Last news in Fakti

19 Март, 2023 20:05 1 076 5

Вучич: Сърбия иска да нормализира отношенията си с Косово, но няма да подпише никакво споразумение

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • албин курти

Сърбия иска да се присъедини към Европейския съюз, а условие за членството й е нормализиране на отношенията с бившата й провинция с етническо албанско мнозинство, която обяви независимост през 2008 г.

Вучич: Сърбия иска да нормализира отношенията си с Косово, но няма да подпише никакво споразумение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сърбия иска нормални отношения с Косово, но няма да подпише споразумение с него, заяви днес сръбският президент Александър Вучич, днес след като устно се съгласи да приложи подкрепен от Запада план за нормализиране от отношенията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сърбия иска да се присъедини към Европейския съюз, а условие за членството ѝ е нормализиране на отношенията с бившата ѝ провинция с етническо албанско мнозинство, която обяви независимост през 2008 г.

Вучич и косовският премиер Албин Курти се съгласиха да приложат стъпки към нормализация на среща с официални представители на ЕС в Охрид, Северна Македония, въпреки че не беше подписан документ.

"Сърбия иска да има нормални отношения с Косово. Ние искаме да пътуваме, ние искаме да правим бизнес, не можеш да живееш в изолация за 100-метрова стена", заяви Вучич пред журналисти днес.

"Не исках да подпиша споразумението за анекса за прилагане (на плана) снощи, нито подкрепяното от ЕС споразумение (в Брюксел миналия месец)", заяви Вучич. "Не искам да подписвам никакви международни законово обвързващи документи с Косово, защото Сърбия не признава независимостта му", подчерта той.

Снощи Курти заяви, че споразумението представлява "де факто признаване" на Косово.

В рамките на вербалното споразумение Косово се ангажира да даде по-голяма автономия на районите със сръбско мнозинство, а Сърбия се съгласи да не блокира членството на Косово в международни организации.

ЕС обеща да организира донорска конференция за двете страни, като изплащането на финансовите средства ще зависи от стъпките за подобряване на отношенията.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви вчера след продължилата 12 часа среща, че първоначално е било обсъждано "по-амбициозното и подробно" предложение на ЕС, по което двете страни не са успели да се договорят.

Той каза, че Косово е показало липса на гъвкавост по същината на предложението, а Сърбия е отказала да подпише документа, макар че Белград е бил "напълно готов да го приложи".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дякон Унуфрий Араллампиев

    5 1 Отговор
    Сърбия си знае едно и също И тако и вако Сега са добре за какво им е Европски савез
  • 4 Обърнаха бай Джукан

    3 1 Отговор
    по гръб като костенурка. Разбраха ги Русия какви фурнаджийски лопати са и сега гърч.
  • 5 Да разбираме ли

    0 0 Отговор
    Тогава,че Сърбия е открила "дървеното желязо"?Какви отношения без подписано споразумение?Тия продължават да изумяват!
Новини по държави: