Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Март, 2023 14:51 11 295 55

"50 000 от вас вече са унищожени. Няма ли да бягате?"

  • украйна-
  • русия-
  • руска армия-
  • война-
  • кгб-
  • владимир путин

Руските военни масово прибираха всички - дори и при най-малкото подозрение за съдействие на украинската съпротива

"50 000 от вас вече са унищожени. Няма ли да бягате?" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"За съжаление мнозина вярваха, че Русия ще ни донесе мир", казва 18-годишният Михаил Марчук от Купянск в Харковска област, който преди войната е учил в медицински колеж. Занятията били отменени още в първия ден на нахлуването на руснаците, а само три дни по-късно кметът на града приел да си сътрудничи с руските военни. Впоследствие те окупирали целия изток и част от севера на Харковска област.

Михаил останал у дома - в купянското предградие Ковшаровка. Черпел сили от това, че ходел на църква и пеел там в хора. Въпреки окупацията в църквата продължавали да служат на украински. "Ако някой от руснаците беше дошъл при нас, щеше да чуе как се молим за нашата армия и е ясно какво би ни се случило. Бяхме чували какво става в Купянск - как там изчезват хора", казва пред ДВ отец Леонид.

Търсейки начин да се противопостави на руснаците, Михаил решил да стане партизан. Последвал го и клисарят Виталий. Двамата започнали да разпространяват проукраински призиви по селата. "Аз имах принтер, а Виталий гореше от желание да действа", разказва Михаил. Към тях се присъединил и отец Леонид. Всяка неделя след църковната служба заедно обсъждали лозунгите: "Ковшаровка - това е Украйна", "50 000 от вас вече са унищожени - дали не ви е време да бягате?". Михаил разпечатвал лозунгите и заедно с Виталий ги разлепяли из селището. Същевременно късали обявите на окупационните власти за актуалния курс на рублата и за подготовката на новата учебна година в училищата.

Отец Леонид: "И от КГБ съм се крил - имам опит"

"Имам конспиративен опит още от 1980-те години - бях в младежка религиозна група и се криех от КГБ. Този опит ми помогна по време на окупацията. Трябваше да бъдем много внимателни, но същевременно да продължаваме работата си", казва отец Леонид. Михаил обикалял улиците на Ковшаровка и снимал руските военни и тяхната техника, след което предавал данните на украинските части. "Можехме да направим и повече, но трябваше да има баланс между патриотизма и риска", обяснява Михаил, който се стремял да крие телефона, с който снимал.

Когато дошли руснаците, той тъкмо завършвал обучението си. За да получи дипломата си, трябвало да мине и стаж в болница. "Не исках да карам стажа в Купянск, защото там се лекуваха руски военни - не бих могъл да лекувам окупатори. Затова дойдох в болницата в Ковшаровка - тук нямаше руснаци", разказва Михаил. По неговите думи окупацията била много тежка в морален план: "Не биваше да забравяме кои сме. Че не сме животни, а хора. А какво отличава човека от животното? Чувствата към собствената родина", убеден е Михаил.

"Като че ли в тези стени живееше смъртта"

"Руските военни масово прибираха всички - дори и при най-малкото подозрение за съдействие на украинската съпротива", разказва пред ДВ Андрей (името е променено), друг млад украинец от Купянск. След като го задържали, му вързали ръцете, нахлупили кепе на главата му и го облепили с тиксо. Докарали го в полицията, където имало и стая за мъчения. "Щом влязох, чух стон - звучеше като предсмъртен стон. Това страшно ме потисна - като че ли в тези стени живееше смъртта".

Вървейки по коридора, Андрей чул гласа на преподавателя в медицинския колеж Константин, който бил задържан преди него. Както се разбрало по време на разпита - Константин бил обвинен, че е предавал информация на украинските военни, а Андрей - че му е помагал. Андрей категорично отричал всичко, получил в отговор заплахи и удари с палки по коленете и по гърба.

След разпита извели Андрей в двора на затвора и го заключили с белезници за оградата. До него бил завързан негов приятел, а освен тях имало още осем души. Вечерта в полицейския участък настъпила пълна тишина и затворниците предположили, че останали сами. Повикали надзирателите, но не дошъл никой. Тогава започнали да чупят решетките на прозорците и всички успели да се освободят, включително Андрей, макар да останал с белезници на едната ръка.

Междувременно в града дошли украинските военни. Тогава започнал масиран обстрел от страна на руснаците, на който Андрей не издържал и заминал за Харков. Михаил останал в Ковшаровка, която била освободена в края на септември. Днес младият украинец работи в болницата за спешна помощ в Купянск.

Автор: Хана Соколова


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 131 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Михаил

    110 22 Отговор
    Аз съм с очила и пея в хора .Не ме закачайте!
  • 2 Сократ

    150 38 Отговор
    Гадните руснаци прибират и украинските трупове, защото онези не ги искат. Иначе ще трябва клоуна да плаща на семействата.

    Коментиран от #53

  • 3 Сменям си ник-а

    100 31 Отговор
    Сирените за въздушна тревога са в Украйна.
    Руснаците няма от какво да се притесняват.
  • 4 В коя църква ходил и пеел

    88 17 Отговор
    Духовенството на Киево-Печерската лавра започна да се подготвя за експулсирането си и евентуално нападение от страна на украинските сили за сигурност и започва да изнася вещи. За да се предотвратят оскверняването и изхвърлянето на свещените книги в кошчето, част от книгите се изнасят от библиотеката, а други се раздават безплатно на енориашите.

    Атмосферата е напрегната, но министрите и енориашите се молят и се надяват на чудо - да спасят лаврата, дори се опитаха да си уредят среща със Зеленски, но бяха само изгонени.
  • 5 хакер

    117 19 Отговор
    Що за нескопосано съчинение ни се поднася?
    То не е достойно дори за Боливуд!
    Щях да се разплача като четох за клисаря...

    Коментиран от #10, #36

  • 6 Хана

    64 9 Отговор
    Канцеларията на президента на Украйна отказа да се срещне с ръководството на УПЦ. Нейни представители дойдоха в резиденцията на Зеленски, за да предадат своята позиция.

    Днес в Киево-Печерската лавра се проведе заседание на синода на УПЦ, на което беше обсъден отговорът на исканията на властите за напускане на манастира. В медиите се появи информация, че вещите се изнасят от манастира, част от библиотеката е раздадена на енориаши, а някои монаси вече са напуснали манастира
  • 7 Гост

    95 10 Отговор
    ТОВА ЩЕ Е НОВИЯТ ХИТ НА ХОЛИВУД! Само трбява да вкарат двама черни и един трансексуален, разбира се, репресирани от окупаторите..

    Коментиран от #38

  • 8 Всичкото синьоЖъллто маймун...

    57 8 Отговор
    ще вечеря при батяБандер
  • 9 Уса

    50 6 Отговор
    И как се донася "мир"?От 20 години съм в Америка и имам оръжия в дома си.Нека някой ми каже,как се носи мир,след като отивам на пазар или парти и съм в постоянна бойна готовност?Знам,че когато се почне ще падна като круша и около мен ще падат.Ето така се носи мир
  • 10 Буламач

    57 6 Отговор

    До коментар #5 от "хакер":

    Манджа с грозде.
    Толкова си могат- вкисната боза с косъм.
  • 11 Симпатизант

    60 12 Отговор
    Разбираме дойчетата, но мир няма как да се получи докато укрофите са на власт. Все едно Хитлер да беше сключил мир след Сталинград. Ще трябва да се постигне още "понамачкване" за да започнат реални мирни преговори
  • 12 Валерко

    35 11 Отговор
    Да учиш медицина и да пееш в църковен хор изобщо не се връзва!

    Коментиран от #17

  • 13 Гръч

    41 6 Отговор
    Докато има откачени фашизирани зверове мир няма да има.Това е напаст събрала всички човешки психични отклонения и няма милост само да им паднеш не се замислят.Мислите Европа и САЩ не са били наясно какъв фашизъм има в зародиш под носа на Русия?Нали затова не ги приемаха никъде и накрая го измислиха перфектно.Украйна беше заплаха за нато и сащ и от там тръгнаха нещата,както с Ал Каида и Ислямска държава,храни чавето да те убие и изяденакрая,това направи и правеше запада друго не умеят
  • 14 ДИКТАТОРА

    14 20 Отговор
    И 2 000 000 да станат важно е аз да съм добре ,и моите приятели ОЛИГАЛСИТЕ и техните милиарди. А децата им в ЛОШИЯ, ПРОГНИЛ, ДЖЕНДЪРСКИ запад да си гледат кефа. А вие обикновените ,какво ми пука за вас ако ще да загинат и 20 000 000. Е вие загивате за,родината все пак.
  • 15 хахаха

    16 10 Отговор
    "...трябваше да има баланс между патриотизма и риска"
    демек, ако рискът е бил по-голям, йок патриотизъм...очевидно никой не ги е търсил, ама те герои...партизанен...))))))
  • 16 МОСКОВИЯ...

    9 10 Отговор
    ..ПАНДЕМИЯ К 19...ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА☝
  • 17 Ха ха

    19 5 Отговор

    До коментар #12 от "Валерко":

    А в църквата службата на украински?!?!?
  • 18 украинче,слуша приказка

    38 8 Отговор
    Ей,дойчовци,прав е американския ви шеф,като ви казва,че сте пълни некадърници!Една лъжа не можете да съчините,която да звучи достоверно и да не ставате за смях!Ето цитат от първите ви изречения....18 годишния Михаил,който учи в медицински колеж....Я да помислим сега,кога човек завършва средно образование и се записва в университет?Със сигурност няма да е на 18!После пък отишъл в църковния хор,да да ,хайде стига майтап
  • 19 Шаро

    34 10 Отговор
    ДВ-мнооого кухо. Слаб 2.седнете си.
  • 20 515

    26 7 Отговор
    Само като видя ДВ не чета. Доста тъпа пропаганда.
  • 21 Сатана Z

    7 11 Отговор
    Никой не може да се скрие от дългата ръка на КейДжиБи.Зе- фюрерчето трябва да е наясно с това.

    Z
  • 22 Дойче В

    28 5 Отговор
    ДВ вече не е фактор ! Особено в България !
    Тази пропаганда може да върши работа в САЩ , Украйна , но не и тук !
  • 23 Осман

    5 28 Отговор
    Слава на Украйна! Смърт за руските цървули!
  • 24 васИк атанасова

    9 27 Отговор
    в бахмут е леш от руски трупове
    кво става там нещо кака васик ще се окаже права
    че там украинците няма да го дадът този град !

    Коментиран от #34

  • 25 Тези фантазии

    10 2 Отговор
    Са ала агата кристи

    Коментиран от #35

  • 26 Даже не го и четох

    19 3 Отговор
    Дойче веле разпространява неверна заблуждаваща информация.
    Ще бъде пълна загуба на време.
  • 27 Парцали

    21 4 Отговор
    Парцала DW....
    Интересно лошия Путин е изпратил на предна линия Вагнер с наемници и бандити. А добрия Зеленски, който обеща на Байдън до последния украинец новобранци, които изкарват по месец. Вече ги събират по улиците насила хайки от по 10 души военни. А зад първа линия са бандеровците, за са не се разбягат. Колко потънаха само в Бахмут, който от толкова време Вагнер случайно държи от три страни, като най-тесния процеп е 3 км. Може ли да мине нещо през него, ако те умишлено не го вставят да влезе, за да остане там завинаги?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 некой си

    12 4 Отговор
    умрял мишок е автора
  • 32 Володимира Зеленського

    6 16 Отговор
    Орките отровиха украинската земя с гниещите си трупове и откъснати крайници

    Коментиран от #40

  • 33 Лили Марлен

    19 2 Отговор
    Тази агенция е купила честотите на ТВ ,,ЕВРОПА,,от брата на бившият президент Стоянов.Барабар с все оборудването.Нищо лошо.Бизнес.Ама нито е германска,нито българска.И познайте,кой я финансира.
  • 34 некой си

    6 8 Отговор

    До коментар #24 от "васИк атанасова":

    отвори си телеграм и виж на живо как ги товарят укрите,не чети зелето
  • 35 фантазии са

    5 14 Отговор

    До коментар #25 от "Тези фантазии":

    че пияните дегенерати ще превземат Бахмут за 300 дни 😂
  • 36 Кучето

    20 4 Отговор

    До коментар #5 от "хакер":

    От доста време спазвам много строга хигиена за информация относно събитията в окростан!!!
    Доче зеле, jamбанюс категорично не докосвам!!! Първо, всичко е лъжа, манипулация и пропаганда!!! Второ няма, първото е предостатъчно.
    Ама пък колко съм се смял с ваоражените с лопатки руснаците... И само се надявам един ден те да измислят лъка и стрелите... Е те тогава цял свят ще завладеят ))))
  • 37 Украинците са окупатори на руските облас

    23 5 Отговор
    от 2014 г.
    Укрофашагите убиха в Донбас 14000 цивилни и над 500 деца.
    Русия освобождава Украйна от фашизма
  • 38 нпо агент

    19 4 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Оле.....още от 1980г..бил той конспиратор..и партизанин..Арестували го и го оставили..А можеха да те убият,както правят бандеровци с руски войници .Лоши руснаци..А още нищо не сте видяли..Укройна вече я няма..благодарение на сащ и зеленото напушено влечуго..който сте избрали за своя погребален агент..
  • 39 Гост

    14 6 Отговор
    Тъпня, сър! Не става за четене.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Трогателна история

    9 2 Отговор
    и професионална журналистика за този който поръчва музиката.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 да пукнат до един

    13 1 Отговор
    всеки списвач в тоя пропаганден парцаляк дойче веле и тези, които го разпространяват
  • 44 Орка

    12 1 Отговор
    ЛЕЛЕЕЕЕЕ КОЛКО ТРОГАТЕЛНО И ХЕРОИЧНО И ЩО ПРЕДИ ДА ОТСТЪПЯТ ЛОШИТЕ РУСНАЦИ НЕ СА ГИ ЗАСТРЕЛЯЛИ ИЛИ НЕ СА ГИ НАТОВАРИЛИ НА ЕДИН КАМИОН И НЕ СА ГИ ПРАТИЛИ ДА ВЪЗСТАНОВЯВАТ МАРИОПУЛ ЕЙ ЧЕ ЗАГУБЕНИ РУСНАЦИ
  • 45 Бонго

    2 12 Отговор
    Чудя се защо путино(у)филите не си четат московската пропаганда а се навират в тези неприятни за тях медии. Вероятно става дума за мазохизъм, без чиято проява ще залинеят ...
  • 46 Рпг

    9 2 Отговор
    Егати партизаните 😆😆😆😆😆
    От всичко това разбрах,че попа и снудента късали обяви и разпространявали позиви,мирише ми на страх.
    Защо не са взели оръжията и са действали,егати патриотите.
    Не ни ангажирайте вниманието със страхливци!
  • 47 Dw и Някоя си измислена Хана!

    11 2 Отговор
    Това, Прокиснало Зеле, цял ден разнася Смрад!!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Грую

    6 1 Отговор
    DW и безпристрастни новини е малко кат да слушаме прочит на евангелието от устата на дявола ,ми нещо което няма как да се случи. Сега любопитно е толкова компрометирана медия която не за първи път изпада в цинизми и изцепки представяйки некви варвари като герои /не говоря в момента за текущата арена на събития/ как спят спокойно и въобще каква им е аудиторията и въобще що за болни мозъци седят зад този проект. Не е ли варварщина изгарянето на живи хора или практиката на цивилизована Европа в средновековието отново се възражда и инквизицията не е проблем за инакомислещите а средство за борба срещу тях. Това да изпращаш оръжие в конфликт който е с предизвестен победител не е ли срамна постъпка,а какво да кажем срещу широката коалиция чрез която беше нападната суверенна държава под предтекст за биологично оръжие и въвлечена след това в регионални кланови войни за да може трайно там да се установи чуждестранен контингент, забележете,в богати на петрол региони. Нима това не бе приложено като похват и към Сирия ,ах Дойче Дойче гена е фашагски а като падне маската става още по видно и кво да коментираме по нататък .
  • 50 Умирам... от смях

    4 2 Отговор
    Страшна боза... Направо ме проряза дебелото черво.
  • 51 Край

    5 1 Отговор
    Мерцедеса на истината - DW да ви обясня защо руснаците не бягат. Защото това значи да изоставят милиони руснаци от Източна Украйна на произвола на бандеровци. Това няма как да стане. Или ще сгънат украинците лесно или трудно, но ще ги сгънат.
  • 52 Дало

    2 0 Отговор
    Това и 4 годишно не би написало толкова нескопосано. А, темата явно е била фантастика-хорор.
  • 53 Казуар

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сократ":

    Гадните украинци прибират руски трупове и ги предават на руснаците. Съхраняват ги в хладилни влакови композиции. Даже се обаждат на близките им ако могат да установят връзка.
  • 54 максим

    0 0 Отговор
    дойче веле, отдавна го знаят, като немската лъжа.днес в одеса колко дрона на укросите бяха унищожени в хангара? и от каква ракета? тази ракета от каква пералня или хладилник,беше сглобена? къде е генчо,да обясни.цял живот гледам и правя оръжия.от перални и хладилници не се научих.не ме бива.как става,не зная.прерових интернета,нищо.има велики българи.на единия му дават перални и хладилници и прави ракети.на другия на телефона аганти от кгб му звънят и му разказват за тайни и получава оскари.на мене не ми върви.и в господ вярвам,ама не ми се получава.няма да се събудя ни с оскар,ни с ракета!!!
  • 55 Иван

    0 0 Отговор
    Всеки украинец е Герой.
Новини по държави: