее. Турските граждани, които търсят убежище след земетресението, са с приоритет в търсенето на подслон в хотели и незаети ваканционни жилища в района. Басел споделя пред АРД, че все още не знае дали такова подпомагане ще достигне и до него, съпругата и дъщеря му. Засега няма изгледи това да се случи.

Страх от нападения

Сирийски активисти се опитват да помагат на другите сирийци в Мерсин - организират подслони в магазини и частни офиси. Те обаче внимават да не привличат твърде много вниманието на турските граждани. Причината: притесняват се, че ако бъдат разкрити, могат да станат жертва на нападения, разкрива един от активистите пред АРД. Освен проблеми в Турция, сирийските граждани се притесняват и от опасността да бъдат депортирани обратно в Сирия. Става дума за противоречивите изпращания на сирийци обратно в северната част на страната, където Турция контролира определени региони.

Дори преди земетресението сирийските бежанци в този регион на Турция се чувстват "нежелани", споделят някои от тях пред АРД. Бедствието е задълбочило този проблем. Когато става ясно, че след труса сирийски семейства са настанени в студентско общежитие в Мерсин, ултранационалисткият политик Юмит Йоздаг нарича това "неприемливо" и заплашва, че ако сирийците не бъдат изведени от убежището, ще има последствия. Още същата вечер всички сирийски семейства са изгонени от сградата на общежитието.

Популизъм, основан на антисирийски настроения

"Партията на победата" на Юмир Йоздаг е отявлен противник на бежанците. Лидерът ѝ нарича сирийските бежанци "нашественици" и дори иска границата между Турция и Сирия да бъде минирана, посочва АРД.

Сега той умело се възползва от гнева и отчаянието на турците и превръща сирийските бежанци в страната в изкупителни жертви. Опозиционната Републиканска народна партия също демонстрира негативно отношение към сирийците, като лидерът на опозиционната партия "Родина” Мухарем Индже, който дори заплашваше да "излови всички по улиците и да ги изпрати обратно" в Сирия, припомня АРД. Дори управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Ердоган спря да защитава сирийските бежанци. Президентът иска да разсели милион сирийци в северната част на страната. Това отношение си личи ясно и в помощта за засегнатите от земетресението, посочва АРД. Всяко турско семейство ще бъде подпопогнато финансово с 15 хиляди турски лири (около 750 евро), правителството дори иска да покрие наема на турските граждани, пострадали от земетресението за година напред. Нищо от това обаче не важи за засегнатите сирийски граждани в Турция.

"По-добре сред развалините"

Неправителствени организации изразяват опасенията си за условията, в които живеят сирийските мигранти в Турция в момента. Според Амнести Интернешънъл вече има достоверна информация за вербално и физическо насилие над сирийски бежанци на турска територия. От Сирийския център за справедливост и отчетност също съобщават за нападения над доброволци от Сирия. АРД допълва картината с информацията, че по улиците на някои турски градове са прозвчали и такива призиви: "Да застреляме сирийците в Хатай". В много случаи тези вербални нападения ескалират и се стига до физическа разправа. Това кара много сирийски семейства да предпочетат да се върнат в разрушените си домове в провинция Хатай. Никъде другаде те не се чувстват в безопасност.

Автор: Елиас Фала (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българските турци

    9 5 Отговор
    Няма никакъв смисъл да се манипулира с такава брутална дезинформация ! В Турция няма ксенофобия и расизъм ! Много жалко че катаклизмът и хаосът който очаквате със затаен дъх не се получава !?...А такива грозни , подли и груби фейкове едвали ще се превърнат в детонатор на взрив който да ви зарадва !!!...
  • 2 Стига вече

    9 1 Отговор
    3% сирийски кюрди заедно със САЩ контролират 30% от територията на Сирия и то кадето е и петрола , там в източна Сирия вече араби не остана имаше етническо почистване и тия арби избягаха в Турция и Ливан . САЩ цели една проамериканска изкуствнна кюрдска държава като танпон м/у Израел и Иран , тъка че ние турците подаряваме всички сирийци на DW , от 12 години ги храним безплтно здавеобслужване пезплатно образование с предимство без приемен изпит за ВУЗ .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Значи

    9 0 Отговор
    Дойче зеле ако много сте загрижени за тия сирийци вземете си ги при вас и вие доволни ще бъдете и те
Новини по държави: