24 Март, 2023 11:25 1 044 2

Споразумението от Охрид - реакции в Белград и Прищина

  • сърбия-
  • косово-
  • албин курти-
  • александър вучич

Шефът на европейската дипломация добави, че ЕС ще следи внимателно изпълнението на споразумението и даде, както каза, съвет на Белград и Прищина да не сочат с пръст другия, а да си вършат работата

Споразумението от Охрид - реакции в Белград и Прищина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Постигнатото на 18 март в Охрид споразумение за изпълнение на европейския план за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово бе приветствано от лидерите на ЕС, от САЩ, НАТО и други международни фактори, но реакциите в двете страни не бяха много позитивни. Голяма демонстрация се състоя миналата събота в Белград, на която протестиращите носеха плакат "Не на капитулацията!", тъй като обществеността в Сърбия смята, че съдържанието на европейския план за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина е де факто признаване на независимостта на Косово. Демонстрации имаше и в Прищина, а представители на Социалдемократическата партия замеряха с торта и млечен шейк главния преговарящ на Прищина Бесник Бислими, защото са недоволни от това, че в Косово ще трябва да бъде създаден Съюз на сръбските общини, което Прищина от едно десетилетие отказва да направи.

Депутати от четири десни опозиционни партии в Сърбия изразиха в писмо до официални представители на ЕС и посолствата на държавите, които не са признали независимостта на Косово недоволство от европейския план за Косово и оцениха, че той е "нищожен". Писмото бе подписано от 28 депутати от Двери, партията Заветници, Нова демократическа партия на Сърбия и Движението за обновление на Кралство Сърбия (ПОКС).

Движението Двери съобщи, че депутатите са изпратили писмото заради загрижеността на обществеността в Сърбия, предизвикана от публикуването на предложението и приемането на плана за реализацията му от страна на президента на Сърбия Александър Вучич. Писмото е било изпратено на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, посредника на ЕС в преговорите Мирослав Лайчак, депутатите от Европейския парламент и посолствата на Испания, Румъния, Гърция, Кипър и Словакия - страните от ЕС, които не са признали независимостта на Косово.

Същевременно студенти от Белград поискаха оставката на президента Вучич, а за утре в Прищина е насрочен протест срещу премиера Албин Курти за това, че е приел европейското предложение.

Очевидно е, че от договора, който бе постигнат в Охрид, еднакво недоволни са и Белград, и Прищина, но сега предстои още по-тежката работа - реализация на точките, които бяха приети след 12 часа преговори в Охрид, отбелязва белградският вестник "Блиц". Анексът към споразумението, който бе приет устно в Охрид, съдържа 12 точки, сред които фигурират формирането на Съюз на сръбските общини, декларация за изчезналите лица, дарителска конференция в срок от 150 дни за създаване на инвестиционен и финансов пакет помощи за Косово и Сърбия. Споразумението предвижда също Сърбия да признае косовските паспорти, регистрационни табели и митнически документи, което досега не е правила. Косово от своя страна ще бъде задължено да гарантира институционално правата на етническите сърби в страната.

Сръбски анализатори посочват, че най-важното поето задължение от споразумението е формирането в Косово на Съюз на сръбските общини. Това е най-важното задължение, в противен случай сръбската страна не е длъжна да изпълни своята част от споразумението , а една от тях е, че няма да се противопоставя на участието на Косово в международни организации, заяви Александър Попов, директор на Центъра за регионализъм пред вестник "Блиц".

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел бе много твърд вчера като заяви, че Споразумението от Охрид трябва да се приложи изцяло и ЕС ще следи внимателно кой изпълнява споразумението и кой не.

"Всеки опит да се постави под въпрос споразумението от Охрид ще бъде напразен. Споразумението е прието, трябва да се изпълни. Няма място за избор на части, които да бъдат изпълнени“, каза Борел в началото на двудневната среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел вчера и подчерта, че "споразумението от Охрид е цялостно и трябва да се прилага като цяло".

Шефът на европейската дипломация добави, че ЕС ще следи внимателно изпълнението на споразумението и даде, както каза, съвет на Белград и Прищина да не сочат с пръст другия, а да си вършат работата.

Премиерът на Косово Албин Курти заяви вчера пред парламента, че ако Косово иска да бъде международно признато, страната не може да отхвърли вече подписаните споразумения в Брюксел.

С това споразумение Сърбия прие да третира Косово като равноправна членка на международната общност, каза Курти, цитиран от вестник "Политика". Макар те да приеха това, аз съм скептичен, не вярвам на Сърбия, заяви Курти пред депутатите вчера и добави, че според договореното споразумение Сърбия вече не може да отхвърля членството на Косово в международни организации, нито да блокира пътя на Прищина към Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    6 3 Отговор
    "Европейците" избомбиха Сърбия,скоро имаше 24-годишен "юбилей" от случката,и сега още се осмеляват да вдигат назидателен пръст,докога ли?
  • 2 Ийййй

    0 1 Отговор
    Гурел да беше толко наточен за изпълнението на Минското споразумение. Миризлива дърта мумия.