Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Март, 2023 09:34 4 260 189

Полша стана първата страна от НАТО, предоставила изтребители на Украйна. Какво ще реши България?

  • изтребители-
  • миг-29-
  • полша-
  • нато-
  • война-
  • самолети-
  • изтребител-
  • българия-
  • украйна-
  • русия

Сред другите натовски авиации с подобни самолети са тези на България, Хърватия и Румъния

Полша стана първата страна от НАТО, предоставила изтребители на Украйна. Какво ще реши България? - 1
Снимка: Shutterstock

Полша ще предостави изтребители на Украйна, ход, който представлява сериозна ескалация на военната помощ за Киев, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Изданието отбелязва, че решението на Варшава да изпрати на съседката си първа партида от четири от самолетите си МиГ-29 може да доведе до това и други членки на НАТО да предоставят на Украйна изтребители, което е отдавнашно искане на Киев. Досега поддръжниците на Украйна в алианса ѝ изпращаха единствено резервни части за авиопарка ѝ от съветски самолети, на фона на опасения, че изпращането на годни за използване самолети на Киев може да бъде възприето от Москва като пряка намеса във войната, коментира "Гардиън". Преди година Полша предложи да предостави на САЩ всички свои изтребители МиГ и оттам през базата Рамщайн в Германия да бъдат предадени на Украйна, но Вашингтон не прие, припомня изданието.

"Дейли телеграф" отбелязва, че се очаква съюзниците от източния фланг на НАТО да заменят всякакви изтребители МиГ, които изпратят на Украйна, със съвременни самолети, с които да бранят небето си. Западните страни все още отказват да изпратят на Украйна самолети, отговарящи на натовските стандарти, като например американски Ф-16 или "Тайфун" на Кралските военновъздушни сили на Великобритания, въпреки призивите на украинския президент Володимир Зеленски да го направят, посочва вестникът. Решението на Полша представлява скъсване с отдавнашното табу в мисленето на НАТО, че подобен ход може да накара Русия да изостри военния конфликт в Украйна. Според западните страни за Киев би било много по-добре да получи самолети МиГ, защото украинските летци са обучени да летят на такива машини и защото за тези изтребители има изградена инфраструктура в Украйна.

"Дейли телеграф" припомня, че Великобритания се е съгласила да обучава украински пилоти, и отбелязва, че вероятно Обединеното кралство се е съгласило да изпрати свои самолети "Тайфун" да пазят небето на източноевропейските страни, които предоставят съветски самолети на Киев, за да ги компенсира. Полша обяви, че ще стане първата страна от НАТО, предоставила изтребители на Украйна, пише "Вашингтон пост".

Изданието отбелязва, че решението на Варшава да изпрати на Киев първа партида изтребители МиГ ще увеличи натиска върху останалите съюзници от НАТО да направят същото. Споразумението за прехвърлянето на самолетите представлява нов етап в западната помощ за Украйна и с нея бе пресечен нов "рубикон" в процеса на вземане на решения в НАТО, както се изрази украинският министър на отбраната Олексий Резников. Досега често пъти алиансът се въздържаше да предостави даден вид въоръжение на Киев, но впоследствие се съгласяваше с оглед на развитието на ситуацията на бойното поле, отбелязва "Вашингтон пост".

Но разликата сега е, че водещата роля в решението за предоставянето на изтребителите не е на САЩ, които са най-големият дарител на оръжие за Украйна. Вчера правителството на президента Джо Байдън препотвърди позицията си, че няма да изпраща самолети Ф-16 на Киев с основанието, че на този етап от тях не би имало полза, защото най-малкото украинските летци няма да успеят да се научат да летят на тях до началото на очакваната пролетна украинска контраофанзива.

"Уолстрийт джърнъл" коментира, че решението на Полша да предостави изтребители отново я нарежда на водещо място във формирането на европейската политика по отношение на Украйна, след увенчалите се с успех усилия на Варшава да сформира коалиция от страни, готови да изпратят на Киев танкове германско производство "Леопард 2".

Предоставянето на изтребителите е поредният израз на подкрепа от Полша и европейските страни във време, когато Киев се подготвя за пролетна офанзива срещу отбранителните позиции на руските войски. "Файненшъл таймс" също отбелязва, че решението на Полша да изпрати бойни самолети представлява важен нов момент в западната помощ за Украйна.

Изданието припомня, че Полша и Словакия още отпреди това са изразили готовност да предоставят на Киев самолети МиГ-29, но само като част от "коалиция" от западни страни и само след обещание от другите натовски държави, че ще ги овъзмездят за съветските самолети с други.

Полските ВВС разполагат с 28 изтребителя МиГ-29, но възнамеряват постепенно да ги снемат от въоръжение и в бъдеще да ги заменят с американски Ф-35 и южнокорейски ФА-50. Словакия има около десетина. Сред другите натовски авиации с подобни самолети са тези на България, Хърватия и Румъния, отбелязва "Файненшъл таймс". Кремъл преди е казвал, че обсъжданията да се предоставят изтребители на Украйна показват, че западните страни се доближават до воденето на пряка война с Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дддддд

    153 30 Отговор
    Въпросните изтребители ще изкарат точно три дни, преди да им ги свалят.

    Коментиран от #34, #112

  • 2 Последния Софиянец

    131 15 Отговор
    Те нашите са без двигатели.Да ги вземат.

    Коментиран от #64

  • 3 Московийски пропагандатор

    37 160 Отговор
    Браво Полша!

    Коментиран от #25

  • 4 Българин

    110 16 Отговор
    и ние ще пратим нашите 2 МИГ-а-лично Президента ще закара единия
  • 5 Индийски БИВОЛАР

    27 118 Отговор
    много ватенки ще заминат
  • 6 Сократ

    172 15 Отговор
    България ще предостави безвъзмездно чертежите на ф-ките.
  • 7 Сталин

    25 120 Отговор
    Русия свърши
  • 8 1234гггг

    110 14 Отговор
    имаме два летящи другото е скрап какво да предоставим освен папките от ф16ките
  • 9 хахахахахахааха

    108 11 Отговор
    ние можем да им пратим чертежи но пък са демократични чертежи…
  • 10 Левски

    87 8 Отговор
    По руската телевизия показаха че всеки ден в Пекин кацат тежкотоварни военни руски самолети Ан 124 Руслан! Сигурно превозват клечки за зъби хахахааааа! Самолетите са с украсата на руския национален флаг и прехвърлянето на оръжие от Китай дори не се крие обаче цру гледат към звездите и още няма данни щото така им е изгодно хахаха! И това са само самолетите а какво става по железниците на на обядните руско китайски граници както и в транспорта с камиони никой не може да знае!

    Коментиран от #47

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Петьо Петров

    19 84 Отговор
    скоро и Томахавки ще получат украинците и тогава да му мисли Путин в кой бункер ще се крие
  • 13 Хахаха

    67 10 Отговор
    Пак ни изпревариха и то някакви поляци. Първи трябваше да дадем самолети ние, нищо че нямаме.
  • 14 Гпст

    75 10 Отговор
    България да им даде Блок 70! Вече три години откак сме ги платили …. И са наши, вярвам ….
  • 15 Хаха

    63 5 Отговор
    Е какво да помисли су-тата вече ги харизаха сега няма какво вече миговере са ни Без двигатели, пък чертежите още бая време ще ги чакаме.
  • 16 Делю Хайдутин

    60 10 Отговор
    Що лъжете бе? Германия каза че досега е дала на Украйна 7000 танка и бронирани коли,60 самолета и 20 кораба.Лично военния министър го каза.
  • 17 Бай ти Ганьо

    75 12 Отговор
    Путин ще падна от стола от смях след като ганьо предостави шест самолета без двигатели от 78-ма година! А бог да пази ВАТО и Украйна след като опряха пенсионерска България да въоръжава Украйна!
  • 18 Механик

    86 10 Отговор
    Ние можем да предоставим неколко Ф16. Толкова имаме. Е, верно, че са на хартия, ама нали сме ги платили, какво толкова.
    Двадесет години ни убеждаваха, че МиГ29 са "руски кюнци" и няма смисъл да ги ремонтираме, щото сами падали, па кво ли оставало да влязат в бой. От какъв зор сега се оказа, че тия "кюнци" са така желани? Защо да ги даваме на укрите? Лошото ли им мислим? Искаме укрите да изпопадат с тях ли?
    Ах, вие евро-атлантичета! Какви сте ми селски хитрушковци, вие?!
    Ама той Путин добре ви трича! Много ме кефи как ви накара да заговорите точно на обратното на това, което говорехте преди години. Ще ви научи той! Спокойно!

    Коментиран от #135

  • 19 Нека

    50 9 Отговор
    да качим Зеления потник на нашия самолет !
  • 20 ТрампЛин

    20 67 Отговор
    Добро утро Българи. Добро утро и на вас русофили. Пожелавам ви крепко здраве и дълъг живот, за да се радвате на Свободна и Независима от русия България. Да живее България!

    Коментиран от #37, #53, #70, #76

  • 21 ТаУмВзе

    48 9 Отговор
    Начи като взема една Лопата! Z

    Коментиран от #163

  • 22 Хахаха

    68 7 Отговор
    Нашите самолети много лесно можем да ги прехвърлим! Слагат чертежите в една папка и ги дават на Украйна! Украинците ще почакат 2032-2043 та там някъде!
  • 23 Хи их хи

    59 7 Отговор
    Като го написахте това заглавие поне осмислихте ли го? Какво да реши България, тя ли решава а не друг? Да даде! Е какво да даде, каквото нямаме ли?
  • 24 гръндж

    51 4 Отговор
    Какво ще реши България ли? Ни-що. Хамерите не си й дават платените машини.
  • 25 ами

    25 8 Отговор

    До коментар #3 от "Московийски пропагандатор":

    искат да си заработят западната украйна
  • 26 българия вече даде 16те рисунки

    33 10 Отговор
    ами те нашите 16 бр. ф-16 заминават при укрофашагите

    Коментиран от #30

  • 27 Ами

    11 33 Отговор
    България ще реши каквото реши Радев, а той ще реши каквото реши Путин. Много е просто.
  • 28 Давайте

    39 6 Отговор
    и купувайте на неколкократно по-високи цени от САЩ същата техника.
  • 29 РЕАЛИСТ

    44 8 Отговор
    Сутрин като чета сводката от войната разбирам , че Русия сваля поне по един украински самолет на ден. Всеки първолак ще сметне колко време ще изкарат тези 4 изтребителя там.

    Коментиран от #33, #131

  • 30 Е нали

    12 3 Отговор

    До коментар #26 от "българия вече даде 16те рисунки":

    Е, нали са само рисунки, кво ти дреме?
  • 31 Как става така, че управляващите

    50 3 Отговор
    Правят точно обратното на това, което иска народа??? Кой и как точно ни ги спуска тези управляващи и защо ние не се бунтуваме срещу решенията им, които ни правят все по-бедни и нещастни?

    Коментиран от #38

  • 32 Евроатлантик

    50 6 Отговор
    Полша ще е следващата съчка в огъня. А това може да намеси и Беларус, което значи включване на НАТО и ОДКС. Лошо, защото положението ще излезе от контрол, когато конфликта излезе от границите на Украйна и ескалацията нарасне до ниво пряка ядрена заплаха за всички.
    Дано съм лош пророк, ама носете си новите дрехи, че не се знае...

    Коментиран от #36, #97, #144

  • 33 Жъумра Отсмях

    15 20 Отговор

    До коментар #29 от "РЕАЛИСТ":

    Значи досега Русия е свалила над 350 украински самолета. Малък проблем е, че украинците не са имали дори половината. А и продължават да имат.

    Коментиран от #45

  • 34 мдаааа

    33 6 Отговор

    До коментар #1 от "дддддд":

    Важното е , че СУ 57 са господари на небето !!!

    Коментиран от #56

  • 35 Хахаха

    29 5 Отговор
    Скоро няма да се учудя ако по фронтовете руснаците се появят с танкове леопард китайско производство! Даже ако Путин им поръча на китайците ще му направят и Ейбръмс менте!
  • 36 Вече се убедих

    9 27 Отговор

    До коментар #32 от "Евроатлантик":

    ... че руските мегафони сами не си вярват на написаното. Толкова големи са фантасмагориите им.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ТрампЛин

    7 23 Отговор

    До коментар #31 от "Как става така, че управляващите":

    Вие от комунига все още си мислите че сте Народа. Свърши тази, свиквайте!

    Коментиран от #40

  • 39 БАЦЕ ЕООД

    46 5 Отговор
    САЩ фалира, Полша иска пак да е полигон. Ще има бой с лопати по соросоиди.
  • 40 вървете

    26 4 Отговор

    До коментар #38 от "ТрампЛин":

    на фронта, помогнете като сте толкова много... ма то се знае, страхливото куче лае най-много.
  • 41 Пакистанец

    50 8 Отговор
    Браво на поляците.
    Печелят правото първи да посрещат руската армия във Варшава

    Коментиран от #44

  • 42 ТрампЛин

    7 16 Отговор

    До коментар #37 от "ква България":

    Вие отдавна сте фалирали! Гледам че и Турция вече ви обърна гръб.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 В СССР

    9 33 Отговор

    До коментар #41 от "Пакистанец":

    На кое казваш "руска армия"? На беззъбите ватници изкарани от затворите ли? Вие така и не разбрахте, че под това си представяте онази структура от съветската епоха, в която УКРАИНЦИТЕ са играли основна роля. Още живеете умствено в СССР.
  • 45 РЕАЛИСТ

    36 4 Отговор

    До коментар #33 от "Жъумра Отсмях":

    Ами статията ти дава отговор, откъде идват. Обикалят цял свят и вземат на всички държави руското оръжие, за да го дадат на Украйна. Питай къде са нашите самолети, които са дадени за ремонт в Украйна. Смее ли някой да попита.

    Коментиран от #57

  • 46 Исторически парк

    27 4 Отговор
    Вчера русия свали последният украински миг 29
  • 47 Според мен

    37 4 Отговор

    До коментар #10 от "Левски":

    Скоро и звездите няма да гледат!
    Руснаците ще им блокират сателитите!
    Дали добре си спомням, ама през ВСВ цяла немска девизия не е могла да запали нито един двигател, защото са билив пълен блокаж?
    Жал ми е за войниците, които умират , и от двете страни!
    Скоро обаче, украинците ще си обърнат оръжието срещу обезумялия Зеленски?
    Я да ви изпитам: кой луд римски император беше подпалил Рим, за да се любува на пожара!
    Намирам сходство меду него и Зеленски?
    А вие?
  • 48 Колония БГ

    42 5 Отговор
    Да но България стана първата балъшка страна в света купила самолети като предплатила 100% и може би ще ги получи след 10 години.

    Сега тия които ни дължат самолети ще ни накарат да подарим старите си на Украйна.

    Кажете, ние простаци ли сме или най-смотаната колониална държава?

    Коментиран от #55

  • 49 Дон Кихот

    14 0 Отговор
    Мирът се крепи на върха на копието, Санчо!
  • 50 Госあ

    19 5 Отговор
    България няма право да решава ! Каквото ни наредят господарите. Имаше право да решава, когато имаше армия по време на соца. Например, реши да прекръсти турците. А ?

    Коментиран от #61, #94

  • 51 Хахахаха

    17 4 Отговор
    Да им дадем нашите Ф16-ки бре. Може да са на 40г. ама са чисто новички - даже още не са произведени, нищо че са платени прескъпо преди ПЕТ години. Нека ги взимат барем ФАЩ ги дадат поне на укрите, щото за нас и чертежи няма.

    Коментиран от #58

  • 52 байХЪ

    26 3 Отговор
    Ако искат полските мишки и мобилизация да правят в Полша. Само моля субективните медии да не ги давате поляците за пример.
  • 53 ПутИн

    25 7 Отговор

    До коментар #20 от "ТрампЛин":

    Добро утро Българи. Добро утро и на вас сащофили. Пожелавам ви крепко здраве и дълъг живот, за да видите Свободна и Независима от сащ България. Да живее България!
  • 54 Жорж

    18 2 Отговор
    То е ясно като бял ден. България бълва оръжия за Украйна от първия ден на войната, та и преди нея. Всичко е отдавна ясно.
  • 55 байХЪ

    14 7 Отговор

    До коментар #48 от "Колония БГ":

    държавата на робите. Българина е свикнал да е роб
  • 56 Теле

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "мдаааа":

    Так точно
  • 57 Жъумра Отсмях

    6 6 Отговор

    До коментар #45 от "РЕАЛИСТ":

    Значи някой им е дал поне 200 самальота и за това не се е разбрало дори. Тва скоро ще надмине конспирацията за това, че американците не са стъпвали на Луната.

    Коментиран от #68

  • 58 Кво ти дреме

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "Хахахаха":

    ... нали са само чертежи? :)

    Коментиран от #93

  • 59 наглост

    20 2 Отговор
    Смешници, тя БГ няма за себе си самолети, щяла да раздава. Да им дават американците, нали те ги произвеждат. Само пари на вятъра ще хвърляме, защото много ги имаме. Тия по върховете вече прекаляват. Компенсации, само за бизнеса, спасение от фалит - за банкерите, оръжия за съюзниците. За хората, само данъци и обедняване. Не са наядоха алчни и нагли.
  • 60 Aлфа Bълкът

    6 17 Отговор
    Колко лади останаха на пътя? Вече поршетата са 2 пъти повече от ладите в България. Ама ги дръжте съветските кошници, които и без това ще нарежете за скраб след 2г.
  • 61 ТрампЛин

    5 11 Отговор

    До коментар #50 от "Госあ":

    Дори това покръстване беше по заповед на руЗЗия! У нас Нищо не се случваше без да е одобрено от кремъл!

    Коментиран от #67

  • 62 западняците си решават социалните пробле

    12 3 Отговор
    ..проблеми и умишлено се правят на заети и разсеяни, а а източноевропейците се будат за пушечно месо вместо западняците във войната на сащ в украина
  • 63 Братята Кабабик

    15 3 Отговор
    ако един луд скоче от скалата, трябва ли останалите здравомислеки да последват примера му?
  • 64 Да дааа

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Към момента се закупуват 4 бр двигатели за нашите МИГОВЕ уж за нуждите на Българската армия.Но след ремота ката литнат Миговете е сигурно че ще ги презимят в Украйна
  • 65 Друс Уилис

    15 4 Отговор
    България за себе си няма, вие искате да подарява самолети на други. Нормални ли сте бе???????????????2
  • 66 Ха ха ха

    4 8 Отговор
    Ка са се надъхали ватенките..... , ама колко бой ще има скоро по рушките мужики.... тогава ще видим какво ще пеете....
  • 67 Госあ

    7 6 Отговор

    До коментар #61 от "ТрампЛин":

    Хахахаха сладур, всъщност Кремъл не беше никак очарован от този процес !

    Коментиран от #82

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 България неутрална!

    15 8 Отговор
    Това е единственото добро решение!Само Възраждане!Не на партиите на войната!!!

    Коментиран от #79, #84

  • 70 ЛиБеРаст

    11 6 Отговор

    До коментар #20 от "ТрампЛин":

    Свободни са папуасите, на теб 80 %ти е внос и правителството ти плаща със заеми
  • 71 Аспарух

    8 6 Отговор
    Снишаване другари ,това ни е завещано от бай ви Тошо и бодигард му Боко Тиквата.Той пък чака началниците да се разберат и да седи на два стола,.

    Коментиран от #73, #74

  • 72 Русфилтачен Г.Лист

    4 11 Отговор
    Много важно ,братски Китай сказа че дарява 2000 балона на пРосия,а Индия ще изпрати 1000 бойни слона за спецназа, фащ от сега треперили !!!
  • 73 в западна европа се борят за социалните

    16 6 Отговор

    До коментар #71 от "Аспарух":

    ...си права, ати ще мреш за украинските и това не е проблем на Тодор живков, а на вас фашисти и нацисти
  • 74 Пор Чвор

    6 5 Отговор

    До коментар #71 от "Аспарух":

    някой да те кара да се снишаваш? Бегом на фронта, плащам ти транспорта на ковчега обратно

    Коментиран от #91, #103

  • 75 ТрампЛин

    5 13 Отговор
    Етническото прочистване беше първия ход на КГБ в русия, за завземане на власта. ДС поеха по посочения ред у нас!!!
  • 76 А на зависима

    11 3 Отговор

    До коментар #20 от "ТрампЛин":

    от цру и амерското посолство,радваш ли се к.ре Т ен!
  • 77 Ами ние

    13 2 Отговор
    90бр.годни Миг23 нарязахме щото сме богати като араби и мноооо го ларш...
  • 78 Само питам

    15 1 Отговор
    Какви са ни окраинците, че да им даваме самолети?
  • 79 Минго

    4 8 Отговор

    До коментар #69 от "България неутрална!":

    Има някои индикации, че и Възраждане е в кюпа. Ползват се с изключителен медиен комфорт в американските ни телевизии и гласуваха поправките в закона за въоръжените сили.

    Коментиран от #85

  • 80 Само питам

    14 2 Отговор
    Какви са ни американците, че да ги слушаме?
  • 81 Ош Кош

    15 1 Отговор
    дори целият свят да полудее, това няма да направи лудостта нормална. Помислете върху това козяци, ако още сте способни на самостоятелна мисъл
  • 82 Историк

    0 5 Отговор

    До коментар #67 от "Госあ":

    Като се има предвид, че ДС го организира, е сигурно, че не само, че беше "очарован", ами беше разработка на "етническата карта",с която и до днес държат демократичните промени да не се случват. Явно не си много добре запознат. Сигурно си бил на 10-15 години през 89та.

    Коментиран от #98, #101, #107

  • 83 Само питам

    15 1 Отговор
    Какви са ни от Брюксел, че да се съобразяваме с техните желания?

    Коментиран от #87

  • 84 Аспарух

    3 11 Отговор

    До коментар #69 от "България неутрална!":

    Вие от Израждане начело с Копейкин не сте неутрални, вие сте 5 колона в България.
    Ха ха неутрални без армия , без кой знае каква икономика първи ще ни схрускат съседите.
    Всеки ще почне да прави народни републики.
    Така, че стой си на топло под покрива на НАТО
  • 85 Наркомандо

    6 1 Отговор

    До коментар #79 от "Минго":

    Какъв медиен комфорт за Възраждане бе абдал :))))))))) и има един час видео на Дренчев какво точно са гласували, гледай и мисли

    Коментиран от #99

  • 86 Реалист

    21 1 Отговор
    РБ за 18 години членство в НАТО сме дали18 милиарда долара членски внос, а сме получили от НАТО подарък само 5 гумени лодки и дори ФАЩ не си плаща наема за бази на територията на РБ .

    Коментиран от #106

  • 87 Любопитен

    3 16 Отговор

    До коментар #83 от "Само питам":

    Основни икономически и политически партньори. Какви са ни руснаците, че продължаат да се опитват чрез слугите си да ни наставляват най-нагло?

    Коментиран от #95, #96, #102, #105

  • 88 ккк

    18 4 Отговор

    До коментар #11 от "Минувач":

    тогава гласуваме за Възраждане !
  • 89 Край

    20 0 Отговор
    То ние самолети нямаме, ами предлагам да им пратим Алуксандър Юрданов - дебел е и е опасен ако го хвърлят като бомба от някой самолет. Предлагам да им пратим и ококореното генералче Атанасов да им прави тактиките че е голям стратег. И последно - предлагам да пратим Елена поптодорова - все ще намери какво да открадне на руснаците.
  • 90 Предложение

    16 3 Отговор
    Тъй като нямаме самолети предлагаме следното.
    Ние ще сме първата страна в света изпратила дебилите от ПП/ДБ ,ГРОБ и ДПС като пушечно месо в редиците на ВСУ в Окрайна.
    Много ще се гордеем с тях!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 1234566

    10 0 Отговор
    Кво да решим с нашите два изтребителя на кръст, нашите пилоти съвсем ще изгубят тренинг
  • 93 Абе ,

    7 2 Отговор

    До коментар #58 от "Кво ти дреме":

    И аз чаках един чертеж Лада 13 години , но не издържах и си купих Москвич ... Подчертавам - Москвич , не Пекинец..😁
  • 94 Точно в десетката

    15 0 Отговор

    До коментар #50 от "Госあ":

    "България няма право да решава ! Каквото ни наредят господарите. Имаше право да решава, когато имаше армия по време на соца. Например, реши да прекръсти турците. А ?"


    Коментар на деня!

    Коментиран от #116

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Българин🇧🇬

    11 1 Отговор

    До коментар #87 от "Любопитен":

    От Брюксел получи единствено ограничения и 13 години пропаганда на ГЕРБ, че от ЕС дават нещо на българите като помощ и приятелство.
  • 97 Самуил

    1 9 Отговор

    До коментар #32 от "Евроатлантик":

    Четете пророчествата на православните монаси. Когато почне войната и русия влезе в европа с всичките си армии, Китай обещава да пази Русия откъм източните и граници. Когато са най-големите битки отвъд Германия, проджния Китай ще пусне американците отзад и ще наруши обещанието
  • 98 ТрампЛин

    3 1 Отговор

    До коментар #82 от "Историк":

    Той ли не знае какво се криеше зад този Възродителен процес? Той ли не знае от къде тръгна и кой му беше архитекта? Той ли не знае кой създаде Доган и ДПС?
  • 99 Минго

    3 1 Отговор

    До коментар #85 от "Наркомандо":

    Вече имат пълен медиен комфорт във "вражеските американски " телевизии. Пет часа да обяснява, десет часа да обяснява...поправките които гласуваха са факт.
  • 100 ГОГО

    18 2 Отговор
    Баба ми казваше една поговорка, като предупреждение.....не си слагай пръста на вратата къде го скърца!!!! Спрете ке с тия даванки и помислете за сигурността на държавата ни !!! Тая война в Украйна НЕ е наша, нито сме я предизвикали, нито сме я искали !!! Хуманитарна помощ...да, военна техника и оръжия НЕЕЕЕЕ
  • 101 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "Историк":

    По малък 😉 Но това не пречи да съм информиран

    Коментиран от #110, #122

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 16 Отговор
    С бг или без бг света е решил И ще унищожи кремълските плъхове!

    Коментиран от #113

  • 105 Професора

    18 2 Отговор

    До коментар #87 от "Любопитен":

    Джендър идеология в учебниците получиха българските деца от Брюксел.

    Коментиран от #136

  • 106 време е да схванете, че не нату вас пази

    17 3 Отговор

    До коментар #86 от "Реалист":

    а вие пазите нату и интересите на фащ в ролята си на пушечно месо и донори на колониални приходи
  • 107 Госあ

    10 1 Отговор

    До коментар #82 от "Историк":

    А, и още нещо, нито в бащиния нито в майчиния си род имам партийци. За разлика от много върли демократи.

    Коментиран от #133

  • 108 българия нека дари 16 броя хартиени

    8 2 Отговор
    самолети на фашистите
  • 109 Само питам

    14 2 Отговор
    Абе НАТО ли ни освободи от Турско робство и НАТО ли ни даваха 45 суровини и построиха 4000 завода и 20 ТЕЦ и 1 АЕЦ на територията на България?

    Коментиран от #114, #121, #127

  • 110 ТрампЛин

    2 8 Отговор

    До коментар #101 от "Госあ":

    СоюзИнформ Бюро?
  • 111 Българин🇧🇬

    14 4 Отговор
    НАТО ли ни дадете тези Миг 29, че да искат да ги подарим на окраинските фашисти?
  • 112 НАРОДЪТ Е ПРОТИВ

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "дддддд":



    Българският НАРОД е ПРОТИВ. Американските ПАРТИИ в България са ЗА. За каква западна "демокрация" си говорим?
    😀😁😀










    Коментиран от #117, #129

  • 113 точно обратното е решил

    10 4 Отговор

    До коментар #104 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    украйна ще бъде унищожена от русия и сащ !
  • 114 ТрампЛин

    7 3 Отговор

    До коментар #109 от "Само питам":

    Не, не беше НАТО! Бащите и майките ни които бяха Българи а не петоколонници!
  • 115 Реалист

    11 1 Отговор
    Боко Тиквата докато крадеше милиарди от бюджета за офшорната си сметка ви промиваше мозъците, че парите които краде са от Брюксел, а парите реално ма 90% са били от бюджета на, РБ. Кирчовците също крадоха по модела на Боко пари от бюджета
  • 116 Ехеее

    2 6 Отговор

    До коментар #94 от "Точно в десетката":

    реши да се "похвалиш" с насилствена промяна на имената на хората и депортацията им ли? Наистина ТОВА трябва да ни е за пример как "ако имаш армия, решаваш".
  • 117 Дидо

    2 14 Отговор

    До коментар #112 от "НАРОДЪТ Е ПРОТИВ":

    Ти тумба болни русфилтаци за "народ" ли ги имаш бе примитив ????!!!

    Коментиран от #120, #123, #178

  • 118 освен

    7 1 Отговор
    трици не виждам какво друго може да дадем, поне да се назоби мЯсото.
  • 119 не сащ ни даде 6 реактора , а РУСИЯ !

    15 2 Отговор
    САЩ НИ ДАДЕ ШЕСТ БЕЗПЛАТНИ БАЗИ В КОИТО НЯМАМЕ ПРАВО ДА СТЪПВАМЕ И ЕДИН КОРАБ МУХЛЯСАЛА ЦАРЕВИЦА !
  • 120 ама не ви виждаме нещо и соросоидите

    8 2 Отговор

    До коментар #117 от "Дидо":

    да сте на фронта, вече врота година война, а вие само плямпате
  • 121 ТрампЛин

    3 15 Отговор

    До коментар #109 от "Само питам":

    русия не дава Нищо! Не ни е дала и Няма да ни даде? Всичко което имаме е дело на наше дело!

    Коментиран от #128

  • 122 Историк

    4 9 Отговор

    До коментар #101 от "Госあ":

    "По малък" То това беше ясно. Всичко ти е "информация" от руските ти приятели.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Архангел

    10 2 Отговор
    Като купите нещо петоколоници сороси може да го подарявате обаче от ваше име не от името ма българите и държавата България.

    Коментиран от #130

  • 125 Любопитен

    4 7 Отговор

    До коментар #95 от "Антонио Бандера":

    "оглозгали са те до кокал, ти ги наричаш партньори" Ахахахахаа. "оглозали са ме" така, че през ден два ми пращат през линкдина покани за работа. Абе, твао русофилите верно ли си мислите, че думичките ви правт реалността?
  • 126 Отдавна вече дават

    4 2 Отговор
    Много полски самолети свалени в Украйна. Само ги пребоядисват. Всички модернизации за уса ракети са правени в Полша на полски самолети
  • 127 ТрампЛин

    2 3 Отговор

    До коментар #109 от "Само питам":

    И запомни! Никой не дава даром! Не чакай подаръци, а започни сам да си решаваш проблемите! От това чакане някой да ни реши проблемите, сме до гуша затънали в проблеми! И най-голяма вина за това имате вие комунягите?
  • 128 8888

    10 2 Отговор

    До коментар #121 от "ТрампЛин":

    Личи си, че си простокирчовец по начина по който пишеш без смисъл!
  • 129 Един

    2 9 Отговор

    До коментар #112 от "НАРОДЪТ Е ПРОТИВ":

    Айде да не се изказваш от името та народа. Ти нещо референдум ли си правил? Колко са против, видя се на изборите. Копейкин взе 10-ина процента.
  • 130 Верно е

    12 2 Отговор

    До коментар #124 от "Архангел":

    Всичко построено, произведено, купено от НРБ, сега атлантиците подаряват..

    голяма наглост

    Коментиран от #143

  • 131 стоян

    2 6 Отговор

    До коментар #29 от "РЕАЛИСТ":

    До 29 ком - сигурно четеш на генерал кукушинков сводката - той дори по три може да ги свали на приказки- така унищожава и хаймарс
  • 132 Плевню Банев

    9 3 Отговор
    предлагам Къдравата сю и всички останали кафяви джендъри да дадат пример като отидат доброволци в Украйна, а не да пращат децата на бедните трудови хора за пушечно месо. Не вярвам война да се спира с разпалване, както ни облъчват кафявите джендъри.

    Коментиран от #139

  • 133 Историк

    2 7 Отговор

    До коментар #107 от "Госあ":

    Не ти трябва да имаш партийци, за да си руско мегафонче. Достатъчно е руснаците да ти подадат пред нослето, нещо, което искаш, и ти сам започваш да правиш и говориш каквото ти кажат. Даже безплатно, за да е пълна победата им над теб.

    Коментиран от #147

  • 134 123

    5 3 Отговор
    Както винаги България ще се надупи на краварите и компания
  • 135 Антон

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    Да ги дадем преди да се разпаднат, а после ще ни компесират. А който мисли, че Германия напр. прави по-хубави коли, но видиш ли във военната техника са изостанали, е меко казано наивен.
  • 136 Професоре ,

    2 0 Отговор

    До коментар #105 от "Професора":

    Ти преди малко не беше ли Даскала ?!
  • 137 Сталин

    6 2 Отговор
    абе те поляците май искат страната им първи да станат стъклена пустиня...
  • 138 фбр

    6 3 Отговор
    Никакви самолети и тежко въоръжение за наркоманите фашисти от АЗОВ и Десен сектор !
  • 139 Путин

    2 5 Отговор

    До коментар #132 от "Плевню Банев":

    .. що не направи така с децата на прителчетата си в Кремъл, ами праща точно "бедните трудови хора"? Или пак, по стар комунистически обичай, не ме гледай какво правя, гледай ме какво говоря?
  • 140 Иво

    4 4 Отговор
    Не трябват никакви самолети, танкове и разни там други машини. Трябва да им се даде ракети с до 2000 км, и то в много голямо количество. Излиза по-евтино, а и ще бъдат много по-ефективна помощ. Видя се, че съвременните ПВО-ситеми не са много ефективни срещу ракети( прихващат някакъв процент, но повечето достигат целта си). И да им разрешат да праскат по руска територия, но само летища, пристанища и разни военни обекти и плаващи кораби. Като им дават данни от сателитите. И войната ще приключи бързо, защото цената за руснаците ще стане прекалено висока. Американците прекаляват с тая игра на изтощение на Русия
  • 141 мечка

    6 2 Отговор
    Полша май много се натиска първа да посрещне чичко Атом хахахаааа...
  • 142 Македонец в космоса

    2 5 Отговор
    Да им пращаме нашите летящи москвичи и да вземем нещо по модерно в замяна..

    Коментиран от #169

  • 143 Архангел

    10 2 Отговор

    До коментар #130 от "Верно е":

    Цялата бийна авиация в България е подаръл от Кремъл. От МО да покажат договор кога са купували самолети за ВВС не могат защото вс е дарение
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Полша

    10 2 Отговор
    Вече обяви война на Русия! Както и всички, които помагат на Украинската военщина!
    После : мамо, мамо, аз се закачам, децата ме бият!
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 ДрБр

    8 3 Отговор
    ПоляцитеВинагиСаБилиКурви.

    Коментиран от #155

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 точно така е

    12 4 Отговор
    И ТАЗИ СЪЧКА ЩЕ ИЗГОРИ ТОЧНО ЗА 20 МИНУТИ..........Руснаците ги предупредиха че са взели на прицел около 60 стратегически обекта в Полша и само чакат заповед да пуснат големите ракети (и въобще даже не се говори за ядрени бойни глави)! И тази заповед ще дойде в някакъв момент щото паляците са страшно нагли и алчни лекета, които ще бъдат ликвидирани като държава за по-малко от половин час (заедно със всички натовски войски и техника на полска територия). Ако ЗАПАДналите тъпаци си мислят че Русия ще действа с Полша по същия начин както с Украйна много са се объркали, направо ги изравняват със земята и толкоз, изобщо няма да се церемонят с тях. След което малкото останали живи натювци ще си плюят на петите и беж да ги няма, не е лошо тогава Русия да използва момента и да гръмне всички натовски и краварски бази в Източна Европа за да разкара веднъж завинаги наглите говеда от тук! А член 5 от устава на натото, ами той е просто за балъците дето са повярвали че на кравите им пука за някой друг и ще се намесят да помагат ей така без да имат няква файда..........кирливите нато и ЕС скоро няма да ги има, а някой от членовете им даже ще липсват и на картата, тоя път се заиграха с лъжица дето не е за тяхната уста! БОГ да пази България и достойните българи и да накаже продажните предатели, които за власт и пари предадоха народа и Родината. Слава на Русия, Да живее България! АМИН.

    Коментиран от #159

  • 154 Иван

    1 2 Отговор
    Предоставила.......ще предостави?????!!!!???,???????
  • 155 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #150 от "ДрБр":

    Амин!
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Иван

    2 1 Отговор
    Вашингтон не иска базата му в Рамщайн, Германия,да бъде унищожена.
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Хехе

    11 2 Отговор
    Поляците все по-дълбоко далдисват в тая война. Имат подлите намерения да завладеят безкръвно западна окаяна. Сега има поне 20 хиляди полски военни, участници в боевете. Половината вече са или погребани, или инвалиди. Влязат ли във войната открито, тая страна ще бъде ликвидирана физически и исторически. Ще си го заслужат.

    Коментиран от #170

  • 166 ТрампЛин

    2 5 Отговор

    До коментар #164 от "Госあ":

    Нали? И в руЗЗия работи на същия принцип. Млиардери за едно денонощие назначени от ЦК на Комунига.
  • 167 ТрампЛин

    0 3 Отговор
    Виждам че Матросов е застъпил на смяна. Рискувам да ми бъде забранен достъпа до форума за пожеланията ми за Крепко здраве и Дълъг живот. До утре.

    Коментиран от #168

  • 168 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #167 от "ТрампЛин":

    Безмислено е да си губим времето при тая чистка 😄 Остани със здраве
  • 169 веселяк

    8 1 Отговор

    До коментар #142 от "Македонец в космоса":

    "Да им пращаме нашите летящи москвичи и да вземем нещо по модерно в замяна", ми имаш модерни чертежи, какво мрънкалясвяш!
  • 170 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 7 Отговор

    До коментар #165 от "Хехе":

    Поляците ще изкярят от беларус и ще вземат след 25г Къонигсбелг или за теб калининград!Русията ти ще стане московия както казаха тук повечето!Не си купувайте географски карти до 26г!

    Коментиран от #176

  • 171 Я па тея

    7 2 Отговор
    Украйна да си произвежда. Нари имат авиационна индустрия. Няма да си даваме единствените останали самолети за кефа на безмозъчната деменция.
  • 172 евроикономика йок сащ каза

    8 3 Отговор
    Жалко за поляците и словаците, сащ и британия ги прецакаха.

    сащ и британия изтребители не пращат, а вкарват другите във война за техните глобални колониални интереси срещу почти целия свободен свят.

    Никой не си прави илюзията за изолацията в която попаднаха сащ, британия и европейските им ек васали.

    Санкциите работят срещу тях самите, банкови фалити, галопираща инфлация и спекула, дългови спирали.
    Според МВФ Русия, Китай, Индия имат и ще показват по голям икономически растеж тази и следващите години спрямо англоговорящите държави и васалите им от ек.
  • 173 Ние навремето

    9 1 Отговор
    Така едни танкове подарихме на братята макета, пък те ги продадоха на арабите, изпиха им парите и сега като гледам са ни много благодарни.
  • 174 Минувач

    11 3 Отговор

    До коментар #156 от "456":

    Мнението на народа е ясно. Дори платените евроатлантически телевизии показаха многократно проучванията за мнението на народа и мнозинството са гласували ПРОТИВ изпращането на оръжие.
  • 175 Диамантената ръка

    6 1 Отговор
    Какво очаквате да реши баш шарлатанина у държавата...?
  • 176 любопитен

    5 1 Отговор

    До коментар #170 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Пак ли пуснаха интернета в диспансера?
  • 177 Ураааа! Да живей!

    5 2 Отговор
    На един изтребител от Полша, ние два да изпратим! Брат на нооож!
  • 178 минаваща

    3 1 Отговор

    До коментар #117 от "Дидо":

    Миризливите (д)русофоби да не прехвърлят иманентното за тях качество примитивизъм на други. С пясък да се трият, не могат да скрият колко невежи и надъхани са (с кока?).

    Коментиран от #181

  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 пепа

    8 3 Отговор
    Поляците си играят с огъня, но каквото посееш това ще ожънеш! Тези след Украйна , може да си намерят майстора!
  • 181 Дидо

    0 5 Отговор

    До коментар #178 от "минаваща":

    Трябва да осъзнаеш ,че за хората създанието наричано русафилтак не е човек,а неугледна отблъскваща имитация,уродливо рашко ГМО !!!!
  • 182 Бойко-плющач

    1 5 Отговор
    Ще даде и България. За какво са ни ламарини с лиценз още няколко месеца. ЕС ги плаща по 80млн.евро (почти цената на нов без въоръжение)

    Коментиран от #186

  • 183 Анонимен

    3 1 Отговор
    Тия немодернизирани вехтории от 70-80 години са перфектна мишена за новото руско ПВО. То не остави летящите вехтории на укрите, та с полските ли няма да се справи.
  • 184 Лаврентий Берия

    0 3 Отговор
    Ко?! Не! Нашите ги пазим за поклонение! Те не могат да летят и да стрелят, трудно виждат нощем и в дъжд им е "лизгаво". Но дрътите путинофили могат да ходят пред тея тотеми на комунизма и да изпълняват своя ритуал - "братушкане". Не ги дават! Въобще, насред обновяващата се техника на всички бивши соц-страни ние ще останем като музей на ръждавите съветZки железарии. Да това се борят сите комунисти "миротворци". Това иска Путин - и това изпълнява Петата му колона тук. Национално предателство називается!
  • 185 Бачо Киро

    0 0 Отговор
    Е какво да реши България? Въобще наясно ли сте колко самолета има Полша? Само от МИГ29 имат 29 в употреба. Без да броим СУ, Ф16, че и поръчани Ф35. Те дават 4 от 29, ние от нашите 6-8 без ресурс колко да дадем? Словакия реално си продава старите самолети, получаването на 900 милиона си е продажба. Ние ли сме най-богатите в НАТО, че все трябва безвъзмездно да даваме?
  • 186 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #182 от "Бойко-плющач":

    Мисля, че основният проблем е точно липсата на даване в обратна посока. Нуе все трябва да дадем.... Било С300, било танкове, било самолети.... При нас никога не е ставало въпрос да получим нещо насреща... Явно сме най-големите балъци и в ЕС, и в НАТО...
  • 187 1234

    0 0 Отговор
    Българските политици,както и другите които дават оръжие ,ще горят в ада,това ми го каза един украинец,
  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 До 41 Реалист!!!Питам няколко пъти

    1 0 Отговор
    Нашата Чугунена глава Димитър Стоянов, къде е нашия, АНТ 30 Картографски,???? даден в Украйна за Ремонт и платени 6 милиона лева са този Ремонт!! Мълчи Министъра с Чугунената глава Мълчи и Гълаба Донев!! Този самолет беше оборудван за заснемане на терени и изготвяне на различни видове карти, най вече за Воените!! Кой го Хариза на Украйна, заедно със 6 милиона лева!! "Гешев Мълчи, даже нищо не знае за тоя самолет!! ДОНЕВ Борисов, ГПетков, Янев, Всички мълчат????? Той е много по скъп от Пътнически вариант, защота е Лаборатория с Много скъпо оборудване!!
Новини по държави: