Last news in Fakti

14 Септември, 2013 14:18 3 331 0

Русия и САЩ се споразумяха за Сирия

  • сирия-
  • русия-
  • сащ-
  • срегей лавров-
  • джон кери-
  • химическо оръжие

Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери излязоха с обща пресконференция в Женева

Русия и САЩ се споразумяха за Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и САЩ съгласуваха плана за установяване на международен контрол върху химическите оръжия на Сирия. Това заявиха американският държавният секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров след днешния кръг от тридневните преговори в Женева. Общата пресконференция на двамата бе излъчвана директно по телевизия „Россия 24“.

„САЩ и Русия са твърдо решени да постигнат унищожаването на химическото оръжие на сирийския режим и да направят това колкото се може по-безопасно. Договорихме се, че Сирия в продължение на една седмица трябва да представи пълния списък на тези оръжия“, съобщи Кери. По думите му, двете страни в общи линии са единни в оценките си за обема и типа на химическото оръжие, с което разполага режимът на Башар Асад.

Реализацията на този план ще позволи да се избегне военен удар по Сирия, заяви Лавров, подчертавайки, че Москва и Вашингтон се ангажират с политическото решаване на сирийския проблем. Кери отбеляза, че ръководителите на двете държави са съгласни в Съвета за сигурност на ООН да се разработи проекторезолюция, предвиждаща строги санкции, включително употреба на сила, в случай че Сирия не изпълни ангажиментите си за химическото оръжие. Конкретните мерки ще бъдат обсъдени допълнително. Руският външен министър уточни, че страната му, която има право на вето в Съвета за сигурност, е готова да подкрепи такава резолюция.

Страните са се договорили химическото оръжие да бъде унищожено „максимално бързо“, а ненужната риторика е останала встрани от разговорите, с удовлетворение изтъкна Лавров.

Ако в резултат на днешната дискусия стане възможно съставянето на сериозен план, аз съм готов да работя за неговото осъществяване“, заяви в традиционното си съботно обръщение към нацията американският президент Барак Обама. „Ние сме длъжни да запазим мира за нашите деца, така че те да не живеят в страх от химическото оръжие. И ако има шанс да постигнем тази цел, без да прибягваме до употреба на сила, ние трябва да следваме този път“, каза в заключение държавният глава на САЩ.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: