6 Март, 2023 22:50 884 17

Комисия на ООН призова Китай да премахне принудителния труд

  • китай-
  • пекин-
  • хора-
  • принудителен труд-
  • оон-
  • правата на човека

Констатациите са изразени в обширен доклад, който засилва натиска върху Пекин да подобри положението със спазване правата на човека в страната

Комисия на ООН призова Китай да премахне принудителния труд  - 1
Снимка: Shutterstock

Комисия на ООН днес заяви, че е загрижена за отношението на Китай към мюсюлманското малцинство, включително и заради принудителния труд, на който са подлагани уйгурите, предаде Ройтерс.

Констатациите са изразени в обширен доклад, който засилва натиска върху Пекин да подобри положението със спазване правата на човека в страната.

Изводите на групата от независими експерти, назначени от ООН, последваха серия от изслушвания в Женева миналия месец, където групи за защита на правата на човека повдигнаха редица въпроси, включително и тези, свързани с политиките на Пекин във връзка с COVID-19, отношението към правозащитниците и мюсюлманското малцинство.

Комисия на ООН призова Китай да премахне принудителния труд
Снимка: Shutterstock

Миналата година в доклад на ръководителя на ООН по правата на човека се казва, че отношението на Китай към уйгурите, предимно мюсюлманско етническо малцинство, което наброява около 10 млн. души в Синцзян, в западната част на страната, може да представлява престъпление срещу човечеството. Китай категорично отрича тези обвинения.

18-членната комисия на ООН, която наблюдава действията на държавите за спазване на Международния пакт за икономически, социални и културни права изрази загриженост относно "многобройните признаци на насилствени мерки, включително принудителен труд" срещу етнически малцинствата, включително уйгурите. Комисията призова Пекин незабавно да приеме закони, забраняващи принудителните мерки, да премахне всички системи за принудителен труд и да освободи всички лица, подложени на принудителен труд.

Китай представи отговор на доклада от 11 страници, в който се казва, че ще проучи внимателно препоръките и че е отворен за прилагането на тези от тях, които “са съобразени с националната реалност на страната". Пекин обаче отхвърли препоръките за Синцзян, като ги нарече "неверни".

Комисия на ООН призова Китай да премахне принудителния труд
Снимка: Shutterstock

Комисията също така призова да се сложи край на "систематичните" репресии и преследванията срещу защитници на правата на човека и адвокати, работещи в тази област. По подобен начин тя изрази загриженост относно нарастващите проблеми с психичното здраве в резултат на продължителните локдауни в Китай в рамките на строгата политика за нулев КОВИД, приключила в края на миналата година, и призова за повече средства за тази област.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 залудо работи

    10 11 Отговор
    В Китай се е работело ангария от край време... това ги прави хора- труда
    Да живей живей труда требе да се бачка ако ще и залудо
  • 2 Гориил

    25 3 Отговор
    По какво принудителният труд в Китай е различен от 500-годишната търговия с роби? Помня, че Дания беше на второ място по брой продадени роби след Португалия.
  • 3 Урюрвкос

    15 3 Отговор
    аве друго си е жените на пенсия на 50г а мъжете на 55 плюс всяка година безплатно посещаване на една от 15 държави като Кипър, Гърция, Египет, Нидерландия и др.
  • 4 Гост

    19 3 Отговор
    Не може да даваш съвети на някой толко огромен
  • 5 Госあ

    19 3 Отговор
    Айде нема нужда да обясняват за правата на човека, държави избивали деца от местното население в интернатите. Ще бачкат разбира се, нема да лежат на помощи

    Коментиран от #15

  • 6 Идиоти те и марионетките от оон

    11 2 Отговор
    Защо не се осъзнаят
  • 7 Макаренко

    14 3 Отговор
    Принудителния труд превъзпитава лица с противообществени прояви (наглеците) по-ефективно от лежането на топло , където само се обменя престъпен опит. Труда прави от "маймуната" - човек (полуграмотния се научава, че и с труд може да си изкарва хляба).
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 новото нормално

    6 0 Отговор
    Всеки ден ШАБАТ)))))
  • 11 Забелязъл

    13 0 Отговор
    А във Япония мюсюлманите са забранени със закон защо ли????
  • 12 Дааа

    10 0 Отговор
    Никакво премахване! За враговете на народа- тежък принудителен труд! В трудово-възпитателни общежития! Хубаво да се превъзпитат соросоидите и научат на труд!
  • 13 ЗАЩО НЕ ВИ ВЯРВА НИКОЙ НА КРОКОСЪЛЗИТЕ??

    12 0 Отговор
    АХ КАКВА ЗАГРИЖЕНОСТ , ЧАК НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ ??????ИМИТАТОРИ ,НА УЖКИМ ЗАГРИЖЕНИ, ПАК С ПРОВОКАТИВНА ЦЕЛ !!!ЗАЩО НЕ СТЕ ЗАГРИЖЕНИ ЗА КУБИНЦИТЕ , ЧЕ СА ПОД ЕМБАРГО ОТ 1962 ГОДИНА ,Я ПОПИТАЙТЕ ЗАЩО И КОЙ ???ЗА ТЯХ НЯМА ЛИ ДА ПРОЯВИТЕ ЗАГРИЖЕНОСТ ,ЧЕ МИЗЕРСТВАТ ,И НЕ САМО ТЕ ???? ПАРОДИЯ НА ЛИЦЕМЕРИЕ И МЕРЗАВЩИНА . НАРЕЖДАТ ВИ КАКВО ДА ПРАВИТЕ, ИНАЧЕ НЯМА ДА ВИ ИМА !!!

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Е как

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Господине забравяш за евроатлантическите ценности. Тук си имаме едно малцинство, което само лежи , яде , пие и се размножава, а цялата държава е длъжна да го отглежда.
  • 16 ФАРС СЛЕД ФАРС В УСЛУГА НА ГОСПОДАРЯ.

    1 0 Отговор
    СРАМ И ПЗОР СА ТЕЯ МАЙМУНДЕЛИ , КОИТО РЕШИЛИ ДА ИЗПОЛЗВАТ ВЛАСТ И ТЪПОТИЯТА ЗА ДА НИ НАКАРАТ ДА СИ МИСЛИМ ,ЧЕ ВЪРШАТ НЕЩО,АМА КАТО НИЩО 1 РЕШИЛИ СЕГА ДА УЯЗВЯТ КИТАЙ, ДА СЕ НАПРАВЯТ НА НЕЩО ВАЖНО ПАК КАТО НИЩО,КАТО СИ МИСЛЯТ ЧЕ НИЕ НЕ РАЗБИРАМЕ ,ЧЕ ГО ВЪРШАТ ПОД ДИКТАТ ОТ ГОСПОДАРЯ ИМ СПОНСОР. АЙДЕ СТИГА С ТЕЯ ГНУСНИ НОМЕРА.!!! ЩЕ ВИ ВДИГНЕ ЗАПЛАТИТЕ ШЕФА.
    НАГЛЕДАХМЕ СЕ НА СЛУШАХМЕ СЕ НА ФАТРС ,ФАРС КЪДЕ ЛИ НЕ , ЗА КАКВО ЛИ НЕ . РАЗБИРАТЕ ЛИ ЧЕ ВЕЧЕ СЕ ОБЕЗЛИЧИХТЕ ТОТАЛНО , ПРОСТО НЕ СЪЩЕСТВУВАТЕ.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания