Last news in Fakti

10 Март, 2023 13:10 2 355 9

Работници на строеж в Пхенян се натъкнаха на американски бомби

  • северна корея-
  • пхенян-
  • ким чен ун-
  • сащ-
  • южна корея-
  • строеж-
  • бомби-
  • корейска война

Взривните устройствата са били открити и обезвредени

Работници на строеж в Пхенян се натъкнаха на американски бомби - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Работници на строеж на жилищен блок в севернокорейската столица Пхенян се натъкнаха на над 110 бомби, снаряди, мини, гранати и други боеприпаси, за които се твърди, че са американско оръжие от времето на Корейската война, предаде Ройтерс, като се позова на севернокорейски държавни медии, съобщи БТА.

Взривните устройствата са били открити и обезвредени от експерти от Бюрото за обществена сигурност в Пхенян, отбеляза севернокорейската информационна агенция КЦТА. "Боеприпасите, открити на строителната площадка в района на Хвасон, бяха ръждясали, но имаше риск да избухнат всеки момент", се казва в доклада.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун даде началото на проекти за изграждане на 50 000 нови апартамента в Пхенян като част от усилията за подобряване на живота в страната. Икономиката на КНДР пострада от самоналоженото затваряне на границите във връзка с КОВИД-19, от природни бедствия и от международните санкциите заради ядрената програма и програмата за разработване на балистични ракети на Пхенян, които според САЩ черпят ограничените ресурси на страната, лишавайки от тях населението.

Взривните устройства от Корейската война от 1950-53 г. представляват опасност за гражданите и на двете Кореи. Преди време експерти от звеното за справяне с останало от войните оръжие към Международния комитет на Червения кръст обучаваха севернокорейски екипи да обезвреждат бомби. Според американски изследователи през Корейската война американски самолети атакуват обширни части от страната, пускайки над Северна Корея повече бомби от използваните от САЩ над целия Тихоокеански театър на военните действия по време на Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дякон Унуфрий Араллампиев

    32 1 Отговор
    Да бъдат върнати по въздушна поща на собственика с допълнителен качествен материал
  • 2 Адам Хилтън

    30 0 Отговор
    Хич не е опасно за 2-те Кореи - само в Северна Корея 80% от населените места са били изравнени със земята от американските бомбардировки, според международна инспекция от Германия и Холандия. Според тях американските бомбардировки чиито заповеди са били да бомбардират само военни обекти и логистика, са имали 99% неточност - командирите нарочно са позволили на пилотите, да пръскат навсякъде бомби за да тероризират народа. После американците се чудят, защо северно-корейската пропаганда против тях била толкова успешна? Що се правят на гръмнати, като са гръмнали 2 милиона корейци във въздуха?
  • 3 Механик

    28 1 Отговор
    Ами, Ким да ги натовари на 3-4 ракети и да си им ги върне. Щото тия са от демократичните бомби, които не разрушават, а строят и са много ценни за човечеството.
  • 4 Хихихи..

    24 1 Отговор
    От Америката добрини да чакаш..Само никой не е виждал още Трамвай Желание..
  • 5 баче кимчо

    18 0 Отговор
    върни им ги с въздушна поща
  • 6 Боруна Лом

    9 0 Отговор
    И У ЛОМ ДО БИРЕНАТА ФАБРИКА НАМЕРИХА БОМБА ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, АМА ДЕМОКРАТИЧНА ЩЕ ДА Е!
  • 7 НА ФИГ.1

    2 1 Отговор
    ТОЗИ ОТ ДЯСНО
    ИМА ТОЛКОВА МНОГО ЗНАЧКИ
    КОЛКОТО ИМА
    ХЕВИ МЕТЪЛ ФЕН ОТ ОСЕМДЕСЕТТЕ😁
    Апропо...нашите о.з.закапечета тоже
  • 8 Майк Алън Патън

    4 0 Отговор
    Щом може да има американски бомби в С. Корея , защо да не може и корейски в САЩ ?
  • 9 Деб

    3 0 Отговор
    Много интересно защо в С. Корея няма бездомници и клошари а в просперираща Ю. Корея има и бездомници и клошари и наркомани?
Новини по държави: