Last news in Fakti

16 Март, 2023 12:35 1 555 13

Още газ! Турция иска увеличаването на доставките на синьо гориво от Каспийския регион

  • газ-
  • мевлют чавушоглу-
  • газпром-
  • турция

Министър Чавушоглу отбеляза още, че на фона на геополитическите процеси нараства значението на тези държави, включително в енергийния сектор

Още газ! Турция иска увеличаването на доставките на синьо гориво от Каспийския регион - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция подкрепя разширяването на сътрудничеството по проекта за Трансанадолския газопровод (ТАНАП) за увеличаване на доставките на газ от Каспийския регион на международния пазар, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция. Чавушоглу каза това на откриването в Анкара на извънредната среща на високо равнище на Организацията на тюркските държави (ОТД), съобщава БТА.

Чавушоглу отбеляза още, че на фона на геополитическите процеси нараства значението на тези държави, включително в енергийния сектор.

„Съвместно изпълняваме големи енергийни проекти като петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан и Трансанадолския газопровод (ТАНАП - TANAP). Необходимо е да се разшири сътрудничеството в тази посока, за да се увеличат доставките на каспийски газ чрез ТАНАП. В тази връзка е особено важен тристранният меморандум, подписан от Турция, Азербайджан и Туркменистан“, каза турският министър.

Въпросът за износа на туркменски газ беше обсъден на 14 декември от президентите на трите страни на среща в Туркменистан. След срещата турският президент Реджеп Тайип Ердоган възложи на министъра на енергетиката да разработи темата за износа на туркменски природен газ за Европа в рамките на един месец, припомня ТАСС.

Членки на все по-влиятелната организацията са Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан. Туркменистан и Унгария са със статут на страни наблюдателки. Предишното наименование на ОТД бе Тюркски съвет, който бе създаден през 2009 г. по инициатива на тогавашния президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев с цел развитие на връзките между тюркските държави. На днешната среща на върха в качеството на наблюдател е поканена и т. нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара.

Говорейки за регионални въпроси Чавушоглу заяви, че войната в Украйна и развитията в Афганистан са тясно свързани с организацията.

Ние трябва да укрепим нашето единство. Фактът, че Севернокипърската турска република (СКТР) е сред нас като наблюдател е много значим в това отношение, каза турският външен министър.

Признаването на суверенното равноправие, правата и равноправния международен статут на турския кипърски народ и премахването на изолацията и рестрикциите, на които е подложена СКТР трябва да бъдат наша обща цел, подчерта Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тея все искат

    3 3 Отговор
    алау ще ви даде
  • 2 Венко с барабаните

    6 7 Отговор
    Газ! Газ! Газ! Удри Вова,ти имаш океани Сила!
  • 3 Сандо

    15 4 Отговор
    След като нашите подмазвачи унищожиха проектите,Турция стана регионален играч и в енергетиката.А ние ще подскачаме на място и ще се тупаме по глия тумбак.Също като аборигените.
  • 4 Айде да не се лъжем

    11 4 Отговор
    Ще кажат, че Азербайджан е увеличил добивите си, а всъщност ще продават руска газ на Европа.

    Коментиран от #6

  • 5 ...

    11 2 Отговор
    Турция по време на заметресението разбра кои са истинските приятели и готви мощна балтия за Шаломов
  • 6 Аха

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Айде да не се лъжем":

    Ми недей тогава. Кво си зейнал?
  • 7 газов хъб винету

    5 1 Отговор
    давам газ, раздавам...
  • 8 Мишел

    12 4 Отговор
    Няма проблеми - Азербайджан сключи договор с Газпром, че в следващите две-три десетилетия ще получи толкова руски газ, колкото газ съумее да изнесе. Че даже и повече, защото Азербайджан и в момента ползва зиме повече газ, отколкото добива.😃😃😃
  • 9 тикви турски

    6 7 Отговор
    На турчин вяра да нямаш - продажно племе са!

    Коментиран от #13

  • 10 Ганьо

    6 1 Отговор
    А Ганьо САМО ЗЯПА и КОНСТАТИРА.
  • 11 И пак ако не е Турция

    6 1 Отговор
    Барканските аборигени ще стоят гладни на студено
  • 12 Много просто -

    10 2 Отговор
    в Турция няма русофили и продажници, хората се гледат интереса, щото той клати феса !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: