Last news in Fakti

16 Септември, 2013 15:04 3 963 0

Сирия прехвърлила химическия си арсенал в Ирак?

  • сирия-
  • ливан-
  • химически арсенал

Зарин е бил използван при разследваното нападение в предградие на Дамаск

Близо 20 камиона, натоварени с оборудване и химикали за производството на химическо оръжие, са преминали границата на Сирия с Ирак.

Това разкрива излизащият в Ливан в. „Ал Мустакбал“.

Властите в Багдад веднага отрекоха публикацията, че са помогнали на режима на Башар Асад да скрие и спаси част от химическия си арсенал.

Тайната операция е проведена на няколко пъти в четвъртък и петък миналата седмица. Граничните власти не са проверявали какво превозват камионите. Това повдига подозрения, че те са били натоварени с опасния товар, пише в. „Ал Мустакбал“.

Операцията по прехвърлянето е започнала дни след като Русия успя да убеди Сирия да предаде под международен контрол химическия си арсенал за бойни нужди.

Говорителят на иракското вътрешно министерство Саад Маан обяви, че „ днешен Ирак, не е този от времето на Саддам Хюсеин. Правителството в Багдад вече не толерира политиката на използване на химическо оръжие било към собствения си народ или в съседна страна“.

Публикацията във в. „Ал Мустакбал“ се появява в навечерието на обявяването на доклада на ООН за химическата атака от 21 август.

Според дипломатически източници докладът ще потвърди, че нервнопаралитичен газ зарин е бил използван при разследваното нападение в предградие на Дамаск, но няма да обвини за химическата атака нито една от страните в конфликта.

Арабисти припомнят, че появата на публикацията във в. „Ал Мустакбал“ не е случайно. Изданието е основано от убития при атентат ливански премиер Рафик Харири и е известно със своята светска, прозападна и антисирийска ориентация.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА